• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Portugal Portal

Portugal Portal

Online magazine over wonen, werken en genieten in Portugal

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Overwintertips voor Portugal en de Algarve

8 februari 2019 door Cees Groenewegen 9 reacties

In de drukke Faceboekgroep “Overwinteren in Portugal” verschijnen met regelmaat overwintertips. Handige weetjes voor zowel de ervaren als de nog groene overwinteraar. Dingen die Portugal en met name de Algarve fijn maken in de winter, maar ook praktische handreikinkjes. Ik heb ze verzameld voor Portugal Portal. Hier de eerste 11.

Overwintertip #1: Laat de dessertkaart links liggen

Veel restaurants hebben een full colour gedrukte ijslijst van Nestlé of Olá. 8 of 16 pagina´s met allerlei voorgekookte ijsjes. Leuk voor de kinderen! Maar als volwassene ben je eigenlijk alleen maar geïnteresseerd in de laatste halve bladzijde met “overige”. Daar schrijft het restaurant een rijtje van soms wel 8 of 10 huisgemaakte desserts. Allerlei lekkere taarten en mousses.

Dessertkaart van een Portugees restaurant met traditionele desserts
Deze desserts moet je dus hebben. Maar je kunt ze ook gewoon gaan uitzoeken in de vitrine. Foto Cees Groenewegen

Die vallen na dat ijsgeweld nauwelijks op en daarom moet je de dessertkaart dus links laten liggen. Loop naar de vitrine bij de bar en vergaap je aan het lekkers. En wijs gewoon aan wat je wilt. Veel authentiekere en lekkerdere desserts. En bovendien steun je niet de Zwitserse of Nederlandse economie maar 100% de Portugese!

Overwintertip #2: Wijn is niet duur

Vertwijfelde overwinteraars ontdekken dat in de supermarkt de categorie boven de 6 euro per fles niet groot is. En in Nederland moet je dat bedrag toch echt uitgeven voor een beginnend redelijk wijntje. In Portugal dus niet. Daar begint een aardig wijntje al bij €2,50 (een rijksdaalder noemden we dat in het guldentijdperk). Dat komt natuurlijk omdat Portugal 99% van de wijn die het drinkt zelf produceert. Maar dat komt ook omdat er geen alcoholbelasting over wijn wordt geheven en door een gemodereerd BTW-tarief (13%). Probeer overigens ook eens zo’n fles van een euro of 6 of 8. Voor die kwaliteit tel je in Nederland het dubbele neer. Lekker goedkoop duur doen!

Schermadruk van de facebook groep "overwinteren in Portugal".
De Facebook-groep “Overwinteren in Portugal” heeft meer dan 1300 leden. Er is communicatie over alles wat met overwinteren in Portugal te maken heeft. De overwintertips in dit artikel verschenen er eerder.

Overwintertip #3: Twee zoenen

Niks geen drie! Als je wilt laten zien dat je een deel van het jaar een soort Portugees bent, dan geef je twee zoenen. Laat die Hollandse toerist die derde zoen maar in het luchtledige plakken. Bedenk daarbij wel dat de zoenetiquette in Portugal een stuk vrijer is dan in Nederland. Een vrouwelijk familielid zoen je altijd. Een vrouwelijk familielid van een goede vriend ook altijd. Een vrouwelijke kennis van een goede kennis ook absoluut altijd. Al heb je ‘r nog nooit eerder gezien. Vrouwen onderling kunnen dus blijven zoenen. Maar mannen zoenen geen mannen, we zijn tenslotte niet in Griekenland. Mannen geven elkaar een hand, iedere dag weer, en wensen elkaar “um abraço”, een omhelzing. Maar dat doe je dan weer niet in het echt, die omhelzing, behalve als hij die dag getrouwd is. Dan wel.

Overwintertip #4: Geen vuurwerk afsteken

In Portugal wordt niet door Jan en alleman vuurwerk afgestoken op oudejaarsavond. Geen bange huisdieren dus en ook geen brandwondenteam in opperste staat van paraatheid. Wel steken verschillende gemeentes op oudejaarsavond om middernacht een aantal minuten siervuurwerk af. Dat gebeurt dan door professionals en in een afgegrensde omgeving. Iedereen kan ervan genieten, het kost niks, en geen onveilige toestanden. Meest bekend is het grote siervuurwerk op het strand in Albufeira. Dat kun je van heinde en verre zien en Albufeira is ook erg gezellig op oudejaarsavond.

