• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Varken slachten

Door Winy Schalke 1 reactie
Gepubliceerd op 10 oktober 2009 bijgewerkt op 13 september 2020

Piedades zoon, Américo, had bij het ‘Jogo da malha’, een traditioneel spel dat hier in de streek fanatiek wordt beoefend, een biggetje gewonnen. Omdat hij zelf geen stal bij zijn huis heeft, verkocht hij het aan zijn moeder (die geen nee kon zeggen en haar zoon graag helpt). 4 maanden later werd dit varken geslacht.

Piedade met Américo, Regina en Diolindo, 3 van haar 5 kinderen.
Piedade met Américo, Regina en Diolindo, 3 van haar 5 kinderen. Foto Winy Schalke

Piedade is de vrouw waarvan wij in 1995 ons huis kochten. Zij woont in ons dorp. In de loop der jaren heeft zich een vriendschap ontwikkeld. Hoewel zij analfabeet is vind ik haar een heel wijze vrouw.

P1050240
Piedade met het varken. Foto Winy Schalke

Een varken is een kostbaar bezit. Je kunt het vrij snel vetmesten en dan geeft het vele kilo’s vlees. Vroeger, toen Piedades man nog leefde, woonden zij met 5 kinderen en Piedades demente zus Maria. Ze slachtten toen wel 2 keer per jaar een varken. Nu woont ze nog alleen met een gescheiden zoon en een andere demente zus en had ze al sinds anderhalf jaar geen varken meer gehad. Het is alle moeite en het werk niet meer meer waard, zegt ze.

Na 4 maanden was het varken dik genoeg om geslacht te worden. Het vetmesten bestaat eruit het varken elke dag de etensresten te geven, aangevuld met zelf verbouwde pompoenen en mais, en ‘rações’, geperste brokken. Dat is iets moderns, van de laatste jaren. Het is duur, de kwaliteit en smaak van het vlees wordt er minder van, maar ja, het is modern, dus geef je dat, want iedereen doet dat. Zo is de logica van ons dorp. De kosten van dit varken bedroegen 120 euro, vertrouwde Piedade mij toe (de aanschaf, 2 zakken brokken en de slachter).

Voor het slachten en uitbenen wordt een matador (slachter) ingehuurd. Het is altijd een feestelijke gebeurtenis. Wij waren deze keer uitgenodigd om er bij te zijn.

genista_tridentata
Carqueja (Pterospartum tridentatum), het kruid waarmee in het varkensbloed wordt geroerd. Foto Winy Schalke
P1050336
P1050337
P1050338
P1050341
P1050344

[Diavoorstelling tonen]
◄ 1 2 3

Foto’s Winy Schalke


« Boek: Welkom in ons Portugal
Hier en daar en overal »

Categorie: Cultuur & Maatschappij, Eten & Drinken

Over Winy Schalke

Winy Schalke woont en werkt sinds 1999 in Portugal. Vanuit persoonlijk perspectief schrijft zij sindsdien over haar leven en wat zij tegenkomt in Portugal. Winy is grafisch vormgever en webdesigner bij Alva Design en de oprichter van deze website.

Lees Interacties

Reacties

  1. Thea zegt

    2 december 2009 om 22:17

    Ik zou het heel interessant vinden om dat te zien, ik denk alleen dat ik geen hap van dat varken naar binnen zou krijgen. Zeker de bloedklonten niet!
    Heb jij het wel gegeten?

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter aan Thea Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

Hij vraagt advies en zij eet soja
Ik hou van mannen. Echte mannen. Portugese mannen.
CR7 en Cristianinho
Cristiano Ronaldo Júnior: papa, ik lijk steeds meer op jou
AI beeld militairen en 5% bord
Portugal en de 5%-NAVO-verplichting

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Banner d.architects architectenbureau

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief, voor follow.it of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal overwinteren Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Gerda op De Marina van Albufeira: “En goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanuit hier naar centrum maar ook naar Gale en het grote winkelcentrum. We…”
  • Els Waijers op Ik hou van mannen. Echte mannen. Portugese mannen.: “Leuk Liesbeth en zo herkenbaar! Dat vonden wij van begin af aan het fijne van Portugezen, niet zeuren maar doen….…”
  • Henk Eggens op Portugal en de 5%-NAVO-verplichting: “De NAVO-norm wordt opgerekt. Hoeveel zijn alle NAVO-landen kwijt met deze nieuwe norm? Van 0,03 tot 55 miljard: Bekijk hier…”
  • Jako op De blauwe ekster: “Net weer terug van vakantie in Portugal. Op de camping in Freixal zaten er veel blauwe eksters. Heerlijk om die…”
  • bart blom op Animal Farm in de Serra: “Wij wonen al sinds 1995 in het midden van Portugal en hebben sindsdien steeds honden uit een dierenasiel gehad. De…”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Contact
  • Imprint
  • Cookiebeleid

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op drie manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023