• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

De bakker

Door Mariska Roos 5 reacties
Gepubliceerd op 3 maart 2025

Wij wonen in een dorpje met nog maar zo’n 60 zielen dus alle voorzieningen die er waren, zijn allang verlaten en opgedoekt. Het restaurant aan het begin van de weg die de N-weg met ons dorp verbindt, het cafeetje annex minimercado tegenover de kerk: het zijn helaas nog slechts de vergeelde borden op de ingestorte panden die verklappen wat hier ooit was. Toch brengt het ook voordelen mee: diverse leveranciers melden zich op vaste dagen en tijden met luid getoeter in ons dorp. Groente en fruit op zondagochtend, de slager op donderdagochtend en elke dag de bakker, op zaterdag zelfs twee!

Ons dorp. Foto Mariska Roos
Ons dorp. Foto Mariska Roos

De bakker is een verhaal apart. Toen wij hier voor het eerst kwamen kijken, naar het huis dat nu bijna twee jaar óns huis is, hoorden wij zijn luide getoeter voor het eerst. Onbekend als we waren met het fenomeen bakker aan huis, volgden we zijn auto en zagen we de achterklep opengaan waar de broodjes hoog opgetast lagen en de heerlijkste geuren zich verspreidden. Iets lekkerders dan de geur van versgebakken brood is er toch niet? Het is niet voor niets dat supermarkten in o.a. Nederland die geur kunstmatig in hun winkels brengen. Daar is zelfs een naam voor: geurmarketing. Echt, ik verzin dit niet. Wel begrijpelijk ook vanuit economisch opzicht, een goede broodgeur geeft een gevoel van welbevinden, je krijgt er trek van en je kooplust stijgt natuurlijk mee.

De bakker was zeer vriendelijk tegen ons. We spraken nog geen woord Portugees maar aan onze gebaren en gezichten zag hij vast hoe enthousiast wij werden van zijn koopwaar. Het werd een heerlijke lunch met krakend vers brood, de eerste van vele die in de maanden daarna nog zouden volgen. De bakker bleek bij ons in het dorp te wonen, naast het pand dat eens een levendig café annex minimercado moet zijn geweest. De bakkerij zit een paar kilometer verderop aan een doodlopende weg waar we per ongeluk een keer verzeild raakten en toen enthousiast begroet werden vanuit de openstaande deur van de bakkerij.

Roddels

Onze eerste dagen hier ontdekte ik dat elke dag om dezelfde tijd de toeter van de bakker klonk: om 13.45 uur. Ik liep al wat vroeger richting kerk, een van de plekken waar de bakker zijn waar slijt. Er staat een muziekkapel tegenover met een stenen bank rondom waar de dorpelingen al vroeg plaatsnemen om op de bakker te wachten. Ik ging tussen hen in zitten en de een na de ander begon tegen me te praten en me zelfs aan te raken, een licht kneepje in mijn arm. Ik voelde me opgenomen in hun midden, al verstond ik nauwelijks wat ze zeiden. 

Wachten op de bakker. Foto Willem Visser
Wachten op de bakker. Foto Willem Visser

Al snel ontdekte ik dat meerdere dorpsgenoten ook andere talen spraken, meegekomen uit de landen waar ze werkten toen ze jonger waren. Frans, Duits, Italiaans, Engels allemaal talen die ik ook aardig beheers of in ieder geval kan verstaan. Zo kreeg ik opeens de nieuwtjes mee uit het dorp en naarmate ik het Portugees beter ging verstaan, werden de verhoudingen in het dorp me duidelijker. Niet iedereen was zeg maar dol op elkaar. Er werd lustig geroddeld over iedereen die er niet was, ongetwijfeld ook over ons. Ook de politiek was een geliefd onderwerp, naast het weer (altijd te warm of te koud) en de gewassen die ze verbouwen op hun stukjes grond. Ik realiseerde me dat de bakker eigenlijk een soort sociaal werker is die via zijn brood mensen bij elkaar brengt. 

Bakkersvrienden

Als een van mijn bakkersvrienden, zoals ik ze was gaan noemen, er niet was hadden de anderen er meestal wel een verklaring voor: ze is met haar dochter naar Seia, hij moest voor onderzoek naar het ziekenhuis, een ander was met vakantie naar de kinderen in Frankrijk. Een allerliefste oudere dame kwam wel heel lang geen brood kopen. Zij bleek ernstig ziek en was niet meer in staat naar buiten te gaan. Ook aan triest nieuws ontkom je hier niet helaas.

