Aan het begin van deze eeuw deed ik regelmatig boodschappen zowel in Nederland als in Portugal. Toen wist ik dus uit ervaring dat de Portugese supermarkt een aardig stuk goedkoper was dan de Nederlandse. Maar hoe is dat nu?
Boodschappen zijn niet over de hele lijn goedkoper overigens, bier is in Portugal altijd duurder geweest dan in Nederland, maar bijvoorbeeld wijn en vis zijn typische producten die een stuk voordeliger zijn. Soms is er een verklaring voor, Nederland is een groot bierland waar de producenten elkaar de tent uit concurreren. En Portugal sponsort wijn door er veel minder belasting op te heffen dan op andere dranken. Soms is het moeilijk vergelijken. De ene kaas is immers de andere niet. Een pão Alentejano is in Nederland nauwelijks te vinden evenmin als een heel bruin gesneden in Portugal.
Portugal is natuurlijk altijd duurder als je een specifiek Nederlands product wilt kopen, dat is andersom ook zo. Koffiemelk is in Portugal duur, net zoals alheira in Nederland duur is. Maar soms heb je geluk en brengt de internationalisering Nederlandse producten onverwacht Portugal binnen, stroopwafels zijn al jaren goed te verkrijgen bij de van origine Duitse supermarktketens.
De inflatie hakt erin dezer dagen. In Nederland en ook in Vlaanderen ligt de inflatie hoger dan in Portugal, maar het inflatiepercentage wat we in de nieuwsbulletins voorbij horen komen is een algemeen getal. Het gaat uit van een algemene consument, het is een mix van alles. De dagelijkse Portugese boodschappen waren altijd goedkoper dan in Noord-Europa, maar zijn ze dat nog steeds?
Onderzoek onder 12.400 leden
Portugal Portal vroeg in de tweede week van december 2022 aan de 12.400 leden van zijn Facebookgroep wat hun ervaring is met de prijs van hun boodschappenmandje. Alleen leden die in de 3 maanden ervoor boodschappen hadden gedaan in zowel Nederland als Portugal werden gevraagd deel te nemen. Vele honderden leden stemden.
Het resultaat laat geen twijfel bestaan: maar liefst 84% is van mening dat de dagelijkse boodschappen in Portugal goedkoper zijn dan in Nederland. Tientallen leden lieten een toelichting of commentaar achter, hier een bloemlezing daaruit:
– Ben nu in Portugal, veel dingen zijn stukken goedkoper, brood, groenten, melkproducten enzovoorts. Wijntje op een terras 1,50 euro, boodschappen in de reclame zijn soms 50 tot 60 procent goedkoper, ik praat wel over Zuid-West Portugal (Mieke Anja Portugal)
– Over het algemeen goedkoper. Tenzij ik bij Jumbo en AH 1+1 of soms 1+2 gratis kan doen (wekelijkse aanbiedingen). Dan “wint” Nederland. (Marianne de Voogd)
– Wijn is veel goedkoper dan in Nederland, maar hondenvoer is ongelooflijk duur geworden. Dus als je een hond hebt hakt dat er aardig in. Yoghurt is ook minstens 10% duurder. Brood is goedkoper. Groenten lijken me ook iets goedkoper in Portugal, maar de prijzen vielen me tegen, zeker als je bedenkt dat in Portugal het gemiddelde inkomen stukken lager ligt. (Anjo Steringa)
– Vis en vlees en wijn veel voordeliger dan in Nederland maar de andere boodschappen bijna gelijk. (Petra van Meel)
– Vind het een moeilijke keus, het is in ieder geval allemaal wel duurder geworden, globaal kom ik op hetzelfde uit het ene is goedkoper, het andere duurder (Bettina van Drunen)
– Ik ben net weer thuis van een verblijf van 3 maanden in Portugal, het is over het algemeen wat goedkoper, moet zeggen dat de prijzen ook daar zijn gestegen, veel artikelen hebben de zelfde prijs ook zijn er artikelen die daar duurder zijn. Uit eten gaan is over het algemeen veel goedkoper. Je kan als je goed oplet in Portugal meer met je euro doen dan hier in Nederland. (Elisa-Wil Scheffer)
– Vind wel heel veel duurder geworden. Maar aanbiedingen zijn echt veel goedkoper. Vlees en vis ook en veel beter van smaak. Plaatselijke markt is ook aan te raden. Bij ons is zelfs Aldi een van de duurste geworden. (Chantal C.)
