De massale verbouw van avocado’s brengt handenvol geld in de la van moraalloze ondernemers en ontneemt een essentiële levensbehoefte van mensen uit de reeds flink uitgedroogde Algarve. Weet je dat een avocado vier keer zoveel water nodig heeft als de sinaasappel die zo lang als wij ons kunnen herinneren in de Algarve wordt verbouwd?
Het is ‘groen goud’, zegt Jose Campos, een jonge verbouwer. De avocado is goed in de markt gezet als superfood en is daarom een supertrendy product. Iedereen die mee wil tellen consumeert avocado: in je sla, op je sandwich, in je smoothie en als masker op je gezicht. We doen zogenaamd gezond en zijn slecht bezig.
Net als de meerderheid van de 110 avocadotelers (in de Algarve) werkt Jose Campos samen met Trops, de grootste avocadodistributeur van Spanje. Duarte Pereira, de Trops-vertegenwoordiger in Portugal bevestigt dat gemiddeld 2500 ton avocado’s naar Spanje worden verscheept om van daaruit door heel Europa te worden vervoerd en verkocht en de verwachting is dat er de komende jaren nog veel meer van dat groene goud de grond uit wordt gestampt.
Boeren verkopen een kilo sinaasappelen voor ongeveer 50 eurocent, een kilo avocado’s levert daarentegen gemiddeld € 2,20 op.
Watertekorten
Avocadotelers erkennen dat de Algarve uitdroogt. ‘Als het waterprobleem niet wordt opgelost, weet ik niet of deze vrucht een toekomst heeft in de Algarve’, zegt Campos. Duarte Pereira meldt dat sommige telers gebruik maken van waterbesparende technologieën zoals druppelirrigatie. Telers dringen er bij de regering op aan om actie te ondernemen.
Terra Saudável
Twee jaar geleden heeft zich het burgerinitiatief Terra Saudável gevormd. Een groep mensen maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de snelle uitbreiding van avocadoplantages rond het dorpje Barão de São João. Sinds haar oprichting heeft de groep geprobeerd een dialoog te organiseren tussen instanties die betrokken zijn bij de landbouwpraktijken in de regio, om oplossingen die leiden tot gezond water in de boorgaten, gezonde lucht en een duurzame landbouwpolitiek en -praktijk.
Terra Saudável vindt dat de tijd voor actie is gekomen. Er is een milieuadvocaat ingeschakeld die bezig is met het ontwerpen van een nieuwe wet. De actiegroep zegt: ‘We worden letterlijk en figuurlijk omsingeld door twee avocadoplantages met een totale oppervlakte van bijna 200 ha en een golfbaan van zo’n 70 ha. Zowel de golfbaan als de plantages halen gigahoeveelheden water uit de grond. Nota bene in een tijd dat er minder regen dan ooit te voren valt. De bronnen en rivieren rond Barão drogen op. Het is een schande!’
Waterverslindende monocultuur
Vroeger vond je met name ‘droge boomgaarden’ (lokale bomen die geen irrigatie nodig hebben) in de Algarve, maar tegenwoordig vind je er vooral waterverslindende monoculturen die een negatief effect hebben op het leven van omwonenden en dat zal zo blijven tenzij autoriteiten controles en compensatie invoeren. Telers moeten de avocado bannen en weer overgaan op traditionele gewassen, zoals olijven, johannesbrood of kurkeik.
Landbouwgif
Analytische tests op stromend water in gebieden van de westelijke Algarve rond de avocadoplantages hebben aangetoond dat de pesticideniveaus – vooral glyfosaat, het pesticide dat geassocieerd wordt met kanker bij de mens – vijftig keer hoger is dan het door de Europese Unie aanbevolen niveau.
En niemand doet iets. Terra Saudável zegt dat we van de plantagebeheerders moeten eisen dat ze milieurapporten opstellen en dat ze stoppen met het vergiftigen van water en bodem. De groep vindt het niet acceptabel dat een handjevol mensen zich water toeëigent voor enkel winstbejag van een luxe product en dat daarmee een grote groep inwoners hiermee een basisproduct en basisrecht wordt ontzegd.
Avocadobomen hebben 60 liter water per dag nodig, er zijn nu meer dan 50.000 avocadobomen. Een rekensommetje!
Denise De roosterpt zegt
ben gek op avocados maar sinds ik niets anders meer zie aanplanten en de Algarve ontsiert is door die struiken weiger is sinds een 5 tal jaar avocado te kopen en te eten.Het zal wellicht niet veel helpen maar indien ik navolgers krijg….
Ellen van Herk zegt
ik eet al een paar jaar nauwelijks meer avocados juist vanwege het feit dat de hype die rondom dit ding is ontstaan zo’n keerzijde heeft. toch kan de avocado met weinig water ook groeien als er maar op de juiste manier wordt geirrigeerd, in de buurt van Moncarapacho zit een biologische teler die dat doet alleen zijn de vruchten iets kleiner en dan willen de winkels/groothandels ze niet … zo stom! Laten we het houden bij wat er van oudsher ‘hoort’. Als we nu eens niet alle sinaasappels onder de bomen laten verrotten en gewoon fruit en groenten uit de regio kopen, niet alleen in Portugal maar ook in NL. We produceren tonnen appels en peren in NL maar de winkels liggen vol met appels en peren uit Nieuw Zeeland! bizar.
