• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Een Portugese chef in het zonnetje

Door Patricia te Braak 2 reacties
Gepubliceerd op 28 december 2022

‘Portugese gastronomie, liefde bij de eerste hap’ was de titel van onze kookworkshop. De Portugese chef João bezocht samen met de deelnemers een lokale markt en is daarna met hen gaan koken. Een kennismaking met de Portugese gastronomie uit de regio Coimbra. Muito obrigada João!

Chef kok João Quaresma koopt mooie groentes op de markt en gaat deze daarna bereiden tot lekkere maaltijden samen met de workshopdeelnemers
Markt in Tábua. Foto Patricia te Braak
De kok in overleg met zijn cursisten of hij legt ze het een en ander uit terwijl ze producten kopen op de overdekte markt in Tábua
Bezoek markt en producten kopen voor de kookworkshop. Foto Patricia te Braak

Ik organiseer inspirerende workshops in de regio Coimbra, de Beiras. Tijdens een kookworkshop met Portugese chef João Quaresma stelde ik hem een aantal vragen.

Hallo João, ik begrijp dat jij jaren geleden een reis door Europa maakte met een foodtruck Portugal love at first bite gedoopt.

Vraag: Hoe heb jij die reis ervaren?

Antwoord: Het was zonder twijfel een van de meest memorabele ervaringen van mijn leven. Het waren drie onvergetelijke maanden. In 2014 reisden we door tien landen en bezochten we Parijs, Londen, Brussel, Amsterdam, München, Berlijn, Poznan enzovoorts om aan honderden mensen de Portugese gastronomie te laten proeven en om ze over de producten en gerechten waarvan ik zoveel houd te vertellen en te verhalen. Ik heb veel mooie herinneringen aan de Portugezen die nu in andere Europese steden en landen wonen en aan alle anderen die ik toen heb ontmoet. Met velen onderhoud ik nog steeds contact.

Aan de slag, eerst wassen, schillen, snijden. Kortom al het voorwerk voordat er aan het koken begonnen kan worden
Koken met João Quaresma. Foto Patricia te Braak

De Alheira, mijn favoriet!

Vraag: Portugal kent vele verhalen en legendes over gerechten, smaken, mensen en streken die in de loop der eeuwen zijn opgeschreven. Ken jij zo’n verhaal?

Antwoord: Er zijn veel verhalen en legendes over Portugees eten. Het verhaal dat hier belicht wordt, is dat van de Alheira, een traditionele Portugese worst, oorspronkelijk bedacht door Joden, die uit Spanje waren gevlucht en die verschillende gemeenschappen in Portugal vormden in de vijftiende en zestiende eeuw. Een manier om te ontsnappen aan de Inquisitie, die ze vervolgde en doodde, was het veinzen van katholieke rituelen en tradities. Om de Inquisitie te misleiden bedachten ze in Trás-os-Montes een worst gemaakt van brood, kip en olijfolie. Ze lijken op een traditioneel worstje van varkensvlees, maar dat is in hun cultuur verboden. Zo ontstond de Alheira, die zoveel levens heeft gered en een heerlijke worst is.

Dat ziet er veelbelovend uit. Traditionele Portugese gerechten .
Resultaat van kookworkshop. Foto Patricia te Braak

Chef Thuis

Vraag: Hoe ben je chef geworden? Was het een jeugddroom van je?

Antwoord: Het was geen jeugddroom van mij om chef te worden, maar ik groeide er met de tijd in. Ik ben afgestudeerd in toerisme. Toen ik ging studeren, kon ik amper koken, maar ik moest wel en naar verloop van tijd ging ik het steeds leuker vinden en had ik het geluk een huis te delen met een jongen uit het Noorden van Portugal die heel goed kon koken en altijd kwaliteitsproducten meebracht, inclusief Alheiras. Van daaruit groeide mijn plezier in het koken. Toen ik in het toerisme begon te werken, bezocht ik vaak restaurants, hotels, turismo rural en wilde ik steeds meer weten en leren over koken en restaurantmanagement. Eigenlijk wilde ik zelf ook een turismo rural creëren en zelf voor klanten koken. Het is nooit mijn bedoeling geweest om voltijds een restaurant te hebben. In 2008 heb ik besloten een kookopleiding te volgen bij Escola de Hotelaria e Turismo in Coimbra en in 2010, toen ik klaar was, na een stage in een restaurant in Lissabon – Tasca da Esquina – heb ik het project Chef Thuis gecreëerd.  Beetje bij beetje organiseerde ik privé-evenementen, gaf ik les, workshops en advies aan kleine restaurants.

De chef schept voor iedereen een kop heerlijke caldo verde op. De caldo verde is een superfood en regelmatig een bord soep is geen slecht idee
Caldo verde. Foto Patricia te Braak

Love at first bite

In 2014 reisde ik door Europa, door twintig steden, met een foodtruck om de Portugese gastronomie, de regionale producten én het toerisme te promoten. Vanaf dat moment had ik steeds meer uitnodigingen voor evenementen en begon ik te koken voor hotels en kleine turismo rural locaties bij specifieke thema-evenementen. Dat is wat ik nog steeds doe. Ik kook bij klanten thuis en gedurende themaevenementen, ik geef trainingen en workshops en werk nog steeds op het gebied van toerisme. Wat ik nu wil doen is een combinatie van toerisme en gastronomie: een bezoek aan een markt en kleine producenten en het houden van kleinschalige workshops. Ik heb een ruimte, een oude kruidenierswinkel en taverne in Lagos da Beira, een dorp vlakbij Oliveira do Hospital, die ik zou willen gebruiken voor deze programma’s.

