• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Bacalhoada, wat is dat?

Door Winy Schalke Reageer
Gepubliceerd op 24 september 2017 bijgewerkt op 11 januari 2022

Een bacalhaoada vindt plaats op een verdord voetbalveld en je eet onder het genot van tralala-muziek aan zelf mee genomen gammele tafeltjes en krukjes, 3 prachtige aardappelen met olijfolie en knoflook en een flink stuk vis met heel veel graten en je drinkt azijn…Portugese folklore pur sang.

Een gezellig samenzijn met (bijna) alle inwoners van het dorp Secarias waarbij ook vrienden van buiten het dorp van harte welkom zijn. Het eten wordt bereid op het plaatselijke voetbalveld. Iedereen neemt eigen tafels, stoeltjes, borden en bestek mee. Na afloop draagt iedereen wat bij aan de kosten. Wat overblijft gaat in de pot van de feestcommissie.

Eerst worden in traditionele ijzeren potjes op een houtvuur op de grond de aardappels (natuurlijk uit de moestuinen van dorpsbewoners) gekookt. Als de aardappels bijna gaar zijn gaat de (voor gespoelde en geweekte) bacalhau (stokvis) in de potten. Dan wordt het geserveerd met een hele teen knoflook die met de vuist (au!) wordt geplet en een royale scheut olijfolie.

Een familie heeft zich al geïnstalleerd in het doel van het voetbalveld. Foto Winy Schalke

De wijn vloeit rijkelijk uit een groot (bier)vat en is ook door iemand uit het dorp gemaakt. Beetje zuur ja, dat wel, maar dat is bijna alle huisgemaakte wijn hier. Daardoorheen proef je ook veel fruit, zon en zomer en er zit meestal weinig of geen  sulfiet in.

De potten op het vuur. Foto Winy Schalke
De potten worden verplaatst om alle aardappels tegelijk gaar te krijgen. Foto Winy Schalke
Een hete bezigheid. Foto Winy Schalke
De vis wordt in het kokende water gedaan. Foto Winy Schalke
Het eten wordt opgeschept. Eerst de aardappels…Foto Winy Schalke
… dan de vis…Foto Winy Schalke
… en tot slot de teen knoflook en een flinke scheut olijfolie. Foto Winy Schalke
Aan tafel. Foto Winy Schalke

« Portugal en de zee
Het lucifersdoosjesmuseum van Tomar »

Categorie: Eten & Drinken Trefwoorden: feestcommissie, folklore, stokvis, voetbalveld

Over Winy Schalke

Winy Schalke woont en werkt sinds 1999 in Portugal. Vanuit persoonlijk perspectief schrijft zij sindsdien over haar leven en wat zij tegenkomt in Portugal. Winy is grafisch vormgever en webdesigner bij Alva Design en de oprichter van deze website.

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

Pastéis de Bacalhau
Dame biedt zak aan
De Banco Alimentar voert weer actie
kippen
Het PFAS-probleem in Portugal

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Banner d.architects architectenbureau

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief, voor follow.it of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal overwinteren Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Henk Eggens op Portugal en de 5%-NAVO-verplichting: “De NAVO-norm wordt opgerekt. Hoeveel zijn alle NAVO-landen kwijt met deze nieuwe norm? Van 0,03 tot 55 miljard: Bekijk hier…”
  • Jako op De blauwe ekster: “Net weer terug van vakantie in Portugal. Op de camping in Freixal zaten er veel blauwe eksters. Heerlijk om die…”
  • bart blom op Animal Farm in de Serra: “Wij wonen al sinds 1995 in het midden van Portugal en hebben sindsdien steeds honden uit een dierenasiel gehad. De…”
  • Geert Brabant op Maître Jacques en Portugal (deel 2): “🙏Bert.”
  • Geert Brabant op Maître Jacques en Portugal (deel 1): “Leuk om horen, Annie. Dankjewel.”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Contact
  • Imprint
  • Cookiebeleid

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op drie manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023