Oud worden, ver van huis, is de titel van een film die gebruikt werd in cursussen interculturele communicatie. In die film werd duidelijk dat de emigranten van de jaren 50 zeer aan hun ‘eigen’ (lees Nederlandse) cultuur gehecht waren. Het Sinterklaasfeest werd dan ook uitgebreid gevierd. Hiermee werd duidelijk dat integratie in de zin van je aanpassen aan de heersende cultuur van het land waar de mensen naar toe getrokken waren (o.a. Canada en Australië) moeilijk was. Voor ons, mensen die naar Portugal verhuisd zijn, vaak pas na onze pensionering, ligt het natuurlijk anders. Maar een paar feiten blijven.
Door gastcolumnist Francine Satijn
Integratie
Ook wij zijn niet geïntegreerd, ook al beweren velen van ons van wel. Als ik doorvraag bij mensen die zeggen dat ze alleen maar met Portugezen omgaan, dan blijkt dat iets heel anders te zijn dan datgene dat officieel onder ‘integratie’ verstaan wordt. Ze gaan naar de dorpsfeesten en zeggen ‘Bom dia’ maar verdere gesprekken blijken dan toch wel moeilijk. Maar gezellig is het wel.
In de jaren 70 en 80 gingen er Nederlandse verpleegsters naar Canada en Australië om de oudere emigranten van Nederlandse afkomst te verplegen, omdat zij geen Engels meer spraken door dementie, maar ook door ouderdom.
Betekent dat dat er nu ook verpleegsters uit Nederland naar Portugal moeten komen om ons te verplegen als we oud zijn? Dat denk ik niet en ik hoop ook van niet.
Mantelzorg
Terug naar Nederland gaan wordt naarmate je ouder wordt steeds minder een optie. De zorg in Nederland verandert snel en het is de bedoeling om steeds meer op je netwerk en mantelzorg terug te vallen. Maar we hebben geen netwerk meer in Nederland na pakweg 10 tot 20 jaar in het buitenland en over het algemeen kan je ook niet meer terugvallen op je familie.
Wat dan? Blijf zitten, waar je zit en maar hopen op het beste of gaan we onderzoeken wat de mogelijkheden zijn hier in Portugal? Ik opteer voor het laatste. Er gaan al stemmen op voor het opzetten van woongemeenschappen. Ook zijn er ideeën om iemand in dienst te nemen later om de zorg op zich te nemen. Maar spreekt zo iemand dan jouw taal?
Portugal
Wij kiezen er voor om ons aan te sluiten bij een bestaand plan in Alfeizerão (dichtbij Alcobaça gelegen). De bedoeling is om wat wij aanleunwoningen zouden noemen, te realiseren. Het is een project waarin 2 appartementencomplexen gepland staan. Een complex van 12 grote woningen (twee slaapkamers) en 1 complex van kleinere woningen (één slaapkamer). Op de parterre bevinden zich de garages en daarboven zijn 2 woonlagen (met lift).
De tekening is al gemaakt door een architect en de Gemeente Alcobaça heeft het plan goedgekeurd. De locatie is achter het verpleeghuis op een onbebouwd stuk grond. Het is niet de bedoeling om alleen iets voor Nederlanders te realiseren of alleen voor buitenlanders. We willen graag met de Portugezen samenleven, maar als we met meerdere Nederlandse families daar wonen, kunnen we om een Nederlandssprekende tussenpersoon of verpleegster vragen of er een inhuren. Zouden we dan toch nog integreren?
Nu nog voldoende kopers vinden, zodat met de bouw kan worden begonnen.
Informatie voor eventuele geïnteresseerden
De Misericordia is een particuliere vereniging. Deze heeft tot doel leden te ondersteunen in een aantal behoeften, zoals eetvoorziening (tafeltje-dekje), transport, dagopvang, ambulance, huishoudelijke hulp maar ook lichamelijke verzorging en verzorging van de was. Dit kan aan huis gebeuren maar ook in een verpleegtehuis of aanleunwoning. Ieder dorp kan zijn eigen Misericordia hebben. Hoewel ze de naam gemeenschappelijk hebben, zijn het afzonderlijke instellingen, die zelfstandig opereren. Iedereen kan lid worden van deze non-profitinstelling. De lidmaatschapskosten variëren, maar zijn minimaal 1 euro per maand.Zoals hierboven al beschreven staat, is er een plan voor het opzetten van twee appartementencomplexen.
