• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Ameijoas

Door Winy Schalke Reageer
Gepubliceerd op 19 augustus 2011 bijgewerkt op 6 september 2020

Deze Portuguese specialiteit is genoemd naar de 19e eeuwse dichter Raimundo António de Bulhão Pato (1829-1912). Ik at ze voor het eerst in een restaurantje aan het strand in Aldeia do Meco: Ameijoas ofwel Venusschelpen.

Ameijoas à Bulhão Pato

Voorgerecht voor 6 personen

  • 800 gram venusschelpen
  • 3 teentjes gesnipperde knoflook
  • 2 citroenen
  • 1 glas witte wiin
  • korianderblad
  • versgemalen peper
  • olijfolie

Leg de venusschelpen lange tijd in schoon lichtgezouten water. Ververs het water 2-3 maal om het zand te verwijderen. Je kunt een omgekeerd bord op de bodem van de schaal leggen, zodat het zand zich daar onder kan ophopen. Omdat de schelpen lang in het zoute water liggen hoef je verder geen zout meer toe te voegen.

Fruit de knoflook in een ruime pan met 2-3 eetlepels olie lichtbruin. Voeg er de afgegoten venusschelpen bij. Voeg de schelpen, wijn en peper toe. Temper het vuur. Schud de pan af en toe met een draaiende beweging, totdat de schelpen openstomen (schelpen die dicht blijven mag je niet eten). Sprenkel er wat citroensap overheen en voeg de verse koriander toe. Eet er brood bij, dat je heerlijk kunt dopen in het aanhangend vocht.

Ameijoas à Bulhão Pato. Foto: Ricardo Bernardo


« Vogelparadijs
Klemtoon »

Categorie: Eten & Drinken Trefwoorden: ameijoas, recept, schelpen, voorgerecht

Over Winy Schalke

Winy Schalke woont en werkt sinds 1999 in Portugal. Vanuit persoonlijk perspectief schrijft zij sindsdien over haar leven en wat zij tegenkomt in Portugal. Winy is grafisch vormgever en webdesigner bij Alva Design en de oprichter van deze website.

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

kip piri-piri
Kip piripiri (recept)
Aankondigingsbord van restaurat dat er weer slakken zijn
Slakken op je bord
Oranje boven, leve de sinaasappel!

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Kenters

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief, voor follow.it of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal overwinteren Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Geert Brabant op Portugese boekhandels: Aanrader, ook voor niet-lezers: “Heerlijk interessant. Ik heb alweer een goede reden voor nog eens een dagje Aveiro.”
  • FPU Casa op Onze Marcelo ontvangt een eredoctoraat: “Wat een respectloos, negatief verhaal”
  • Liz op Onze Marcelo ontvangt een eredoctoraat: “Werkelijk fantastisch en leuk geschreven. Zeer vermakelijk en niet te lang. Chapeau 🙏🏾 Wij houden ook van Marcelo.”
  • Zemaria op De Portugese taal: “Goedemorgen Mariska, wat een leuk verhaal, zo hoor je nog eens hoe iedereen Portugal en de Portugezen (?) leert kennen,…”
  • Mariska Roos op Onze Marcelo ontvangt een eredoctoraat: “Haha, hardop gelachen om deze smakelijke beschrijving. Het blijven toch allemaal verkleedpartijtjes van zichzelf zeer serieus nemende mensen. Er zullen…”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Cookie policy
  • Contact

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op drie manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023

Beheer cookie toestemming
Om deze website goed te laten werken, te optimaliseren en personaliseren en content van social media te kunnen tonen worden cookies geplaatst.
Functioneel Altijd actief
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Zelf instellen
{title} {title} {title}