In Portugal dragen we op oudejaarsavond blauw ondergoed, want dat brengt geluk!
In Portugal dragen we op oudejaarsavond blauw ondergoed, want dat brengt geluk! Foto Gareth Williams

Overwintertip #5: Ontbijt eens buiten de deur

Dat doen heel veel Portugezen. Als je in Nederland om half acht in de ochtend naar je werk rijdt, kom je zeer waarschijnlijk geen enkele ontbijtgelegenheid tegen. In Portugal zijn het er twee per strekkende kilometer. Deze cafés gaan vaak om zeven uur of eerder open en blijven dat wel tot richting zessen. Ook om tien uur kun je dus nog een torrada (geroosterd brood met roomboter) eten met een galão (melkkoffie) voor bij elkaar misschien twee euro. Of een gewone café/bica voor 65 eurocent. Niet om een espresso vragen! We zijn niet in Italië! Gewoon “oen kaffee poer favoor”. Geloof me, je wilt je koffie echt niet sterker dan dat.

Overwintertip #6: Leer 5 woorden

Portugees is een moeilijke taal voor een Nederlander, dat weten de Portugezen ook. Daarom wordt het juist zo gewaardeerd als je net die paar simpele woorden gebruikt. Ook omdat Engelsen die al decennia in Portugal wonen er vaak geen enkele moeite voor doen. Alsjeblieft is Poer Favoor. Dankjewel is Obrigado (als je een mannetje bent) of Obrigada (als je een vrouwtje bent). Goedemorgen is Bom Dia. Goedemiddag (begint niet om klokslag 12 uur maar na de lunch dus wat later) is Boa Tarde. Goedenavond (vanaf een uur of acht) is Boa Noite. En goedenacht is ook Boa Noite. Even stampen! Je krijgt er heel veel blije gezichten mee.

Een heel vol glas wijn in een Portugees restaurant.
Een wijnglas mag best vol worden geschonken. Wijn hoort immers onlosmakelijk bij de Portugese cultuur. Foto Cees Groenewegen

Overwintertip #7: Wijn kan altijd per glas

Ook als je op de menukaart of wijnkaart alleen maar flessen ziet staan. Wijn is een zodanige belangrijke volksdrank dat hij eigenlijk altijd per glas verkrijgbaar is. Kan dat niet dan raakt het restaurant snel zijn vaste Portugese lunchklanten kwijt. En dat is een hele belangrijke klantengroep want die komen het hele jaar door terug. En ze praten ook met de collega’s en de buren over restaurants. Gewoon vragen om een glas en je zult zelden worden teleurgesteld. Uitzondering: er zijn ook zat restaurants die kannetjes tafelwijn serveren. Dan krijg je zomaar een halve liter voor je kiezen voor een prijs waarvoor je in Nederland geen fles bronwater hebt. Dan doe je dat toch gewoon!

Overwintertip #8: Alboefijra

Zo spreek je het dus uit. De toeristische hoofdstad van Portugal is ook in de winter bijzonder populair. Want er gebeurt altijd wel wat. Maar de naam wordt vaak verkeerd uitgesproken. De goede uitspraak is dus ALBOEFIJRA. En de goede schrijfwijze is Albufeira. Dat gaat namelijk ook nog wel eens mis. Zo komen we tegen Albuferia, Albefura, Albufera, Albufiria en nog veel meer.

Verzameling van richtingborden met de goede spelling van Albufeira erop
Foto: Cees Groenewegen

Maar het is dus Albufeira. En je zegt Alboefijra. Als je Albufeira in de zomer nog zou willen mijden in verband met de drukte, ga er dan in de winter zeker heen. Het leven gaat er gewoon door, er zijn altijd exposities, de winkels zijn gewoon open en de oud & nieuw viering is geweldig. In Albufeira! (je zegt: Alboefijra).

