• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Portugal Portal

Portugal Portal

Online magazine over wonen, werken en genieten in Portugal

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

De windmolen van Paderne

16 augustus 2019 door Cees Groenewegen Reageer

In de schaduw van Albufeira ligt het pittoreske Paderne. Het leven is er goed en het massatoerisme net ver genoeg weg. Paderne staat vooral bekend om zijn 11e eeuwse kasteel, dat helaas vandaag de dag niet meer dan een ruïne is. Maar Paderne heeft nóg een trekpleister: een volledig gerestaureerde, werkende windmolen.

Toegangsweg naar de molen van Paderne, de Moinho do Leitão
Toegangsweggetje naar de molen van Paderne. Foto Cees Groenewegen

Speenvarken

De molen heet “Moinho do Leitão”. Letterlijk betekent dit “molen van het speenvarken”. Geen zorgen, de molen werd echt alleen maar gebruikt om granen te vermalen. De naam komt van zijn locatie. De “Cerro do Leitão” is waar je in de directe omgeving van Paderne de meeste wind vangt en dus staat de molen daar vrij en blij.

De geheel gerestaureerde windmolen Moinho do Leitão gefotografeerd tegen een blauwe wolkenhemel.
De windmolen “Moinho do Leitão” is geheel gerestaureerd en werkt! Foto WinterInAlgarve.com

Vroeger althans, inmiddels staan er wat huizen omheen. Maar nog steeds is het uitzicht fantastisch. Je kunt ernaartoe lopen vanuit het centrum van Paderne maar dat is een briske wandeling. Met de auto ben je er zo. Vanuit Albufeira is het ook maar een kwartiertje rijden.

5 euro

Het is niet bekend hoe oud de molen precies is. Wel dat hij ergens in de vijftiger jaren van de vorige eeuw in onbruik is geraakt, waarna hij (al aardig geruïneerd) voor duizend escudos is verkocht aan de freguesia Paderne (de koopakte kun je inzien bij je bezoek). Duizend escudos was ongeveer 5 euro. Ook toen al was dat weinig geld.

Lijst met een foto van de ruine van de molen van Paderne uit de vorige eeuw.
Als je voor vijf euro een molen koopt, dan krijg je zoiets … Foto Cees Groenewegen

Decennialang heeft de molen niets anders gedaan dan naam gegeven aan het bergje waarop hij staat. Begin deze eeuw werd de Moinho do Leitão aan de buitenzijde opgeknapt en hij is dus al jarenlang een mooie visuele trekpleister. Pas in 2017 werd de molen ook van binnen geheel gerestaureerd.

Vrijwilligers

Hoewel de restauratie met publieke gelden is betaald, wordt de molen bemand/bevrouwd door vrijwilligers. Wij troffen Luis, een echte molenfanaat die gelijk over Kinderdijk begon toen hij begreep dat ik in Nederland geboren ben. Geen kant-en-klare tentoonstelling dus, maar een persoonlijke rondleiding in het Portugees of Engels. En je mag alles aanraken!

Binnenzijde van het draaibare dak van de Moinho do Leitão
Iedere Nederlander weet natuurlijk dat je het dak van een windmolen naar de windrichting toe kunt draaien. Foto Cees Groenewegen

Dat het molenbezoek gratis is, is eigenlijk te zot voor woorden. Ik raad dus iedereen aan een dikke fooi te geven. (Wij hadden geen geld bij ons. Ik schaam me nog. Dus ik probeer hier te compenseren.)

Paderne

Alles bij elkaar ben je in een halfuur wel klaar met de molen. Gelukkig is Paderne leuk genoeg om even flink van te genieten. Dat kasteel is natuurlijk een ruïne, maar het is de moeite waard om erheen te rijden. Tenslotte is het een van de zes burchten die op de Portugese vlag vertegenwoordigd is.

Als je op de kasteelheuvel staat, zie je de droge loop van de rivier Quarteira en begrijp je waarom de locatie zo strategisch is. Onderaan in het dal zie je ook de “Romeinse brug”, die bewezen ten minste 3 eeuwen oud is. Verder heeft Paderne zoals ieder serieus Portugees dorp goede horeca. Lunchen voor minder dan 10 euro all-in. Leuke smalle straatjes rondom het kerkje en een groenteboerinnetje van een jaar of 75. Een bezoek waard!

