We woonden eerst in Riba (de Âncora) en recentelijk verhuisden we naar (Âncora) Laje. Velen vroegen wat ons bezielde om binnen de straal van een kilometer te willen verkassen. Vooral als je huis veel meer waard is geworden, want dan betaal je in Portugal een smak belasting over de overwaarde (mais valias), toch?
Verbouwen en verhuizen, of zoals bij ons het geval eerst verhuizen en dan verbouwen, is een van de meest stressvolle activiteiten in een mensenleven, zegt men. Sommigen verkiezen hun leven op dezelfde plek te wonen, anderen voelen de drang om zich vaak te verplaatsen. Het waarom daarvan is vast een interessant thema, maar voor de uitwerking daarvan is dit forum minder geschikt, lijkt me.
Op onze wandelingen door Portugal kijken we altijd naar bijzondere huizen en plekken. Afgelopen jaren zagen we een prachtige plek in Setúbal, even onder Lissabon, maar dat liep niet zoals gewild (waarover later meer) en na allerlei plannen kozen we uiteindelijk voor iets nieuws in de groene en stille Minho.
Het noorden
Verleden jaar kwam de tuinman met het idee om een vijvertje in de tuin aan te leggen. Water is leven en een goede kruiwagen voor meer biodiversiteit, dus dat leek ons een goed plan. Een paar dagen later kwam hij materialen brengen en die week erop ging hij aan de slag. Op dag twee was de vijver af. Het plastic waar het water in lag zag je nog hier en daar. Eromheen had hij mooie stenen gelegd en daartussen had hij van alles herplant. De volgende dag kwam hij met een zak piepkleine visjes uit eigen vijver aan.
Voortplanten
In de winter, ook tijdens zware regenval, zat ik vaak gehurkt naast de vijver, speurend naar het visvolk. Ze vonden onze kunstmatige vijver niks, dacht ik, want zag ze nergens, ze waren vast doodgegaan.
Hoe vaak horen en hoorden we niet tijdens onze wandelingen het ‘rustgevende’ gekwaak van kikkers en keken we naar dril en kikkerleven. Fascinerend, vind ik. Op een avond, begin april, we lagen er al vroeg in en door het slaapkamerraam klonk opeens gekwaak. Ik kon van de opwinding niet slapen. De volgende middag zag ik, na lang zoeken, de groene springer tussen de stenen zitten. Ook zag ik honderdtallen minivisjes rondzwemmen.
Dat eerste gekwaak, en ik overdrijf niet, van een kikker in eigen tuin en vijver, op het moment dat we ons huis hadden verkocht, ik zal het nooit vergeten.
Verplaatsen
Onze nieuwe plek is twaalf jaar lang onbewoonbaar geweest (qua mensen, waardoor de natuur fijn zijn gang kon gaan). Het handjevol huizen in de buurt wordt enkel bevolkt in juli en augustus als kinderen en kleinkinderen, uit buitenland of grote steden, terugkomen voor de jaarlijkse zomervakantie met het stamgezin.
Een smalle weg voert door dit uiterst rustige en landelijke stuk Âncora. De lokale wasplaats zit min of meer aan ons nieuwe eigendom vastgeplakt. Gewassen wordt er niet meer, wel wordt het water, want het is een bron, gebruikt door het handjevol buren. Het is een oud recht dat nu nog geldt: één keer in de veertien dagen mag een buurman, volgens een vast rooster, het water uit de bron naar zijn perceel laten stromen. Het water uit de wasplaats sijpelt met behulp van schuifjes, klepjes en watergangen naar degene die er die dag recht op heeft. Bij ons was de watertoevoer dichtgeslibd of moedwillig gebarricadeerd met grote stenen.
De wasplaats is ook woongebied van kikkers, die hikken of verschrikken door het plotse kabaal (de verbouwingsactiviteiten) na een decennium van diepe rust. De overgang van de oude plek naar onze nieuwe stek wordt begeleid door groene luidruchtige springers.
