• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Wijn van de doden

Door Lotte Akkerman 2 reacties
Gepubliceerd op 2 juli 2019 bijgewerkt op 23 augustus 2021

De dodenwijn heeft een verrassende framboosrode kleur, een lichte neus van bloemen en zure kersen, heeft soms een prikkeltje en smaakt een tikkie zuur. De gebottelde wijn wordt voor een gemiddelde duur van zes maanden begraven om onder de donkere grond op een constante temperatuur te kunnen gisten. Het is een lekkere drinkwijn met een gering alcoholpercentage van zo’n 11%, want in het koude Trás-os-Montes worden de druiven vroeg geplukt (jong) voordat de vorst invalt.

Vinho dos Mortos of Tinto Napoleónico

De traditie van wijn begraven ontstaat in 1807 tijdens de tweede Franse aanval op Portugal via het noorden. Er wordt verteld dat Franse troepen, onder leiding van maarschalk Nicolas Jean-de-Dieu Soult, steden en dorpen in Trás-os-Montes leegplunderen op hun weg naar de inname van Porto. Om het roven van wijn te voorkomen, begraven de bewoners de flessen op de meest onverwachte plekken. Wanneer de vijandige legers zich terugtrekken en de bewoners naar hun huizen terugkeren, wacht hen een verrassing als blijkt dat de wijn uit die opgegraven flessen smakelijker is dan gewoonlijk. De wijn is lichter, fruitiger en een beetje koolzuurhoudend als gevolg van een opeenhoping van koolstofdioxide. Het duurt niet lang of het begraven van wijn wordt een trend, maar het is moeilijk te achterhalen wanneer de naam ‘wijn van de doden’ – als een knipoog naar al die maanden in het donker – gemeengoed wordt.

Verpakking met 3 flessen Vinho dos Mortos.
Verpakking met 3 flessen Vinho dos Mortos. Foto Vinho dos Mortos

De enige echte bottelaar

Armindo Sousa Pereira is de enige producent en bottelaar van deze unieke wijn, die op een speciale en traditionele manier wordt verkregen. In 2008 wordt de Vinho dos Mortos gecertificeerd en wordt het een officiële regionale wijnsoort uit Trás-os-Montes

Het is niet gemakkelijk om een afspraak te maken met Armindo Pereira. Gelukkig kun je hem vaak in het museum vinden. De gepensioneerde minister van Financiën loopt tegen de 70 en is niet van plan om zijn wijn te exporteren. “Alles wat ik produceer wordt hier landelijk verkocht.” Het is ook een mooie manier om meer toeristen naar Boticas te halen, waar ze in het kleine museum de geschiedenis van deze wijn kunnen achterhalen en een paar flesjes voor thuis kunnen kopen.

“Mijn grootouders en ouders hebben de techniek en de praktijk van van de de vinho dos mortos-cultuur op mij overgebracht. Ik hoop dat mijn twee kinderen deze traditie zullen voortzetten.”

Het wijn museum in Boticas
Het wijnmuseum in Boticas. Foto Turismoenportugal

Mannentaak

Armindo Pereira heeft geen geheimen en is niet bang voor na-apers. Er valt trouwens niet veel te vertellen, de wijn moet in de klei worden begraven, meer heeft het niet om het lijf, zegt hij. Hij vertelt dat het vinificatieproces onderhevig is aan een strakke planning en rigoureuze controles. In het midden van november begint hij met het planten van nieuwe rassen op de westelijke hellingen van Boticas. In februari snoeit hij de wijnstokken en na twee maanden begint hij met het enten. Als het warmer wordt, tegen de lente, barsten de wijnstokken open en voegt hij zwavel en sulfaat toe. De druivenpluk start de eerste week van oktober. Dan gaan de druiven naar de wijnpers. Over het algemeen is het persen van de druiven (het plattrappen) een mannentaak.