– Ik vond de boodschappen wel duurder geworden maar nog goedkoper dan in Nederland. Wel de boodschappen gedaan bij Lidl en andere goedkopere winkels. (Ans van Drongelen-Arnold)
– Wij geven aanmerkelijk minder geld uit in de supermarkt en op de markt. Wij verblijven in de Alentejo, in het midden van het land. Dat scheelt, want er is hier niet zoveel keus als in Nederland en dus geef je minder uit. We eten hier veel meer met de seizoenen en verder kopen we lokale producten en dat scheelt ook. Dat er in de winter met name kool op het programma staat en geen dure importgroente wen je vanzelf aan. (Yvonne Lootsma)
– Dagelijkse boodschappen zijn iets goedkoper dan in Nederland maar niet veel. Ik vond het teleurstellend. Tussen mijn laatste en eerdere reis zat maar een half jaar. Toen was het leven opvallend goedkoper. Uit eten is ook duurder geworden hoewel vaak nog goedkoper dan zelf koken. (She Ree Blom)
– Supermarkt scheelt de helft met Nederland (goedkoper), uit eten goedkoop, brandstof zeer duur…. Tol behoorlijk aan de prijs… (Vittorino Roitero)
– Ik vind heel veel dingen in Portugal nog zoals in Nederland zo’n 40 jaar geleden. Dit geldt ook voor de producten in de supermarkten. Wij wonen niet in de toeristische Algarve, maar ook niet in het achterland. Dus hier wel keuze uit supermarkten zoals Lidl, Aldi, Pingo Doce, Continente, Mercadona, Intermarché en E. Leclerc . Maar overal vooral de basisproducten zoals soorten groenten, fruit, vlees en vis. In Nederland ben je vanaf de 60er jaren steeds meer verwend in de supermarkten met producten vanuit de hele wereld en het hele jaar door, dus de keuze is daar reuze… Hier in Portugal moet je veel zelf maken omdat je het niet kunt kopen zoals bijvoorbeeld ketjap-manis, of satésaus. Ik vind de basisboodschappen hier wel steeds duurder worden helaas. (Marga Stevens)
– In Nederland doet men vrijwel uitsluitend boodschappen in de grote (vaak internationale) ketens. Daar zal het verschil minder groot uitpakken. Maar in Portugal is het gebruikelijk dat de mensen vooral op de lokale markten hun inkopen doen en dan is het aanzienlijk goedkoper!! (Rob Maatman)
Goedkoper is een gevaarlijk woord in dit soort vergelijkingen, want onvermijdelijk zullen er reageerders zijn die inbrengen dat inkomens in Nederland hoger liggen dan in Portugal. Dat klopt, maar daar gaat dit artikel niet over. In dit artikel vergelijken we puur prijzen. Wie toch een overzicht wil zien van de inkomensverschillen binnen de EU kan hier klikken.
EU statistieken
De Europese Unie vergelijkt meer op wetenschappelijke manier en publiceert de resultaten op haar Eurostat-website (voor het jaar 2021). Voor de hele Europese Unie is de waarde van de index 100. Voor algemene huishoudartikelen meldt Eurostat: Portugal: 89; Nederland: 116. Voor verschillende categorieën kan het nogal eens uiteen lopen. Bijvoorbeeld voor populaire artikelen en diensten. Alcoholische dranken en tabak: Portugal: 99; Nederland: 114. Voor energie: Portugal: 104; Nederland: 99. Voor openbaar transport: Portugal: 84; Nederland: 125. Voor restaurants en hotels: Portugal: 73; Nederland: 110. Voor wie meer wil weten (de site vertaalt ook naar het Nederlands indien gewenst): https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained
In oktober 2022 verscheen op Portugal Portal een artikel over de elektraprijzen in Portugal en Nederland.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Henk Eggens.
Hennie Lenders zegt
artikel is geheel gericht op NLers in Pt, de Portugees heeft hier niets aan want de inkomens verschillen enorm.
Cees Groenewegen zegt
Hennie, lees het artikel nog even door. Er staat niet voor niets dit: Goedkoper is een gevaarlijk woord in dit soort vergelijkingen, want onvermijdelijk zullen er reageerders zijn die inbrengen dat inkomens in Nederland hoger liggen dan in Portugal. Dat klopt, maar daar gaat dit artikel niet over. In dit artikel vergelijken we puur prijzen.