Ellen zegt
we zouden allemaal veel meer producten moeten eten die zonder schade aan te richten ergens worden geteeld. In NL liggen appels en peren uit Nieuw Zeeland in de winkels die daarheen worden vervoerd terwijl in de Bommelerwaard en de Betuwe tonnen appels en peren worden geteeld. Eet eerst je eigen fruit! Er is iets mis met de wereld als het goedkoper is om fruit te importeren met alle schadelijke bijwerkingen als uitstoot etc dan fruit en groenten uit je eigen achtertuin te kopen. teel wat ergens hoort en eet het waar het wordt geteeld.
Johanna Rijkelijkhuizen zegt
vreselijke misstanden
Lilo Brandt zegt
Ja zet dit protest door.. verspreid het….. koop geen IMPORT meer!!!
Wordt wakker mensen en doe wat hiervoor ook wordt voorgesteld: KOOP b.v. FRUIT WAT IN JE EIGEN LAND GROEIT en niet wat uit andere landen wordt geïmporteerd!!!
En helaas liggen de sinaasappelen onder de bomen te verrotten… maak ze goedkoper en alle sappen in de horeca ook…
Goedkoper is geen winst verlies…. Meer mensen kunnen het betalen en dus meer verkoop! ?!
Denis zegt
Advocado’s eten, en daarom ook telen is op zich geen probleem, ook niet in de Algarve. Alleen, men moet het niet doen op de manier waar op het nu loopt. Conservatieve manieren van groenten en fruit of welke gewassen dan ook. Veel meer inzetten op bv hydro of zelfs aquacultuur is hier de boodschap. Gevolg tot 95% minder waterverbruik dan bij conservatieve teel en kweek methodes. Spijtig dat het hier in het zuiden ( rest van Portugal natuurlijk ook ) zo veel voeten in de aarde heeft om een zaak op te starten die wat groter is dan een eenmanszaak om krentenkoeken te verkopen. Er zijn zoveel plekken die ik hier in de buurt zag die jaren leeg staan waar dat soort zaken zou kunnen worden in ondergebracht maar die gewoon leeg blijven staan als een kanker in het landschap. Gelegen tussen 2 of enkele steden dus ook het transport naar de mogelijke verkooppunten kan kort worden gehouden. Maar er gebeurt gewoonweg niets mee. Ikzelf had hier een maatje die zulke goede ideeën had maar gewoon door de bureaucratie werd tegengehouden dat hij het zelfs niet meer zag zitten. Vandaar dat ik ( ze gaan het natuurlijk niet zelf lezen ) maar de wetgevers en gezagdragers hier in Portugal met aandrang zou willen vragen even te kijken wat mensen aanbieden en ook rekening te houden wat de aanvraag inhoudt voor mens en milieu.
Linda zegt
Voor vlees wordt heel veel meer water verbruikt! Als je vegan bent en een avocado eet als vleesvervanger, ben je toch goed bezig. Als je echter vlees eet en daarbij heel veel avocado’s, gewoon omdat je ze lekker vindt, is het onnodig en kan je de avocado beter laten staan.:
Om het te vergelijken met vlees, als we alleen naar het waterverbruik kijken: een gemiddelde avocado weegt 180 gram. Eén avocado vergt 70 liter water. Dat is veel, maar vergeleken met rundvlees scheelt het nog steeds veel water. Voor rundvlees is namelijk 15.500 liter water per kilo nodig. Varkensvlees en kippenvlees kosten relatief 6000 en 4300 liter water. Qua watergebruik zijn avocado’s dus nog steeds duurzamer dan vlees.
Lotte Akkerman zegt
Dank je, Linda, voor jouw reactie, die weer eens laat zien hoe moeilijk schrijven is. Hoe gecompliceerd het is om iets zo op te schrijven dat het glashelder is waarover het stuk tekst gaat.
Ik ben het helemaal met je eens dat de vleesindustrie één van de meest vervuilende en water verslindende is. Ook ik ben mijn hele leven al vegetariër (alhoewel de laatste jaren, helaas, niet consequent). Volgens mij zeg ik nergens dat ik tegen de avocadoteelt ben en zeg ik niet dat deze teelt vervuilender is dan de afschuwelijke vleesindustrie.
Met mijn stukje over de avocadoteelt in de Algarve wil ik mij vooral afzetten tegen de tegenwoordig geaccepteerde gewoonte om rendement altijd te laten prevaleren boven gezondheid en leefbaarheid. Geld is de nieuwe moraal. De geaccepteerde praktijken van de mensen die avocado’s telen in een land als, bijvoorbeeld, Chili zijn weerzinwekkend.
Voor mij en vele anderen, zo te lezen aan de reacties, staat de avocado symbool voor een product dat door een slimme marketing gebombardeerd is als supervoedsel dat zo duur is dat alleen de happy few het zich kunnen veroorloven ten koste van grote groepen mensen, zoals kleine boeren of grondbezitters, die hun grond kwijtraken en daardoor niet meer in eigen voedselvoorziening kunnen voorzien.
SJ zegt
Dat mag zo zijn Linda maar ondertussen droogt het land uit. Dat zal er ook voor zorgen dat de toeristen het er niet meer aantrekkelijk vinden en zo lopen ze die inkomsten mis. Gewoon de avocado’s op een betere manier telen en op kleinere schaal, zorg voor een afwisselend landschap. En inderdaad lokaal eten, niet uit het buitenland.
Wie gaat dat en duidelijk kunnen overbrengen zo dat er iets mee gebeurd?
Jan zegt
beste SJ
Allereerst actiegroepen.
Aandacht trekken bij de politiek lijkt me