Wandelen

Wil je je bezoek nog verder uitbreiden, dan kun je de molen ook meepakken als onderdeel van een mooie wandeling van 10 kilometer door en rondom Paderne. Een folder ervan met routekaartje is beschikbaar in de molen. Maar je kunt ’m ook hier alvast downloaden. De download is in het Portugees, daar bij die molen is hij normaliter ook beschikbaar in het Engels.

Openingstijden vand e windmolen van Paderne Moinho do Leitãi
De openingstijden van de windmolen. Doordeweeks alleen in de ochtend. Wanneer het precies winter is, weet eigenlijk niemand …  Foto Cees Groenewegen
Foto Cees Groenewegen
Gids in de windmolen van Paderne
Als je Luis treft, heb je geluk. Geef ’m een dikke fooi! Foto Cees Groenewegen
« Lupineboontjes
De pianoman »

Categorie: Cultuur & Maatschappij, Natuur & Ontspanning Trefwoorden: Algarve, Kasteel, Molen, Paderne, reizen, toerisme, wandelen, windmolens

Over Cees Groenewegen

Cees Groenewegen werkte van 1997 tot 2010 in een aantal directiefuncties voor de Portugese Amorim-groep, woonde daardoor een aantal jaren in Porto en woont sinds 2010 in de Algarve. Door zijn werk én zijn Portugese vrouw en schoonfamilie is Cees inmiddels flink vergroeid met het land en zegt er nooit meer weg te willen. Hij is tegenwoordig vooral actief als basgitarist/zanger in een rockband en speelt daarmee 40 tot 50 concerten per jaar. Daarnaast neemt hij incidenteel consultancy-opdrachten aan van voornamelijk Portugese en Noord-Europese bedrijven. Ook is hij web-entrepreneur, hij is mede-eigenaar van www.winterinalgarve.com. Schrijven is een passie van Cees, hij schreef tot 2010 veel persberichten en commerciële communicatie vrijwel zelfstandig, en schreef in zijn vrije tijd voor muziektijdschriften. In Portugal schrijft Cees over alles wat hem opvalt, aan het hart gaat en voor op de tong ligt.

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

Nostalgia 7, slot – Sessenta anos
De Portugese Robinson Crusoe – de echte
Nostalgia 6 – De varkensslacht

Primaire Sidebar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

en ontvang elke week gratis de nieuwste artikelen over Portugal in je mailbox.

Aanmelden

Zoek je iets?

Schrijvers gezocht

Zin om iets te publiceren op deze website? Neem contact op.

Trefwoorden

accommodatie Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie bosbrand Coimbra column Corona cultuur dagboek dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuurpark Noord-Portugal Porto recept reizen sport steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Cees Groenewegen op Checklijst makelaar: “Lange termijn verhuur loopt in Portugal ook vaak via een makelaar. En ook daar geldt dat de verhuurder de makelaar…”
  • Anneke Groenendijk op Checklijst makelaar: “Ik zou het ook fijn vinden als je zo’n soort stappen lijst zou kunnen maken voor het huren op lange…”
  • Cees Groenewegen op Checklijst makelaar: “Als je die grond al hebt, dan heb je geen makelaar meer nodig 😉”
  • Johanna op Tegels in Lissabon: “enig idee waar ik dit soort tegens kan aanschaffen? Vloertegels kom ik veel tegen maar helaas niet deze authentieke wandtegels…”
  • hendrik th van asselt op De Cavaquinho, een volhardende traditie: “Dit vind ik nu een heel leuk verhaal met aan het einde de tegenstelling fado vers. cavaquinho: hoe simpeler het…”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • Schrijvers
  • Privacy
  • Cookie policy
  • Contact

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

en ontvang elke week gratis de nieuwste artikelen over Portugal in je mailbox.

Aanmelden

Portugal Portal

is een initiatief van
Winy Schalke
Arganil – Portugal
+351 91 41 28 590
mailportugalportal@gmail.com

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram

© 2021 · Website gemaakt door Alva Design