Denis De Buyser zegt
dat brandstoffen goedkoper zijn is 1 van de grootste misvattingen die ik ken. Brandstoffen zijn zelfs tussen Be en Nl niet vergelijkbaar. Kan van de ene dag op de andere keren. Brandstoffen zijn hier duur. En ik ga toch eens het vergelijk maken in inkomsten. Wij zijn nu een eindje meer dan 3 jaar resident. Gepensioneerd, hoeven geen huur te betalen daar we onze eigen woning hebben. De ene week eten we 1 maal uit, de andere misschien 3 maal per week. We eten zoals het past, soms zelfs 2 maal uit per dag. dat zou in België niet kunnen. Garage, herstelling auto. de onderdelen kosten ongeveer hetzelfde als in België, maar hier betaal ik 25 Euro per uur, BTW inbegrepen. ik hobby een beetje tuinieren. hier koop ik zaaizaad aan 50 a 70 cent per zakje, en aan 6% BTW. in België rond de 2 av3 Euro minstens. Elektriciteit en water kosten hier een fractie van wat het in Nederland en België kost. kortom, wij kunnen goed leven met wat we hebben als inkomsten, wat ik betwijfel zo we in België zouden wonen.
Denis zegt
De inkomens mogen dan verschillen wat een Portugees overhoudt van bv 10 a 12 Euro per uur bruto is een stuk meer dan wat een Belg of Nederlander kan overhouden en wat er dus netto in het loonzakje zit. Weet dat in België er tussen 50 en 55% weg is tussen de twee stadia. In Nederland is dat verschil kleiner maaaaaaar, daar moet de betrokkene nog zelf een groot deel van de ziekteverzekering bijbetalen. Dat is in België anders maar met hetzelfde resultaat. In België wordt dat vooraf door de werkgever reeds ingehouden en doorgestort naar de ziekteverzekering. Een Portugese werknemer, als die met alles in regel is, houdt van de 10 a 12 Euro per uur een stuk meer over aan het eind van de rit. Ook dat speelt een grote rol in wat er vrij te spenderen valt, aan wat dan ook. Een auto, zowel nieuw als 2e hands is hier een stuk duurder dan in België en maar een fractie duurder dan in Nederland. Rijbelasting is ook een stuk goedkoper hier dan in Nederland en België. Verzekering, hier goedkoper, zowel voor auto’s als voor bv huis, brand, aardbeving. PLUS, dat in een basis verzekering zit reeds zoveel meer dan wat er in BE of NL zit. Onze autoverzekering kost hier ( dezelfde auto ) 2/5 van wat dat in België was. Maar daar zit automatisch bij, 3 maal zonder extra gratis repatriëring, gratis vervangwagen als je eigen auto in de garage moet voor een iets langere tijd. Rijbelasting dat is in Nederland al helemaal van de pot gerukt. Maar zelfs voor ons een factor 1 op 11. Een klein vergelijk tussen onze auto hier en in België deze 2 samengeteld is 1 op 4 a 1 op 5. Dat is dan een reden waarom brandstof hier duurder is tov inkomsten. De verbruiker / vervuiler is echt diegene die betaald. In België wordt je belast voor gereden km’s maar nog eens super voor het hebben van een gemotoriseerd voertuig. Wij betalen hier voor het hebben van ons voertuig ( 2,2 Diesel ) niet eens 70 Euro per jaar. In België kwam het er op neer dat dat meer dan 800 Euro was. En datzelfde voertuig hoop ik niet te moeten betalen in Nederland.
Er zijn dan ook meer zaken dan kaas boter en eieren die men moet vergelijken eer men zegt dat het minimumloon hier 700 Euro is, als men in België 1500 Euro zogezegd netto heeft is dat ruim minder dan de genoemde 700 hier.
Arlette Graven zegt
Een hoop Nederlanders die hier in Portugal WERKEN of van een Portugees pensioen leven vallen ook ook onder de noemer “de Portugees”…..
Geert Brabant zegt
Het zou interessant zijn mocht u de antwoorden op de enquête per regio kunnen opsplitsen. Ik kan me niet voorstellen dat iemand van die 14% die het leven duurder vindt niet in de uiterst zuidelijke kant van Portugal gevestigd is of misschien wel bijvoorbeeld Lissabon vergelijkt met landelijk Nederland.
