• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Portugal Portal

Portugal Portal

Online magazine over wonen, werken en genieten in Portugal

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Wandelen in de Serra da Estrela

20 januari 2013 door Josephine van Bennekom 5 reacties

De Serra da Estrela (letterlijk: Stergebergte) is de hoogste bergketen op het vasteland van Portugal. Het ligt in het hart van het land en vormt het meest westelijke deel van het Castiliaans scheidingsgebergte. De hoogste piek is de Torre (1.991meter), waar ’s winters geskied wordt. De rivieren Alva, Zêzere en Mondego ontspringen in de Serra da Estrela. Het grillige en glooiende gebied biedt prachtige wandelmogelijkheden.

Duizelingwekkende sterrenhemel in de Serra da Estrela

De Serra da Estrela is niet – zoals veel toeristen denken – een afgesloten park met gazons en bomen. Er liggen bijvoorbeeld mooie dorpjes diep verscholen in de bergen, die de laatste jaren steeds beter door wegen worden ontsloten. Je wandelt er langs gletsjermeren, grillige rotspartijen, watervallen en diepe valleien. Af en toe kom je een schaapskudde tegen.

De Serra da Estrela is eigenlijk een granieten bult midden in veel oudere en lager gelegen leisteenformaties. Het landschap is glooiend en weids en biedt fantastische vergezichten. Het natuurgebied is zo’n 60 kilometer lang en 30 kilometer breed. De Serra da Estrela wordt begrensd door de plaatsen Seia, Gouveia, Guarda en Covilhã. Centraal ligt Manteigas.

Wandelen

De zuivere lucht leidde vroeger tot een toestroom van longlijders en het ontstaan van plaatsen als Penhas Douradas (‘Gouden Bergen’) en de Penhas de Saúde (‘Gezondheidsberg’). In de lente kun je genieten van de bloemenpracht op de hellingen en ‘s zomers is het er relatief koel. Je kunt er het hele jaar door prachtig wandelen. Ieder seizoen is weer anders.

rotswoningin de Serra da Estrela
Een rotswoning waar in de 19de eeuw tuberculosepatiënten verbleven. Foto Josephine van Bennekom

Maar wandelen in de Serra da Estrela is niet te vergelijken met bijvoorbeeld wandelen in Nederland of in Frankrijk. Goed gedocumenteerde én ter plekke gemarkeerde wandelingen zoals de Lange Afstand Wandelingen (LAW) of de Grandes Randonnées (GR) ontbreken hier grotendeels.

Een wandelkaart van de Serra da Estrela, waar veel naar wordt verwezen in toeristische gidsen (1:50.000; 1998) is al jaren uitverkocht. Bovendien worden de paden niet stelselmatig onderhouden waardoor er soms een kapmes aan te pas moet komen om de overhangende begroeiing weg te halen.

Ook vervaagt of verbrandt(!) gaandeweg de onontbeerlijke bewegwijzering, waardoor verdwalen niet denkbeeldig is. Het is dus zaak om altijd voldoende water en proviand mee te nemen, naast een mobiele telefoon. Goede wandelschoenen, een afritsbare broek en een fleece zijn noodzakelijk.

Boeken, kaarten en Facebook

Portugezen wandelen in het algemeen niet graag. Dat vond men vroeger iets voor de armen. Maar gelukkig is er de laatste jaren wel meer interesse voor wandelinitiatieven en wordt er meer in geïnvesteerd. Dat zal ook wel moeten, want naast het toerisme heeft Portugal – zeker in dit gedeelte van het land – nauwelijks inkomsten. Het gebrek aan industrie is fantastisch voor de natuurminnaar, maar desastreus voor de economie.

In mijn zoektocht naar goede Nederlandse wandelgidsen over de Serra da Estrela stuitte ik al snel op ‘Midden-Portugal. 19 Wandelingen door de Serra da Estrela en Beira Interior’, Voetwijzer 11, geschreven door Roel Klein en Bert Stok, Uitgeverij Op Lemen Voeten.

De wandelingen die daarin worden beschreven, zijn gedifferentieerd naar moeilijkheidsgraad en bestrijken heel verschillende ‘hoeken’ van de Serra da Estrela. Dit boek kun je direct bestellen op Bol.com.

