Hoe is het idee ontstaan? Wanneer hakten we de knoop door? Deze en nog veel meer vragen kregen we naar ons hoofd geslingerd toen we onze omgeving vertelden dat we off-grid zouden gaan wonen.
Heb je mijn eerste bericht al gelezen? Wel zo handig, dan weet je meteen over wie en wat dit verhaal gaat.
Ik loop naar de moestuin terwijl ik mijn moeder op de achtergrond met mijn broer Sil en zijn vriendin Maddy hoor bellen. ‘Nee, het is echt niet normaal hier. Mensen kijken je amper aan en ze zijn onvriendelijk. Het gaat alleen nog maar om uiterlijke schijn’, hoor ik Maddy zeggen door de telefoon. Ze zijn aan het videobellen. Sil en Maddy aan de ene kant, in Nederland, mijn moeder Rosa aan de andere kant, hier bij mij in Portugal. De auto moest gekeurd worden, deze heeft een Nederlands kenteken en dus moet je daarvoor helemaal naar Nederland rijden. Aangezien ik geen rijbewijs heb en mijn moeder alleen 2.000 kilometer rijden nogal veel vindt (dat is het ook!) rijden Sil en Maddy meestal naar Nederland. Elke keer weer worden we overladen door het bewijs dat we de goede keuze gemaakt hebben. Het Nederland dat we vroeger bewoonden is veranderd en wij wilden niet meegaan ‘met de tijd’.
Pasen, het idee werd concreet
Toen we met elkaar samen waren om Pasen te vieren hebben we de bal nog eens opgegooid. Terwijl de tafel gevuld was met gekleurde eieren, matzes en ander lekkers vertelde mijn broer dat hij er nu wéér helemaal klaar mee was. Iedereen aan tafel knikte en alsof het een script was vulden we elkaar aan met wat er allemaal mis was volgens ons. Toen het even stil was kwam iemand met dé opmerking ‘kunnen we niet weggaan, off-grid of zo’. Die middag begonnen we met fantaseren. Waarheen? Hoe? Wanneer? Het idee werd langzaam concreet, we zouden naar Portugal gaan. De stukken grond zijn relatief goedkoop, de regels zijn losser dan hier in Nederland en het weer…. Dat was de enige eis die mijn moeder had, als het weer maar goed is.
Het idee om weg te gaan is natuurlijk niet toen tijdens Pasen ontstaan, de zaadjes voor dit idee waren al geplant nog voor ik bestond. Mijn moeder heeft altijd gedroomd van een rondtrekkend bestaan. Ze zou met mijn broer Sil de wereldrond reizen, nieuwe mensen ontdekken, minimalistisch leven en hem een vrije basis meegeven. Zodra hij zes werd, zou ze terug naar Nederland gaan, zodat hij zijn sociale geboorte kon hebben en zich kon ontwikkelen in een stabiele situatie. Waarom gebeurde het niet? Het leven van mijn moeder en Sil liet het op dat moment niet toe, misschien ook maar goed ook, want anders was ik nooit op deze aarde gekomen. Het verlangen om te vertrekken, overnieuw te beginnen en vrij te leven was er dus al een hele lange tijd bij mijn moeder. Mijn broer heeft lange tijd negatief gestaan tegenover een idee in deze trant. Hij had veel vrienden en een rijk sociaal leven, als puber wil je dat niet missen natuurlijk. Voor mij was het anders, zolang ik maar mijn school af kon maken vond ik het prima. Los daarvan, als ik bij Rosa, mijn moeder ben, dan is mijn leven compleet.
Stap voor stap naar de nieuwe werkelijkheid
Na die Paastijd voelde ik hoe het langzaam van plan naar werkelijkheid transformeerde. Ik heb me vaak afgevraagd of het écht zou gaan gebeuren, gaan we dit écht doen? We riepen na verloop van tijd ‘Portugalvergaderingen’ in het leven. Het doel was actief bezig te blijven met het idee, we bespraken geregeld wat onze voorstellingen waren. Er waren ongelofelijk veel vragen die in deze periode onderzocht werden. Waar gaan we in wonen? Hoe komen we aan geld? Welke plek willen we wonen binnen Portugal? Wat nemen we mee aan spullen? Hoe gaan we naar de wc? Hoe gaan we douchen? Hoe gaan we koken? Hoe komen we aan schoon water? Hoe komen we aan stroom? Hoe doen we het met medicijnen die voorgeschreven zijn? Houden we een plek in Nederland? Hoe was je je kleren? Hoe vervoeren we onze huisdieren?
