• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Chanfana, de geschiedenis van een stoofpot

Door Henk Eggens 2 reacties
Gepubliceerd op 24 september 2015 bijgewerkt op 22 december 2022

Af en toe eet ik chanfana, in een restaurant of bij Esperança thuis. Het is een traditonele stoofpot van geiten- of schapenvlees uit de Beiras. Ik vind het lekker. Het recept van chanfana vind je hier op Portugal Portal.

Chanfana bij Esperança thuis. Foto Henk Eggens

Het ontstaan van chanfana

Over het ontstaan van het gerecht bestaan verschillende theorieën. Ze hebben meestal te maken met de derde inval (in 1810) in Portugal door de legers van Napoleon.

De eerste verklaring is dat de nonnen in het klooster van Santa Maria de Semide in Miranda do Corvo, ten zuidoosten van Coimbra, hun pachtgelden uitbetaald kregen in de vorm van oude geiten en schapen. Ze kookten het vlees in wijn, om het zo langer in de kelders van het klooster te kunnen bewaren.

De tweede verklaring luidt dat de Franse troepen, na hun nederlaag tegen de Engelsen bij Buçaco (21 september 1810), zich hergroepeerden in de streek ten zuiden van Penacova.

De slag bij Buçaco. Bron: Wikipedia
De slag bij Buçaco. Bron Wikimedia

Daar plunderden ze gedurende hun verblijf de dorpen. Voor de bevolking bleven alleen de oude schapen en geiten over. Dat vlees werd dan in wijn gekookt.

De derde verklaring vind ik zelf de aardigste. De bevolking van de Beiras, rond Vila Nova de Poiares en Miranda do Corvo, verzetten zich manmoedig tegen de Franse overheersers ten tijde van de derde inval. Ze vergiftigden het water in de putten, om het invasieleger de voet dwars te zetten. Zelf kookten ze hun vlees in wijn. Zo ontstond het chanfana recept.

Regionale trots

Hoe de oorsprong van de chanfana ook is geweest, de geiten- of schapenstoofpot is uitgegroeid tot een beroemd traditioneel gerecht in de Beiras.

Twee gemeentes vechten om de eer om dit culturele erfgoed te mogen bewaren en te bevorderen.

Miranda do Corvo noemt zich de ‘Hoofdstad van de Chanfana’ (Capital da Chanfana). Twintig kilometer ten noorden ligt Vila Nova de Poiares, de ‘Universele Hoofdstad van de Chanfana’ (Capital Universal da Chanfana). Elk jaar, in januari is er in deze laatste gemeente een Week van de Chanfana.

De Chanfana Broederschap (A Confraria da Chanfana) organiseert deze week en andere activiteiten.

Variaties op chanfana

Twee gerechten die lijken op de chanfana worden voornamelijk in Miranda de Corvo bereid en gegeten:

De bruiloftsoep (Sopa de casamento). Deze soep wordt traditioneel geserveerd op de dag na de bruiloft. De overgebleven resten vlees en de saus van de chanfana van de vorige dag vormen met brood en kool de ingrediënten van deze soep.

De Negalho is een ovengerecht. Het wordt bereid met de maag en ingewanden van de geit, overgoten met rode wijn.

Zelf maken?

Het recept van chanfana vind je hier op Portugal Portal. Eet smakelijk!


« Goed weer hier, dan slecht daar
Urban explorers »

Categorie: Eten & Drinken Trefwoorden: Beiras, chanfana, geschiedenis, ontstaan

Over Henk Eggens

Henk Eggens leerde Portugal kennen toen hij in de ex-overzeese gebieden ging werken in de gezondheidszorg: Eerst in Cabinda, Angola, toen nét enkele maanden onafhankelijk geworden (1976-’78) en daarna in Guinee-Bissau (1980-’84). Daar kreeg hij een bijzonder inzicht in onderdelen van de Portugese cultuur en politiek. Sindsdien ging hij regelmatig met het gezin naar Portugal op vakantie, meest in een huurhuis bij de Rio Dão in het Viseu district. Voor werk ging hij jarenlang voor korte periodes naar veel landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika, bijvoorbeeld ook naar de Portugeessprekende landen Mozambique en Brazilië. Sinds 2013 verblijven ze veel in Santa Comba Dão, district Viseu; Henk is actieve pensionado, Maria de Jesus is consulente leprabestrijding. Veel tijd om Portugal en de Portugezen beter te leren kennen en te waarderen. Henk is sinds medio 2021 redacteur van Portugal Portal.

Lees Interacties

Reacties

  1. jeanne zegt

    27 september 2015 om 10:23

    Vanmiddag bij de lunch in Serra de Boa Viagem bestellen we chanfana. Met dank voor het recept.

    Beantwoorden
  2. Henk Eggens zegt

    11 oktober 2015 om 16:52

    Julie Dawn Fox runt een Engelstalige website over Portugal. Ze vertelt over chanfana en de broederschap van de chanfana hier:
    http://juliedawnfox.com/2015/10/11/confraria-da-chanfana/

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

Een man in pauskleding voor het beeld Cristo Rei in Lissabon
Een Portugese paus?
hapjes
Buurtborrel annex housewarming
dak met ontbrekende dakpannen
Portugese bouwtraditie

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Banner d.architects architectenbureau

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief, voor follow.it of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal overwinteren Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Henk Eggens op Portugal en de 5%-NAVO-verplichting: “De NAVO-norm wordt opgerekt. Hoeveel zijn alle NAVO-landen kwijt met deze nieuwe norm? Van 0,03 tot 55 miljard: Bekijk hier…”
  • Jako op De blauwe ekster: “Net weer terug van vakantie in Portugal. Op de camping in Freixal zaten er veel blauwe eksters. Heerlijk om die…”
  • bart blom op Animal Farm in de Serra: “Wij wonen al sinds 1995 in het midden van Portugal en hebben sindsdien steeds honden uit een dierenasiel gehad. De…”
  • Geert Brabant op Maître Jacques en Portugal (deel 2): “🙏Bert.”
  • Geert Brabant op Maître Jacques en Portugal (deel 1): “Leuk om horen, Annie. Dankjewel.”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Cookie policy
  • Contact

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op drie manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023