Overwintertip #9: Neem een thermometer mee

Wij Nederlanders willen graag voortdurend de temperatuur weten. Portugezen hebben dat niet zo, dus geheid dat er in je overwinterverblijf geen thermometer is. En dat de app op je mobilofoon niet betrouwbaar is, dat wist je toch al? Die haalt z’n gegevens van een beperkt aantal plekken en kan er zomaar twee of drie graden naast zitten. Dat is natuurlijk ongehoord. Ben je de thermometer toch vergeten, ga dan naar een Chinese winkel, een “loja Chinesa”. Dat is een soort Blokker in het kwadraat. Je komt ze op veel straathoeken tegen. De meest betrouwbare weersverwachting komt overigens van het Portugese weerinstituut, het IPMA. Dat heeft zelfs een website deels in het Engels!

Afbeelding van de webpagina van IPMA, het Portugese weerinstituut
De website van het Portugese weerinstituut IPMA heeft veel gedetailleerde informatie. www.ipma.pt/en/index.html

Overwintertip #10: Indiaas eten

De Portugese keuken is natuurlijk heerlijk en de restaurantjes zijn vaak goed en goedkoop. Maar als je hier een paar maanden bent, wil je ook wel eens wat anders. Nu hebben we vooral in het zuiden van Portugal een overvloed aan Indiase restaurants. Alleen al in Albufeira zijn er 36. Dat komt doordat in Engeland het Indiase restaurant net zo populair is als de Chinees in Nederland. En die Engelsen hebben dat dus weer naar Portugal geëxporteerd.

Menukaart van een indiaas restaurant in de Algarve - Portugal
Ruime keuze aan gerechten, net zoals bij de “Nederlandse” Chinees genummerd dus het is gemakkelijk bestellen. Foto Cees Groenewegen

De keuken is natuurlijk anders maar de menu’s werken vaak als bij de Nederlandse Chinees, lange rijen gerechten die je op nummer bestelt. Veel kip en lam want varkensvlees wordt niet overal in India gegeten, evenmin als rundvlees. Maar ook zeevruchten. Houdt je van oriëntaals eten, probeer het zeker eens. Valt het toch tegen, dan kun je de volgende dag gewoon weer aan de “Bife à Portuguesa”.

Overwintertip #11: Ga voetbal kijken

Ieder jaar komen diverse gerenommeerde voetbalclubs naar de Algarve om in de winterstop vitamine D bij te tanken. NAC, Ajax, Vitesse, Hoffenheim, Wolfsburg, het zijn slechts enkele van de namen die de Algarve uitkozen voor hun trainingskamp. Vaak monden die wintertrips uit in oefenwedstrijden die je voor een paar munten in een klein stadionnetje in een lekker zonnetje kunt bekijken. Ook de spelers zijn relaxed en ontzettend aanraakbaar. Maar beter nog dan dat is de jaarlijkse Algarve Cup. Dit prestigieuze toernooi voor vrouwen-landenteams wordt sinds 1994 jaarlijks gehouden in de Algarve. In 2018 werden de Oranje-Leeuwinnen gedeeld winnaar. In 2019 zijn ze wederom te aanschouwen in de Algarve.

Vorig jaar eindigden Zweden en Nederland gedeeld op de eerste plaats omdat de finale door weersomstandigheden niet kon worden gespeeld. Foto: Freekfluweel/Wikimedia

Alle sterren zullen hun opwachting maken want het toernooi is deel van de voorbereiding voor de Wereldcup in Frankrijk aanstaande zomer. Nederland trapt op 27 februari 2019 af tegen Spanje, waarschijnlijk in het stadionnetje van Imortal in Albufeira. Voor meer informatie: Dit zijn alle deelnemers aan de Algarve Cup 2019.

« Ons Portugees ‘opstapje’
Festival Vilar de Mouros »

Categorie: Cultuur & Maatschappij, Eten & Drinken Trefwoorden: Algarve, overwinteren

Over Cees Groenewegen

Cees Groenewegen werkte van 1997 tot 2010 in een aantal directiefuncties voor de Portugese Amorim-groep, woonde daardoor een aantal jaren in Porto en woont sinds 2010 in de Algarve. Door zijn werk én zijn Portugese vrouw en schoonfamilie is Cees inmiddels flink vergroeid met het land en zegt er nooit meer weg te willen. Hij is tegenwoordig vooral actief als basgitarist/zanger in een rockband en speelt daarmee 40 tot 50 concerten per jaar. Daarnaast neemt hij incidenteel consultancy-opdrachten aan van voornamelijk Portugese en Noord-Europese bedrijven. Ook is hij web-entrepreneur, hij is mede-eigenaar van www.winterinalgarve.com. Schrijven is een passie van Cees, hij schreef tot 2010 veel persberichten en commerciële communicatie vrijwel zelfstandig, en schreef in zijn vrije tijd voor muziektijdschriften. In Portugal schrijft Cees over alles wat hem opvalt, aan het hart gaat en voor op de tong ligt.