Herinneringen

Vraag: Wat is je mooiste herinnering?

Antwoord: Zonder twijfel de reis door Europa om te kunnen zien en begrijpen hoe Portugezen, in het buitenland, het eten en de herinnering aan Portugal beleven. Een andere dierbare herinnering als chef-kok was toen ik in 2017 kookte voor een groep vrijwilligers, die slachtoffers van de branden in Oliveira do Hospital hielpen. Om iets voor hen te doen met iets wat ik zelf heel graag doe was een bijzonder prettige ervaring.

Vraag: Waar hou je het meest van in Portugal?

Antwoord: De kwaliteit van Portugese producten: vis, brood, olijfolie, vlees en groenten als gevolg van het geweldige klimaat, de vruchtbare grond, de mensen en de zee. Ik ben trots op Portugezen. We zijn gastvrij en vinden het fijn om mensen te helpen en te ontvangen.

Zoet en zout

Vraag: Welke Portugese gewoonte in het dagelijks leven waardeer je het meest?

Antwoord: Een koffie en een pastel de nata in de ochtend. Het helpt om de dag met de juiste dosis energie en zoetheid te beginnen.

Vraag: Wat is jouw favoriete Portugese gerecht?

Antwoord: Bacalhau com todos [= gekookte kabeljauw met kool, peen, aardappelen en ei].

Familie

Vraag: Wat is het verschil tussen Portugal en andere Mediterraanse landen?

Antwoord: De mensen. Hun vrijgevigheid, authenticiteit en de bereidheid om de ander altijd te ontvangen en te behandelen alsof het hun familie is”.

Hoe leuk is dat als je samen kookt en het resultaat dan samen buiten met een glas wijn proeft en test. Zoiets is zeker voor herhaling vatbaar.
Zes gerechtjes. Foto Patricia te Braak

Zonder meer een gastronomische en authentieke belevenis. Chef João was vriendelijk, deskundig en enthousiast. Hij deelde met ons zijn passie voor de streek, de cultuur en het eten. De maaltijd was heerlijk. Een prachtige dag en een mooie herinnering!


« Chinatown in Portugal
Heimwee naar Tavira »

Categorie: Eten & Drinken, Natuur & Ontspanning, Reizen, Wonen & Werken Trefwoorden: alheira, authentiek, chef, chef thuis, gastronomie, identiteit, markt, pastel de nata, Portugal

Lees Interacties

Reacties

  1. Janwillem van der Ent zegt

    29 december 2022 om 18:16

    Leuk dat dit het favoriete gerecht van de chef is: Bacalhau com todos [= gekookte kabeljauw met kool, peen, aardappelen en ei]. Heb ik in oktober 2022 ontdekt; tweemaal gegeten in Restaurante-marisqueira Caximar in Vila do Conde. Héérlijk! Het geheel werd geserveerd in een servet gevouwen (op een bord natuurlijk) – hoort dat erbij?

    Beantwoorden
    • Patricia te Braak zegt

      2 januari 2023 om 12:50

      Beste Jan Willem,

      Ik heb jouw vraag voorgelegd aan João. Hij had zelf nog nooit gehoord van kabeljauw geserveerd in een servet, maar er zijn enkele oude recepten waarin kabeljauw werd geroosterd en in een stoffen servet in een pan werd gedaan om de vochtigheid te behouden. Misschien is dat de reden voor deze vorm van presenteren.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

moestuin
Mijn bescheiden Portugese moestuin
vrouw geeft man geld
Corruptie in onze landen
Boekrecensie debuutroman van Sara Brechts

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Kenters

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief, voor follow.it of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal overwinteren Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Henk Eggens op Fietsen mee met de auto: wat mag?: “Beste Peter, Ik kan geen definitief advies geven, maar: 1. Thule is, geloof ik, een topmerk. Of het merk en…”
  • Peter van Diermen op Fietsen mee met de auto: wat mag?: “Hallo Henk, wij reizen door Europa met 2 fietsen op een vaste trekhaak. de drager van het merk Thule is…”
  • Leni Vermeiren op Een Vlaming in Portugal: “Dag Ann Wat een toffe reactie..ik lees het nu pas Ik herinner me jou nog goed.. een hele geïnteresseerde leerling”
  • Mariska Roos op Een dag zonder stroom: “Fijn al deze informatie en het zal ons helpen bij een volgende stroomstoring. Wij hadden ons ook niet ècht goed…”
  • Mariska Roos op De Portugese taal: “Hallo David, Onze leraar woont in de Beiras net als wij, bovendien heeft hij een lange wachtlijst. In Lissabon zit…”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Cookie policy
  • Contact

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op drie manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023

Beheer cookie toestemming
Om deze website goed te laten werken, te optimaliseren en personaliseren en content van social media te kunnen tonen worden cookies geplaatst.
Functioneel Altijd actief
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Zelf instellen
{title} {title} {title}