• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Portugal Portal

Portugal Portal

Online magazine over wonen, werken en genieten in Portugal

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Kurk in de Algarve

20 maart 2020 door Cees Groenewegen 6 reacties

Kurk is een typisch Portugees product. Geen ander land produceert er zoveel van als Portugal. Meer dan de helft van de wereldkurkoogst komt van onze sobreiros (kurkeiken). De grootste kurkwouden liggen in de Alentejo (tussen Lissabon en de Algarve) en het overgrote deel van de kurkverwerkende industrie bevindt zich in de Alentejo en rondom Porto. Is er dan voor de toerist niets aan kurk te vinden in de Algarve? Jazeker wel! Je kunt zelfs een kurkfabriek bezoeken.

Twee mannen oogste de kurkbast van de kurkeik
De kurkoogst gebeurt in hartje zomer, als de kurkbast los aan de boom zit en kan worden geoogst zonder de boom te beschadigen. Foto Cees Groenewegen

Fabriek

De kurkfabriek van Francisco Carrusca is 40 jaar oud en dat is jong in de kurkwereld. De kurkeik levert immers pas na 25 jaar zijn eerste oogst af en daarna is het iedere keer 9 of 10 jaar wachten. De meeste kurkbedrijven gaan dus van generatie op generatie over en bestaan rustig 100 jaar of meer.

Berg met kurkplanken
Geen steriele fabrieksomgeving, maar vooral heel veel kurk. Foto Cees Groenewegen

Overigens doet deze fabriek maar een deel van het productieproces. Ze heeft geen eigen bomen, alle kurk wordt ingekocht. En er worden ook geen eindproducten zoals flessenkurken of kurkvloeren gemaakt. Tijdens de rondleiding wordt dat allemaal prima uitgelegd en er zijn ook voorbeelden van eindproducten aanwezig. Je krijgt dus zeker een goed idee van het bijzondere materiaal kurk en wat ervan gemaakt wordt.

Handmatig

Verwacht geen saaie fabriek! Het selecteren van de kurk op kwaliteit en het klaarsnijden voor verder gebruik gebeurt allemaal handmatig. Het menselijk oog blijkt moeilijk vervangbaar. In de fabriek zie je dus weinig machines en vooral veel, heel veel kurk. En mensen met jarenlange ervaring die met hun handen met die kurk werken. De kurk wordt overigens voor 100% gebruikt, er is geen afval. Vermalen kurk behoudt namelijk zijn bijzondere elastische eigenschappen en heeft daardoor heel veel toepassingen.

Fabrieksarbeider snijdt met de hand een stuk kurk op maat
Met het op maat snijden vindt ook de visuele kwaliteitsselectie plaats. Foto Cees Groenewegen

Kurk

Kurk is een 100% natuurproduct. Kurk is als een appel, een vrucht van een boom. De mens oogst de vrucht en de boom leeft gewoon door. De kurkeik kan tot 200 jaar oud worden en gedurende al die tijd absorbeert hij CO2 en produceert zuurstof. En levert genoeg kurken voor duizenden flessen. Maar de kurkwouden zijn ook belangrijk als habitat voor allerlei dieren. Om al die redenen is de kurkeik een beschermde boom. Als je zo’n sobreiro in je tuin hebt staan mag je ‘m niet zomaar kappen. Kurk is 100% ecologisch, schadelijk voor niets en niemand en kurk is biologisch afbreekbaar. Je bent dus eigenlijk wel gek als je een fles wijn met een aluminium dopje koopt. Als je milieubewust bent, dan ga je voor kurk.

Tip: als je in een restaurant de wijnkaart krijgt, vraag dan gerust welke wijnen een echte kurk hebben en welke niet. Als de ober/sommelier trots vertelt dat ze natuurlijk allemaal een echte kurk hebben, dan is het een goed restaurant.

" Flessenstoppers,

Familie

Het overgrote deel van de Portugese kurkbomen groeit in de hete Alentejo, maar de kwaliteit van de Algarviaanse kurk is gemiddeld hoger. Dat zit ‘m in de dichtheid van de kurkbast en de onregelmatigheden die je tegenkomt. Daarom koopt de fabriek van Francisco Carrusca graag kurk in de Algarve. De baas op de werkvloer is Hugo, getrouwd met de dochter van de eigenaar. De rondleidingen worden verzorgd door het bedrijf van Sofia Carrusca. Meestal ook door Sofia zelf. Het blijft allemaal in de familie.

Detail van een gestanste kurk-flessenstopper
De beste kwaliteit flessenstoppers worden rechtstreeks uit de kurkbast gestanst. Foto Cees Groenewegen

Tour

Als je alleen de kurkfabriek bezoekt ben je met een uurtje klaar, al liep onze tour uit door de vele vragen en uitgebreide antwoorden van de gids en de fabrieksmedewerkers. Er zijn ook dagvullende tours beschikbaar, inclusief bijvoorbeeld een bezoek aan een kurkplantage. Het is aan te raden altijd van te voren te boeken.

Shop

Naast flessenstoppers en vloeren worden er nog heel veel andere leuke producten van kurk gemaakt. De fabriek heeft een mooi winkeltje waar je bijzondere souvenirs kunt kopen. Je zult ervan versteld staan. En vergeet niet: 100% ecologisch!

