• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Beestachtig goede bieren van Beasty Beers

Door Cees Groenewegen 2 reacties
Gepubliceerd op 26 april 2024

Mette en Pieter lieten een zeker bestaan in Nederland achter en gingen bier brouwen in Portugal. Je leeft immers maar één keer.

Vliegende start

Ineens was daar het onverwachte beslismoment. Een huis dat te mooi was om waar te zijn, idyllisch, met een riviertje en een sinaasappelboomgaard, een zwijmelhuis. Maar wel gelijk de knoop doorhakken want er waren meer gegadigden. Gelukkig startte het denkproces over emigreren al jaren geleden en dus twijfelden Mette en Pieter geen moment. Baan werd opgezegd, huis verkocht, spullen naar de kringloopwinkel, en hoppa naar de andere kant van Europa. Het zachte zuiden van Portugal kreeg de voorkeur boven bijvoorbeeld Amerika vanwege zijn politieke stabiliteit en natuurlijk het klimaat. En craftbier was in Portugal nog maar net in opkomst. Mooi, want Mette en Pieter waren nog veel te jong om op hun lauweren te rusten en dus werden ze van hobbybrouwers ineens professionele brouwers. Beasty Beers zag het levenslicht en nog voordat Mette en Pieter hun sinaasappelen konden oogsten verzonden ze al bier door heel Portugal.

Mette en Pieter van Beasty Beers, craftbier uit de Algarve in Portugal.
Mette en Pieter van Beasty Beers. Foto Danielle Anderson

Geen Ik-Vertrek-achtige verhalen waar we van kunnen smullen? Nee, zegt Mette. ‘Natuurlijk liep niet alles zoals we hadden gedacht, maar dat is zelden zo in het leven. En sommige dingen pakten beter uit. Door het vinden van dit huis stonden we ineens voor het blok maar daardoor zat er wel gelijk schot in de zaak. Anders had het veel langer geduurd voordat Beasty Beers op de markt was. Al het regelwerk rondom het opstarten van Beasty Beers, het is een voedselproduct en dan gelden er strenge regels, viel ook best mee.’

Craftbier en speciaalbier
is niet hetzelfde. Alle craftbieren zijn speciaalbieren maar niet alle speciaalbieren zijn craftbieren. Om de titel craftbier te voeren mag je alleen de allerbeste ingrediënten gebruiken, moet je een zelfstandige brouwer zijn, en mag je brouwvolume ook niet groot zijn.

Bier brouwen in een wijnland?

Ja natuurlijk, onderschat het belang van de Portugese biermarkt niet! Het is niet voor niets dat de twee grote Portugese biermerken alles sponsoren wat los en vast zit. Daardoor zijn de marketingkosten die begrepen zijn in de prijs van een ‘imperial’ in je buurtcafé enorm. Craftbieren stoppen nauwelijks geld in marketing, ze geven het liever uit aan topkwaliteit-ingrediënten. Daarmee wordt je natuurlijk nooit heel groot, maar als je van bier houdt dan hoeft dat ook niet. Dan wil je vooral een mooi product maken waar je achter staat. Wat je zelf ook wilt drinken en wat je wilt delen met je vrienden. Op de lange termijn is dat natuurlijk de beste marketing die er is, een goed product wint het immers altijd, zegt Mette. ‘Vroeger was wellicht wijn meer “upperclass” dan bier, maar inmiddels is dat gelijkwaardig geworden, met de opkomst van craft. Craftbier is helemaal ontdekt in combinatie met eten, foodpairing, gastronomie. Er zijn zelfs biersommeliers.’

Brouwer Pieter van Beasty Beers werkt op een stapel balen graan op een tablet gegevens bij.
ZZP’er Pieter doet nog een enkel klusje op afstand, maar is hier gewoon bezig met het vastleggen van de gegevens van deze brouw. Foto Mette Rurup

‘We zijn in Nederland bier gaan brouwen uit liefde voor bier. Bier is heel leuk, er zijn eindeloos veel variaties en recepten mogelijk. Pieter kan zich ook helemaal uitleven in de technische kant ervan. Om kwalitatief goed bier te brouwen moet je de processen doorgronden zodat je controle hebt over de smaak. Ik heb minder affiniteit met de technische kant, maar vind het wel heel leuk om bier te brouwen en ik hou van de biercultuur. Een gemoedelijke sfeer, waar iedereen welkom is. Ik help hard mee met het brouwen, maar terwijl Pieter zich verzuipt in grondstoffen en berekeningen ga ik met de website aan de gang.’

