• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Druiven stampen

Door Henk Eggens 8 reacties
Gepubliceerd op 5 september 2015 bijgewerkt op 23 september 2023

Vorig jaar september (2014) ging een van mijn dromen in vervulling: ik vertrappelde druiven tot druivensap, de eerste ‘stappen’ in het maken van wijn.

Sommige lezers zullen dit beeld herkennen: toen wij in 2004 ons huis in Portugal kochten, vonden we in de kelder een betonnen bak (de lagar) van ongeveer 150 cm hoog, diep en breed. Hier stampten de huisbewoners hun druiven elk jaar tot moes. Dat wilde ik ook graag een keer meemaken.

Onze kelder werd een gastenverblijf. Keurige kamers en een badkamer. Ik moest wachten op een gelegenheid om mijn voeten te laten verkleuren.

Een dagje uit

We hoorden dat de wijnmakerij Casa de Santar in de druivenoogsttijd (september) soms excursies organiseerde. Via de energieke Ana Paula Teixeira konden we mee met een groep die naar Santar ging.

Santar is een plaatsje bij ons in het centrum van de Dão-wijnstreek. Glooiende velden en een verstild dorpje vol natuurstenen gebouwen. Centrum van de economische activiteit is het bedrijf Casa de Santar. Daar werden we de hele dag onthaald.

wijnvat
Wijnvat. Foto Henk Eggens

We werden ontvangen, met een uitleg, in het gebouw Paço dos Cunhas de Santar. Daarna liepen we naar het veld en we begonnen met de pluk.

de pluk
De pluk. Foto Henk Eggens

Na de pluk, was er zang, dans en een hapje eten in het veld.

zang
Zang. Foto Henk Eggens 

dans
Dans. Foto Henk Eggens
eten
Eten. Foto Henk Eggens

Stampen

Terug op het bedrijf kregen we uitleg over de huidige moderne productiemethoden, werden de door ons geplukte druiven in een ton gegooid en kon het stampen (pisar) beginnen. Een bijzonder gevoel om de gladde vruchtjes onder je voeten te voelen barsten. Veel plezier in de druiventon! We weten niet of het sap van de door ons gestampte druiven nog voor een speciale Reserva gebruikt zou gaan worden.

modern
Modern. Foto Henk Eggens
stampen
Stampen. Foto Jesus Alencar
stampen
Stampen. Foto Jesus Alencar

Na afloop maakten we nog een wandeltocht naar het 18e-eeuwse ‘heren’huis (de eigenares woonde er) en was er een uitreiking van een flauwekuldiploma. Al met al vonden wij het een heel geslaagde dag.

Update

Sinds 2021 is een dergelijke droom daar niet te realiseren. De wijnmakerij en de adega waar de wijn bewaard wordt in houten tonnen, zijn nog steeds op afspraak te bezoeken. Op de website van de wijnmakerij is te zien wat er te beleven valt.

Je kunt een afspraak maken met Sra. Ana Paula Teixeira. Mobiel: 915 351 558
Adres: Adegas da Casa de Santar, 3520-127 Santar – Portugal
GPS: 40°34’08.4″N 7°53’24.2″W


« Wachten bij de belastingdienst
De voetbalheld van Aveiro »

Categorie: Eten & Drinken Trefwoorden: stampen, wijn, wijn maken

Over Henk Eggens

Henk Eggens leerde Portugal kennen toen hij in de ex-overzeese gebieden ging werken in de gezondheidszorg: Eerst in Cabinda, Angola, toen nét enkele maanden onafhankelijk geworden (1976-’78) en daarna in Guinee-Bissau (1980-’84). Daar kreeg hij een bijzonder inzicht in onderdelen van de Portugese cultuur en politiek. Sindsdien ging hij regelmatig met het gezin naar Portugal op vakantie, meest in een huurhuis bij de Rio Dão in het Viseu district. Voor werk ging hij jarenlang voor korte periodes naar veel landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika, bijvoorbeeld ook naar de Portugeessprekende landen Mozambique en Brazilië. Sinds 2013 verblijven ze veel in Santa Comba Dão, district Viseu; Henk is actieve pensionado, Maria de Jesus is consulente leprabestrijding. Veel tijd om Portugal en de Portugezen beter te leren kennen en te waarderen. Henk is sinds medio 2021 redacteur van Portugal Portal.

Lees Interacties

Reacties

  1. jeanne zegt

    6 september 2015 om 11:16

    Kan ik ook een paar van die flessen “Casa de Santar” kopen of bestellen?