Je kunt je voorstellen dat een bestaan opbouwen vanuit helemaal niets nogal veel is om te bedenken. Achteraf vind ik het een wonder dat we onszelf er doorheen hebben geworsteld. Iedereen nam een onderwerp op zich om uit te zoeken tot de volgende Portugalvergadering. In eerste instantie was dit alles een vijfjarenplan, maar al snel werd de drang naar een vrijer bestaan zo groot dat we moesten kiezen. Of in het eerstkomende voorjaar (over 12 maanden) óf het jaar daarna in het voorjaar (over 24 maanden). Ons hart schreeuwde natuurlijk dat we zo snel mogelijk deze droom waar wilden maken, maar was het haalbaar?
Allereerst gingen we kijken naar wat voor soort land we, hypothetisch, graag zouden willen. Waterputten waren belangrijk, vooral in droge gebieden wil je niet zonder water komen te zitten. Ook kwamen we er al snel achter dat je verschillende soorten grond hebt die je kan kopen. Sommige zijn rural, wat betekent dat je niets aan het landje mag veranderen. De natuur moet ongestoord zijn gang kunnen gaan. Andere stukken land zijn enkel en alleen bedoeld om op te verbouwen, groente, fruit of dieren op te houden. Je mag op deze stukken dus geen huis neerzetten. Je hebt ook nog bouwrijpe grond, net als in Nederland zijn die stukken grond duurder, vaak dichter bij de bewoonde wereld en alsnog waren er regels aan verbonden.
Voor ons was het even uitvogelen, maar uiteindelijk kwamen we erachter dat een landje wat bedoeld is voor landbouw of dieren houden, perfect was voor ons. In sommige gevallen zit er een quinta bij, een oud vervallen boerderijtje. In de papieren staat er dan hoeveel vierkante meter gebouw erop mag staan. Hier mag je niet overheen maar in veel gevallen is het geregistreerde stuk bebouwde grond groter dan de werkelijkheid en dus mag je je quinta uitbreiden.
Bij het hele aankoopproces werden we geholpen door een Nederlandstalige makelaar in Portugal. Er zijn namelijk wat dingen anders in Portugal als je een stuk land wilt kopen. In Portugal kan er bijvoorbeeld een schuld op het stuk land staan. Het land is dan heel goedkoop, maar je koopt ook de schuld, die je uiteraard moet gaan aflossen. Met dit soort addertjes onder het Portugese gras is het fijn om iemand te hebben die Nederlands praat en de lokale regels kent.
The real-life ervaring
Een kleine vier maanden na Pasen zijn we op vakantie gegaan naar Portugal. We gingen verschillende landjes bezoeken om te kijken wat goed voelde. Bij het eerste landje aangekomen zakte de moed mij al in de schoenen. Het landje was steil, verwilderd en vrij klein. Eerlijk gezegd was ik nog nooit in Portugal geweest en had totaal geen idee dat het zo ongelijk was. ‘Je kunt hier heel mooi wat plateautjes maken, dat doen ze hier overal’, zei onze makelaar. Op dat moment zocht ik oogcontact met mijn moeder, Sil of Maddy om vervolgens met wat hulpeloze blikken mijn zorgen te delen, maar niemand gaf thuis. We waren allemaal stil, ik denk omdat we gespannen waren. Was dit dan onze droom?
Het tweede stuk land was ons favoriet, tenminste thuis, vanuit de veiligheid achter onze telefoonschermen. We reden het onverharde stuk langzaam en de spanning was bij iedereen voelbaar, hopelijk was dit stuk net zo geweldig als dat we ons voorgesteld hadden. Stiekem hadden we hier al een tijdje onze zinnen op gezet. Toen we aan kwamen bij de plek wat later ons centrumpje zou worden, stapten we uit. Ik trok mijn dichte schoenen aan want dat had ik bij het vorige landje niet gedaan en ik had daar spijt van gehad. Het onkruid had mijn voeten een hartelijk off-grid welkom gegeven. Dit keer was ik minder naïef en op het ergste voorbereid, ik moest schoenen aan… Het stuk land was pasgeleden nog omgewoeld en dus was het wat aangenamer lopen. Ik vond de grond nog steeds heel scheef en ongelijk, maar het was beter dan het vorige landje. We hebben vluchtig een rondje gelopen naar alle mooie plekken die bij deze lap grond hoorden.
