• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Chanfana

Door Winy Schalke 3 reacties
Gepubliceerd op 3 januari 2010 bijgewerkt op 14 april 2021

Geitenstoofpot

Een traditioneel gerecht uit de Beiras. Alles over het ontstaan van chanfana vind je ook op Portugal Portal: Chanfana, de geschiedenis van een stoofpot.

Foto jose1964 / Pixabay 

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg geitenvlees
  • 200 gr doorregen speklappen
  • 2 uien
  • 5 dl rode wijn
  • olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 laurierblaadjes
  • 5 kruidnagels
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
  • een grote ovenvaste aardewerken schaal met deksel

Voorbereiding

Snijd het vlees in flinke stukken en het spek in repen. Leg op de bodem van de schaal het geitenvlees vermengd met repen spek, zout, peper, gesnipperde knoflook, laurierblaadjes, kruidnagels en olijfolie. Leg daarop de in grove stukken gesneden uien. Giet de rode wijn hier overheen tot alles bedekt is. Laat dit minstens 10 uur marineren op een koele plaats.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe het deksel op de schaal en laat het gerecht langzaam garen in de oven. Kijk elk uur na of er nog genoeg vocht in de schaal staat en voeg eventueel nog meer wijn toe, terwijl je voorzichtig roert. Na 3 tot 4 uur begint het vlees los te laten van de botjes. Daarna kan de chanfana nog 1 à 2 uur verder garen tot het vlees volledig van de botjes valt.

Eet hier gekookte aardappelen bij.

Tip

Laat de chanfana afkoelen en warm het de volgende dag weer op. De smaak is dan nog beter.


« Tolken in de rechtbank
Hoe ik in Lissabon terechtkwam »

Categorie: Eten & Drinken Trefwoorden: Beiras, geitenvlees, recept

Over Winy Schalke

Winy Schalke woont en werkt sinds 1999 in Portugal. Vanuit persoonlijk perspectief schrijft zij sindsdien over haar leven en wat zij tegenkomt in Portugal. Winy is grafisch vormgever en webdesigner bij Alva Design en de oprichter van deze website.

Lees Interacties

Reacties

  1. Pieter Smit zegt

    27 september 2015 om 10:24

    In december ben ik weer in Portugal, ik zal eens kijken of deze lekkernij ook in de Algarve is en/of het zelf eens maken.
    Het doet verdacht veel lijken op de Nederlandse hachee!
    Althans zoals ik deze maak, ik denk dat door het geitenvlees de smaak zoeter zal zijn.
    Jullie weer bedankt voor een klein beetje meer Portugees!

    Beantwoorden
  2. Marc Vercauteren zegt

    22 februari 2018 om 12:27

    Reeds voor de derde maal 4 kg verse geit klaargemaakt op deze wijze.
    Hiermede 10 personen super gelukkig gemaakt.
    Geit moet wel lang sudderen op laag vuur en eerst het vlees ontvliezen, deze maken de stoofpot taai.
    Prachtig recept, aanrader.

    Beantwoorden
    • Winy Schalke zegt

      22 februari 2018 om 12:33

      Fijn dat je blij bent met dit recept, Marc. Bedankt voor je reactie.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

hapjes
Buurtborrel annex housewarming
Geit kijkt recht in de camera.
Twee uur met honderd geiten en een herder
dak met ontbrekende dakpannen
Portugese bouwtraditie

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Banner d.architects architectenbureau

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief, voor follow.it of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal overwinteren Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Henk Eggens op Portugal en de 5%-NAVO-verplichting: “De NAVO-norm wordt opgerekt. Hoeveel zijn alle NAVO-landen kwijt met deze nieuwe norm? Van 0,03 tot 55 miljard: Bekijk hier…”
  • Jako op De blauwe ekster: “Net weer terug van vakantie in Portugal. Op de camping in Freixal zaten er veel blauwe eksters. Heerlijk om die…”
  • bart blom op Animal Farm in de Serra: “Wij wonen al sinds 1995 in het midden van Portugal en hebben sindsdien steeds honden uit een dierenasiel gehad. De…”
  • Geert Brabant op Maître Jacques en Portugal (deel 2): “🙏Bert.”
  • Geert Brabant op Maître Jacques en Portugal (deel 1): “Leuk om horen, Annie. Dankjewel.”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Contact
  • Imprint
  • Cookiebeleid

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op drie manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023