• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Algen, maritieme krachten en kansen voor Portugal

Door Lies Vermoesen 4 reacties
Gepubliceerd op 8 oktober 2025

Algen of wieren zijn een verzamelnaam voor eenvoudige, meestal meercellige organismen die, net als planten, zonlicht gebruiken om energie op te wekken via fotosynthese, waarbij ze zuurstof produceren. Maar… strandtoeristen houden er niet van want ze vinden het vies ‘omarmd’ te worden door zeewier.

Algen op het strand
Algen op het strand – Foto Lies Vermoesen

De planten groeien door instraling van zonlicht en het zeewater krijgt er een troebele donkere kleur van. Het wier groeit op verschillende plekken, zowel dicht bij het strand in ondiep water als verder in zee tot op een diepte van 30 meter. Al naargelang de diepte waar ze groeien, hebben ze een andere kleur en vorm. Er zijn groene, rode en bruine algen. Sommigen komen boven water bij eb, anderen blijven altijd onder water. Ze hebben geen wortels; dankzij de wijde vertakkingen aan hun basis hechten ze zich vast en weerstaan zo aan golven en stromingen. Hun afmetingen variëren van enkele millimeters tot 3 meter. Het plantaardig materiaal is voedsel voor vissen en schaaldieren.

De invasie

Algen kunnen tot 3 meter lang worden
Algen kunnen tot 3 meter lang worden – Foto Lies Vermoesen.

In de laatste jaren heeft de Portugese kustlijn te maken met een invasie die de kwaliteit van de stranden negatief beïnvloedt. De kustgemeenten worden geconfronteerd met hoge kosten om het wier te verwijderen. In 2023 werd in Lagos 7000 ton opgehaald. Klimaatverandering, opwarming van het zeewater en meststoffen die in de zee terecht komen, zouden de oorzaak zijn van de exponentiële groei.

Het potentieel

Algen zijn een duurzame bron van eiwitten, omega-3 vetzuren, magnesium, anti-oxidanten, vitaminen en andere bio-actieve componenten. Ze kunnen gebruikt worden in de voeding zowel voor dier als voor mens, in geneeskunde en schoonheidsproducten, in de textielindustrie, als biomassa en als bioplastic. De invasie is dus een kans voor een handel die hier in Portugal pas begint te groeien. Er wordt gezocht naar duurzame technologieën voor het creëren van producten die ook geëxporteerd kunnen worden. Voorlopig zijn het nog kleine bedrijven die de wilde algen oogsten.

Algen hebben diverse kleuren en vormen
Algen hebben diverse kleuren en vormen – Foto Lies Vermoesen.

São Martinho do Porto

Getuigenis van een lokale duiker (bron: Nós nos Outros, eigen vertaling). “Wanneer de zee het toelaat, doe ik aan traditioneel vissen, speervissen, het oogsten van percebes (eendenmosselen) en vangen van zee-egels In de zomer en herfst, tussen 15 juli en 15 november, verzamel ik zeewier. Dit werk wordt beschouwd als van het moeilijkste in de professionele duiksport. Met een vierkoppig team duiken we tot diepten van wel 10 meter, met hulp van twee collega’s in een boot aan de oppervlakte. Zij bedienen een compressor die voor ons lucht genereert via een slang van 50 meter. We varen uit om acht uur ’s ochtends en zijn pas om half zes terug. Het is meer dan acht uur duiken, met korte pauzes om onze tassen terug naar de boot te brengen en alleen tijd om een broodje te eten. Ik herhaal, het is erg zwaar werk, want de algen hechten zich stevig aan de rotsen, en zelfs met wetsuits, handschoenen en vinnen hebben we het erg koud en vergt het een behoorlijke fysieke inspanning. De algen van São Martinho behoren tot de beste ter wereld en zijn zeer rijk aan jodium, magnesium, calcium, ijzer en agar-agar (n.v.d.r.: een veganistisch alternatief voor gelatine). Ze worden veel gebruikt in cosmetica, medicijnen en de voedingsindustrie, met potentieel voor vele andere toepassingen dat nog onderzocht dient te worden. Dit is een duurzame activiteit omdat de geoogste hoeveelheden gecontroleerd worden om uitputting van deze belangrijke natuurlijke grondstof te voorkomen.”

In onze baai groeien rode algen die bovenvermelde mineralen bevatten. Al vele generaties wordt het wier verzameld bij eb, gedroogd en vervolgens gebruikt om landbouwgrond te bemesten. Maar ook sinds decennia lang wordt er gedoken om het te plukken op de bodem en te verkopen aan de cosmetica industrie. Grootmoeders wisten al dat het wier ontsmet, ontstekingsremmend is, goed tegen eczeem en uitdroging van de huid. Zij bereidden middeltjes met de algen om daarmee pijnlijke spieren en gewrichten te masseren en om huidproblemen te genezen.

Rode algen
Rode algen – Foto Lies Vermoesen.

Duikers plukken dus de algen met de hand van half juli tot half november. Het wier wordt in netten gedaan. De boot brengt de netten naar de kade en vandaar wordt het vervoerd naar een magazijn waar het natuurlijk droogt op eigen ritme. Wanneer het helemaal droog is, wordt het vermengd met alcohol en kamfer. Het mengsel blijft 2 jaar rijpen in reservoirs van 300 liter en pas daarna is het klaar voor verpakking en commercialisering. In ieder flesje wordt nog een vers plukje wier toegevoegd om een bijzondere toets te geven. Het mag twee maal per dag direct op de huid worden aangebracht om er dan zacht mee te masseren. Met die minerale rijkdom wordt intussen ook artesanale zeep gemaakt met algen fragmentjes.