Lees Interacties

Reacties

  1. Hanneke Rijkelijkhuizen zegt

    8 februari 2019 om 08:11

    Hartstikke leuk geschreven. Dank je wel

    Beantwoorden
  2. Ben Beukers zegt

    10 februari 2019 om 08:56

    Cees,

    Complimenten voor je boeiend artikel.

    Ben B.

    Beantwoorden
  3. john beij zegt

    10 februari 2019 om 09:49

    Cees, erg goed geschreven, zou bijna verhuizen als het kon.

    Beantwoorden
  4. Gerard Fransen zegt

    10 februari 2019 om 10:34

    Prachtig

    Beantwoorden
  5. Fontein zegt

    10 februari 2019 om 19:10

    Super!
    Leuk geschreven en zeker handig om allemaal te weten!
    Trouwens, die thermometer nemen we van het begin af aan al mee.
    Annuska

    Beantwoorden
  6. Paul zegt

    11 februari 2019 om 12:18

    Alweer heel fijne bijdrage, met veel nuttige informatie. Paul

    Beantwoorden
  7. Trudy Dekker zegt

    12 februari 2019 om 10:47

    Bedankt voor de voetbalinformatie. Flauwekul, thermometer, je voelt toch dat het lekker weer is!

    Beantwoorden
  8. Anita zegt

    12 februari 2019 om 13:44

    Goed idee van die thermometer. Ik heb er ook altijd eentje in mijn camper.

    Beantwoorden
  9. Hendrik zegt

    16 februari 2019 om 16:18

    ‘Maar mannen zoenen geen mannen, we zijn tenslotte niet in Griekenland’

    Toch zie ik het steeds vaker gebeuren. Niet alleen door de hotemetoten op TV, maar van de week nog in het CHUC te Coimbra.

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

Amper wat te zien door de versluierende mistvlagen. Op het strand van Praia da Falésia.
Mistig
Oranje boven, leve de sinaasappel!
Sticker op een strandplankier die maant tot astandhouden in de Algarve in Portugal
Corona – Verslag van een Nederlandse Portugees (3)

Primaire Sidebar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

en ontvang elke week gratis de nieuwste artikelen over Portugal in je mailbox.

Aanmelden

Zoek je iets?

Schrijvers gezocht

Zin om iets te publiceren op deze website? Neem contact op.

Trefwoorden

accommodatie Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie bosbrand Coimbra column Corona cultuur dagboek dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuurpark Noord-Portugal Porto recept reizen sport steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Els op Portretten van creatief bezige landverhuizers #2 Van interpretatie naar beleving: “Bedankt Ton, voor dit overigens wederom goed geschreven artikel, gewijd aan Ingrid Simons, een nog, voor mij althans, onbekende kunstenaar.…”
  • Ellen op Urban art en het kabeljauw-epos: “Sorry Lotte, ik was er intussen al achter dat ik je verwarde, met een Lotje nota bene…”
  • Lotte Akkerman op Urban art en het kabeljauw-epos: “Dank je, Ellen, en ja, die dames, toen meisjes, met dromen over hoe hun leven moest worden en nu is…”
  • Ellen op Urban art en het kabeljauw-epos: “Een mooie studie Lotte. Ik kwam terecht in de film ‘AS MURTOSEIRAS NAS SECAS DO BACALHAU DE ALCOCHETE’ en werd…”
  • Hanneke Rijkelijkhuizen op Portretten van creatief bezige landverhuizers #2 Van interpretatie naar beleving: “Wat een werk heb je weer verzet, Ton. Hartelijk dank. Fascinerend! Ik hou het kort want ik wil verder lezen.”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • Schrijvers
  • Privacy
  • Cookie policy
  • Contact

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

en ontvang elke week gratis de nieuwste artikelen over Portugal in je mailbox.

Aanmelden

Portugal Portal

is een initiatief van
Winy Schalke
Arganil – Portugal
+351 91 41 28 590
mailportugalportal@gmail.com

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram

© 2021 · Website gemaakt door Alva Design