Bijna iedereen hier in de omgeving maakt nog zijn eigen wijn. Het is nu – half september – de tijd om de druiven te plukken. Zo hier en daar ruik je al de geur van gistende druiven. Maar van druiven kun je ook heerlijk sap maken.
Wij hebben ook wat druiven, maar te weinig om wijn van te maken. Het was dit jaar een erg droge zomer. Onze tuin is ‘onderhoudsarm’, dat wil zeggen dat we de druiven geen water meer geven, ze moeten zelf maar diep wortelen. Dit jaar is dat niet helemaal gelukt. In het begin van de zomer hingen de struiken vol met dikke trossen druiven, die in de maanden daarna steeds verder verschrompelden. Pech gehad.
Toch leverde een rondje plukken vandaag nog twee emmers vol druiven op. Genoeg om druivensap van te maken.
Dat doe ik in een stoom-sappan. Onderin de pan gaat water, dat steeds aan de kook blijft. Daarop staat een opvangbak voor het sap en helemaal bovenop een vergiet waarin de druiven gaan. De stoom gaat door de druiven heen, trekt het sap eruit, dat wordt opgevangen in de opvangbak. Als die bijna vol is kan de eerste fles gevuld worden met het slangetje. Heel handig en makkelijk.
Zo had ik in een middagje weer een voorraadje heerlijk vers druivensap uit eigen tuin. In gesteriliseerde flessen is het best lang houdbaar. Gezondheid!
Josephine van Bennekom zegt
Dag Winy,
Wat een goed idee! En wat een mooie foto’s er weer bij!
Heb je een stoomsappan bij elkaar geimproviseerd uit verschillende bestaande pannen of kun je er één ergens kopen?
Groet van Josephine
Winy Schalke zegt
Hallo Josephine,
Ik had de stoompan bij een vriendin gezien, het sap geproefd en was meteen enthousiast. Mijn eigen stoompan heb ik via internet bij een klein bedrijfje ergens in Drente gekocht. Hij werd keurig hier in Portugal thuis bezorgd en we hebben er al jaren plezier van. Ik kan het je aanraden!
Groetjes, Winy
Rieki van Wijk zegt
Hallo Winy, Wat een onzettend mooie pan. Wij hebben ook wat blauwe druiven waar we sap van willen maken en zijn erg geïnteresseerd in de driedelige pan. Zou je ons het e-mail adres kunnen doormailen waar je hem gekocht heb.
Bij voorbaat onze dank.
Winy Schalke zegt
Ik kan dat bedrijf in Drente nergens meer vinden. Heb even gegoogled en vond toen wel deze link met verkoopadressen van de sappan: http://www.cheffen.nl/2007/10/sappan.php. Succes!
Carolien Smorenburg zegt
Ik heb ooit eens een Hackman pannenset gekocht en daar dat een middelgrote pan bij met een Bain Marie pan en een stoompannetje wat je volgens mij prima hiervoor zou kunnen gebruiken, ik ga het vanmiddag proberen!
Albert Klinkhamer zegt
Je kunt deze sappan bijvoorbeeld in Rotterdam bij de winkel Kookpunt kopen.
Hans van Bockel zegt
Jaarlijks maak ik sap uit druiven en doe dat met hetzelfde apparaat. Dus ook via een slang en verdamper. Dit apparaat is nog volop te verkrijgen in Duitsland bij o.a. het warenhuis GLOBUS en heet een ENTSAFTER. Ca € 40,00. Deze week waren we aan de moezel en hebben ze nog volop zien staan. Succes
Winy Schalke zegt
Ik heb vorig weekend weer druivensap gemaakt. Dit jaar was een goed druivenjaar. 7 flessen witte-druivensap. Heerlijk zoet.
Gonny Groenewegen zegt
Maar waarom al dat gedoe met speciale sap-pannen? Ik doe het al 60 jaar gewoon, de druiven even tegen de kook aan laten komen, daar na een klein uurtje op een kleinere gasvlam laten staan en dan in een vergiet boven een grote pan uit laten lekken.Daar na nog weer eens door een fijne zeef en dan nog weer even aan de kook brengen en in potten of flessen doen met een klik deksel. Ben momenteel bezig met het druivensap maken en wens anderen ook veel sucses daar mee.
Elly zegt
Ik heb vandaag op dezelfde manier druivensap gemaakt. Hoe lang kan je hem bewaren en ik denk best op een koele plek?
Winy Schalke zegt
Hallo Elly, ik bewaar mijn sappen op een koele en donkere plek (in de wijnkelder). Als je schoon werkt kun je ze wel een jaar of zelfs langer bewaren. Vorige week vond ik toevallig een aantal vergeten flessen pruimensap uit 2017 en die waren nog prima van smaak.
Ellen zegt
Dit jaar heb ik 15 liter verrukkelijke blauwe druivensap gemaakt in gewone pannen. Dus zonder sap-pan. Ik gebruikte daarbij een vergiet, een zeef en filterde het sap nog eens extra door een linnen doek.
Na het openen van een van de flessen later , trof ik toch nog een bodempje bezinksel aan, dat eruit ziet als kleine, samengeklonterde theeblaadjes. Wanneer ik iemand een fles cadeau ga geven, zou ik dat er liever niet in willen zien. Weet iemand hoe ik dit kan voorkomen? Ik lees het namelijk (nog) nergens. Alvast dank.
