• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Portugal Portal

Online magazine over wonen, werken en genieten in Portugal

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

’t Is in de maand van mei, ja, ja

5 mei 2016, door Henk Eggens 1 reactie
Bijgewerkt op 22 augustus 2016

Op de avond voorafgaand aan de eerste mei binden sommige dorpsgenoten een bos brem (giesta of maia in het Portugees) op de deur. Dit gebruik “houdt de honger tegen” of “maakt je rijk” zeiden mijn buren. Het blijkt een traditionele Portugese gewoonte te zijn: De traditie van de Maia.

Brem op onze deur

Brem op onze deur

Traditie

Het ritueel van de Maia vindt plaats in de nacht van 30 april op de 1e mei. De traditie schrijft voor dat deuren, ramen en andere plaatsen versierd worden met bloemen, gele brem of stropoppen. De traditie bestaat in verschillende regio’s van Portugal; elke streek kent zijn variaties, maar met één gemeenschappelijke noemer: de bloeiende brem.

Regionale variaties

In het gebied van Trás-os-Montes en de Beiras (bij ons), is de traditie van de Maia verbonden met kastanjes, zoals blijkt uit het spreekwoord “Wie op 1 mei geen kastanjes eet, zet hem op een ezel.” Mei is de maand van de ezels en het ritueel is bedoeld om boze geesten (de ‘Mei’, de ‘Teek’ of de ‘Ezel’) af te weren. In Trás-os-Montes gaat dit ritueel samen met die van de Maia-jongen: de jonge meisjes versieren (letterlijk) een jongen en nemen hem mee op een wandeling door de straten, ze dansen en zingen om hem heen en veroorzaken een grote opschudding.

In de regio Estremadura, is Maia een versierd bloemenmeisje die door de straten van het dorp loopt met haar vriendinnen. In Alentejo, vooral in Beja, zijn de Maia’s in het wit geklede meisjes, met een bloemenkroon op hun hoofd. Ze zitten op een stoel bij de huisdeur, op de hoek van een straat of op een plein. Haar vriendinnen vragen voorbijgangers om een “muntje voor de Maia”.

Maio poppen op Madeira

Maio poppen op Madeira

In de Algarve en op Madeira is het gebruikelijk om stropoppen voor de deur te zetten, gekleed in lompen en versierd. In Lagos wordt elk jaar de mooiste Maia van de stad verkozen.

Maia, wie ben je?

Maio pop

Maio pop

Er zijn verschillende verklaringen voor de oorsprong van deze traditie. Een uitleg is dat de Maia een stropop was; het was gebruik om de hele nacht van de 1e mei om de pop heen te dansen.Men viert het begin van de lente, het is ook het feest van de vruchtbaarheid.

Een andere verklaring is dat het gebruik afkomstig is van het Meifeest van de Romeinen (en die hadden het weer van de Griekse godin Maia). Vroeger kenden we in Nederland ook de traditie van de meiboom.

Onze buurvrouw Helena zegt overigens dat het versieren van je deur met een bos brem geen garantie geeft op welvaart. Met een diepe zucht.

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

« Mértola!
De klaagzang van de goudplevier »

Categorie: Cultuur & Maatschappij Tags: Beiras, brem, geloof, maia, mei, volksgebruiken

Over Henk Eggens

Henk Eggens leerde Portugal kennen toen hij in de ex-kolonies ging werken in de gezondheidszorg: eerst in Cabinda, Angola, toen nét enkele maanden onafhankelijk geworden (1976-’78) en daarna in Guinee-Bissau (1980-’84). Daar kreeg hij een bijzonder inzicht in onderdelen van de Portugese cultuur en politiek. Sindsdien ging hij regelmatig met het gezin naar Portugal op vakantie, meest in een huurhuis op de Quinta do Rio Dão (nu: Quinta de Abelenda) in het Viseu district. Voor werk ging hij jarenlang voor korte periodes naar veel landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika, bijvoorbeeld ook naar de Portugeessprekende landen Mozambique en Brazilië. In 2013 verhuisden zij naar Santa Comba Dão, district Viseu; Henk als actieve pensionado, Maria de Jesús als consulente leprabestrijding. Veel tijd om Portugal en de Portugezen beter te leren kennen en te waarderen.

Lees Interacties

Reacties

  1. Lia zegt

    28 juni 2016 op 17:40

    Wat grappig, er zijn blijkbaar inderdaad grote variaties. Bij ons geven de mensen elkaar bossen wilde bloemen op Hemelvaartsdag. Die moet je aan de deur hangen en het hele jaar laten hangen! Dat bezorgt geluk en voorspoed (en vooral: alegria). We wonen hier nog niet zo lang (ongeveer een half jaar), maar ook wij kregen een dergelijke bos en is natuurlijk opgehangen, aan de keukendeur. 🙂 Of we er in geloven of niet, het geeft ‘alegria’ door het simpele feit dat we nu al in dergelijke dingen mee tellen hier. 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

en ontvang elke week gratis de nieuwste artikelen over Portugal in je mailbox.

Aanmelden

Zoek je iets?

Schrijvers gezocht

Zin om iets de publiceren op deze website? Neem contact op.

Tags

accommodatie Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie bosbrand Coimbra column concert cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest fotografie gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur muziek natuurpark Noord-Portugal ondernemen Porto recept reizen sport steden taal taalweetjes traditie Trás-os-Montes verbouwen volksgebruiken wandelen weer werken wijn

Recente reacties

  • Michiel op Portugese Politiek 2019 (voor beginners): “Ik zit niet om (lovende) woorden verlegen, maar wat Liz schreef op 10 november 2019, daar sluit ik mij bij…”
  • Marian Honingh op Ken je tegenstander: “Uw taalweetjes lees ik altijd met veel genoegen. Wat leuk al die duivelse spreekwoorden. Leer ik weer een paar woordjes…”
  • Raymond op Rentenieren in Portugal. Hoe het allemaal begon …: “Hallo Marga, Wat leuk. Portugal is echt de juiste keuze. Hopelijk zullen we het net zo naar ons zin hebben…”
  • Marga op Rentenieren in Portugal. Hoe het allemaal begon …: “Hallo Raymond, Wat leuk om jullie verhaal te volgen. Wij zijn ook begonnen met zoeken in Italië en uiteindelijk in…”
  • Wanda Best op Rentenieren in Portugal: “Dank je wel Nelly. Leuk om te horen. Jij ook nog heel veel plezier in Portugal!”

Portugal Portal

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
logo Professionele website vanaf € 499

Meer weten?

© 2019 · Website gemaakt door Alva Design

  • Home
  • Inhoud
  • Over Portugal Portal
  • Archief
  • Privacy
  • Contact
loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres.
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.