• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

‘We Hate Tourism Tours’ wil niet je geld maar je vriendschap

Door Gastschrijver 8 reacties
Gepubliceerd op 16 augustus 2018 bijgewerkt op 22 augustus 2020

Behendig stuurt gids-chauffeur Nuno Lopes de Paula de witte Volkswagen VAN met zijn acht gasten – toeristen uit Canada, Zwitserland, Duitsland en Nederland – de groene heuvels van Monsanto Park rond Lissabon op. Hoe hoger we komen, hoe indrukwekkender het uitzicht over de stad en de Taag. We maken een trip met de club van ‘We Hate Tourism Tours.’

Door gastcolumnist Loek Kusiak

Als we eenmaal de top bereikt hebben van de Alto da Serafina in Monsanto Park komen we oog in oog staan met Restaurante Panorâmico de Monsanto, althans wat er nog over is van deze voormalige horecalocatie. Want wat we zien, is het geraamte van een gebouw dat in alles lijkt op een in beton gegoten vliegende schotel uit de prehistorie. De functie restaurant-discotheek had het gebouw tussen 1968 en eind jaren negentig. In 2001 sloot de zaak zijn deuren. De bereikbaarheid per auto vanuit de benedenstad bleek steeds lastiger, de klandizie nam af, het park kreeg de status van beschermd natuurgebied. Daarna begon de sloop van het interieur, de ontmanteling aan de buitenkant, de gestage verkruimeling van een iconisch complex.

Restaurante Panorâmico Monsanto
Foto Loek Kusiak

“Deze plek was lange tijd het hipste centrum van het Portugese partyleven. David Bowie en andere beroemdheden uit de showbizz kwamen er, maar ook hoge politici en industriëlen,” vertelt Nuno, als hij zijn gezelschap verdieping na verdieping voorgaat op de trappen van dit uit steen gehouwen ruimteschip. Hier en daar zijn nog restanten van artistiek met azulejos (siertegels) bewerkte binnenmuren te zien. Op de bovenste verdieping aangekomen, haalt Nuno uit zijn schoudertas een fles ginjinha, de traditionele Portugese kersenlikeur en een setje glazen dat hij voor zijn gasten vult. Proostend genieten we van een hallucinant panorama dat zich uitstrekt van de Ponte Vasco da Gama tot aan de Ponte de 25 Abril.

Verborgen highlights van Lissabon

Restaurants Monsanto is een van de verborgen highlights van Lissabon waar Nuno ons die dag in een zes uur durende trip – voor 50 euro per persoon, inclusief lunch in een pastelaria – met zijn busje naar toe brengt. Dat doet hij in het zomerseizoen gemiddeld drie keer per week onder de vlag van de non-profitorganisatie Lisbon Sustainable Tourism/We Hate Tourism Tours. Een club van intussen zo’n vijftien tot twintig betaalde krachten en vrijwilligers – velen met een academische achtergrond ook – die in 2008 door grafisch ontwerper Bruno Gomes is opgericht uit onvrede met de toenemende ’toeristificatie’ van Lissabon. We Hate Tourism Tours wil bezoekers nog onbekende en ongerepte aangezichten van (en rond) de stad laten zien, de verborgen schatten die ontbreken in het standaardprogramma waar het Bureau voor Toerisme en commerciële aanbieders van dagtripjes of een ‘Fado Show Tour’ de toeristen mee paaien.

Kleinschaligheid en duurzaamheid, kennismaken met de lokale keuken en cultuur en contacten bevorderen met de lokale bevolking, zijn zowel trefwoorden als ankerpunten van ‘We Hate Tourism Tours’, dat opgewekt en improviserend zijn weg zoekt in een overhitte toeristische ambiance waarin Lissabon vooral de laatste vijf jaar qua massaliteit in bezoekersaantallen dezelfde weg is opgegaan als Venetië, Amsterdam, Londen of Parijs.

Poster We Hate Tourism Tours
Foto Loek Kusiak

Ongebreidelde groei van het toerisme

“Vijf jaar geleden”, zegt Nuno, “telde Lissabon nog 30 tot 40 tuktuks. Inmiddels zijn dat er bijna 400. De gemeente heeft er nu een stokje voor gestoken dat de op benzine rijdende tuktuks de stad blijven vervuilen met hun benzinedampen. Vanaf 2019 zijn alleen nog elektrisch aangedreven tuktuks toegestaan.”

