• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Natuurgeweld in de Algarve

Door Han Overkamp 7 reacties
Gepubliceerd op 14 februari 2020 bijgewerkt op 7 augustus 2020

Op 17 december 2019, raast de hevige storm Elsa over Iberië, gevolgd door Fabian. Noodweer dus! Waarover meer te vertellen valt. Want in de met ‘zongarantie’ aangeprezen Algarve kan het weer soms en vooral in de winter, zo slecht zijn dat je een paar dagen nodig hebt om ervan bij te komen.

Dat slechte weer gaat meestal samen met de Levante, de harde wind die uit het oosten waait en die je kunt vergelijken met de mistral. Om hoorndol van te worden. Ook al omdat alles rond het huis dat niet vastzit, aan de rol gaat. Denk niet dat de Algarvios er zelf geen last van hebben, dat hebben ze zeker wel. Ofschoon ze van nature geneigd zijn tegen iedere buitenlander als eerste te zeggen: wat een slecht weer hè, dat hebben we anders nooit hier in de Algarve …

Maar ook door aardbevingen, gelijk met of gevolgd door een tsunami en ander extreem slecht weer met hoosbuien, kun je in de Algarve overvallen worden.

Donder en bliksem. Foto Publicdomainpictures

Beestenweer Temporal

Dat was het dus, beestenweer, op afgelopen 17 december en ook in maart 2018 en in februari 2010. Allemaal stormen die vooral aan de kust en de stranden van de Algarve veel schade veroorzaakten. Die van 2010 vernielde 38 huisjes op het Ilha de Fuseta, onverwachte hulp voor de instanties die al eerder hadden aangekondigd dat alle 77 (illegale) strandhuisjes en hutjes op het eiland moesten verdwijnen.

Noodweer was het ook op 15 februari 1941 toen het slechte weer, dat zich voor de westkust van Portugal had opgebouwd, losbarstte. Het hele land had er last van, maar vooral in de Algarve veroorzaakte het natuurgeweld enorme regen- en stormschade. Zo erg dat de gevolgen ervan nog steeds van invloed zouden zijn op deze regio.

Er leven nog enkele ooggetuigen van deze ramp in de Algarve. Mensen die je kunnen vertellen hoe ze voor hun leven moesten rennen om aan de vloedgolf te ontkomen. Mensen die hun huis hebben zien instorten. Anderen die, achterom kijkend tijdens hun vlucht, zagen hoe muren werden weggevaagd door het water of vissersboten op het land getild werden. (Zo ook in Tavira, waar een paar vissers nog aan boord waren en vervolgens van boord klommen en met droge klompen op de kade stonden.) Volgens historici heeft het onweer op die zaterdag ertoe bijgedragen dat de Algarve nooit een volwaardige industrie- en handelsregio is geworden.

Want waar elders in het land de schade snel werd hersteld, duurde het in de Algarve lang voordat de schade ongedaan werd gemaakt. Om een voorbeeld te geven: vissers kregen vanuit de overheid de kans een laagrentende en langlopende lening te sluiten om hun schip weer vaarklaar te maken. Maar voordat alle paperassen waren goedgekeurd, waren er al vijf jaar verstreken.

Daar kwam dan nog bij dat door de kracht van de elementen de zeebodem omgewoeld werd, waardoor vaargeulen zich verschoven hadden. Waarmee de veiligheid van de scheepvaart in het geding was geraakt.

Niet alleen de vissers leden grote schade, de meeste plantages en andere aanplant, zoals die van groente en laag fruit, overleefden het niet. In Silves stortte een kurkfabriek volledig in; vijf andere werden zwaar beschadigd. Het meest tot de verbeelding sprekend is het feit dat er water in de machinekamer van de vuurtoren van Cabo de São Vicente drong. Niet alleen regenwater, maar ook zeewater van golven, die dus tot een hoogte van 50 meter werden opgezwiept.

Cabo de São Vicente. Foto Flickr.com

Loos Alarm Falso Alarme

Als jij de zee ziet, ziet de zee jou ook. Dat zei mijn Oostfriese buurvrouw in de Algarve. De zee als een ongetemd wild dier, dat zich op je werpt wanneer je er niet op bedacht bent. Voer voor bijgelovigen misschien, maar toch?