Artikelen van kurk of waar kurk in verwerkt is
Foto Cees Groenewegen
« Zelfbeheersing
Klein boekje over grote ramp »

Categorie: Cultuur & Maatschappij, Natuur & Ontspanning Trefwoorden: Algarve, kurk

Over Cees Groenewegen

Cees Groenewegen werkte van 1997 tot 2010 in een aantal directiefuncties voor de Portugese Amorim-groep, woonde daardoor een aantal jaren in Porto en woont sinds 2010 in de Algarve. Door zijn werk én zijn Portugese vrouw en schoonfamilie is Cees inmiddels flink vergroeid met het land en zegt er nooit meer weg te willen. Hij is tegenwoordig vooral actief als basgitarist/zanger in een rockband en speelt daarmee 40 tot 50 concerten per jaar. Daarnaast neemt hij incidenteel consultancy-opdrachten aan van voornamelijk Portugese en Noord-Europese bedrijven. Ook is hij web-entrepreneur, hij is mede-eigenaar van www.winterinalgarve.com. Schrijven is een passie van Cees, hij schreef tot 2010 veel persberichten en commerciële communicatie vrijwel zelfstandig, en schreef in zijn vrije tijd voor muziektijdschriften. In Portugal schrijft Cees over alles wat hem opvalt, aan het hart gaat en voor op de tong ligt.

Lees Interacties

Reacties

  1. Julie Kruijs zegt

    22 maart 2020 om 08:16

    Interessant artikel, dank!

    Beantwoorden
  2. Annuska zegt

    22 maart 2020 om 09:52

    Leuke uitleg over de kurk!

    Beantwoorden
  3. Rijk Jansonius zegt

    22 maart 2020 om 10:02

    Zonder meer een leuk verhaal. Maar hoe kom je bij de “Tip”?
    Het idee dat alleen kurk een goede ‘wijnstopper’ zou zijn is reeds lang achterhaald.

    Beantwoorden
    • Cees Groenewegen zegt

      22 maart 2020 om 11:13

      Natuurlijk probeer ik te prikkelen met mijn tip, maar tegelijkertijd ben ik absoluut van mening dat de kurk de beste “wijnstopper” is die er bestaat. Technisch gesproken is misschien een schroefdop ook wel goed, maar de productie daarvan kost veel meer energie dan die van een kurk. Bovendien zijn aluminium en plastic niet biologisch afbreekbaar, kurk wel. Kurk groeit aan een boom, voor een schroefdop moet je delfstoffen en fossiele grondstoffen gebruiken en die zijn beperkt. Dat terwijl die kurkboom maar kurk blijft leveren. En last but not least: de kurkwouden zijn belangrijk voor onze leefwereld doordat ze CO2 absorberen en zuurstof produceren. We hebben toch al steeds minder bomen in de wereld dus laten we de kurkeiken koesteren. En dat doe je het beste door kurk in de fles te blijven gebruiken. Dan blijft het ook voor de landeigenaren interessant om de kurkwouden in stand te houden. Als je dat allemaal zo leest, dan is mijn tip een gouden tip, denk je ook niet? ?

      Beantwoorden
      • Petra zegt

        22 maart 2020 om 19:55

        Helemaal mee eens 🙂
        Mooi artikel, dank je wel.

        Beantwoorden
      • Marijke zegt

        12 april 2020 om 15:53

        Goed verhaal, dank je wel. Sinds kort heb ik een huisje in Ourique, dus midden tussen de kurkeiken, moest naar Holland om papieren in orde te maken, en zit nu in Holland opgesloten. Gelukkig kan ik nog in het huis blijven van de woningbouw, maar wil uiteraard naar de natuur in Ourique. Is er een oplossing voor mij denk je? Hartelijk dank voor je aandacht en eventuele respons. Marijke.

        Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

Oranje boven, leve de sinaasappel!
Sticker op een strandplankier die maant tot astandhouden in de Algarve in Portugal
Corona – Verslag van een Nederlandse Portugees (3)
Grafiek met de ontwikkeling van coronacijfers in september 2020 van verschillende landen
Coronatips voor Overwinteraars in de Algarve en Portugal

Primaire Sidebar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

en ontvang elke week gratis de nieuwste artikelen over Portugal in je mailbox.

Aanmelden

Zoek je iets?

Schrijvers gezocht

Zin om iets te publiceren op deze website? Neem contact op.

Trefwoorden

accommodatie Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie bosbrand Coimbra column Corona cultuur dagboek dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuurpark Noord-Portugal Porto recept reizen sport steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Robert Steur op Starend: “Dank voor je reactie, Josephine. Bovendien voor het volgen van mijn blog. Heimwee is geen kinderkwaal om te overgroeien. Een…”
  • Josephine op Starend: “Mooi levendig beschreven…. zie het landschap en het pittoreske plaatsje zo voor me……en heimwee neemt bezit van me… hoop het…”
  • Rijk op Zijn, zich bevinden, liggen, zitten en staan…: “Bedankt voor deze uitleg. En nu ben ik heel benieuwd naar het verschil tussen estar en ficar. Zou u dat…”
  • Josephine op Nostalgia 7, slot – Sessenta anos: “Ben het met voorgaande schrijfster eens…. slot…. wat jammer….. heb weer genoten van je levendige vertel-/schrijfstijl…. het hele gebeuren glijdt…”
  • Robert Steur op Starend: “Dag Rens, Fijn om te weten dat jij m’n stukje waardeert. Zegt het voort! Vriendelijke groet, Robert Steur”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • Schrijvers
  • Privacy
  • Cookie policy
  • Contact

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

en ontvang elke week gratis de nieuwste artikelen over Portugal in je mailbox.

Aanmelden

Portugal Portal

is een initiatief van
Winy Schalke
Arganil – Portugal
+351 91 41 28 590
mailportugalportal@gmail.com

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram

© 2021 · Website gemaakt door Alva Design