Beesten

Mette en Pieter zijn dierenliefhebbers. Op de website van Beasty Beers figureert hond Selin als lid van het team, haar taak is relatiebeheer, ze is een vriend van iedereen. Dieren komen overal terug bij Beasty Beers. Alle bieren hebben een dier op het etiket en op de website kom je ze ook voortdurend tegen. Een kameleon, een hop, maar ook gewoon een koe.

Close-up van het bierlabel van Hoppy Paradise van beasty Beers uit de Algarve met daarop de hop vogel.
Een van de dieren die de etiketten van Beasty Beers siert is de hop, een prachtig vogeltje dat je in Portugal overal tegenkomt. Hop is ook één van de vier basisingrediënten van bier. De naamsovereenkomst is volstrekt toevallig, de vogel ontleent zijn naam aan het geluid wat hij maakt. Foto Mette Rurup/Beasty Beers

Portugal is een warm bad

‘Wat ons het meest opvalt aan de Portugese cultuur is dat het voelt als het Nederland in de jaren 80, uit onze jeugd. Veel meer gaat met persoonlijk contact, online is minder belangrijk. Je hebt hier nog een postkantoor en een bankfiliaal. Dat gevoel wordt versterkt doordat ons leven nu ook weer meer is zoals toen, we leren weer veel nieuwe mensen kennen, we hebben het gesettelde leven losgelaten en alle mogelijkheden voor de toekomst liggen weer open. We kunnen weer opnieuw kiezen hoe we ons leven inrichten. We hebben nu een leven waarin we geen vakantie nodig hebben.’

Bierbrouwer Mette van Beasty Beers staat met een enorme spaan in een biervat te roeren.
Mette aan het werk. Mooi aan craftbier is dat er kleine hoeveelheden kunnen worden gebrouwen. Het is dus mogelijk om een bier volgens eigen specificatie te maken, en dat is natuurlijk hartstikke leuk voor een café of restaurant. Foto Pieter van Beek

Smaken maken

Beasty Beers zal nooit ingrediënten als rijst, mais of suiker gebruiken als goedkope vervanging van gerst, maar beperkt zich tot traditionele ingrediënten. Voor de meeste bieren zijn dat water, graan, hop en gist. Heel soms vereist een bierstijl extra ingrediënten, zoals korianderzaad, kamille en bittere sinaasappelschil in Belgisch witbier. Maar meestal wordt de smaak gewoon gecreëerd door goede selectie van hoppen en ook slimme aanpak van het brouwproces. Goed brouwen gaat niet op de automatische piloot, het is een proces van erbij blijven, berekenen, testen en begeleiden. Dat zowel Mette als Pieter afgestudeerde biologen zijn helpt daar flink bij.

Kopen?

De distributie hebben Mette en Pieter direct groot opgezet. In heel Portugal wordt rechtstreeks aan de consument geleverd via een hypermoderne website. Dat was belangrijk om snel een kritische massa te bouwen zodat ze hun productie direct konden afzetten. Je kunt er bierpakketten kopen maar ook maandabonnementen waarmee je voortdurend een aanvoer van mooie biertjes hebt en daarnaast ook iedere maand een verrassing. Abonnees krijgen ook achtergrondinformatie over de bieren en het brouwproces, en over het wel en wee van Mette en Pieter en Beasty Beers. Als abonnee beleef je het avontuur mee.

Lezersaanbieding: neem uiterlijk 31 mei 2024 een bierabonnement van Beasty Beers en krijg 30% korting op je eerste bierpakket! Klik hier en gebruik kortingscode/coupon ‘Portugal Portal‘.

Vooralsnog wordt bier alleen in Portugal geleverd, kleding en accessoires kunnen ook in andere landen worden besteld. De website is op het moment van schrijven al helemaal klaar in het Engels; Nederlands en Portugees volgen binnenkort. En daarna wellicht Spaans, ook Spanje is een mooie markt voor craftbier.

Bierstand in de open lucht op een festival vol met de logo's van Beasty Beers craftbier uit de Algarve in Portugal
Pieter met een stand van Beasty Beers op een festival. Foto Mette Rurup.

Maar wat vinden jullie zelf nou het lekkerst?

Mette: ‘Mijn favoriet is de Hazy Sunrise. Voor mij is bier het lekkerst als je het buiten in de zon drinkt. Ik hou van lichte, verfrissende, zomerse bieren. We hebben het recept voor de Hazy Sunrise, een tarwebier, in Nederland ontwikkeld. Daar moest je de zon er vaak bij denken, maar gaf dit biertje me wel dat zonnige gevoel.’