In het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw ontstond bij wetenschappers het vermoeden dat de Algarve overstroomd zou gaan worden door een vloedgolf. Waar het vandaan kwam? Waarschijnlijk leidde de aardbeving en tsunami in Indonesië in 1993 tot angst voor herhaling. Uiteindelijk werd er zelfs voorspeld dat het in 1998 zou gebeuren. Maar er gebeurde niets. Toch zat de schrik er wel in. Toen op 22 augustus 1999 de zee voor Portimão vreemde verschijnselen vertoonde, sloeg de paniek onmiddellijk toe. De vrees was dat er zich een gigantische golf opbouwde voor de kust en dat werd al snel een officieel bericht, waarna alle betrokken overheidsdiensten tussen Albufeira en Lagos werden gewaarschuwd en zich paraat moesten houden. Uit een ministerie in Lissabon werd gebeld naar de brandweerpost in Lagos: of ze al wisten dat er een reuzengolf in aantocht was?

Hoewel het een optische illusie bleek te zijn, werd de golf volgens kijkers ter plekke steeds hoger. Alle stranden moesten nu ontruimd worden Ook al moest men later toegeven: eigenlijk wisten we niet precies wat er werkelijk aan de hand was. Intussen werd het nieuws ook bekend bij de luchtvaartdiensten en werd het luchtverkeer omgeleid. Er waren zelfs passagiers in Faro uitgestapt die zeiden de hoge golf werkelijk gezien te hebben.

Intussen was de Polícia Marítima begonnen om alle badgasten te verordonneren het strand te verlaten en ver van het strand te blijven. Later bleek dat velen die dit bevel opvolgden, vervolgens op de boulevard of kade gingen staan om te kijken wat er zou gaan gebeuren. Anderen waren zo in paniek geraakt dat ze met gevaarlijke manoeuvres de wegen naar het achterland opreden, waarbij opvallend veel aanrijdingen plaatsvonden. Ook dat bleek dus later. Voor weer anderen was het een buitenkansje: ze zaten aan hun maaltijd in een strandrestaurant, moesten vluchten, en kwamen niet meer terug om te betalen.

Het duurde nog even, maar toen bleek het Spook aan de Horizon een bijzonder moment te zijn in de lichtbreking tussen lucht en water.

De Gouverneur van de Algarve heeft zich later officieel verontschuldigd voor de paniek. Het leidde wel tot betere noodvoorzieningen, zoals sirenes aan het strand. En een plan om de communicatie tussen de verschillende hulpdiensten te verbeteren. Want die communicatie bleek toen nog onmogelijk.

Aardbevingen Terramotos

In de roman ‘Liefde in Pangea’ van Tessa de Loo kun je lezen dat Fidel, de protagonist van het verhaal, naar de Serra de Caldeirão reist om kameleons te spotten. Een gebergte in het achterland van de Algarve dat miljoenen jaren geleden is ontstaan door een botsing tussen de Afrikaanse en Euraziatische Plaat. En dat het bewegen van die aardschollen nog altijd doorgaat. Waardoor we regelmatig uit onze illusie van een betrouwbare aarde worden wakker geschud door een nieuwe aardbeving. “Knoop het maar goed in je oren”, zegt de vader van Fidel, “alles is in beweging en niets blijft aan zichzelf gelijk.”

Dat de aarde onder onze voeten beeft, wanneer die voeten bijvoorbeeld in de Algarve staan, is evident. Omdat de Afrikaanse aardschol onder de Iberische schol schuift. Een proces dat 4 mm per jaar vordert. Gezien het feit dat de oppervlakken van de schollen niet glad maar ruw zijn, trilt de aarde. Iedere dag onmerkbaar weinig, op sommige dagen iets harder. In de jaren dat ik er woonde heb ik het een keer kunnen voelen, de sensatie van een kleine aardbeving.

De eerste grote aardbeving in de Algarve die bekend is gebleven, was die in het jaar 382. Het eiland Eriteia voor de kust van Cabo de São Vicente verdween in de golven, een paar mini-eilandjes kwamen ervoor terug.

De 18e eeuw

Echt onderzoek naar bevingen en de gevolgen ervan begon na de bevingen van 1719 en 1722 en de allergrootste op 1 november 1755. De laatste is de ‘beroemde’ aardbeving die de inwoners van de benedenstad van Lissabon onder het puin bedolf. En verantwoordelijk was voor grote branden met veel slachtoffers.

Detail van de Igreja do Carmo in Lissabon na de aardbeving van 1755. Foto Flickr.com

De beving van 1719 zorgde vooral aan de westkust (Vila Nova de Portimão, Lagos, Sagres) voor grote schade.

