Portugal heeft een nieuwe regering! Bijna dezelfde als de vorige, dus veel verschil zul je niet merken. De Portugese politiek is een beetje saai tegenwoordig. Sorry dat ik het zo bruut stel, maar eigenlijk is dat best wel lekker. Geen Britse of Griekse taferelen!
Stabiel
De afgelopen socialistische minderheidsregering van de Partido Socialista (PS) heeft de reguliere vier jaar volgemaakt. Dat hadden velen, waaronder ik, niet verwacht. Het is ook nogal een prestatie in een land met 22 regeringen in 44 jaar (sinds de eerste vrije verkiezingen in 1975). Portugal wordt tegenwoordig in de EU gezien als een stabiel land met een stabiele regering en stabiel beleid dat stabiel beetje bij beetje groeit. Saai dus. Er is nog net een begrotingstekortje (0,5% in 2018) en de staatsschuld blijft dus een beetje groeien, maar het is allemaal ruim binnen de perken dus niemand in Brussel maakt zich er zorgen over.
Praktische socialist
Premier António Costa is een praktische socialist. Hij kwam eind 2015 aan de macht door te beloven dat hij een einde zou maken aan de “austeridade”, de extreme bezuinigingen uit de tijd van de financiële hulp door de EU en het IMF. Dat heeft hij voor een deel ook gedaan. Verder ging het hem vooral goed door de economische rugwind. Daarnaast blijkt Costa een handig manager, gepokt en gemazeld door zijn 8 jaar als burgemeester van Lissabon. Hij doet wel eens aan Jeroen Dijsselbloem denken. Ook een echte socialist, maar we moeten wel normaal blijven doen.
Geringonça
De afgelopen vier jaar was de bijnaam en tevens troetelnaam van de Portugese regering “A Geringonça”. Dat is weer z’n moeilijk te vertalen Portugees begrip. Stel je voor een aan elkaar gelaste fiets, samengesteld uit onderdelen met verschillende kleuren, die hier en daar met plakband nog wat verstevigd is. De PS regeerde met gedoogsteun van de PCP (de communistische partij) en BE (het linkse blok) en dat ging best goed. Dat kwam enerzijds door de angst bij klein links (BE en PCP) voor een nieuwe rechtse regering, anderzijds door de managementcapaciteiten van premier António Costa. Deze altijd blozende, goedlachse man komt nu eenmaal gezellig over, zelfs als hij een staking breekt door het leger in te zetten.
Verkiezingen
De vier redelijk succesvolle jaren 2016-2019 brachten de Partido Socialista van António Costa op 6 oktober 2019 een mooie verkiezingsoverwinning. De PS kreeg maar liefst 108 zetels in het 230-koppige parlement. Costa gaat nu een nieuwe termijn van vier jaar proberen vol te maken. Hij zit een stuk steviger in het zadel dan in de vorige periode. Nog steeds heeft Costa een minderheidsregering, maar het gat is kleiner geworden. Met 108 van de 230 zetels heeft hij slechts steun van het linkse blok (Bloco Esquerda, 19 zetels) of van de communisten (CDU/PCP, 12 zetels) nodig om wetsvoorstellen soepel door het parlement te loodsen. Niet van allebei dus, zoals in zijn eerste regeringsperiode.
Opkomst
Zorgwekkend is de lage opkomst bij de verkiezingen. Slechts 49% van de stemgerechtigden deed zijn democratische plicht, een laagterecord. Ruim vier miljoen Portugezen gingen niet stemmen. Terwijl nog maar zo kortgeleden blij werd gevierd dat we sinds 44 jaar vrije verkiezingen hebben. Kenners wijten de extreem lage opkomst deels aan het almaar dalende vertrouwen in de politiek. Het feit dat António Costa op een wat slinkse wijze premier werd in 2015 is daar mede debet aan.
Begrotingsoverschot
Voor de regeerperiode 2020-2023 is een waaier aan plannen aangekondigd. Wie daar meer over wil lezen kan dat hier doen (in het Portugees): Apoio para a creche e vales para óculos. Os principais pontos do programa do governo. Het meest opvallend is dat in 2020 een begrotingsoverschot (van 0,2%) wordt verwacht. Voor het eerst in 45 jaar democratie is de begroting dus sluitend. Verder wordt er druk gesproken over verdere graduele verhoging van het minimumloon tot € 750 in 2023 (ongeveer 6% per jaar).
De toekomst?
Gaat António Costa weer vier jaar zitten als minister-president? Dat zou zomaar kunnen want alle condities daarvoor lijken aanwezig. Een belangrijke daarvan is de extreem lage rentevoet, waardoor de imposante staatsschuld van 252 miljard euro licht weegt. Gaat de rente ooit serieus stijgen, dan is Lissabon in last.