𝗗𝗲 𝗸𝗮𝗻𝘀𝗲𝗻 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗣𝗼𝗿𝘁𝘂𝗴𝗮𝗹 (aanvulling door de redactie). Ondanks het feit dat deze traditionele wildoogst van zeewier in Portugal al eeuwenlang bestaat, is de algenproductie qua volume op wereldniveau nog erg klein, zeker in vergelijking met andere, vooral Aziatische, landen. Er wordt echter geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling, waarbij de focus ligt op de kweek van kwalitatief hoogwaardige, innovatieve en duurzame producten. Het gebruik van gesloten reactoren of gecontroleerde landgebaseerde systemen zorgt voor optimale en voedselveilige kweekomstandigheden, waardoor de kans op verontreiniging wordt verkleind. Een en ander positioneert Portugal nu al, zij het op bescheiden wijze, als leverancier van duurzame algenproducten, die voldoen aan de strenge Europese normen voor voedselveiligheid en kwaliteit.

Algen vormen dus een duurzaam, ecologisch product omdat het wier op een verantwoorde wijze wordt geoogst en er voldoende tijd wordt gegeven om opnieuw aan te groeien.

Met al deze kennis gaan we een knuffel van zeewier toch minder vies vinden? 🙂


« Elkaar groeten
The smell of Olhão (boekbespreking) »

Categorie: Algemeen, Cultuur & Maatschappij, Economie, Gezondheid en Ziekte, Volksgebruiken Trefwoorden: Algen, São Martinho do Porto, Wieren

Over Lies Vermoesen

Lies woont in Portugal sinds 1989. Tot eind 2023 werkte zij in de toeristische sector: verhuur van vakantiewoningen, organisatie en begeleiding van groepsreizen, zowel wandel, fiets als cultuurreizen en in de laatste jaren met een B&B. Zij is ook actief in verschillende Portugese verenigingen.

Lees Interacties

Reacties

  1. Liesbeth zegt

    12 oktober 2025 om 10:41

    Erg leerzaam verhaal.
    Ik loop 6 dagen per week met de hond langs de baai van sao martino.De hond zwemt in de zee en heeft regelmatig het zeewier in zijn vacht.
    Het strand ligt al maanden vol met de rode zeewier. Het wordt als het ware de zee uit gespuugd, het strand ligt vol.
    Bijna iedere dag zijn er nog mensen op strand de rode zeewier aan het verzamelen. Waarna het op grote terreinen wordt gedroogd.
    Dit jaar is er enorm veel volgens hun veel meer dan voorgaande jaren. Het is een kwestie van kijken waar je loopt al kan ik me voorstellen dat het niet zo aangenaam is om daar mu te zwemmen, of misschien toch erg gezond tussen al die algen.

    Beantwoorden
    • Lies Vermoesen zegt

      15 oktober 2025 om 09:05

      Hallo,
      dit jaar zijn er inderdaad veel meer algen aangespoeld en dat was een gevolg van de zware storm die de Amerikaanse oostkust trof eind augustus . Intussen ziet het er weer normaal uit zoals andere jaren in dit seizoen.
      Groeten.

      Beantwoorden
  2. Rogér zegt

    12 oktober 2025 om 12:55

    Dank voor dit interessante verhaal.

    Een goede vriend van ons had een baan in Sagres als bioloog en duiker voor een farmaceutisch bedrijf. Hij was constant op zoek naar ‘nieuwe’ en speciale algen die dan vervolgens in het lab werden onderzocht. Soms verzamelde hij ook kilo’s voor fe cosmetische industrie.
    Hij was beduidend minder enthousiast over de invasie algen en hun potentiel.

    Toen we het een keer hadden over algen voor consumptie (ik vind algen namelijk heerlijk) adviseerde hij me om zelf geen algen te ‘oogsten’ zonder precies te weten welke het was.
    Hij wist namelijk zeker dat niet alle algen gezond zijn voor de mens en sommige zelfs kankerverwekkende stoffen bevatten (bij inname).

    Dus het aanbod vanuit de zee is groot en divers en kan voor vele en uiteenlopende doeleinden worden gebruikt. Mooi en interessant om te zien wat algen te bieden hebben en hopelijk heeft de invasieve soort ook een positief effect.

    Beantwoorden
    • Lies Vermoesen zegt

      15 oktober 2025 om 09:07

      Bedankt voor je extra info. Zelf zou ik niet experimenteren met “gevonden” algen, tenzij als mest voor de tuin.
      Beste groeten.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter aan Lies Vermoesen Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

Interessante muziekreleases 2025/11
Uithangbord van een CTT-postagentschap in een Portugese supermarkt
De nationalisering van ons postkantoor
Schildering van gestileerde Portugese sardientjes met wilde kleuren.
Kort maar Krachtig november 2025

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Tegel met een hart erop in de kleuren van de Portugese vlag. Bestelbaar bij bol.com.
Tegel, voor aan de muur.

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boekbespreking boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Contact
  • Cookiebeleid

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op twee manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

redactie@portugalportal.nl

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023