Ik ben nu een van de vaste klanten en de bakker vult mijn tas automatisch met de bestelling die ik altijd doe, ik hoef daar niet meer om te vragen. Daar keek ik in het begin vol verbazing naar, dat de bakker precies wist wat iedereen wilde. Nu hoor ik daar ook bij.

Foto Tomas Castelazo
Foto Tomas Castelazo

De bakker levert niet alleen brood. Met Kerst heeft hij ook Bolo de Rei, het beroemde Portugese Kerstbrood of eigenlijk Driekoningenbrood. Toen Kerst zo viel dat we twee dagen zonder de bakker zouden moeten, kreeg ik van de bakkersvrouw een zakje in mijn handen gedrukt met een onduidelijke massa erin. Het bleek letterlijk massa te zijn, het woord voor deeg in het Portugees. Zo kon ik de dagen dat de bakker vrij was mijn eigen brood bakken. Te lief voor woorden.


« Kort maar Krachtig februari 2025
Yesterday van The Beatles: made in Portugal »

Categorie: Algemeen, Eten & Drinken Trefwoorden: bakker, brood, Portugal

Over Mariska Roos

Mariska Roos emigreerde op 1 april 2023 (geen grap) met haar echtgenoot Willem Visser naar hun geliefde Portugal. Zij streken neer in een klein dorpje vlakbij Seia, in de regio Centro.
In haar werkzame leven was Mariska strategisch adviseur voor drie gemeentebesturen in de Duin- en Bollenstreek. Zij nam in 2022 afscheid om van het vroegpensioen te gaan genieten maar de spreekwoordelijke geraniums trokken haar niet zo.
Toen alle sterren op een dag gunstig stonden - huis goed verkocht, beiden met vroegpensioen, kinderen een fijn eigen leven - was het tijd voor De Grote Stap. Geen moment spijt van gehad!

Lees Interacties

Reacties

  1. Els zegt

    3 maart 2025 om 12:20

    Zo herkenbaar! Leuk om te lezen! Dankjewel!
    22 jaar geleden hadden wij precies hetzelfde welkom in ons dorpje van 20 inwoners. En elke dag wel 2 bakkers die luid toeterend langskomen naast anderen eenmaal per week en zelfs ook eenmaal per jaar, namelijk de opkoper van paddenstoelen en de opkoper van “onbruikbare” jonge bokjes, voor de slacht……
    Op zaterdag was de broodbetaaldag en kwamen alle vrouwen samen om vooral de laatste roddels uit te wisselen….en meteen ook maar de bakker hun broodschuld van de week af te lossen…. Bij ons was het trouwens de postbode die de functie had van sociaal werker, financiël hulpverlener en voorlezer van brieven en andere post…. Velen waren namelijk analfabeet!
    Nu is veel hiervan verdwenen….
    Er is veranderd in 20 jaar tijd….

    Beantwoorden
  2. Ellen zegt

    9 maart 2025 om 08:28

    zo leuk en herkenbaar. helaas is in ons dorpje de rijdend bakker sinds een paar maanden verleden tijd maar wij hebben gelukkig nog twee mini-mercado en een cafe die het goed doen.

    Beantwoorden
  3. Iepe Oene Sijperda zegt

    9 maart 2025 om 08:38

    Zeer herkenbaar , maar bij ons op de berg in Rebolaria komen allang geen venters meer om hun waar te slijten Als we reizen met de camper komen we ze nog geregeld tegen op de wat grotere camperpplaatsen . Zoals visboer , groenteboer en bakker .
    Veel geluk op julle stekkie . Wonen inmiddels al weer zo ’n 20 jaar in volle tevredenheid op onze berg met het uitzicht op het klooster van Baalha .

    Beantwoorden
    • Ingrid Claes zegt

      13 april 2025 om 07:55

      ….. Batalha….. ?

      Beantwoorden
  4. Leo Vos zegt

    17 maart 2025 om 06:29

    Ik zoek een echte bakker in de omgeving Coimbra / Ansiao. Tot nu toe heb ik alleen banketbakkers gevonden die ook iets maken dat brood schijnt te zijn. En Aldi, Lidl en
    alle andere supermarkten die opgewarmd fabrieksbrood verkopen. Een echte Baquette in Portugal nog nooit gezien.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

groet op de ecopista
Elkaar groeten
Hulphonden op reis: hoe zit het in Portugal?
Richtingaanwijzers naar strand en vliegveld in de Algarve in Portugal
Vertel iets over Portugal wat bijna niemand weet…

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Unicef hulpoproep voor kinderen in Gaza

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal politiek Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Contact
  • Cookiebeleid

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op twee manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

redactie@portugalportal.nl

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023