• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Arroz de Favas

Door Winy Schalke Reageer
Gepubliceerd op 19 mei 2018 bijgewerkt op 31 juli 2020

Het is weer lente, dus tuinbonentijd. Op de akkertjes in ons dorp zie ik ze al hangen, klaar om geplukt en gegeten te worden. De plaatselijke restaurants bereiden ze op de traditionele manier als favas guisadas.

favas-tuinbonen
Foto Pixabay

In mijn Portugese kookboek Cozinha Regional da Beira Alta staat een recept met rijst. Erg lekker en je kunt het ook buiten Portugal maken. Hieronder vind je mijn Nederlandse vertaling van het recept.

Foto Winy Schalke

Arroz de favas (rijst met tuinbonen)

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 kg tuinbonen
  • 200 gram rijst
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 100 gram chouriço
  • 100 gram gerookt spek
  • zout
  • peterselie
  • banha de porco (varkensreuzel, olijfolie kan ook)
  • een halve liter water

Bereiding

  1. Haal de tuinbonen uit de peulen (wel even een werkje).
  2. Snijd het spek en de chouriço in dunne plakjes of blokjes.
  3. Fruit deze in de reuzel (of olijfolie).
  4. Voeg de gesnipperde ui, knoflook en peterselie toe.
  5. Als het lekker pruttelt doe je de tuinbonen erbij.
  6. Nog even laten pruttelen, eventueel wat zout toevoegen.
  7. Voeg dan het water toe.
  8. Als het kookt kan de rijst erbij.
  9. Goed roeren en op een zacht vuur met de deksel er op gaar laten worden.

Bom apetite – eet smakelijk!


« Er is een tijd om te huilen…
De wispelturigheid van het Portugees »

Categorie: Eten & Drinken Trefwoorden: recept, tuinbonen

Over Winy Schalke

Winy Schalke woont en werkt sinds 1999 in Portugal. Vanuit persoonlijk perspectief schrijft zij sindsdien over haar leven en wat zij tegenkomt in Portugal. Winy is grafisch vormgever en webdesigner bij Alva Design en de oprichter van deze website.

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

kip piri-piri
Kip piripiri (recept)
Aankondigingsbord van restaurat dat er weer slakken zijn
Slakken op je bord
Oranje boven, leve de sinaasappel!

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Banner d.architects architectenbureau

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief, voor follow.it of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal overwinteren Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Henk Eggens op Portugal en de 5%-NAVO-verplichting: “De NAVO-norm wordt opgerekt. Hoeveel zijn alle NAVO-landen kwijt met deze nieuwe norm? Van 0,03 tot 55 miljard: Bekijk hier…”
  • Jako op De blauwe ekster: “Net weer terug van vakantie in Portugal. Op de camping in Freixal zaten er veel blauwe eksters. Heerlijk om die…”
  • bart blom op Animal Farm in de Serra: “Wij wonen al sinds 1995 in het midden van Portugal en hebben sindsdien steeds honden uit een dierenasiel gehad. De…”
  • Geert Brabant op Maître Jacques en Portugal (deel 2): “🙏Bert.”
  • Geert Brabant op Maître Jacques en Portugal (deel 1): “Leuk om horen, Annie. Dankjewel.”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Contact
  • Imprint
  • Cookiebeleid

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op drie manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023