Kadaster
Iedereen weet inmiddels dat het huizen koop- en verkoopverhaal in Portugal anders is dan in Nederland. En dan doel ik op de overwaarde. In Nederland steek je die in je zak en in Portugal moet je daar belasting over betalen en de overwaarde die een opgeknapt huis in Portugal kan hebben kan aanzienlijk zijn. Er zijn wat mouwtjes aan te passen waardoor die belasting verlaagd wordt, zoals de opbrengt van het verkochte huis in je nieuwe permanente eigen verblijf herinvesteren. En er is een voor ons Nederlanders, tenminste, ongebruikelijke manier om de overwaarde van je huis te verminderen. Je verkoopt je huis voor een bepaald bedrag en bij de overdracht wordt de waarde van je vastgoed wat lager (dan overeengekomen) gehouden en het restant bedrag wordt aangemerkt als inventaris. Als officiële ingezetene van Portugal betaal je minder belasting dan als niet ingezetene en zo zijn er allerlei tips and tricks waardoor je de heffing terug kunt schroeven. Mocht je dat eens nader willen onderzoeken dan is de lijst Nederlandssprekende adviseurs misschien handig.
Een opknappertje in Portugal staat in de boeken geregistreerd met bijvoorbeeld een waarde van om en nabij de EUR 40.000 en in enkele gevallen staan er nog wat afmetingen bij, maar dat is het dan wel. Sinds een jaar of acht moet Portugal de regels omtrent vastgoed gelijktrekken conform de in de EU geldende normen. Voordat je kunt verbouwen moet derhalve eerst je bezit opnieuw geregistreerd worden met de uiterst gedetailleerde informatie die alleen door een topograaf aangeleverd kan worden. Bij ons is hij meer dan een halve dag bezig geweest met een drone om alles in kaart te brengen voor een bedrag van over de tweeduizend euro (inclusief IVA). Met deze informatie kan de architect een tekening en bouwplan opstellen en daarvoor een projeto indienen bij de gemeente. Afhankelijk van gemeente kan de goedkeuring van zo’n projeto belachelijk lang duren en daarom beginnen de meesten met verbouwen ook al is de vergunning (nog) niet afgegeven. Er ligt een wetsvoorstel om de verantwoordelijkheid bij de consument te leggen in plaats van bij de lokale overheid, maar dit moet nog goedgekeurd worden. Het zou dus betekenen dat je alvast kunt (laten) gaan bouwen en dat de Portugese welstandscommissie later komt checken of alles conform de regels is. Zo niet dan volgt een fikse boete en moet het traject opnieuw opgestart.
Als je het huis exact verbouwt met behoud van de afmetingen van het bestaande huis (en geen extra zaken als grotere ramen, een Frans balkonnetje, noem maar op, laat aanbrengen) dan hoef je in principe geen projeto in te dienen. Oude huizen hebben geen officiële woonvergunning, omdat deze vroeger niet bestond. Nu wel, dus als jij je huis – op den duur – wilt verkopen zul je die woonvergunning moeten hebben en daarvoor, jazeker, is een projeto nodig.
Water
Ook voor het aanleggen van een zwembad is een vergunning nodig en er zijn maar weinig zwembadeigenaren, in Portugal, die een vergunning hebben, tenminste in de Minho, heb ik mij laten vertellen. Het maakt ook niet uit, maar als jij je huis wilt verkopen dan heb je een probleem en moet je alsnog een vergunning aanvragen of de boel laten verwijderen. Alhoewel het zou mij niet verbazen als een advocaat ook daarvoor iets uit zijn trukendoos kan halen.
Op loopafstand van ons oude huis loopt de Âncora-rivier waar ik al uitvoerig over schreef. Vanaf ons nieuwe huis loop je ook in vijf minuutjes naar de rivier. De foto laat zien dat hier geen enkel zwembad tegenop kan en het is gratis!
Dit stukje is geschreven in de maand juni en bij ons in de Minho staat het begin van deze maand te boek als de moessontijd. Het is warm en het regent en niet zo’n beetje ook. Regen en zon wisselen elkaar af. Wat een groeizaam weer en wat komt dat goed van pas nu wij ons de nieuwe plek eigen maken. Bomen die jarenlang niet gesnoeid werden zijn gekortwiekt, hier en daar hebben we wat ‘jongens en meisjes uit de Riba-tuin’ geplant in een bodem die jarenlang heeft liggen indikken en daardoor uiterst rijk en vruchtbaar is.