De beginnende dertiger Gonçalo Paiva, opgeleid als ingenieur maar tegenwoordig een van de drijvende krachten achter ‘We Hate Tourism Tours’, zegt dat niet alleen goedkope vliegtickets à la Ryanair en de kamerverhuur Airbnb verantwoordelijk zijn voor de ongekend snelle groei van het toerisme in de Portugese hoofdstad. “Neem ook de aanleg van de nieuwe terminal voor cruiseschepen bij Santa Apolónia. Die heeft in de eerste helft van 2018 geleid tot ruim 15 procent, ofwel 30.000 bezoekers meer dan het in de eerste helft van 2017.”

Aan het eind van 2018 hebben volgens prognoses dit jaar alleen al ruim 600.000 cruiseschiptoeristen voet aan wal gezet in Lissabon. “Lokale politici zijn kortzichtig,” zegt Paiva, “en zetten in op ongebreidelde groei van het toerisme, maar ook op het binnenhalen van allerlei congressen en het toestaan van de bouw van nog eens zeven hotels. Men is er blind voor dat het authentieke leven in de stad eronder te lijden heeft. Tegenover twee lokale inwoners staat op dit moment één toerist. Dat is de verhouding op dit moment. Het is nu een chaos. En inhaligheid is troef.”

We spreken Paiva in de LX-Factory, een voormalige meelfabriek in de wijk Alcântara onder de Ponte de 25 Abril. De fabriek is na de economische crisis als industrieel erfgoed getransformeerd tot een hotspot voor creatievelingen, hippe winkeltjes, boekverkopers en restaurants. Ook ‘We Hate Tourism Tours‘ heeft een sobere, kleine ruimte op de bovenste verdieping als ‘hoofdkantoor’ gekozen. De meeste excursies vertrekken vanaf een meetingpoint op de Avenida da Liberdade.

Gonçalo Paiva
Gonçalo Paiva: “Om dagelijks aan alle verzoeken van trips te voldoen zouden we wel van vier naar tien of twaalf busjes kunnen uitbreiden. Doen we bewust niet. Daarmee zouden we onze kleinschaligheid verliezen en gasten niet de persoonlijke aandacht van nu kunnen geven.”
Foto Loek Kusiak

Wat voor reiziger wil je zijn?

“We zijn niet tegen toerisme, integendeel,” vertelt Paiva, “we verwelkomen graag iedereen in onze schitterende stad om ze de vele pareltjes en geheime plekken te laten zien die nog niet door het massatoerisme ontdekt zijn. Maar we vinden ook dat mensen zich bewust moeten zijn van hoe ze reizen, of ze dat op een verantwoorde manier doen en verbondenheid kunnen tonen met de lokale bevolking en cultuur. Ofwel: wat voor reiziger wil je zijn?”

“De mensen die met ons meegaan vinden ons niet op Facebook, maar via onze website of door mond-op-mondreclame. Deze mensen willen weten wat er werkelijk gaande is in de stad, wat het betekent om Portugees of inwoner van Lissabon te zijn, waarom we zijn zoals we zijn. We beschouwen onszelf als onofficiële ambassadeurs van de stad en zijn dus niet zo geïnteresseerd in zomaar een ritje maken. We willen vrienden maken en met onze trips een alternatief bieden voor de grote rode of gele dubbeldeks toeristenbussen, die je afzetten op typische attracties als bijvoorbeeld Alfama, waar de mensenmassa’s in de zomer als mierenhopen door elkaar kroelen. Of neem het klooster Dos Jerónimos in Belém. Daar mag je anderhalf uur in de brandende zon in de rij voor een kaartje staan. Dat zijn dus de tourism tours die wij verafschuwen, omdat ze gerund worden door organisaties die toeristen wel het geld uit de zakken kloppen, maar niks doen voor de lokale gemeenschappen in Lissabon, of zelfs geen belasting betalen.”

Graffitti in Lissabon
Foto Loek Kusiak

“Neem Airbnb”, gaat Paiva verder. “Want: Airbnb zou reizigers samenbrengen met bewoners, locals met toeristen. Alleen maar winnaars dus. Maar wat we zien is dat Airbnb mensen vooral uit elkaar drijft en de sociale samenhang in buurten verstoort. Speculanten kopen pandjes op in Mouraria, Graça en Alfama die ze voor 1500 tot 2000 euro in de week verhuren. En dan de huiseigenaren met ambities op de Airbnb-markt. Die proberen hun huurders, de autochtone bewoners, veelal ouderen met een minimaal pensioen en gezinnen met weinig inkomen, uit hun huizen te verdrijven met belachelijke huurverhogingen en door het onderhoud na te laten. Een trend die de prijzen in toeristische gebieden enorm opdrijft.”