Het huidige ontwerp
Het gaat om twee blokken: In het ene gebouw komen 12 grote(re) woningen en in het tweede blok 16 kleinere woningen. Op de parterre van beide blokken bevinden zich garages en daarboven zijn 2 woonlagen bedacht. Uiteraard is er een lift en een hellingbaan. De appartementen zijn rolstoelvriendelijk en voldoen aan de moderne eisen. Dus internetverbindingen, mogelijkheden voor tv-schotels enz, enz. De grote woning is 93.60 m2 en de kleinere 65.50 m2.
Er zijn twee verschillende vormen van aankoop
- Aankoop voor het leven (Vitalício). Dit houdt in: wanneer de langstlevende is overleden wordt het huis eigendom van de Misericordia.
Prijs van appartement met twee slaapkamers: 70.000 euro
Prijs van appartement met een slaapkamer: 50.000 euro
Je betaalt geen onroerendzaakbelasting (IMI) bij aankoop voor het leven. De minimumleeftijd van de jongste partner is 65 jaar. - Aankoop blijvend eigendom (Sempre). Dit houdt in dat het huis in eigendom blijft van de erven als de langstlevende overleden is. Voor de erven is het belangrijk te weten dat zij het appartement kunnen verkopen, verhuren of er zelf in kunnen gaan wonen. Dit laatste alleen als ze zelf tenminste 65 jaar zijn.
Prijs van appartement met twee slaapkamers: 90.000 euro
Prijs van appartement met een slaapkamer: 70.000 euro - Aankoop als belegging. De derde mogelijkheid is om een appartement te kopen en vervolgens te verhuren.
Voorwaarden om te mogen kopen en bewonen:
Bij aankoop voor het leven moet de jongste koper (van b.v. een echtpaar) tenminste 65 jaar zijn. Van de koopprijs wordt 1000,- euro afgetrokken voor elk jaar boven de 65 jaar (van de jongste partner). Bij aankoop voor blijvend eigendom geldt eveneens de minimumleeftijd van 65 jaar als je er zelf in wilt gaan wonen.
Voorwaarden om te kopen en vervolgens te verhuren:
Het appartement kan ook gekocht worden als investering om het vervolgens te verhuren. Hiervoor hoef je als koper geen 65 jaar te zijn. De huurder moet wel tenminste 65 jaar zijn en is ook gebonden aan het zorgpakket. De Misericordia kan bemiddelen bij verhuur.
Zorgpakket
Als bewoner ben je gebonden aan een zorgpakket. Dit pakket bestaat uit een aantal vaste componenten en componenten naar keuze.
De vaste componenten zijn b.v. water, elektriciteit, verwarming, onderhoud (schilderen, lift, reparaties etc.), huisarts, verpleging, fysiotherapie, ambulance administratieve hulp.
De variabele componenten zijn o.a. transport, wasserette, hulp in de huishouding, lichaamsverzorging, maaltijden, gebruik alarmsysteem, gebruik rolstoel/krukken en kapper.
Het totale zorgpakket bedraagt niet meer dan 500,- euro per maand per persoon. Dit is dus inclusief verwarming, gas, water, elektriciteit, onderhoud van de gebouwen e.d. Je bepaalt zelf van welke variabele componenten je gebruik wilt maken. Wil je zelf koken, bijvoorbeeld, dan worden de kosten van de maaltijden afgetrokken van het totale pakket. Of ga je een maand op vakantie, dan betaal je slechts de vaste kosten. Per maand wordt bekeken van welke diensten je geen gebruik hebt gemaakt.
Als je geïnteresseerd bent of nog vragen hebt, ben je van harte uitgenodigd om te mailen naar: spruitenberg@hotmail.com of francinesatijn@gmail.com.
angela valkenburg zegt
Fijn dat je de moeite hebt genomen om dit op dit portal te schrijven. Uit een enquête die wij vorig jaar onder nederlanders hier heb gedaan, wilde 75% hier niet over nadenken of zagen het wel en anders gingen ze terug naar Nederland. Afgelopen tijd 2 personen terug begeleid.
Francine Satijn zegt
Kan het zijn dat mensen er niet over willen nadenken als ze geen oplossingen zien? Onze ervaring is anders. mensen worden in onze gesprekken aan het denken gezet, en een enkele keer besluiten ze dus juist n.a.v. onze ideeén om terug te gaan naar nederland in de toekomst.