Winy Schalke zegt
Nee, ik zou niet weten hoe dit te voorkomen. Maar waarom zou je het willen voorkomen? Het hoeft toch niet perfect? Dat beetje bezinksel onderscheidt jouw pure sap juist van sap dat uit de fabriek komt.
Ellen zegt
Hartelijk dank voor je reactie, Winy.
Het waren nogal aardig wat harde korreltjes en uit nieuwsgierigheid heb ik ze gedroogd en vanmorgen op een schoteltje tot gruis fijngestampt.
Het blijken de suikers zijn in het sap, die zich bij de afkoeling weer tot kristallen hebben gevormd. Het lila poeder smaakt ook wat zurig en een beetje bitter: zoals die kant-en-klare tabletjes druivensuiker uit de winkel .
En m’n vraag aan jullie is daarmee dan ook meteen opgelost. 🙂
willempijs zegt
Ik ben nu bezig met druivensap te maken blauwe druiven wassen daarna in een pan met een laagje appelsap dat is voor het aanbranden druiven aan de kook brengen even laten afkoelen dan door de zeef uit laten lekken weer aan de kook brengen naar smaak suiker toevoegen flessen uitgekookt dan in flessen doen wel in de koelkast bewaren ongeveer twee maanden heerlijk.
miranda zegt
Ik ga dit weekend voor het eerst druivensap maken met een sappan, de persoon waarvan ik deze leen had het over het schoonmaken van de flessen met sulfiet, maar uitkoken is toch ook prima? En dat de flessen in warm water moeten staan omdat het sap warm/heet is? ik zie dat niet in jullie verhaal. Graag advies.
Winy Schalke zegt
Dag Miranda,
Ik vond dit op internet: “Er zijn verschillende manier om potten te steriliseren. Je kunt ze natuurlijk uitkoken, maar je kunt ze ook steriliseren door de potten minstens 10 minuten op 120 °C graden (heteluchtoven op 100 °C) in de oven te zetten. Steriliseer de deksels ondertussen in kokend water. Een andere manier is in de magnetron. Vul de potten met water en laat ze een keer in de magnetron koken.”
Ik heb dit zelf nog niet uitgeprobeerd maar het lijkt me wel minder tijdrovend dan het uitkoken in water.
Succes komend weekdnd. Vertel hier jouw ervaringen, ik ben benieuwd!
miranda zegt
Hallo Winy,
Het sap maken is prima gelukt, ik heb ongeveer 15 liter gemaakt, toen waren er nog druiven over. Maar voor de eerste keer met sappan ging het prima. mooi rose sap, ijskoud lekker, eerste slok een beetje zuur, maar een goede dorstlesser. Heb alles maar een week bewaard.
De flessen heb ik de vaatwasser gedaan (zonder zeep).
Volgend jaar weer. Mag ik nu wel vast flessen gaan verzamelen…
Groet, Miranda
Winy Schalke zegt
Hallo Miranda,
Dat klinkt goed! Heb je in 1 week 15 liter opgedronken?
Ik heb dit jaar ook veel sap gemaakt en heb de flessen (al schoon) in de oven gesteriliseerd. Dat gaat lekker snel. IK maak af en toe een fles open en probeer er tot volgende zomer mee te doen 😉
De flessen bewaar ik en ik gebruik ze ieder jaar weer.
Marinus zegt
Hallo,
Koop resistente druivenrassen b.v. Rondo en Solaris deze zijn ook vroeg rijp.
Pers de druiven en dan zeven, doe het sap in kunststof bakjes.
Zet de bakjes in de diepvries. B.v. bij 52 bakjes heb je 1 maal per week pure druivensap.
Met het koken gaan bijna alle belangrijke stoffen verloren.
Je hoeft geen suiker toevoegen als de druiven voldoende rijp zijn, suiker maakt alleen maar dik. Maak glazen potten schoon met sulfiet maar goed naspoelen. Groet M.
Marleen zegt
In onze diepvries gaan ook zo goed als alle vitamines verloren. Jammer …
ans meijer zegt
Heerlijk voor het eerst druivensap gemaakt van blauwe druiven uit onze groententuin om zo op te drinken en ook potjes ingemaakt. Wel een beetje citroen sap er bij gedaan, dan blijft het mooi van kleur. Nog een idee: pers citroenen uit, invriezen als ijsblokjes, dan in een doos bewaren in de vriezer en je hebt altijd vers citroensap. Sap in de potjes met suiker 2-in-1 gekookt is heerlijk voor in vla of ijs.
henk de vries zuid-frankrijk zegt
Wie heeft ervaring met een Racagnac druivenpers voor het maken van druivensap?
Gwenny zegt
Hallo Winy, ik maak al een paar jaar druivensap met de stoomextractor (kun je trouwens online kopen bij Brouwland.be). Mijn vraag is nu: je zegt als de opvangbak bijna vol is kun je beginnen flessen vullen. Laat je de opvangbak dan nog een tweede keer vollopen met dezelfde druiven in die bovenste pan ? Zo ja, is het sap van de “tweede ronde” dan even geconcentreerd ? of wordt het meer waterachtig….
Winy Schalke zegt
Hallo Gwenny,
Ja, ik laat die zolang vollopen als er sap uit blijft komen. Soms vul ik de druiven ook tussentijds bij. Ik heb nooit gemerkt dat het sap dan wateriger werd.
Succes!