• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Portugal Portal

Online magazine over wonen, werken en genieten in Portugal

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Burel, oud ambacht in nieuw jasje

12 december 2015, door Josephine van Bennekom 8 reacties
Bijgewerkt op 20 oktober 2018

Stel je voor dat je je schaapskudde hoedt op de koude en winderige flanken van de Serra da Estrela, het ‘dak van Portugal’. Dan is warme en waterdichte kleding van levensbelang. Portugese bergbewoners trotseerden de elementen eeuwenlang in mantels en jassen, gemaakt van burel, strak geweven laken van Bordeleira schapenwol. Deze praktische en slijtvaste stof is aan een nieuw leven begonnen.

Capes

Capes van burel

Lakennijverheid

In 2006 werden Isabel Dias da Costa en João Tomás, zij accountant, hij advocaat in Lissabon, verliefd op het adembenemende landschap van de Serra da Estrela. Ze bouwden een hotel in Penhas Douradas, de ‘gouden rotsen’, dat in veel opzichten anders is dan een doorsnee accommodatie. Door de berkenhouten wanden, het houten meubilair en de moderne architectuur met veel kleurtinten is het een bijna Scandinavisch aandoend toevluchtsoord. Inclusief sauna en binnenzwembad en met een waanzinnig uitzicht over de – in de winter met sneeuw bedekte – toppen van de hoogste berg van Portugal.

Tapijt

Gesmokt tapijt in het hotel

De vloerkleden en beddenspreien zijn van burel, een stof die het midden houdt tussen wollen laken voor maatpakken of biljarttafels en duffel voor een lekkere winterjas. Anders dan voorheen wordt de wol nu eerst geverfd, een cruciaal verschil.

Herderin

Herderin in mantel van burel

Ooit waren de wolindustrie en lakennijverheid in dit gebied groot en welvarend. Het werd niet voor niets het ‘Manchester van Portugal’ genoemd. In sommige fabrieken werkten wel 900 mensen, maar in de afgelopen decennia is er veel gesloten als gevolg van de concurrentie uit goedkopere landen. João en Isabel wilden het oorspronkelijke ambacht in ere herstellen. Ze kochten een oude vervallen weverij, inclusief de 19de eeuwse spinmachines en weefgetouwen, die ze lieten restaureren. Samen met een aantal oudere mensen die veel ervaring hadden, bliezen ze de industrie langzaam maar zeker nieuw leven in.

Fabriek

Fabriek van Burel in Manteigas

Tegelijkertijd nodigden ze jonge Portugese designers uit om producten te ontwerpen. De bruine pijen van de Kapucijner monniken en de grijze capes van herders maakten plaats voor een waaier aan kleurrijke en eigentijdse gebruiksvoorwerpen zoals kussens, spreien, stola’s, dassen, petten, sloffen, kamerschermen, poefs, tassen, rugzakken, kinderspeelgoed en sieraden, maar ook wand- en vloerkleden voor kantoren en woningen. De inrichting van Casa das Penhas Douradas is er een voorbeeld van. Ook het hoofdkantoor van Microsoft in Lissabon heeft wandbekleding van Burel, die er niet alleen prachtig uitziet, maar ook geluiddempend werkt.

Winkel

Winkel met Burel producten

Burel fabriek

Zo werd ‘burel’ van productnaam een merknaam. In de fabriek, die open is voor het publiek, is het hele productieproces te volgen, te beginnen bij de enorme balen gewassen wol tot en met het in model knippen, stikken, lijmen en naaien door de naaisters. De mogelijkheden om met de stoffen te spelen, zijn eindeloos. Vierkantjes, rondjes, hartjes of vogeltjes van verschillende grootte en kleur worden uit de stof gestanst, op elkaar gelijmd en op een ondergrond genaaid. Dit vormt de bekleding voor poefs en banken. In één lap stof kunnen opstaande randen worden gevouwen en genaaid – gesmokt – zodat er een speels monochroom tapijt ontstaat. Lange stroken worden gevlochten tot een beddensprei. Alles wordt handmatig vervaardigd. Een groot tapijt vergt maanden werk.

Rugzakje

Rugzakje

In de fabriek in Manteigas bevindt zich ook een winkel en in 2012 openden João en Isabel een tweede ‘Loja da Burel’ in het centrum van Lissabon. Ondanks de scepsis van de inwoners ten aanzien van het project (de initiatiefnemers komen per slot van rekening uit de grote stad!) gaan de hebbedingetjes de hele wereld over, tot in Japan. Online verkoop is nog niet gerealiseerd, dus u zult zich naar de hoofdstad of de Serra da Estrela moeten begeven om kerstcadeaus te kopen. Dat is geen straf, en zeker niet als er sneeuw ligt in de Serra, want dan kunt u er skiën!

Sneeuw

Sneeuw in de Serra da Estrela

Er is een aanstekelijke video over het Burelproject, met Engelse ondertiteling en mooie beelden, onder andere van de Serra da Estrela en Manteigas:

Onlangs zond RTP Network Negócios een uitgebreid interview uit met Isabel Dias da Costa over Burel. Je kunt dit interview hier bekijken: RTP Network Negócios

Gratis rondleidingen op de Burelfabriek zijn in het Engels, Portugees en Frans en vinden plaats op 10.30 en 15.00 dagelijks. U kunt reserveren via de winkel in Lissabon, het Casa das Penhas Douradas hotel of direct in de fabriek in Manteigas.