Na ongeveer zes dagen begint de wijn te gisten. Als de malolactische gisting voldoende is volbracht, begint de certificeringfase. Nadat de wijn goedgekeurd is, wordt hij gebotteld. Dan komt de meest emblematische fase van het hele proces, het begraven van de flessen in het grind in de kelder van zijn grootmoeder. Deze kelder gebruikt hij sinds 1972 en is sindsdien uitgebreid en aangepast aan de nieuwe eisen. In juli en augustus worden de flessen opgegraven en start de verkoop.

Boticas, Serra de Barroso, Trás-os-Montes
Boticas, Serra do Barroso, Trás-os-Montes. Foto Turismoenportugal

Op de hellingen, die uitkijken over het dorpje Boticas, staan de Vinho dos Mortos-wijngaarden. Alleen hier zijn de bodem en het klimaat optimaal geschikt voor de productie van deze druiven. De wijn is samengesteld uit diverse soorten druiven, zoals de Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, de Trincadeira en Alicante Bouschet De wijnproducerende microregio bestaat uit Boticas, Granja, Pinho, Bessa, Quintas, Valdegas en Sapelas.

Wat kost zo’n fles?

De prijs van ongeveer 10 euro per fles is relatief hoog, gezien de beperkte productie van zo’n 7000 flessen per jaar. De wijnen kunnen via de website van Vinho dos Mortos worden gekocht op het moment van de oogst.

Update

Dit artikel is op 19 augustus 2021 geactualiseerd met de nieuwe webpagina Verkoop van de producent en de met de huidige gebruikte druivensoorten.


« Pastéis de Belém
Zelfportret »

Categorie: Cultuur & Maatschappij, Eten & Drinken Trefwoorden: Noord-Portugal, tras, Trás-os-Montes, wijn

Over Lotte Akkerman

Lotte Akkerman werkte ruim 35 jaar bij de diverse organisaties van de Verenigde Naties in Genève, Phnom Penh en Den Haag. Lotte studeerde Journalistiek. Daar verdiende ze haar brood nooit mee, wel schreef ze een trits aan verhalen, interviews en artikelen voor glossy’s en kranten. Voor Portugal Portal schrijft ze meestal over wat er te zien is, of wat zich afspeelt, in de Minho.

Lees Interacties

Reacties

  1. Jan Blanckaert zegt

    7 juli 2019 om 09:59

    Mooi artikel

    Beantwoorden
  2. Gre zegt

    2 augustus 2019 om 13:45

    Hoi, ik kom ook ieder jaar 4 maanden naar Portugal. Januari t/m april. En als ik de foto’s zie en de mooie verhalen lees, dan krijg ik alweer heimwee. Bedankt Voor jullie verhalen en foto’s!

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

IK BLIJF (6): Gerard en Elly Bos in Barreiros
De vier fietsers onderweg
Noord-Portugal op de fiets
Varkens slachten in Trás-os-Montes

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Kenters

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief, voor follow.it of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal overwinteren Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Marc van Driel op De geboorte van het Portugees. Het verhaal van een taal.: “Beste Janwillem, een prachtig stuk. Met veel plezier gelezen. Je maakt ergens melding over het verband tussen Poortugaal en Portugal.…”
  • Gerard Spring in 't Veld op Boodschappen doen: “Leuk artikel Mariska, Wij kochten een woning in 2011 in het noorden van Portugal op 16 km van de Spaanse…”
  • Josephine lucassen op Boodschappen doen: “heel leuk artikel en goed herkenbaar. dank voor het delen”
  • Mariska Roos op Portugees-Nederlandse cultuurschokken: “Wij hadden zo’n zelfde ervaring midden in een park in Viseu toe we hier net woonden. Twee vrouwen zaten er…”
  • Geert Brabant op Interessante recente muziekreleases (2025/5): “👍”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Cookie policy
  • Contact

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op drie manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023

Beheer cookie toestemming
Om deze website goed te laten werken, te optimaliseren en personaliseren en content van social media te kunnen tonen worden cookies geplaatst.
Functioneel Altijd actief
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Zelf instellen
{title} {title} {title}