Die van 1722 liet onder andere de klokken van de kathedraal in Faro spontaan luiden. Het epicentrum lag toen in zee tussen Faro en Tavira en Tavira werd toen ook door een tsunami getroffen.

De beving van 1755 had een zeer zelden voorkomende kracht van 9 op de Schaal van Richter en veroorzaakte immens grote schade in het hele land. Ook de naschokken, ongeveer 500 in aantal gedurende 10 maanden, waren gevaarlijk.

Al met al vielen er bij de aardbeving van 1755 in de Algarve ongeveer 1000 doden, zo is overgeleverd in de Memórias Paroquiais. Het stadje Santo António de Arenhilha verdween voorgoed in de golven en werd jaren later herbouwd als Vila Real de Santo António. Andere zwaar getroffen plaatsen waren Vila do Bispo (dat net klaar was met het herstellen van de schade van 1719 en 1722), Lagos en Portimão.

In die tijd was de Algarve evenwel tot een achtergebleven gebied gedegradeerd. Er was zelfs geen geld meer beschikbaar om een gouverneur aan te stellen. De bisschop werd daardoor feitelijk ‘de baas’ over de regio. De bisschop die zich van 1808 tot 1816 het meest opstelde als geestelijk en wereldlijk leider was  D. Francisco Gomes do Avelar. Hij restaureerde of verbeterde onder andere niet alleen kerken en kloosters, maar ook overheidsgebouwen. En de infrastructuur. (Hij liet bijvoorbeeld de Ponte Velha in Quelfes restaureren.)

De vorige eeuw

De laatst beschreven aardbevingen zijn van in 1969, 1975 en 1999. Echter, die van 1975 en 1999 waren zo zwak dat er geen verder onderzoek naar is gedaan door seismologen. De aardbeving van 28 februari 1969 was wel hevig, een beving van 8 op van de Schaal van Richter. In een paar seconden lagen hele dorpen in puin, zoals Fonte de Louzeiros bij Alcantarilha, waar van de 60 huizen er maar een overeind bleef staan. Alle kerken en gebouwen werden meteen gesloten tot nader onderzoek. Er zouden in heel Portugal tien doden zijn gevallen, maar in die tijd kon je officiële cijfers nooit geloven. Het epicentrum lag zuidwestelijk van Cabo de São Vicente bij de Gorringe Bank in de Atlantische Oceaan.

De meeste getroffen plaatsen waren behalve het hierboven genoemde dorp, Vila do Bispo (wederom) en Aljezur, maar ook het ziekenhuis van Castro Marim stortte compleet in. Er is nooit officieel bekendgemaakt wat daar de gevolgen van waren.

Tot slot

Gevaarlijk, die Algarve? Levensgevaarlijk! Als je tenminste niet alleen de natuur daarvoor verantwoordelijk houdt, maar ook de mens. Denk aan de bosbranden. Of aan het volgende voorval. Op een dag viel er een steen uit de lucht in ons zwembad. Sissend zonk hij naar de bodem. Zou er een meteoriet naar beneden gekomen zijn, vermoedde ik? Wat interessant! Mooi voor mijn stenenverzameling. Helaas, ik dook een stuk rotssteen op van zo’n twintig centimeter in het rond en tien kilo zwaar. Waar die vandaan kwam? We realiseerden ons dat we af en toe ontploffingen hadden gehoord in de afgelopen dagen. Het zou dus wel eens kunnen zijn dat er met dynamiet gewerkt werd? Voor de aanleg van een weg? En dan vliegen de brokstukken je om de oren, zo gaat dat toch?


« Rentenieren in Portugal. Kerst in Portugal
Cacela Velha, mooi als een gedicht »

Categorie: Cultuur & Maatschappij Trefwoorden: aardbeving, Algarve, geschiedenis, storm, weer

Over Han Overkamp

Rond de eeuwwisseling verhuisden ik en tarsilla van Zeist naar de Serra d’Estrella (Torrozelo) en later naar de Algarve (Olhão). Van een voorgenomen verhuizing naar Sintra is het niet meer gekomen; het leven bleek weer eens sterker dan de leer. Terug in Zeist, na tien jaar, ervoeren we dat we in Nederland harder nodig waren dan in Portugal. Sinds 2018 schrijf ik voor dit portaal. Begonnen met de serie taalweetjes ben ik allengs vaker over onderwerpen uit de geschiedenis gaan schrijven. Daarbij zet ik graag de Algarve in het licht; iets wat ik mij al had voorgenomen in de tijd dat we er woonden.
Geschiedenis is een boeiende hobby, vooral omdat veel van wat nog als ‘nationale trots’ wordt beleefd nu ter discussie staat, ook in Portugal. Waren onze Gouden Eeuw en de daarmee samenhangende rijkdom misschien wel een hel voor onze koloniën? Zijn al die standbeelden (ook die in de Algarve) wel verdiend? Waren die ‘ontdekkingen’ toentertijd eigenlijk agressieve veroveringen? Laat je verrassen!