De kaartjes in het boekje zijn overzichtelijk, maar toch zou ik ook een militaire stafkaart van 1: 50.000 of beter nog van 1: 25.000 bij de hand houden. Wandelwinkels in Nederland verkopen ze soms. Deze kaarten kun je ook bestellen bij het Instituto Geográfico do Exército. Als je in de linkerkolom klinkt op Cartogramas, kom je bij de M782/M783 (1:50.000) series terecht of bij de M888 (1:25.000) series.

Bij het parkkantoor van de Serra da Estrela in Manteigas vond ik vorig jaar tot mijn grote vreugde zestien vrij gedetailleerde wandelkaarten onder de naam Trilhos Verdes – Green Tracks. Ze zijn te bestellen via geral@manteigastrilhosverdes.com. Zie ook www.manteigastrilhosverdes.com.

Een organisatie die actief is op Facebook heet Trilhos de Ideias en begeleidt wandelingen van een of meerdere dagen.

Tenslotte verspreidt het Centro de Interpretação da Serra da Estrela (CISE) in Seia informatie over wandelingen, ondere andere vanuit en naar historische bergdorpen. Wie op de mailinglijst wil, stuurt een mailtje naar Ana Fonseca: anafonseca@cise-seia.org.pt

Impressies

Een mooie wandeling van zo’n 13 kilometer is het rondje Loriga – Cabeça – Loriga langs de terrassen waar vroeger mais werd verbouwd en nu de herder zijn schaapskudde hoedt. Het overvloedige irrigatiewater komt van stuwmeren bij de Torre. De wandeling loopt voor een groot deel langs een irrigatiegoot – levada – zoals er ook veel op Madeira te vinden zijn. Het water werd vroeger gebruikt voor de molens, waar men rogge en mais maalde, ingrediënten voor het lokale brood (broa).

Praia fluvial (rivierstrand) van Loriga
Praia fluvial (rivierstrand) van Loriga. Foto Josephine van Bennekom
Praia fluvial (rivierstrand) van Loriga
Praia fluvial (rivierstrand) van Loriga. Foto Josephine van Bennekom

Iets noordelijker ligt Penhas Douradas waar de tuberculosepatiënten genezing kwamen zoeken. De huizen met hun zinken daken en inpandige veranda’s zijn nu veel in gebruik als tweede huis, of ze staan leeg. Ter plekke voert een wandeling van 12 kilometer door een landschap van tamme kastanjes, eiken, parapludennen en douglassparren. Je hebt een prachtig uitzicht op het imposante gletsjerdal van de Zêzere.

Vakantiehuis met zinken dak in Penhas Douradas. Foto Josephine van Bennekom

Kaas, honden en de sterrenhemel

Wie op vakantie komt naar de Serra da Estrela, moet zeker een hapje proeven van de queijo da serra: een klein rond kaasje gemaakt van melk van één soort schaap, de ‘Bordeleira’. Het heeft een harde rand met daaromheen gebonden een linnen doek en in het midden een zachte vloeibare kaas, die je met een korst brood eruit lepelt. Het kaasje wordt vaak op ambachtelijke wijze geproduceerd en is onder andere zeer geliefd bij de Portugese stadsbewoner.

Ook gewild zijn de pups van de Cão da Serra da Estrela die her en der te koop worden aangeboden. Het is verleidelijk om er een aan te schaffen, maar bedenk dat deze honden erg groot worden. De berghond heeft een dikke vacht, vooral rond de hals, die als bescherming diende tegen de kaken van de wolf die vroeger de kuddes bedreigde.

En last but not least: vergeet niet om ‘s nachts een blik omhoog te werpen. Als je verdrinkt in de oneindige sterrenhemel, begrijp je pas goed waaraan de Serra da Estrela zijn naam te danken heeft!

Vale do Rossim, het hoogste bergmeer van Portugal
Vale do Rossim, het hoogste bergmeer van Portugal. Foto Josephine van Bennekom

Meer informatie

  • Serra da Estrela
    Een informatieve pagina over de Serra da Estrela, met foto’s, informatie over restaurants en accommodaties (Portugees en Engels).
  • Trilhos d’ideias
    Website over wandelingen in de Serra da Estrela (Portugees).
  • Midden-Portugal – 19 Wandelingen Door De Serra Da Estrela En Beira Interior (boek)
« Casa Andorinha
De mooiste hotels van Portugal »

Categorie: Reizen Trefwoorden: natuurpark, Serra da Estrela, wandelen, wandelgids Portugal

Over Josephine van Bennekom

Josephine emigreerde in december 2005 naar Portugal, waar ze samen met haar man vijf vakantieappartementen exploiteert die gevestigd zijn in een voormalig 18de eeuws watermolencomplex, zie www.quintadamoenda.com. Josephine studeerde Nederlands aan de universiteit van Amsterdam en werkte jarenlang als free-lance journaliste. Ze schreef veel over fotografie en de laatste jaren werkte ze als tekstschrijfster voor verschillende ministeries in Den Haag, haar laatste woonplaats in Nederland.