Burel winkel
Rua Serpa Pinto, 15 B
Chiado – Lissabon
212 456 910
933 405 055
Ma/zat 10.00 tot 20.00; zo 11.00 tot 19.00

Loja da Fábrica
Burel Factory
Amieiros Verdes
6260-028 Manteigas
Ma/vr 10.00 tot 17.00. za 10.00 tot 13.00
Website: Burel factory

Casa das Penhas Douradas
Penhas Douradas, Apartado 9
6260-200 Manteigas
275 981 045
963 384 026
Website:
Casa das Penhas Douradas

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

« Tien vooroordelen over Portugal
Handdoeken voor de Tsjechen »

Categorie: Cultuur & Maatschappij Tags: burel, Casa das Penhas Douradas, geschiedenis, Isabel Dias da Costa, João Tomás, kado’s, Manteigas, Portugal, schapenwol, Serra da Estrela

Over Josephine van Bennekom

Josephine emigreerde in december 2005 naar Portugal, waar ze samen met haar man vijf vakantieappartementen exploiteert die gevestigd zijn in een voormalig 18de eeuws watermolencomplex, zie www.quintadamoenda.com. Josephine studeerde Nederlands aan de universiteit van Amsterdam en werkte jarenlang als free-lance journaliste. Ze schreef veel over fotografie en de laatste jaren werkte ze als tekstschrijfster voor verschillende ministeries in Den Haag, haar laatste woonplaats in Nederland.

Lees Interacties

Reacties

  1. Lydia zegt

    12 december 2015 op 21:32

    Inspirerend verhaal. En zeer benieuwd naar dit natuurproduct.
    Dank!

    Beantwoorden
  2. Junte Schwartz zegt

    13 december 2015 op 09:52

    Met veel belangstelling je relaas gelezen, Josephine; de bijgevoegde film geeft een prima indruk van het Burel project. Top!

    Beantwoorden
  3. Ton Lugtenberg zegt

    13 december 2015 op 10:11

    Geweldig verhaal. In mei 2016, wanneer al mijn broers en zussen in Portugal zullen zijn, gaan we een excursie boeken. Kennismaking met traditioneel en modern Portugal tegelijkertijd!

    Beantwoorden
  4. Henk Eggens zegt

    13 december 2015 op 14:15

    Leuk verhaal, op naar Manteigas!

    Beantwoorden
  5. Anne-Riet van Lieshout zegt

    13 december 2015 op 21:41

    Wat een positief verhaal, ik ga er zeker een keer naar toe voor een rondleiding in de fabriek. Dank je Josephine .

    Beantwoorden
  6. Winy Schalke zegt

    14 december 2015 op 14:34

    Wat een leuk onderwerp heb je weer te pakken. Ik popel nu al om die fabriek te gaan bekijken. Ik ben oorspronkelijk opgeleid tot docent textiele werkvormen en tekenen, dus mijn oude liefde wordt weer geprikkeld door al die mooie stofjes en kleurtjes.

    Beantwoorden
  7. Josephine van Bennekom zegt

    20 december 2015 op 16:49

    Dank voor de aardige reacties!
    Sinds gisteren is er ook een winkel in Porto, op de Rua Mouzinho da Silveira N83.
    Hou Facebook in de gaten voor de nieuwtjes van Burel.

    Beantwoorden
  8. Margaretha de Graaf zegt

    23 december 2015 op 22:26

    Prachtige kunstnijverheid – was ik maar in de buurt, dan ging ik zeker een bezoekje brengen aan de fabriek. Uit je blog begrijp ik dat er nog geen website is om iets te kunnen kopen? In elk geval, dank voor dit mooie verhaal.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

en ontvang elke week gratis de nieuwste artikelen over Portugal in je mailbox.

Aanmelden

Zoek je iets?

Schrijvers gezocht

Zin om iets de publiceren op deze website? Neem contact op.

Tags

accommodatie Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie bosbrand Coimbra column concert cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest fotografie gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur muziek natuurpark Noord-Portugal ondernemen Porto recept reizen sport steden taal taalweetjes traditie Trás-os-Montes verbouwen volksgebruiken wandelen weer werken wijn

Recente reacties

  • Marijke op Rentenieren in Portugal. Hoe het allemaal begon …: “Al de verhalen over wonen in Portugal maar blijft het voor mij een moeilijke beslissing en kan tot op heden…”
  • Ben Beukers op Flappie in Portugal: “Cees, Prachtig! Prettige Kerstdagen en een voorspoedig 2020. Ben”
  • Mw de Ruiter op Taxiproblemen op vliegveld Lissabon: “Ik neem tegenwoordig een Ubertaxi, ga dan ook naar boven en bij vertrekhal 2 naar buiten steek over, achter de…”
  • han overkamp op Ken je tegenstander: “Hartelijk dank Marian voor deze leuke reactie.”
  • Pierre Reinieren op Boodschappen doen in de rommelwinkel: “Deze verhalen sterken mij in mijn gedachte dat wij een goed besluit hebben genomen om in 2020 Nederland in te…”

Portugal Portal

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
logo Professionele website vanaf € 499

Meer weten?

© 2019 · Website gemaakt door Alva Design

  • Home
  • Inhoud
  • Over Portugal Portal
  • Archief
  • Privacy
  • Contact
loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres.
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.