Lees Interacties

Reacties

  1. Cees Groenewegen zegt

    14 februari 2020 om 08:22

    En voor wie wil weten hoe het weer nu echt in een gemiddeld jaar is: De twaalf maanden van de Algarve

    Beantwoorden
  2. Maja Kersten zegt

    14 februari 2020 om 09:10

    Dag Han,
    Van Elsa en Fabian heb ik in de Algarve weinig gemerkt. Mijn indruk is dat zij voornamelijk in het midden en noorden van Portugal hebben huisgehouden.

    De Levante die je noemt, is een typische zomerwind. Wij kijken er reikhalzend naar uit, omdat deze wind het warme water van de Middellandse Zee door de straat van Gibraltar naar de Algarve stuwt. Heerlijk om in te zwemmen!

    Beantwoorden
    • han overkamp zegt

      16 februari 2020 om 13:16

      Mooi gezegd Maja

      Beantwoorden
  3. Atie van de Giessen zegt

    18 februari 2020 om 07:45

    De Tornado van 2012 mag eigenlijk ook niet onvermeld blijven!

    Beantwoorden
    • han zegt

      18 februari 2020 om 13:26

      Dag Atie,
      Mijn eerste reactie was: die staat er toch in. Toen zag ik dat het niet zo was. Maar je hebt gelijk, hij had erbij gemoeten.
      In mijn eerste versie van het stuk stond hij er ook in. ’44 illegale bouwsels op het eiland van Fuseta de zee ingeblazen’. Maar dat is er dus uit verdwenen. Ik zal mijn artikel bijwerken.

      Beantwoorden
  4. Herman zegt

    1 mei 2023 om 21:29

    leuk artikel, informatief en vlot geschreven; ik las het voor aan mijn vrouw.
    Maar of ze er rustiger van slaapt? Zij is nl. super tsunami alert. Gelukkig bevindt ons huis in Tavira zich op de monte Pio, 15 meter boven zeeniveau, pfff

    Beantwoorden
    • han overkamp zegt

      6 mei 2023 om 11:51

      Hallo Herman dank voor het compliment Wij hadden een Ostfriesische Freundin die buiten Olhao op een heuvel woonde met zeezicht Van haar leerden we: Als jij de zee ziet ziet de zee jou ook
      Dus de zee is niet te vertrouwen Daarom zijn er soms overstromingen en gelukkig (?!)meestal op dezelfde plaatsen Een tsunami , daaraan heeft de zee geen schuld. Dan is er iets anders aan de hand

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

Een man in pauskleding voor het beeld Cristo Rei in Lissabon
Een Portugese paus?
Geen bikini en blote bast meer in Albufeira
Het lokale krantje van quarteira
Quarteira toen en nu

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Kenters

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief, voor follow.it of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal overwinteren Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Henk Eggens op Fietsen mee met de auto: wat mag?: “Beste Peter, Ik kan geen definitief advies geven, maar: 1. Thule is, geloof ik, een topmerk. Of het merk en…”
  • Peter van Diermen op Fietsen mee met de auto: wat mag?: “Hallo Henk, wij reizen door Europa met 2 fietsen op een vaste trekhaak. de drager van het merk Thule is…”
  • Leni Vermeiren op Een Vlaming in Portugal: “Dag Ann Wat een toffe reactie..ik lees het nu pas Ik herinner me jou nog goed.. een hele geïnteresseerde leerling”
  • Mariska Roos op Een dag zonder stroom: “Fijn al deze informatie en het zal ons helpen bij een volgende stroomstoring. Wij hadden ons ook niet ècht goed…”
  • Mariska Roos op De Portugese taal: “Hallo David, Onze leraar woont in de Beiras net als wij, bovendien heeft hij een lange wachtlijst. In Lissabon zit…”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Cookie policy
  • Contact

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op drie manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023

Beheer cookie toestemming
Om deze website goed te laten werken, te optimaliseren en personaliseren en content van social media te kunnen tonen worden cookies geplaatst.
Functioneel Altijd actief
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Zelf instellen
{title} {title} {title}