• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Rode duivel

Door Robert Steur 2 reacties
Gepubliceerd op 10 maart 2020 bijgewerkt op 22 juli 2020

Zodra de laatste ochtendnevel aan de horizon omhoog rolt. Verwarmd en langzaam opgelost door de zonneschijn. Opent de hemel zich boven mijn hoofd. Als een groot blauw oog.

De weghelften dalen in een bocht. Verderop tussen twee heuvels door. Net alsof zij elkaar in een wurggreep hebben.

De oneindige vlaktes van de Alentejo
De Alentejo, in elk seizoen een intense rust en stilte.
Foto Robert Steur

Specerijen

Mijnheer Google legt uit:

De piri-piri (Swahili voor rode duivel) is een variëteit of cultivar van de chilipepersoort Capsicum frutescens. De Portugezen namen de peper mee uit Mozambique en Angola. Een populair ingrediënt in Portugals nationale keuken.

Je moet er wel van houden. Van piri-piri, ongetwijfeld. Maar ook van die onafzienbare einders met oneindige horizonten. Tenminste, wil je de Alentejo op waarde schatten. Door mensen minder bevolkt dan geiten en schapen. Meer kurkeiken en olijfbomen dan levende zielen.

Die oneindige vlaktes, her en der verspreide olijfboomgaarden. Bij de een werken ze op de zenuwen. De ander wordt dromerig van de verlatenheid. Rauw en ongepolijst. Ongewoon lieflijk in het voorjaar. Gedomineerd door de brandende zon in de zomer. Elk seizoen een intense rust en stilte.

Sfeermakers

In de Alentejo vind je slaperige plaatsjes. Tussen de uitgestrekte verlatenheid en verstilling. Stadjes en dorpen ongelooflijk bekoorlijk. Gekleed in Moorse verschijning, gesierd door blinkend witte huisjes.

Witter dan wit zijn ze, die Alentejaanse dorpjes. De huizen stralen je tegemoet. Geel of blauw geschilderde banden geven een kleuraccent. Op de daken vierkante of ronde schoorstenen. In de lente een geliefde pleisterplaats. Van nestelende ooievaars, die geluk brengen.

Ooievaars op het nest
In de lente een geliefde pleisterplaats van nestelende ooievaars.
Foto Robert Steur

Geen indrukwekkende Portugese architectuur en cultuur in deze contreien. Behalve eenvoud en een prachtige natuur gesierd door de prettige volksaard. Gehuchtjes te over voor rustzoekers.

Mercado

Een volmaakte weersgesteldheid houdt deze dag in de greep. Dankzij de smetteloos blauwe hemel en een tintelende lucht. Het landschap is licht glooiend. Bloeiende weilanden in allerlei kleurschakeringen.

Marktdag in São Teotónio. Jeugdige flierefluiters, grijzende volkstuinders, dagjesmensen. Verder alles wat daartussen past. Tijdens de weekmarkt. Op zoek naar vertier en kip piri-piri, een begrip in Portugal.

Frango no Churrasco razend popuair bij Portugezen
Frango no Churrasco, een razend populair gerecht bij Portugezen.
Foto Robert Steur

Portugese piri-pirisaus geserveerd bij kip van de grill. Frango no Churrasco is een razend populair gerecht bij Portugezen. De meeste Portugalliefhebbers weten er alles van. Behalve wij nota bene, in al die achterliggende jaren. Een bekentenis, nee nog nooit eens geproefd.

Gegarandeerd, je eet hier de lekkerste kip piri-piri, weet oma Rita. Wij zijn geen gepassioneerde vleeseters. Allerminst, nee geen principiële vegetariërs. Gewoon veeleer visliefhebbers. Vooruit, immers wat de boer niet kent.

Kruidig

Dus, een seconde later is ze weggeglipt. Druk in gesprek gewikkeld. In de buurt van die rosse kippenboer. Met dat gezicht in de kleur van gekookte kreeft. De bestelling klinkt door: Oito frango piri piri, se faz favor. Reuze benieuwd hoe ’t smaakt. Wij laten ons verrassen. Pure folklore, de hoogste tijd om te ervaren.

De rosse kippenboer
De bestelling klinkt door: Oito frango piri piri, se faz favor.
Foto Robert Steur

De schaal van Wilbur Scoville (1912) is een meeteenheid. Van chilipeper en pittige sauzen, las ik. Hoopvol, toch niet al te scherp? Gerustgesteld, verwachtend dat het best wel meevalt. Hoewel, paprika scoort op deze schaal nul.

Een gerecht vinden wij pittig rond de 500-1000 op de schaal van Scoville . Dat is laag in verhouding tot de wereldbevolking, naar ik begrijp. Terwijl voor piri-piri een veelvoud geldt.

Oeps, nogal heetgebakerd blijkt dit kippetje. Weet hij veel die rossige kippenboer. Een homen ruivo, in Portugees. Ontmaskerd als een levensechte rode duivel.


« Lente in de Minho
Portretten van creatief bezige landverhuizers #1 Méér dan zaagsel »

Categorie: Cultuur & Maatschappij, Eten & Drinken Trefwoorden: Alentejo, column, piri piri, volksgebruiken

Over Robert Steur

Opa van Ilian, Boyd, Senn en Fenn. Wordaholic, golfgek en Portugal-junkie. Een klik met dit prachtige land. De andere oma en opa van onze kleinzoons wonen in de Alentejo. Genoeg inspiratie om stukjes over te schrijven. "Benieuwd of mijn columns aanslaan. Ach en zo niet. Een beetje hersengymnastiek kan geen kwaad". Robert publiceert zijn Portugal-columns ook op zijn eigen blog: Woordenbrei.

Lees Interacties

Reacties

  1. Winy Schalke zegt

    19 maart 2020 om 16:08

    Hallo Robert,
    Die schaal van Scoville kende ik nog niet.
    Wel lastig om de piri piri daarop te vinden (mij niet gelukt, jou wel?)

    Beantwoorden
    • Robert Steur zegt

      19 maart 2020 om 17:47

      Dag Winy,

      Op de schaal zelf vond ik ‘t ook niet. Wel na enig googelen kwam ik hierop: Piri Piri Facts: 50.000 op de schaal van Scoville.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

markt
Portugees-Nederlandse cultuurschokken
Waar komt die Portugese muzikale rijkdom vandaan?
dak met ontbrekende dakpannen
Portugese bouwtraditie

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Banner d.architects architectenbureau

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief, voor follow.it of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal overwinteren Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Henk Eggens op Portugal en de 5%-NAVO-verplichting: “De NAVO-norm wordt opgerekt. Hoeveel zijn alle NAVO-landen kwijt met deze nieuwe norm? Van 0,03 tot 55 miljard: Bekijk hier…”
  • Jako op De blauwe ekster: “Net weer terug van vakantie in Portugal. Op de camping in Freixal zaten er veel blauwe eksters. Heerlijk om die…”
  • bart blom op Animal Farm in de Serra: “Wij wonen al sinds 1995 in het midden van Portugal en hebben sindsdien steeds honden uit een dierenasiel gehad. De…”
  • Geert Brabant op Maître Jacques en Portugal (deel 2): “🙏Bert.”
  • Geert Brabant op Maître Jacques en Portugal (deel 1): “Leuk om horen, Annie. Dankjewel.”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Contact
  • Imprint
  • Cookiebeleid

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op drie manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023