Boodschappen doen hier in Portugal heeft een aantal hele nieuwe ervaringen voor ons opgeleverd.
Supermarkten
We waren heel verbaasd over het aantal behoorlijk grote supermarkten in onze dunbevolkte regio. De Lidl, Continente, Intermarché, Muito Menos, Pingo Doce en Aldi op zo’n kwartier rijden en dan ook nog de Auchan en de Mercadona in Viseu, de dichtsbijzijnde grote stad. Verder zijn er de Amanhecers, zoiets als de Spar in Nederland, die in zo’n beetje in elk dorp zitten. Elke super heeft weer zijn eigen bijzondere producten waardoor we er meerdere frequenteren. Het duurde even voor ik wist waar wat te krijgen was. Vooral bijzondere dingen zoals truffelolie, kokosreepjes, bepaalde kruiden en aziatische ingredienten kun je niet overal kopen. Maar uiteindelijk heb ik alles wat ik wilde hebben wel ergens op de kop getikt. Belangrijk voor mij als fervent hobbykok!
Markten
Elke dag van de week is er wel ergens in de buurt een markt. Het aanbod varieert maar meestal is er een kraam met allerlei soorten plastic bakjes en keukengerei, pannen, pollepels, oliekannetjes etc. Er zijn altijd diverse groente- en fruitkramen en een plantenkraam waar je vaak ook jonge groenteplantjes kunt kopen die je in je moestuin kunt zetten. Dat bespaart je de moeite van het opkweken uit zaad. En de deceptie als dat weer eens mislukt.

Uiteraard is er een slager en een vleeswarenkraam, want de liefde van Portugezen voor vlees is legendarisch. Vegetariër zijn is een uitdaging hier.
Kip eten
Een bijzonder fenomeen dat bij Portugese markten hoort is kip eten. Er staat een enorme bbq op de markten, omringd door tafels waar je aanschuift. Voor zo’n 8 à 10 euro eet je een perfect geroosterde, gevlinderde kip met friet en salade, wijn en water. Mensen ontmoeten elkaar hier en lunchen gezamenlijk aan de lange tafels in de rookwolken van de bbq’s. Het personeel laveert met grote schalen en kannen tussen de tafels door, iedereen eet met zijn handen en kluift ongegeneerd de botten af. Een middeleeuws tafereel bijna.

Hippies
Dan zijn er ook nog de ‘buitenlandse’ markten. Een soort hippiemarkten die ik ken uit de tijd dat Ibiza nog leuk was en vrijbuiters aantrok die met hun zelfgeknutselde, -gekookte en -genaaide spullen op de markten daar stonden. Diezelfde sfeer proef ik hier, zo’n slordige vijftig jaar later, op de markten in Côja en Sandomil. Wij gaan er eigenlijk vooral heen voor de gezelligheid, om mensen te ontmoeten en minder om inkopen te doen. Voordat ik hier woonde had ik nooit gedacht dat ik af en toe behoefte zou hebben aan zoveel mensen om me heen, maar ik vind het heerlijk. Je hoort allerlei talen, je ziet allerlei kleurrijke types mensen en de sfeer is gemoedelijk en gezellig.


Producenten
Onze wijn kopen we bij een lokale producent in Vila Nova de Tazem, die we bij toeval ontdekten op GoogleMaps. Toen we ons meldden op het adres dat werd aangegeven op de kaart, werden we verwelkomd door de eigenaar die ons vervolgens een tour gaf over zijn landgoed, door zijn wijnmakerij en in zijn uitgestrekte wijnkelders met een privéproeverij toe. Sindsdien app ik hem als we door de wijnvoorraad heen dreigen te raken. Dan opent hij de deur van de wijnmakerij voor ons en vertrekken we met de mooiste wijnen achterin de auto.


Via deze wijnproducent kopen we nu olijfolie bij zijn buurman. Vijfliter jerrycans met de heerlijkste olie voor een schappelijke prijs.
Onze eieren kopen we bij de Nederlandse buurman die een paar kippetjes houdt. Ook hier doe ik de bestelling via Whatsapp. De levering gaat over de schutting en de betaling via een Tikkie. Van deze buurman en zijn Portugese vrouw komt ook een niet aflatende stroom heerlijke producten die we zomaar op de rand van het terras vinden of aangereikt krijgen bij het praatje over de schutting. Groenten, fruit, zelfgemaakte marmelada, allemaal even heerlijk en vers.
Kaasmakerijen omringen ons, dus voor een mooi stukje kaas hoeven we niet ver. We wonen niet voor niets in het gebied met de beroemde Estrelakaas. Een heel speciale soort kaas kopen we bij onze kapster die een geitenboerderij heeft. Heerlijke jonge kaas, prachtig wit en smeerbaar. Een uitstekende vervanger voor roomkaas of crème fraîche in een recept.
Tot slot een heel schaars product hier in Portugal: witte asperges!
De teler is Belgisch maar hij woont al heel lang in Portugal. Hij verkoopt zelfgekweekte biologische zaden van zo’n beetje elke groente die je maar bedenken kunt. Vanaf half maart kun je de eerste asperges al bestellen. Ze zijn zó lekker!

Zoals je wel zult begrijpen na deze opsomming, is boodschappen doen hier uitgegroeid tot een uitgebreid sociaal gebeuren voor ons. Waar dit in Nederland vooral een noodzakelijk kwaad was, is het hier een belangrijke en prettige tijdsbesteding. Ook weer zo’n fijne onverwachte bijvangst van het wonen hier.
Geef een reactie