Cees Groenewegen zegt
Beste Geert, dat zou inderdaad interessant zijn maar dat gaat helaas niet. Het kan ook zijn dat die betreffende 14% een afwijkend inkooppatroon heeft, bijvoorbeeld nooit vis eet en nooit wijn drinkt. Voor het beeld maakt het niet zoveel uit, het is duidelijk wat de algemene mening is.
Gerard Bos zegt
Ik vind dat Cees een interessant artikel heeft geschreven. Natuurlijk zijn de reacties ook van waarde. Wij wonen en werken in het Noorden van Portugal. Mijn indruk is dat je bij de dagelijkse boodschappen, waaronder brandstof voor de auto, goed moet opletten. Dan kun je goedkoper uit zijn. Wat mij echter wel opvalt, in de vergelijking met Nederland, is dat de markt – mercado municipal – niet echt concurerend is met de supermarktsketens, behoudens de 1 m2 verkopers. Daar staat dan tegenover dat je de lokale economie direct ondersteund en minder brandstof voor je boodschappen nodig hebt. Maar ik slacht geen kip of konijn.
Boudewijn Prijt zegt
Onder getekende woont nog niet in Portugal om mee te beginnen. Kom wel regelmatig, omdat ik er wel een huis heb. Deze maand voor het laatst geweest en om eerlijk te zijn ben ik best wel geschrokken over de enorme prijsstijgingen. Ik haal dan meestal wel mijn boodschappen in de grote winkels, maar de kleintjes zullen zeker niet goedkoper zijn. Voor mijn gevoel is het prijsverschil niet echt groot meer met de prijzen in Nederland en staan zeker niet meer in verhouding tot het gemiddelde inkomen.
Kreeg gewoon medelijden met de Portugezen. Als ik de prijzen al hoog vind, wat denken zij er dan wel niet van?
Henk Eggens zegt
Als ik uit de Portugese supermarkt kom en ik heb mijn kar gevuld, dan kijk ik naar de bon en herinner me hoeveel meer ik in Nederland zou hebben betaald. Als ik een kop koffie op het Portugese terras drink en betaal dan weet ik zeker dat €0,70 veel goedkoper is dan de €3,00 in Nederland. Zeker, per mililiter zal het niet zoveel schelen, maar de Portugese café is wel een stuk sterker dan de ‘koffie’.
Afgezien van persoonlijke anecdotische ervaringen, kun je beter naar meer objectieve metingen kijken om de prijzen in Nederland en Portugal te vergelijken.
Het artikel geeft een link naar deze site die prijzen in 2022 vergelijkt:
Numbeo is een andere site die prijzen vergelijkt van veel landen en steden in de landen. De gegevens zijn van de afgelopen 12 maanden. Individuele inzenders leverden de data.
Globaal:
Consumentenprijzen in Nederland zijn 37,6% hoger dan in Portugal (zonder huur)
Consumentenprijzen inclusief huur zijn in Nederland 36,5% hoger dan in Portugal
Huurprijzen in Nederland zijn 34,5% hoger dan in Portugal
Restaurantprijzen in Nederland zijn 61,8% hoger dan in Portugal
Boodschappen De prijzen in Nederland zijn 33,1% hoger dan in Portugal
De lokale koopkracht in Nederland is 123,3% hoger dan in Portugal
De site geeft veel gedetailleerde vergelijkingen voor bijvoorbeeld prijzen in restaurants, op de markt, vervoer, nuts, sport, kleding, huur, koop van een appartement.
Boudewijn Prijt zegt
Die cijfers kloppen ongetwijfeld, maar duur wordt bepaald door inkomen toch?
Het minimum in Portugal is minder dan de helft vergeleken met Nederland.
1995 VS 885
Henk Eggens zegt
Zeker, ik geef absolute cijfers. Zeker, het minimum inkomen in Portugal is fors lager. Het is maar wat je wilt illustreren met getallen. Voor Nederlanders en Belgen met een inkomen uit eigen land, zoals (vermoed ik) voor de meeste van onze lezers geldt, is de vergelijking van absolute bedragen waarschijnlijk wel zinvol. Een buitenlander geeft zijn geld uit in Portugal dat hij of zij in eigen land ontving.
Voor mensen met een Portugees inkomen is de vergelijking mogelijk minder nuttig.
Overigens lijkt het verschil in minimumloon tussen Nederland en Portugal niet direct te vertalen in de werkelijke koopkracht van Portugezen. Cees schreef hierover in september 2023 een verhelderend artikel: Rondkomen van het Portugese minimumloon.