Dick Borsboom zegt
Goed plan, prima oord en welgelegen!
Houd me alsjeblieft op de hoogte van de vorderingen hier omtrent.
Over ons hier op Quinta Parte in de Alentejo, dichtbij Cercal, kun je lezen op: http://www.meia-ontwerp.nl/quintaparte.
Misschien is het te laat , maar toch blijf ik dan geinteresseerd.
Met dank,groet, Dick.
Francine Satijn zegt
Dick misschien is het handig als we je email hebben, zodat je bij ons op de mailinglijst kan staan.
W.kooistra zegt
Bedank, zeer interresant. Iets om serieus over na te denken
Ellen Lanser zegt
Goed stuk, Francine! Interessant onderwerp, zeker ook voor nederlanders die nu plannen maken om te verhuizen.
Arlette zegt
500 Euro, dat is veel meer dan een Portugees pensioen……….
Francine Satijn zegt
Ja, € 500,- is vaak meer dan menig Portugees aan pensioen heeft. Als zij dringend hulp nodig hebben, worden ze door de Seguranço Social geholpen aan een plaats in een verzorgingshuis.
Maar er zijn inderdaad grote verschillen.
Xeanne uit Holland zegt
Goede en interessante info.
Het enige dat ik tot nu toe met Portugal heb is dat ik sinds een jaar met de taal bezig ben en dus vanzelf met de cultuur etc.
Ok, talvez até mais.
Francine Satijn zegt
Welkom!
Lyudmyla Vledder zegt
Ik ben werkzaam in Nederland in een bejaarde tehuis als verzorgende. Samen met mijn man hebben wij een woning in Portugal gekocht in de buurt van Alcobasa. Over een paar jaar zijn we van plan om in Portugal voor vast te gaan wonen. Wij zijn nog jong en moeten blijven werken. Ik vindt dat het een goede optie voor mij in Portugal is. Bedankt voor het mededeling met dit informatie.
Corry Wakker zegt
Ik ben geintereseerd
Winy Schalke zegt
Ik raad je aan om contact op te nemen met Francine satijn, de schrijfster van dit artikel. francinesatijn@gmail.com
Laura zegt
Dag Francien wij zijn geïnteresseerd
Roy
Laura
Winy Schalke zegt
Ik raad je aan om contact op te nemen met Francine Satijn, de schrijfster van dit artikel. francinesatijn@gmail.com
Anita Houweling zegt
Is het project inmiddels gerealiseerd?
Ik onvang graag informatie over dit project
Anita Houweling
Winy Schalke zegt
Ik raad je aan om contact op te nemen met Francine Satijn, de schrijfster van dit artikel. francinesatijn@gmail.com
Lucia van den Bergh zegt
Graag aanduiding waar het precies is. Ik kan geen plaatsnaam ontdekken. Ik ben zeker geinteresseerd.
Winy Schalke zegt
Ik raad je aan om contact op te nemen met Francine Satijn, de schrijfster van dit artikel. francinesatijn@gmail.com
Jacqueline Hovius zegt
Wat is de status van het project op dit moment? Ik ben nog geen 65 maar ben zeker geïnteresseerd.
Winy Schalke zegt
Ik raad je aan om contact op te nemen met Francine Satijn, de schrijfster van dit artikel. francinesatijn@gmail.com
marcherie van raavens zegt
Goeiemiddag, bestaat er ergens een mogelijkheid tot huur? Mijn vader is 85 en moeders is dement en bijna 86. Ik zit in Nederland en werk nog 40 uur. Maar dit gaat een dezer dagen fout!
Ik heb mail gestuurd naar Francisca maar geen reactie. Misschien te snel?
J Kruizinga zegt
Geachte mevrouw Francisca,
Graag zou ik op de hoogte blijven van uw project in Portugal.
Met vriendelijke groet,
Mw J Kruizinga
Cees de Mol zegt
Ook ik heb mail gestuurd naar Francisca maar geen reactie ontvangen. Is er misschien een ander contactpersoon?
Winy Schalke zegt
Ik heb gezocht op “Francine Satijn” en vond deze website: Leef je pensioen. Misschien kun je via deze website contact met Francine opnemen.
C.P. de Mol zegt
Bedankt voor de moeite.