    Beantwoorden
  2. Henk Eggens zegt

    7 september 2015 om 12:58

    Beste Jeanne,
    Een paar soorten Casa de Santar (branco en tinto) zijn in de Pingo Doce supermarkt bij ons in het dorp te koop.
    In het gebouw ‘ Paço dos Cunhas de Santar’ in Santar zelf zijn veel meer soorten te koop, evenals in de winkel van Dãosul bij de Quinta do Cabriz wijnfabriek: EN 234, Zona Industrial, 3430-132 Carregal do Sal. Telefoon: 232 961 222 (http://www.daosul.com/en/go/wine-tourism-quinta-de-cabriz )
    In Nederland vond ik op het internet: http://www.kwastwijnkopers.nl/nl/home/ en http://www.vinhorama.nl/.

    Beantwoorden
  3. Paul den Boer zegt

    7 september 2015 om 13:04

    De Portugezen die zelf thuis kwaliteitswijn proberen te maken, wat in een aantal gevallen machtig goed lukt, beweren dat het mechanische kraken van de druiven een minder goede wijn oplevert dan wijn die op de traditionele manier gestampt is.
    Het zou het gistingsproces, dat volgt op de fase van kraken, bespoedigen.

    Beantwoorden
  4. poleyn johan zegt

    8 september 2015 om 21:06

    Ik zou graag binnen enkele jaren willen beginnen met een kleine wijngaard in de Algarve is er iemand die mij nuttige tips kan geven dit in verband met aanplantrechten in Portugal e.d.?
    johan.poleyn@belgacom.net

    Beantwoorden
  5. liliane meirlaen zegt

    13 september 2015 om 10:34

    Moesten jullie eerst je voetjes wassen alvorens druiven te persen?

    Beantwoorden
    • Winy Schalke zegt

      13 september 2015 om 12:05

      Dat vroeg ik mij ook af, hoe zit het met de hygiène?

      Beantwoorden
  6. Henk Eggens zegt

    13 september 2015 om 17:59

    Van te voren wasten we onze voeten niet. Wél na afloop, want anders worden je sokken vies. We maakten flauwe grappen over de Quinta de Micose (schimmel) die we aan het produceren waren.
    Het is natuurlijk niet steriel met je voeten de druiven te stampen. Maar wij bereiden ook eten met onze blote handen, en pakken de boterham ook zó vast zonder altijd onze handen gewassen te hebben. Bij het mechanisch druiven plukken wordt ook de vogelpoep op de druiven meegenomen en die gaat dan ook mee in het wijnvat. Ook wordt bij het (traditionele en moderne) wijnmaken gezwaveld. Sulfiet wordt hierbij als conserveringsmidel gebruikt.
    Kortom, ik denk dat we ons niet ál te druk hoeven maken over de verontreiniging die voeten veroorzaken bij het druiven stampen.
    NB In de Verenigde Staten is het verboden om met je voeten druiven te stampen als onderdeel van wijn maken. Maar ja, in de VS bestaat veel smetvrees.

    Beantwoorden
  7. Annefleur zegt

    30 september 2015 om 22:12

    Hoi Henk,
    Is het de mogelijkheid om begin oktober ook nog op te geven om mee te doen aan het ‘druivenstampen’ gebeuren? Of is het seizoen al gestopt. Ikzelf ga voor een weekend van 2-5okt naar Lissabon en zou dat heel graag is willen doen!
    Groetjes,
    Annefleur

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

De Portugese wijngod
druiven stampen
Gestampte druiven
Lange winterschaduwen van palmbomen op een zonning maar vrijwel verlaten strand.
Nog meer overwintertips voor Portugal en de Algarve

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Banner d.architects architectenbureau

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief, voor follow.it of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal overwinteren Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Henk Eggens op Portugal en de 5%-NAVO-verplichting: “De NAVO-norm wordt opgerekt. Hoeveel zijn alle NAVO-landen kwijt met deze nieuwe norm? Van 0,03 tot 55 miljard: Bekijk hier…”
  • Jako op De blauwe ekster: “Net weer terug van vakantie in Portugal. Op de camping in Freixal zaten er veel blauwe eksters. Heerlijk om die…”
  • bart blom op Animal Farm in de Serra: “Wij wonen al sinds 1995 in het midden van Portugal en hebben sindsdien steeds honden uit een dierenasiel gehad. De…”
  • Geert Brabant op Maître Jacques en Portugal (deel 2): “🙏Bert.”
  • Geert Brabant op Maître Jacques en Portugal (deel 1): “Leuk om horen, Annie. Dankjewel.”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Contact
  • Imprint
  • Cookiebeleid

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op drie manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023