Pieter: ‘Thirsty Dolphin is mijn favoriet, vanwege de smaak, maar ook vanwege een emotionele band. Thirsty Dolphin was het allereerste bier dat we zelf brouwden, nog in Nederland, en er was veel voorbereiding aan vooraf gegaan. We wilden graag een lagerbier brouwen. Daarvoor zijn lage temperaturen nodig en we vreesden dat dat later, in het warme Portugal, duur en milieubelastend zou worden. Daarom kozen we voor een ‘California Lager’: een lagerbier gebrouwen op relatief hoge temperatuur met speciaal daarvoor geselecteerde lagergist. Daarnaast had ik me helemaal verdiept in water. Dat klinkt misschien raar, maar de minerale samenstelling van water is heel belangrijk voor alle fases van het brouwproces en dus ook voor de uiteindelijke smaak. Ook daar was veel tijd in gaan zitten. Het was dus ontzettend spannend om, zes weken na onze eerste brouwdag, ons eerste eigen bier te gaan proeven. Tijdens het brouwen en fermenteren hadden we allerlei foutjes gemaakt, dat wisten we. Zou het gelukt zijn?
We schonken twee glazen in. Het schuimde, we roken, proefden, en… het was gelukt! We vonden het heerlijk!
Dat was een geluksmoment, want ik realiseerde me: dit zou weleens kunnen gaan werken. En nog altijd raak ik een beetje geëmotioneerd wanneer ik een Thirsty Dolphin drink, omdat het symbool staat voor ons nieuwe leven in Portugal, dat eigenlijk op die dag in Nederland begon.

Dit artikel is hier te lezen in het Engels / You can read the English version of this article here.


« 25 april 1974 in beeld en geluid
Kort maar krachtig – April 2024 »

Categorie: Algemeen, Eten & Drinken, Wonen & Werken Trefwoorden: Algarve, bier, bruiloft, feest, ik vertrek, Online

Over Cees Groenewegen

Cees Groenewegen is auteur van het boek Portugal, stukje bij beetje. Hij werkte van 1997 tot 2010 in een aantal directiefuncties voor de Portugese Amorim-groep, woonde daardoor een aantal jaren in Porto en woont sinds 2010 in de Algarve. Door zijn werk én zijn Portugese vrouw is Cees inmiddels flink vergroeid met het land en hij zegt er nooit meer weg te willen. Cees is tegenwoordig vooral actief als schrijver en als basgitarist/zanger in een rockband, waarmee hij al ruim 350 concerten op Portugese bodem op zijn naam heeft staan. Schrijven is een passie van Cees, hij schreef tot 2010 veel persberichten en commerciële communicatie zelfstandig, en schreef in zijn vrije tijd voor muziektijdschriften. Cees is sinds medio 2021 redacteur van Portugal Portal en sinds mei 2022 uitgever/eigenaar. In Portugal schrijft Cees over alles wat hem opvalt, aan het hart gaat en voor op de tong ligt. Zie ook https://ceesgroenewegen.com/.

Lees Interacties

Reacties

  1. Gerard Bos zegt

    28 april 2024 om 11:10

    Ik krijg wel dorst van zo’n verhaal! Meteen de website maar bezocht.

    Beantwoorden
  2. Pammela zegt

    29 april 2024 om 17:47

    Geweldig Mette en Pieter. Mocht ik een keertje in de buurt zijn dan kom ik zeker langs

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

Geen bikini en blote bast meer in Albufeira
Het lokale krantje van quarteira
Quarteira toen en nu
Flor de sal: natuurlijk zeezout uit Portugal

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Kenters

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief, voor follow.it of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal overwinteren Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Marc van Driel op De geboorte van het Portugees. Het verhaal van een taal.: “Beste Janwillem, een prachtig stuk. Met veel plezier gelezen. Je maakt ergens melding over het verband tussen Poortugaal en Portugal.…”
  • Gerard Spring in 't Veld op Boodschappen doen: “Leuk artikel Mariska, Wij kochten een woning in 2011 in het noorden van Portugal op 16 km van de Spaanse…”
  • Josephine lucassen op Boodschappen doen: “heel leuk artikel en goed herkenbaar. dank voor het delen”
  • Mariska Roos op Portugees-Nederlandse cultuurschokken: “Wij hadden zo’n zelfde ervaring midden in een park in Viseu toe we hier net woonden. Twee vrouwen zaten er…”
  • Geert Brabant op Interessante recente muziekreleases (2025/5): “👍”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Cookie policy
  • Contact

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op drie manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023

Beheer cookie toestemming
Om deze website goed te laten werken, te optimaliseren en personaliseren en content van social media te kunnen tonen worden cookies geplaatst.
Functioneel Altijd actief
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Zelf instellen
{title} {title} {title}