Graffitti in Lissabon
Foto Loek Kusiak

Recent onderzoek laat zien dat Lissabon in 2017 als nummer 85 is doorgedrongen tot de lijst van honderd duurste steden van de wereld om er permanent te wonen, met acht à negenhonderd euro voor een 2-kamerappartement. In 2016 stond Lissabon op deze lijst nog op de 137e plaats.

Sociale projecten

‘We Hate Tourism Tours’ laat een deel van de opbrengst van zijn activiteiten ten goede komen – enkele duizenden euro’s per jaar – aan sociale projecten voor kinderen uit armlastige gezinnen en aan ouderen die in de hoger gelegen delen van de stad niet meer de steile trappen kunnen belopen.

Paiva: “Met een busje en vrijwilligers halen we deze ouderen uit hun isolement voor een dagtrip naar de buurt waar ze geboren en opgegroeid zijn, maar al dertig jaar niet meer geweest zijn. Zo proberen we een brug te slaan tussen de bevolking en het groeiend toerisme, dat vooral de kwetsbare groepen verder in hun eigen stad isoleert.”

De reiziger die met ‘We Hate Tourism Tours’ in of rond Lissabon op pad wil – ook Porto is overigens is sinds kort in het programma opgenomen – heeft keus te over. Met Free Walking Tours maak je vanaf de Praça Martim Moniz met een gids voor 20 euro – inclusief lunch onder een schaduwrijke boom – een vier uur durende wandeling door wijken, hofjes en parken, en langs kerken, monumenten of het parlementsgebouw, die in de meeste reisgidsen onvermeld blijven. Ook cool: een trip met een jeep naar de zeven heuvels rond Lissabon, een surfexperience aan de kust bij Caparica, of anders wel de zeven uur durende ‘Pirates Tour’ naar de bossen en watervallen rond Sintra  waarbij we het door toeristen overstroomde Pena Palace links laten liggen – en ook Guincho Beach en Cabo da Roca bezocht worden.

Groep toeristen
Foto Loek Kusiak

“Maar als zich bij ons mensen melden die naar Fátima willen,” zegt Paiva, “kunnen we dat ook regelen. Veel plekjes die we aandoen willen we het liefst zoveel mogelijk geheimhouden. Om te voorkomen dat andere tripaanbieders er puur om het financiële gewin mee vandoor gaan.”

Blauwe Muur

Terug naar Nuno Lopes de Paula, die ons met zijn busje in het noorden van Lissabon – niet ver van de wijk Avalade waar Nuno zelf is geboren en opgegroeid in een keurige straat die opmerkelijk veel lijkt op een tuinwijk in Utrecht of Haarlem – langs de zogeheten Blauwe Muur (‘Muro Azul’) voert. Het is de omheiningsmuur van een voormalig psychiatrisch ziekenhuis. “Zeg maar gerust: het gekkenhuis,” vertelt Nuno, “want wie hier zat werd meestal door zijn familie vergeten en kwam er nooit meer uit.”

Graffitti
Foto Loek Kusiak
Graffitti
Foto Loek Kusiak

De muur is na de sluiting van het gesticht in het kader van het kunstproject ‘Urban Art Gallery’ beschilderd door vijftig kunstenaars op basis van het thema ‘Mental Illness’. Dat heeft hartverscheurende, surrealistische schilderingen van gezichten opgeleverd over de visioenen, wanhoop en angsten in de hoofden van demente, schizofrene, paranoïde of anderszins gestoorde patiënten. En dat vele honderden meters lang. Soms pure horror waar je door gebiologeerd raakt. En die laat zien waarin een toeristische rondrit ook onthullend sensationeel kan zijn door ons de vele spiegels van de ziel voor te houden.

Links

  • We Hate Tourism Tours
  • Free Walking Tours in Lisbon
  • Experience Lisbon like a local

Loek Kusiak is freelance journalist. Hij schrijft voor vakbladen en online media onder meer over gezondheidszorg, duurzaamheid, technologie en innovatie en is een regelmatig bezoeker van Portugal.


« Spiegelen
Catarina Eufémia, heldin tegen wil en dank »

Categorie: Cultuur & Maatschappij, Natuur & Ontspanning Trefwoorden: Lissabon, reizen, toerisme

Over Gastschrijver

Onder de naam Gastschrijver vind je artikelen van verschillende schrijvers die als gast een of meerdere artikelen hebben gepubliceerd op Portugal Portal.