Aan het einde van de rondleiding wisten we het zeker, we waren unaniem, nog zonder te overleggen. Dít was onze droom! Een prachtig stuk land met zeven waterputten, een lavendelveld, fruitbomen, een klein meertje, rotsen, een heilige grot in de buurt en twee quintas die ons de mogelijkheid bieden om wat dingen te bouwen, niets groots, niets speciaals, maar gewoon een bestaan opbouwen op deze plek. Na dit stuk landje zouden we nog drie andere gaan bekijken maar nog voor we de auto instapten kruisten onze blikken, met een sprankeltje in onze ogen, elkaar. ‘Wij denken dat we de rest niet meer hoeven te zien, dit is precies wat we willen’ spraken we uit naar mevrouw de landmakelaar.
Het wordt definitief
Toen we thuiskwamen werd het idee, de droom, definitief, we hadden al een voorlopig koopcontract getekend. We konden dus niet meer terug, niet dat we dat graag hadden gewild, maar toch is het een grote stap.
Hoe vertel je dit aan je omgeving? Hoe leg je uit dat je binnen negen maanden weggaat. Of nog erger, dat je off-grid gaat. Ik kende geen woord Portugees en voor deze vakantie was ik er nog nooit geweest. Om heel eerlijk te zijn had het land op zich me ook nooit getrokken. En toch ging ik er heen, ik verliet een veilige haven waar ik opgegroeid ben voor een stuk land, kilometers van de bewoonde wereld. Soms als ik het iemand vertelde moest ik mijn best doen dit allemaal positief te laten klinken. Mensen keken ons geregeld raar aan en meestal was een van de eerste vragen: hoe ga je dan naar de wc? Grappig, dat dat het eerste is wat in mensen op komt als je vertelt dat je je droom na gaat jagen door een afgezonderd leven te beginnen. Rosa gooit er dan meestal een ‘gewoon een kuil graven, kakken en dichtgooien’ in en lacht hartelijk. Mijn antwoord is altijd wat genuanceerder, ‘dat zijn we nog aan het uitzoeken, maar er zijn genoeg alternatieven hoor’. Ik begrijp de nieuwsgierigheid of bezorgdheid, want meestal ligt dat ten grondslag aan de vraag.
Hoe dichterbij het vertrek kwam, hoe makkelijker ik ertegenaan ging kijken. We hebben in die tijd natuurlijk non-stop gewerkt aan ons plan, dingen uitgezocht en inspiratie opgedaan. Toch ben je nooit 100% voorbereid op off-grid gaan. Tenzij je natuurlijk een succesvolle YouTuber bent die geld verdient met vloggen en crowdfunding, of als je geld als water hebt en een gespreid bed koopt. Dat zijn en hebben wij niet, dat willen wij ook niet. Wij gingen weg, gewoon omdat we er klaar mee waren. We vertrokken met weinig, wat essentiële spullen en een vrachtwagen vol dromen en plannen. Hoe heerlijk is het om te leven in het bos, koude winters en warme zomers te ervaren, blij te zijn met je eigen gekweekte sperziebonen en te dansen als je door middel van zwaartekracht stromend water hebt gefabriceerd? Ik zal het je vertellen, het is geweldig! En tja, dat kakken in een gat nemen we op de koop toe…
Dit was het begin van ons grote avontuur, het begin van ons Portugalverhaal, en alweer het tweede deel in deze serie. Klik hier voor deel 1.
Petra. zegt
Veelgemaakte denkfout dat de regels hier losser zouden zijn, daar komen jullie nog wel achter…
Veel succes met de plannen.
Keet zegt
hoi Petra,
allereerst wat leuk dat je mijn stukje gelezen hebt! Super bedankt daar voor en natuurlijk voor de moeite van het schrijven van een reactie.
Ik krijg in je berichtje het idee dat jij wat tegenslagen hebt gehad hier in Portugal op het gebied van regels. Echt enorm rot voor je! Als je mij (en anderen) op weg wilt helpen door je ervaringen te delen dan mag je altijd in de reacties hier op door borduren.
Gelukkig heeft Portugal op het gebied van regels ons gespaard in de anderhalf jaar dat we hier zijn. We hebben een geweldige burgemeester die ons zelfs eieren komt brengen! Wie had dat ooit gedacht?
Ik hoop Petra dat het leven je goed stemt hier in Portugal en dat je er misschien op een andere manier naar mag kijken. en het aller belangrijkste, het positief mag gaan voelen.
heel veel liefs Keet
Sarah zegt
ha Keet,
wat een lekkere spontane familie lijken jullie mij.