Nog even wat algemene informatie over de Portugese politiek:
President
Portugal heeft een gekozen president. Deze is niet zo machtig als de Franse of de Amerikaanse president, maar het presidentschap is bepaald niet alleen een ceremoniële functie. De Portugese president geeft frequent inhoudelijk commentaar op gebeurtenissen in het land en hij/zij kan ook een wetsvoorstel vetoën, altijd met een uitleg waarom natuurlijk. Dat vetoën gebeurt weliswaar niet heel vaak, maar ieder jaar wel een paar keer. Het parlement kan het veto eventueel overstemmen met een gekwalificeerde meerderheid (2/3 van de stemmen) maar in de praktijk doet het dat niet. De president is immers gekozen met een absolute meerderheid van stemmen, zo niet in de eerste dan wel in een latere stemronde. Zijn/haar mandaat is dus groot en dan kun je maar beter luisteren naar de wijze woorden.
President sinds 2016 is Marcelo Rebelo de Sousa. Hij is populair bij het volk, als hij zich in 2021 opnieuw verkiesbaar stelt zal hij vrijwel zeker worden herkozen. Een Portugese president kan maximaal twee keer achtereenvolgens gekozen worden, iedere keer voor een termijn van 5 jaar.
Parlement
Het Portugese parlement heet de “Assembleia da República” (vergelijkbaar met de Nederlandse Tweede Kamer) en heeft 230 zetels. Dat lijkt veel maar vergeet niet dat we in Portugal geen Eerste Kamer hebben. Het ontbreken van een meerkamerig parlement maakt de boel een stuk eenvoudiger en overzichtelijker. De zogenaamde taak van toetsing aan de grondwet die de Nederlandse Eerste Kamer zou hebben, wordt in Portugal gewoon door het hoogste gerechtsorgaan gedaan, het Tribunal Constitucional. En zo hoort dat ook als je de politieke machten netjes wilt scheiden. Op 6 oktober 2019 is voor het eerst in de Portugese geschiedenis een parlementslid verkozen die je zou kunnen betitelen als “populistisch” (van de partij “CHEGA”). Opvallend was ook de winst van de PAN, de “Portugese Partij voor de Dieren”. Die behaalde vier zetels en driekwart daarvan is vrouw. Verder kun je alle partijen op een traditionele as van links naar rechts uitzetten. Bedenk daarbij dat vrijwel alle partijen zijn opgericht rond 1974.
Minister van Financiën
De Portugese minister van financiën Mário Centeno is al sinds januari 2018 voorzitter van de Eurogroep (als opvolger van Jeroen Dijsselbloem). Zijn voorzitterschap gaat vrijwel geruisloos voorbij en dat is een goed teken. Er is rust in Euroland.
Hans FM zegt
Helder artikel! Als Portugalfan was ik wel op de hoogte van het meeste, maar dat Portugal geen Eerste Kamer had, wist ik bijvoorbeeld niet. Bedankt!
Maja Kersten zegt
Heerlijk positief en duidelijk, Cees, ik kijk uit naar het vervolg: Portugese politiek voor gevorderden!
Annuska Fontein zegt
Leuk en begrijpelijk uitgelegd, vooral de grafiek heb je goed gemaakt (met de Nederlandse partijnamen).
Jan Blanckaert zegt
Blij van dit te lezen. Eenvoudig maar wel educatief. België zou een dergelijke regering ook wel kunnen gebruiken en een gekozen president in plaats van een duur koningshuis zou ook welkom zijn.
JPJ Schildt zegt
Hallo Jan, Inderdaad een eenvoudig stuk waarin door Cees een ingewikkeld probleem wordt verduidelijkt. Maar ík zou voor België een gekozen president afraden. Er zullen gegarandeerd problemen ontstaan: want moet het een Franstalige, een Nederlands talige of Duitstalige president zijn? Het best zal het natuurlijk een Belg kunnen zijn. En wat te denken van o.a. de kosten van de verkiezingen en de verbouwingen elke keer als er na een aantal maanden een andere komt? Of de uitkeringen per president na afloop van hun mandaat? Die uitkeringen nemen toe met het toenemende aantal ex-presidenten. Herinner je je de regeringsloze periode nog van die vele maanden? Houd het maar eenvoudig met jullie koning, dat is op de langere duur veel goedkoper.
Frans van den Brink zegt
Graag sluit ik me aan bij de positieve reacties. Verdiend schouderklopje, Cees.
Cora Tonino zegt
Zeker interessant, graag af en toe een update.
Leo Suijjer zegt
Interessant verhaal over Portugal. Blij om te horen dat de sociaaldemocratie het er goed doet!
Liz zegt
Helder en weer wat wijzer geworden in mijn nieuwe woonland. Dank hiervoor!
Michiel zegt
Ik zit niet om (lovende) woorden verlegen, maar wat Liz schreef op 10 november 2019, daar sluit ik mij bij aan. Obrigado!
Hubert Braem zegt
Dank u wel voor deze duidelijke uiteenzetting.
Ellen zegt
Hallo Cees
Ik zoek contact met je en hoop dat langs deze weg te bereiken.
Ik wil graag met je van gedachten wisselen over de vraag: ‘hoe gaat het met Portugal onder Costa’. Ik ben hierover aan het schrijven voor Portugal Portal.
Laat je me even weten of je wilt meedoen?
Mooi artikel trouwens, over de Portugese politiek!
Hartelijk groet
Ellen