Lees Interacties

Reacties

  1. Winy Schalke zegt

    20 januari 2013 om 18:14

    Geïnspireerd door je verhaal trok ik vandaag de Serra in voor het rondje Loriga-Cabeça. De rit erheen was prachtig, maar de wandeling ging niet helemaal goed, we liepen al vrij snel vast (ondanks kaart en het boekje). Bovendien was het in het dal zonder zon ijzig koud…
    Niet getreurd, toch een heerlijk dagje gehad. Loriga is een mooi en stil plaatsje met ‘s morgens en ‘s middags terrasjes in de zon 🙂

    Beantwoorden
    • Herma zegt

      13 januari 2017 om 20:53

      Inmiddels is de route beter gemarkeerd.
      Schitterende wandeling.
      Terug van Cabeça naar Loriga wat minder, gaat over breder pad door bos.
      Heb hem afgelopen zomer voor de tweede keer gelopen.
      Ook andere wandelingen uit het boekje. Aanrader.
      De organisatie Trilhos de Ideias bestaat jammer genoeg niet meer.
      Paar jaar geleden een meer daagse tocht met hen gemaakt. Erg genoten.
      De Serra is echt uniek!

      Beantwoorden
      • Winy Schalke zegt

        16 januari 2017 om 16:13

        Beste Herma, bedankt voor je bericht. Ik ga het nog eens proberen dit voorjaar.
        De website van Trilhos de Ideias bestaat nog, dus ik laat de link nog maar even staan. Wie weet worden zij weer actief.

        Beantwoorden
  2. Karin (Ponte das Três Entradas) zegt

    2 februari 2013 om 16:00

    Leuk en informatief artikel, Josephine bedankt!

    Beantwoorden
  3. Trilhos de Ideias zegt

    15 maart 2013 om 16:00

    Hi! It was a pleasure to find this article about Serra da Estrela and information included about us (Trilhos de Ideias). We would like to say we are available to answer any questions about Serra da Estrela and to give any information about our services at trilhosdeideias@gmail.com.

    Keep up the good work.

    Cheers,
    Maria and Rui

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

Blik over de waterloop omringd door weelderige vegetatie
Lunchtijd
Roadtrip naar Portugal in covidtijd
3 dagen wandelen in natuurpark Peneda-Gerês

Primaire Sidebar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

en ontvang elke week gratis de nieuwste artikelen over Portugal in je mailbox.

Aanmelden

Zoek je iets?

Schrijvers gezocht

Zin om iets te publiceren op deze website? Neem contact op.

Trefwoorden

accommodatie Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie bosbrand Coimbra column Corona cultuur dagboek dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuurpark Noord-Portugal Porto recept reizen sport steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Kees van der Klauw op Boswachter Kees – de hop: “Het is geen zekerheid dat het elk jaar dezelfde Hop is, Lotte ook al heeft hij de winter op deze…”
  • Kees van der Klauw op Boswachter Kees – de hop: “Hallo Bea en Bjorn, leuk om jullie hier te treffen, er komen in deze rubriek zeker onderwerpen uit jullie fraaie…”
  • Kees van der Klauw op Boswachter Kees – de hop: “Het gehoep is alleen in het voorjaar Winy, dus het kan heel goed zijn dat je daar in een andere…”
  • Kees van der Klauw op Boswachter Kees – de hop: “Dank je Maja voor deze aanvulling, dit vind ik trouwens een veel mooiere naam dan het simpele Hop. Ik vind…”
  • Lotte Akkerman op Boswachter Kees – de hop: “Ook in de Minho hebben wij sinds een jaar of 5 een hop! Elk jaar maart, april klinkt na een…”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • Archief
  • Schrijvers
  • Privacy
  • Cookie policy
  • Contact

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

en ontvang elke week gratis de nieuwste artikelen over Portugal in je mailbox.

Aanmelden

Portugal Portal

is een initiatief van
Winy Schalke
Arganil – Portugal
+351 91 41 28 590
mailportugalportal@gmail.com

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram

© 2021 · Website gemaakt door Alva Design