Een idee wordt geboren en vrij snel wordt het concreet.
super leuk zoals je over je dromen en plannen schrijft, zo een positieve vibe!
Probeer deze ook te houden, want vrijheid en geluk zit in je hoofd.
Ik vind nog steeds dat je heerlijk schrijft, ik word meegezogen in je verhaal en kijk uit naar deel drie!
Liefs Sarah
Keet zegt
hoi Sarah,
wat leuk dat je weer reageert op mijn verhaal. En wat een hoop complimenten!
Dankjewel voor je wijze woorden, ik ga ze zeker onthouden.
groetjes Keet
Hans zegt
Hallo ik zou dan graag willen weten wat het gekost heeft en of je het kan financieren…. Mvg Hans
Keet zegt
hoi Hans,
wat leuk dat je mijn verhaal hebt gelezen.
precieze bedragen ga ik niet noemen (dat vind ik een te grote inbreuk op mijn familie’s privacy) maar ga er vanuit dat het voor 4 volwassenen die zeker niet in het rijke segment vallen, oké te betalen was.
tegenwoordig (kleine 3 jaar na aankoop) zijn de stukken grond al een heel stuk duurder geworden. Het off-grid leven is in deze regio, centraal portugal, populair geworden.
het feit dat wij hier nu zijn betekent dat we dit hebben kunnen financieren. weliswaar door een zeer eenvoudig en zuinig leven te leiden, maar dat is voor ons nooit een probleem geweest. je weet tenslotte waar je voor kiest.
ik hoop dat je ons verhaal blijft volgen en ik nog veel van je mag horen
groetjes Keet
Mariska Roos zegt
Hallo Keet,
Wat een heerlijk verhaal weer. Je schrijft heel pakkend en ik ben heel benieuwd hoe jullie avontuur verder gaat. Wij wonen zelf nu 6 maanden in Portugal en we hebben al genoeg nieuwe dingen meegemaakt voor 6 jaar denk ik wel eens. Precies de reden dat we uit Nederland vertrokken zijn, om nieuwe dingen mee te maken en in een warmere samenleving te wonen. Dat warm bedoel ik dan letterlijk en figuurlijk ????
Vraagje aan jou: ik ben zo benieuwd hoe jullie eruit zien. Kies je er bewust voor om geen foto’s van jullie zelf te plaatsen of krijgen we die nog en ben ik te ongeduldig?
Heel veel succes en ik lees graag verder met jullie belevenissen.
Groetjes Mariska
Keet zegt
hoi Mariska,
echt een super leuke reactie. ik ben ontzettend benieuwd naar jouw verhaal, deel gerust meer!
Misschien komen er van ons nog foto’s maar dat kan ik niet beloven, we hebben tenslotte niet voor niets voor een anoniem off-grid bestaan gekozen.
maar blijf gerust vragen stellen, ik doe mijn best ze in mijn toekomstige verhalen te beantwoorden.
nogmaals super bedankt en ik wens jou heel veel plezier, warmte en avonturen toe in Portugal
liefs Keet
Ton Smeijers zegt
Hallo Keet en familie,
Leuk jullie stuk te lezen. Een tip voor de APK keuring voor een auto met Nederlands kenteken: je hoeft hiervoor niet naar Nederland, er zijn in Spanje keuringsstations die dat voor de RDW mogen doen, o.a. In Sevilla, wij doen dat ieder jaar vanuit Portugal (bij Nazare) en gaat prima! Zie verder de website van de RDW,
Groetjes
Ton en Vera
Joost zegt
Hallo Keet,
Bij het lezen van de passage over je Nederlandse auto en naar naar Nederland rijden voor een apk schrik ik op zijn minst. Ik wil je adviseren de polis van je verzekering er eens op na te kijken. Er is nl geen enkele verzekering die een auto verzekert die meer dan 6 maanden, per willekeurige periode van 12 maanden, verzekert. Sommige maatschappijen hanteren zelfs maar een termijn van 3 maanden.
Verder is het belangrijk te weten op welk adres je Nif is geregistreerd. Is dat een Nederlands adres dan mag je wél binnen de daarvoor gestelde periode in Portugal met een Nederlands gekentekende auto rijden. Is de NIF geregistreerd op een Portugees adres dan mag je bij wijze van spreken nog niet naar de bakker rijden met je Nederlandse auto.
Volledigheidshalve vermeld ik dat mogelijkheid je auto APK te laten keuren uitsluitend in het leven is geroepen om mensen die enkele maanden in Portugal verblijven ( bij voorbeeld overwinteraars)en wiens APK toevallig in die periode vervalt, ter wille te zijn.
