Deze Portuguese specialiteit is genoemd naar de 19e eeuwse dichter Raimundo António de Bulhão Pato (1829-1912). Ik at ze voor het eerst in een restaurantje aan het strand in Aldeia do Meco: Ameijoas ofwel Venusschelpen.
Ameijoas à Bulhão Pato
Voorgerecht voor 6 personen
- 800 gram venusschelpen
- 3 teentjes gesnipperde knoflook
- 2 citroenen
- 1 glas witte wiin
- korianderblad
- versgemalen peper
- olijfolie
Leg de venusschelpen lange tijd in schoon lichtgezouten water. Ververs het water 2-3 maal om het zand te verwijderen. Je kunt een omgekeerd bord op de bodem van de schaal leggen, zodat het zand zich daar onder kan ophopen. Omdat de schelpen lang in het zoute water liggen hoef je verder geen zout meer toe te voegen.
Fruit de knoflook in een ruime pan met 2-3 eetlepels olie lichtbruin. Voeg er de afgegoten venusschelpen bij. Voeg de schelpen, wijn en peper toe. Temper het vuur. Schud de pan af en toe met een draaiende beweging, totdat de schelpen openstomen (schelpen die dicht blijven mag je niet eten). Sprenkel er wat citroensap overheen en voeg de verse koriander toe. Eet er brood bij, dat je heerlijk kunt dopen in het aanhangend vocht.
Geef een reactie