Het zuiden
Zoals ik hierboven schreef waren, en zijn we nog steeds, zeer gecharmeerd van Setúbal. Het is een klein en niet zo druk stadje met juweeltjes van oude panden en een indrukwekkende markthal. Het is niet zo’n aangeharkte stad met winkels die je overal ziet. En het heeft een haven en dat is voor ons altijd een pluspunt. Al bij het de eerste keer binnenrijden van Setúbal zagen we ons er wonen ’s winters als het in de Minho koud en nat is. We zagen een interessante accommodatie met een enorm terras in een charmant Frans aandoend complex en dat in hartje centro histórico. Het was een kapperszaakje in ruste, maar oorspronkelijk had het een woonfunctie en dat moest het nu ook weer krijgen en de verkoper had deze ook aangevraagd. Drie maanden na de voorlopige aankoop van het pandje gaf de gemeente deze woonvergunning af, tenminste voor een deel ervan, want er zat nog een kamer bij die we ook hadden aangekocht, maar die hoorde eigenlijk bij een ander perceel en voorlopig was daar nog geen woonvergunning voor, die moesten we zelf aanvragen. Ook Finanças gaf zijn fiat en de overdracht leek elk moment plaats te vinden, maar dat gebeurde toch niet. Na twee maanden niets gehoord te hebben namen we contact op met de advocaat en de makelaar. Laatstgenoemde zei dat het appartementencomplex, conform EU-regels, een VVE moest optuigen (wij hadden hem daar specifiek naar gevraagd en hij had ons toen vreemd aangekeken en de schouders opgehaald, wat zoiets betekende als hoe bedenk je het of dergelijks, tenminste dat was mijn interpretatie, toen). Hoe dan ook, het optuigen van die VVE zou wel enige tijd gaan duren, werd gezegd. Pikant detail: later bleek dat de makelaar inmiddels de studio onder ons appartement had gekocht en hij was dus zelf eigenaar met specifiek eigenbelang geworden. Lang verhaal kort: de VVE kwam er, maar die gaf geen toestemming om de winkel- in een woonfunctie om te zetten en dat was een harde voorwaarde in het voorlopige koopcontract geweest, dus we kregen ons geld terug, maar daar moesten we ruim anderhalf jaar opwachten.
Dat lag trouwens aan onze advocaat. Zij was er kennelijk vanuit gegaan dat de verkoper een redeloze schurk was. Ze stuurde een karrenvracht aan aangetekende en dreigbrieven en startte daarna een juridische procedure op. Op een dag belde ik de eigenaar op, want ik had te elfder ure zijn telefoonnummer van de makelaar gekregen. Hij reageerde uiterst vriendelijk, vroeg om een rekeningnummer en na twee dagen was de aanbetaling, tot op de cent precies, daarop teruggestort.
De advocaat stuurde ons meteen een eindafrekening, die redelijk ‘gepeperd’ was. Dat betekende ook een einde aan onze werkrelatie. Hoe dom ben je en hoe lichtzinnig waren we inderdaad, maar dat is altijd achteraf gezien en gezegd. Wat ik bedoel te zeggen, pas op, niet alle advocaten zijn doortastend.
En daarmee is ons plan om ons elders in het land te vestigen ook meteen van de baan. De Alentejo, waar ik enorm van houd, is prima voor de vakantie, maar het noorden is toch de plek van de toekomst, al is het alleen maar omdat er rust is, en er is water en er zijn kikkers!
Maja Kersten zegt
Lotte, ik wens je veel geluk en woongenot in jullie nieuwe woning! Groetjes, Maja.
Lotte Akkerman zegt
Dank je, Maja, en dat woongenot gaat zeker (ge)lukken.
iepe&trijntsje Sijperda zegt
Best wel nieuwschierig naar jullie nieuwe optrekje.Hadden zelf ook eerst voor de Minho regio gekozen,maar zijn uiteindelijk in Rebolaria/Batalha beland.Overigens naar volle tevredenheid.Mochten jullie in de buurt zijn altijd welkom.Ons uitzicht is op de Mosteiro de Batalha.Na deze hektische tijd van verbouwing en verhuizen is het tijd te onthaasten en te genieten van alles wat het wondeschonre Portugal heeft te bieden.