Ik heb recent ervaring gehad op dit gebied en ben er goed van afgekomen. Ik schreef daarover op het Portugal portal forum. Een van de reactanten meldde dat hij meteen zijn auto in kon leveren en te voet verder kon. Daarnaast vind je een aantal reacties van mensen die van “horen zeggen” menen te weten hoe de vork aan de steel steekt. Ik heb ondertussen de zaak besproken bij de Finanças en pretendeer te weten hoe een en ander is geregeld.
Geruststellend is misschien dat het meer dan 20 jaar geduurd heeft voordat ik een keer een fuik van de GNR tesamen met de Alfândega in reed, de “pakkans” lijkt dus niet zo groot maar je weet maar nooit.
Regeltjes zijn er in Portugal te over, misschien nog meer dan in Nederland. De schijn dat het er minder zijn komt doordat men de regels niet toepast tót het moment dat een ambtenaar op een dag wakker wordt.
Een voorval dat ik niet vergeet is de wetgeving betreffende de verplichting om punten waar men water aan de bodem onttrekt (furas en minas) en toevoegt (fossas) te melden bij de gemeente. E.a.a werd in de kranten gemeld met een strikte aangifte termijn, boete bij verzuim €20.000. Tegen de tijd dat de termijn verliep werd die met een jaar verlengt. Een Portugese vriend van mij vond het toch
serieus worden en stelde voor dat we samen aangifte zouden gaan doen. Op het gemeentehuis moest de receptioniste even rondbellen voordat we hoorden bij wie we moesten zijn. De registratie vond plaats en tot slot merkte de betreffende beambte op:”u bent de eerste”. We praten toch over een gemeente met 20.000 inwoners!
https://www.facebook.com/groups/372182536629295/permalink/1679464772567725/?mibextid=oMANbw
Veel succes met de realisering van je plannen.
Henk Eggens zegt
Een waardevolle waarschuwing, Joost!
Ik reed in de fuik van de GNR met mijn Nederlands kenteken. De agent zag mijn APK keuringsbewijs uit Sevilla, concludeerde dat ik twee jaar in Portugal had gereden met dit kenteken. Ik kreeg een boete van €700 en de auto moest óf het land verlaten, óf ik moest het (voor veel geld) importeren. Ik koos het eerste. Op een afgesproken dag kreeg ik een officiële schriftelijke vrijgeleide en reisden we met onze auto het land uit. Ik kocht een goede 2e handse met een Portugees kenteken. Een zorg minder.
Ooit schreef ik op deze site over de Sevilla APK route, maar lijkt dus inderdaad meer voor overwinteraars voor wie de APK datum in hun Iberische periode valt.
Keet zegt
hoi Joost,
ontzettend bedankt voor je reactie en alle moeite die je er in gestopt hebt. ik ben altijd blij met tips en ik denk dat anderen, die dit misschien ook lezen, er iets aan kunnen hebben. dus blijf zeker reageren met jouw kennis en ervaring.
wat ons betreft, wij hebben alles goed op orde. Mijn verhalen spelen zich zo’n anderhalf tot twee jaar geleden af. onze recente situatie is dus anders.
een tip voor mensen die problemen hebben met hun auto verzekeren, er bestaat ook zoiets als een expat verzekering en nog andere mogelijkheden. als je off-grid gaat en een geïsoleerd leven wilt leiden moet je soms even zoeken welke regels het beste passen in jouw ‘ongewone’ situatie. dit is een reis die iedereen anders aflegt.
heel erg bedankt voor het verhaal dat je gedeeld hebt en ik hoop je bij een van mijn volgende verhalen ook te treffen. misschien met een fijne ervaring uit Portugal? ik ben benieuwd!
groetjes Keet
Keet zegt
Hoi Ton en Vera,
super bedankt voor jullie tip en natuurlijk het lezen van mijn verhaal!
misschien komt jullie tip ooit van pas, voor nu hebben we alle schaapjes op het droge.
ik hoop dat jullie nog van je laten horen bij mijn komende verhalen!
groetjes Keet
Joost zegt
Correctie op mijn eerdere reactie:
Ik wil je adviseren de polis van je verzekering er eens op na te kijken. Er is nl geen enkele verzekering die een auto verzekert die meer dan 6 maanden, per willekeurige periode van 12 maanden, buiten Nederland verblijft. Sommige maatschappijen hanteren zelfs maar een termijn van 3 maanden.