Voetballer Cristiano Ronaldo heeft zich in de nadagen van zijn carrière wat minder populair gemaakt. Door zijn grenzeloze ambitie is hij geworden tot de grote speler die hij was, maar die ambitie werkt nu tegen hem. Terwijl de hele wereld, inclusief zijn clubcoach en nationale coach, ziet dat hij niet meer meekan op het hoogste niveau, kan hij dat zelf maar moeilijk bevatten.
In een venijnig televisie-interview eind 2022 geeft Ronaldo zowel zijn club Manchester United als diens nieuwe trainer Erik ten Hag onder uit de zak. De club zou sinds het vertrek van de legendarische coach Alex Ferguson in 2013 hebben stilgestaan en qua ontwikkeling ver zijn achtergebleven bij de Europese top. Oud-Ajaxtrainer Erik ten Hag zou hem niet respecteren. Spelers geven wel eens vaker dit soort interviews om een breuk te forceren, en dat is Ronaldo ook gelukt. Zijn contract werd ontbonden en hij mocht vertrekken.
Maar geen enkele Europese club bleek Cristiano Ronaldo te willen contracteren en dus tekende hij uiteindelijk bij de Saudi-Arabische voetbalclub Al Nassr om zo ‘in de zandbak’ nog even heel veel geld bij elkaar te voetballen. Hij hoeft zich niet te schamen voor het astronomische bedrag (€200 miljoen per jaar wordt gefluisterd) dat hij gaat verdienen, maar de keuze stelt zijn interview natuurlijk in een merkwaardig daglicht.
Veel voetballers hebben op 37-jarige leeftijd hun schoenen al aan de wilgen gehangen, maar Ronaldo wordt ineens zo ongeveer de best betaalde speler ter wereld in een land waar de competitie weinig voorstelt. Belangrijker dan zijn prestaties op het veld zijn inmiddels zijn commerciële waarde en zijn uitstraling. Saudi-Arabië doet immers een gooi naar de organisatie van het WK-voetbal in 2030. Dat evenement is in euro’s gerekend het één na grootste sportevenement ter wereld (nummer 1 zijn de Olympische Spelen). Saudi-Arabië wil het graag organiseren samen met Griekenland en Egypte. Ook daarover is nagedacht, een tweede WK in het Midden-Oosten binnen één decennium zou geen kans maken, een WK in landen uit drie verschillende continenten is een novum.
Dit alles neemt niet weg dat Ronaldo ooit een van de allerbeste voetballers was en momenteel ook zeker de bekendste Portugees. Zelfs wereldbaas António Guterres doet qua bekendheid ver onder voor Cristiano Ronaldo. Daarmee is CR7 automatisch ook de bekendste Madeirees. En daarvan zijn er maar zo’n kwart miljoen. Begrijpelijk dus dat zijn geboorte-eiland al tijdens zijn leven een standbeeld voor hem plaatste, op het plein dat naar hem vernoemd is, waarop zijn museum staat, en waaronder zich een parkeergarage bevindt die ook naar hem is genoemd. CR7 is een wereldmerk, voor de niet-voetballers onder jullie: Cristiano Ronaldo speelt zo ongeveer zijn hele leven al met rugnummer 7.
Om de enorme herkenbaarheid van Cristiano Ronaldo nog wat verder uit te buiten, breek ik hier een lans voor de omcodering van het vliegveld van Madeira. De internationale luchtvaartcode daarvan is FNC, een verkorting van Funchal. Dat is de drielettercode die op vliegtickets staat en op de borden op vliegvelden, zoals Schiphol AMS is en Lissabon LIS. Wat zou het toch een mooie en subtiele eer zijn om die drielettercode van Madeira om te katten naar CR7. Daarmee zou Cristiano Ronaldo bij mijn weten de eerste persoon ooit zijn die een eigen vliegveldcode heeft. Zelfs paus Johannes Paulus II, naar wie het vliegveld van Krakow is genaamd, moet het doen met KRK. JP2 zou natuurlijk ook bij lange na niet dezelfde herkenbaarheid hebben als CR7.
Het commerciële belang voor Madeira is natuurlijk ook groot. Zijn economie bestaat voor ruim driekwart uit toerisme en ruimte om nog meer bananen te produceren is er nauwelijks, dus groei moet echt van het toerisme komen. Dus waarom niet meteen die beroemde code in de vliegveldnaam opnemen? Madeira CR7 Airport, ik vind het lekker klinken!
Madeira betekent hout. De overlevering wil dat het eiland echt helemaal vol bomen stond toen de Portugezen er voor het eerst voet aan wal zetten en dat het daaraan zijn naam dankt. Madeira was toen overigens onbewoond dus er was geen sprake van een invasie zoals Columbus in Amerika deed. De bewoners zijn dan ook net zo Portugees als hun continentale evenknieën. Ondanks een hoge mate van zelfbestuur en een florerende economie zijn er nauwelijks Madeirezen te vinden die zich willen afscheiden van Portugal. De archipel Madeira kun je qua inwoneraantal vergelijken met een stad als Eindhoven. Madeira ligt op anderhalve dag varen van Portugal en hoort bij het Afrikaanse continent, net als overigens de Canarische Eilanden die nog een paar honderd kilometer zuidelijker liggen.
Portugal Portal schreef al heel wat artikelen over Madeira, lees meer hier.
Portugal Portal schreef ook al diverse artikelen over Portugees en Nederlands voetbal, lees meer hier.
Vervaeke Frans zegt
Beste Cees,
Ik kan begrijpen dat je als voetballiefhebber veel bewondering hebt voor CR. Dat deel ik deels met je. Toch vind ik L. Messi van een ander, nog hoger niveau.
Evenwel uw voorstel om de luchthaven van Madeira naar hem te noemen is een stap te ver. Een luchthaven is een publieke plaats die verwijst naar een land of locatie – dat zich vertaalt in de benaming – en niet naar een persoon waarvan sommige observatoren zelfs vrezen dat hij een narcist is.
Doordenkertje: is CR wel in alle opzichten een voorbeeld voor de jeugd in het bijzonder en onze westerse waarden in het algemeen?
Met vriendelijke groeten
Frans
Cees Groenewegen zegt
Maar Messi is niet geboren op Madeira. En de luchthaven van Krakow is vernoemd naar een paus, leider van een organisatie waarvan het ene na het andere kindermisbruikschandaal naar boven komt. Zo bezien is mijn voorstel toch best te billijken?
Ad Gevers zegt
Over verbroederen: wij zijn net terug uit Tavira, en hebben daar flink zitten verbroederen met Engelsen : Ieren en Portugezen, die opmerkelijk snel hun verdriet
verdronken na hun uitschakeling.
Maar niet alleen sport, ook muziek verbroederd, in de winter zijn wij altijd op zoek naar locaties waar we ons muzikaal kunnen uitleven, verrassend hoe leuk het is om kennis te maken en proberen mee te spelen met muziek uit andere culturen.
We kijken al weer uit naar ons volgende verblijf.