Claea zegt
Hoi Lotte…
Ik hoop dat de kikkers jullie goed verwelkomen in een mooi koorlied ..🐸🐸 veel plezier en geluk op dit prachtig stukje aarde in de Minho 🍀 tot snel
Claea
aucke zegt
Wat een ervaring, goed geschreven voor iedereen. Veel plezier en geluk met jullie nieuwe uirtdaging
Lukkien Hoiting zegt
Lotte, veel geluk en plezier in je nieuwe huis.
Mooi gebied de Minho.
Nog een tip voor die overwaarde. Zo’n 5 jaar geleden betaalde je 25% belasting over die overwaarde, ik weet niet wat het nu is, maar bewaar alle rekeningen van de verbouwing. Want die kosten kun je namelijk weer van die overwaarde aftrekken. En zo betaal je minder belasting.
Groeten,
Lukkien
Ellen zegt
Leuk stukje Lotte, veel geluk in jullie nieuwe huis. En wat betekent een VVE? Groetjes, Ellen
Lotte Akkerman zegt
Dank je, Ellen, een VVE is een Vereniging van Eigenaren, dus een aantal eigenaren die gemeenschappelijke belangen hebben, zoals onderhoudskosten aan gemeenschappelijke zaken, zoals elektra, daken, muren, lift, concierge, enzovoorts. Deze eigenaren moeten maandelijks een bedrag in de (gemeenschappelijke) kas stoppen, waarmee bovenstaande kosten betaald worden.
Frans Vervaeke zegt
Leerrijke bijdrage. Zo mogen er wel meer zijn met praktische ervaringen over bouwen, verbouwen, verhuren, toerisme uitbaten enz. De juridische en fiscale procedures zijn hier vaak complex en zeer bureaucratie en een kleine fout kan veel nare gevolgen hebben.
Ellen zegt
Ha Lotte, goed bezig! En wat een prachtige foto’s van (jouw?) Marco!
Herman van Katwijk zegt
Een paar aanvullingen/correcties:
Inderdaad hebben huizen van vóór augustus 1951 geen gebruiksvergunning. In tegensteling wat in het artikel staat hoef je die ook bij verkoop niet te hebben, tenzij je met een bouwvergunning bijv. het huis hebt uitgebreid/ veranderd. Anders hoef je echt geen “projeto”in te dienen.
Inderdaad hebben heel veel mensen een zwembad zonder vergunning, maar dat betekent nog niet dat bij verkoop een vergunning moet worden aangevraagd of de boel moet worden afgebroken. Het is geen enkel probleem als de koper dit gewoon accepteert. Alleen wordt door de bank bij het aanvragen van een hypotheek geen enkele waarde toegekend aan het zwembad of andere “illegale” bouwwerken.
Een topografische kaart hoeft echt geen 2.000€ te kosten.
De meerwaardebelasting (maisvalias) is momenteel 28%. Die vervalt wanneer het geld opnieuw wordt geïnvesteerd in een woning voor eigen en permanent gebruik. Verder mag je van deze winst de rekeningen aftrekken van onderhoud/verbouwing mits ze duidelijk dat adres aangeven, je fiscaal nummer is vermeld en IVA (BTW) is betaald. Overigens neemt de belastingdienst slechts de rekeningen van de laatste 12 jaar mee voor deze aftrek. Zijn de kosten van vóór die tijd dan verdient het aanbeveling om de belastingdienst (tijdig) te vragen om een hertaxatie, want het hoogste bedrag geldt dan voor de berekening van de maisvalias. Verder mogen de kosten van de makelaar worden afgetrokken en (ongeveer) 1% per jaar devaluatie.
Lotte Akkerman zegt
Dank je, Herman, voor het aanbrengen van de nuances. Zeer gewaardeerd.
Yvonne zegt
Hoi Lotte,,wij zijn in begin stadium of Portugal ook iets voor ons is ,,aangezien ik niet voor altijd in Frankrijk wil wonen en Duitsland ook van de kaart is 😉 .
ik zocht op ,,kikkers in Portugal ,en kwam bij jouw site uit,,,zou er niet aan moeten denken om ze te missen,,,maar het kan daar dus ook,,,veel plezier en geniet daar maar lekker.
groetjes yvon