Lees Interacties

Reacties

  1. Rob Verhoef zegt

    19 augustus 2018 om 08:28

    Geweldig, met veel interesse gelezen, wat een goed initatief.

    Beantwoorden
  2. Scarlett zegt

    19 augustus 2018 om 11:22

    Pracht initiatief, ik ga vast zo’n tour doen met deze club als ik weer eens in Lissabon ben.
    Bedankt voor het artikel!

    Beantwoorden
    • loek kusiak zegt

      19 augustus 2018 om 20:53

      Goed plan Scarlett, een (of meerdere) tours maken. Op de site van de organisatie staan alle mogelijkheden. Je krijgt een onvergetelijke dag. En op het eind van de dag lach je je misschien stilletjes dood om al die toeristen die zich als ‘vee’ in de dubbeldeksbussen laten rondrijden.
      Groetjes,
      Loek Kusiak

      Beantwoorden
  3. Dirk Peleman zegt

    19 augustus 2018 om 13:40

    Cruiseschepen zijn een ware plaag voor de stad, we kennen het fenomeen van Antwerpen. Zij brengen de middenstand van de stad (buiten de taxen die ze aan de stad betalen) niets op; ze eten en drinken aan boord – dat hebben ze betaald – wel kopen ze 50 of 100 gr. pralines maar die worden dan met een creditcard betaald…
    Ja, de stadspolitiek is zo fier, zó fier…dommeriken

    Beantwoorden
  4. Els Waijers zegt

    19 augustus 2018 om 18:23

    Nooit van geweten! Leuk initiatief! Want wat is het vreselijk druk geworden met toeristen in Lissabon! En wat een verlakkerij met die toeristen bustours! Mij viel ook op dat het er tegenwoordig krioelt van de tuktuks ja! En er wordt inderdaad vast veel “misbruik” (lees: geld uit hun portemonnees geklopt) gemaakt van al die toeristen! Zonde van zo’n mooie stad! Te vol!
    Dus: geweldig idee dat “Tourist Tours Hating”! Ik persoonlijk reis graag om de mensen, hun gewoontes en hun omgeving te leren kennen……
    En die zijn er vast meer! Succes dus!

    Beantwoorden
  5. Bart van Poll zegt

    20 augustus 2018 om 08:50

    Wat een superartikel. En hartelijk dank voor het noemen van Spotted by Locals!

    Beantwoorden
  6. Astrid zegt

    20 augustus 2018 om 19:52

    Klinkt goed allemaal! Ben echt Portugalfan. Al regelmatig in Lissabon geweest maar helaas dit niet ontdekt!
    Zitten jullie ook in Porto?

    Beantwoorden
    • loek kusiak zegt

      21 augustus 2018 om 08:29

      We Hate Tourism Tours organiseert inderdaad ook excursies in Porto, check hun website. Daar vind je e.e.a over Porto.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

Livraria Lello & Irmão.
Portugese boekhandels: Aanrader, ook voor niet-lezers
Geen bikini en blote bast meer in Albufeira
Twijfelende emoticon (smiley) met een vraagteken
De Algarve is de goedkoopste vakantiebestemming ter wereld! (volgens Metro)

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Kenters

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief, voor follow.it of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal overwinteren Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • FPU Casa op Onze Marcelo ontvangt een eredoctoraat: “Wat een respectloos, negatief verhaal”
  • Liz op Onze Marcelo ontvangt een eredoctoraat: “Werkelijk fantastisch en leuk geschreven. Zeer vermakelijk en niet te lang. Chapeau 🙏🏾 Wij houden ook van Marcelo.”
  • Zemaria op De Portugese taal: “Goedemorgen Mariska, wat een leuk verhaal, zo hoor je nog eens hoe iedereen Portugal en de Portugezen (?) leert kennen,…”
  • Mariska Roos op Onze Marcelo ontvangt een eredoctoraat: “Haha, hardop gelachen om deze smakelijke beschrijving. Het blijven toch allemaal verkleedpartijtjes van zichzelf zeer serieus nemende mensen. Er zullen…”
  • Mariska Roos op Nieuwe jas voor ‘Met de camper door Portugal’: “Leuk dit boek! Wij willen deze route (zonder camper of caravan) in het najaar gaan rijden en dan onderweg in…”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Cookie policy
  • Contact

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op drie manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023

Beheer cookie toestemming
Om deze website goed te laten werken, te optimaliseren en personaliseren en content van social media te kunnen tonen worden cookies geplaatst.
Functioneel Altijd actief
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Zelf instellen
{title} {title} {title}