Nieuw werk uit de Portugese muziekscene met bij elke videoclip de originele tekst en een (al dan niet eigen) vertaling. Niet alleen fado, het gaat om diverse stijlen, maar alleen muziek die ik zelf leuk vind, verwacht dus van mij geen volledigheid.
- Gisela João – Inquieta (album)
- Rodrigo Leão feat. Francisco Palma – Andava eu… (single)
- Telmo pires – Estou além (single)

Gisela João – Inquieta (album). Hommage aan de Anjerrevolutie
Over Gisela João had ik het reeds in de eerste editie van de Muziekreleases. Vorig jaar toerde ze door Portugal met een voorstelling die een muzikale hommage was bij de viering van 50 jaar Anjerrevolutie. Op dit album staat de neerslag van deze reeks concerten. Met het bloedstollende nummer A Morte Saiu à Rua kondigde ze deze plaat aan. Een compositie van de legendarische Zeca Afonso die dan ook met zes songs pertinent aanwezig is op de plaat, als een mijlpaal in de Portugese geschiedenis van strijd voor vrijheid. Het nummer Inquietação (Rusteloosheid) van José Mário Branco inspireerde Gisela voor de titel van het album. Van Sérgio Godinho zingt ze Que Força é Essa Amiga, een klassieker die vorig jaar ook door Capicua op plaat werd gezet. Een verwijzing naar de bevrijding van de vrouw die ook een rechtstreeks gevolg was van de revolutie.

Let ook op de adembenemende versie van Acordai, het volkslied van Fernando Lopes-Graça, dat zo mooi het ontwaken in een nieuwe tijd beschreef. Het zijn stuk voor stuk opnames van auteurs die hun stempel op de Portugese muziek van de afgelopen decennia hebben gedrukt, maar dan met nieuwe muzikale arrangementen. Gisela João werd beroemd vanwege haar unieke stem, die gemaakt leek voor een fado carrière. Maar ze brak ook met dogma’s en terwijl zij tradities probeerde te respecteren omarmde ze terzelfdertijd de moderniteit. De begeleiding is eerder sober, piano en gitaren klinken soms zweverig, wat het geheel een intrigerende sound bezorgt.
En dan is er nog E Depois do Adeus van Paulo de Carvalho, waarmee deze Portugal vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival in 1974. Het nummer is historisch in die zin dat het eigenlijk gebruikt werd om via de radio de Anjerrevolutie op te starten, het signaal dat de coupleiders de controle over strategische delen van het land hadden overgenomen en iedereen zich klaar moest houden voor het tweede signaal (Grândola Vila Morena), de start van de machtsgreep. Op Portugal Portugal schetste Henk Eggers dit verhaal hier vorig jaar al uitgebreid.

Met het album Inquieta treedt Gisela João uit haar comfortzone. Ze geeft een nieuw leven aan iconische nummers uit 1974 en nodigt de luisteraar uit tot nadenken over de tijdloze boodschap van vrijheid.
Rodrigo Leão feat. Francisco Palma – Andava eu… (single). Levende legende introduceert zoon van monument
Rodrigio Leão, ooit mede-oprichter van de groep Madredeus, is een levende legende in de hedendaagse Portugese muziekscene. Na 43 jaar heeft deze componist-muzikant met zijn uitgebreid oeuvre een onuitwisbare voetafdruk nagelaten op de Portugese muziekscene, terwijl hij ook samenwerkte met grote internationale namen als Beth Gibbons (Portishead), Neil Hannon (The Divine Comedy), Stuart Staples (Tindersticks), de Japanse wereldster Ryuichi Sakamoto, Joan as Police Woman en niet in het minst Scott Matthew, waarmee hij een volledig album uitbracht. Op mijn persoonlijke blog kwam Rodrigo Leão vroeger al ettelijke keren ter sprake.

Als voorproefje van zijn nieuwe plaat brengt hij de single Andava eu… uit, waarop hij ook de veelbelovende Francisco Palma voorstelt, zoon van de bekende singer-songwriter Jorge Palma, ook al iemand die met 20 albums voor een zware voetafdruk verantwoordelijk is. Op een mooie tekst van Ana Carolina Costa (waarmee Rodrigo vaak samenwerkt) wordt het lot bezongen van iemand die hopeloos op zoek is naar de zin van zijn bestaan. Leão haalt zijn inspiratie uit herinneringen aan zijn late adolescentie, toen hij in de jaren 70 echt geïnteresseerd raakte in muziek. Deze uitgave markeert een nieuw hoofdstuk in de carrière van Rodrigo Leão, dat hij definieert als ‘Os Portugueses’, een serie nummers waarin hij zijn taal en roots verkent met een frisse en vernieuwde blik. “Er is een andere toon, de arrangementen zijn nieuw, de inspiratie komt van elders”, benadrukt Leão, waarmee hij zijn voorliefde voor muzikale evolutie en innovatie bevestigt.


Als de stem van Francisco u bevalt, dan is er nog goed nieuws. ‘3 Palmas na mão’ is namelijk een voorstelling door een trio dat bestaat uit Francisco, zijn vader Jorge en zijn broer Vicente. Vader stelt dus eigenlijk zijn zonen voor aan het brede publiek, op 14 april in Lissabon. Het concert was in minder dan 24 uur uitverkocht, maar inmiddels staat er twee dagen later een extra voorstelling geprogrammeerd. De naam van het spektakel is eigenlijk ook deze van hun WhatsApp groepje en die werd ook al gebruikt voor een gelijknamige song die op Vida staat, het recentste album van Jorge Palma.
Telmo Pires – Estou Além (single). Ode aan Portugees popicoon
Telmo Pires (Bragança, °1979) verhuist als tweejarige naar Duitsland en start zijn muzikale carrière in jazz middens. In 2011 keert hij naar Portugal terug en valt terug op zijn roots en fado. Via een samenwerking met producer Davide Zaccaria brengt hij het album Fado Promessa op de markt en wat later Ser Fado. Daarop staat een onuitgegeven nummer van António Variações, dat hem door de nabestaanden van de iconische singer songwriter wordt aangeboden. Deze was een van de eerste aids slachtoffers en werd nauwelijks 40 jaar. Mede daarom is het een mythische artiest geworden waarover ik het op mijn blog al uitgebreid had.

Eerstdaags brengt Telmo een EP uit als hommage aan dit Portugees popicoon en het nummer Estou Além is daarvan een voorproefje. “Ik ben oké, daar waar ik niet ben” – deze zinsnede bevat het centrale dilemma van de song: voortdurende ontevredenheid, de wens om altijd ergens anders te zijn en de onophoudelijke zoektocht naar iets ongedefinieerds. Telmo’s heldere stem en de magie van José Manuel Neto op de Portugese gitaar brengen de wereld van António Variações heel dicht bij de fado van Telmo Pires.

Mooi!!