Dit artikel is een verzameling van forum– en andere berichten die de redactie van Portugal Portal met je wil delen. Berichten die te klein zijn voor een eigen artikel maar wel interessant.
Inhoud
- Luis Montenegro is de nieuwe premier van Portugal
- Lobo Antunes over 25 april 1974
- Extreem sportevenement in Cascais
- Rechtstreekse vluchten van Faro naar New York
- Bijzienswaardigheden
- Scholingsgraad Portugal verbetert
- Porto verkozen tot beste bestemming voor Erasmus in 2024
- President van Portugal bereid om kosten van slavernij te betalen
Luis Montenegro is de nieuwe premier van Portugal
Na acht jaar António Costa moeten we gaan wennen aan een nieuwe naam. Op 2 april 2024 werd Luis Montenegro van de conservatieve PSD de nieuwe eerste minister van Portugal. Zijn regering bestaat uit zeventien ministers, grotendeels uit zijn eigen partij PSD, eentje van de kleine conservatieve partij CDS en enkele ministers die geen politieke affiliatie hebben maar gevraagd zijn om hun kennis en kunde.
In het parlement, de ‘Assembleia da República’, is de regering daarmee een minderheidsregering, maar ze hoopt te mogen rekenen op hulp van de socialistische partij PS. En dat komt doordat de populisten van Chega een alternatief zijn aan de rechterzijde van de regering, een horrorscenario voor de socialisten, die daarom toeschietelijk trachten te zijn. De regering Montenegro werd gevormd in achttien dagen, iets wat in hedendaags België en Nederland volstrekt onvoorstelbaar is. (CG)
Lobo Antunes over 25 april 1974
Op de website van Harrie Lemmens, de vertaler van veel Portugese boeken, staat de beschrijving van de 25e april 1974 in Lissabon, zoals beschreven door António Lobo Antunes in zijn boek Fado Alexandrino (uit 1997).
Lemmens leidt het boek als volgt in:
‘De Anjerrevolutie, vanwege de rode anjers die in de loop van de geweren werden gestoken als teken van vreedzaamheid – wordt dit jaar voor de vijftigste keer gevierd. Hét boek over deze omwenteling, hét boek überhaupt over de jaren zeventig in Portugal, een decennium dat zo belangrijk is in de Portugese moderne geschiedenis, is ongetwijfeld Fado Alexandrino van António Lobo Antunes, het verhaal van vijf ex-militairen die begin jaren zeventig gevochten hebben in Afrika en tien jaar later tijdens een reünie al drinkend praten over hoe het hun vergaan is. De lijvige roman (ruim zeshonderd bladzijden) bestaat uit drie delen van elk twaalf hoofdstukken: Voor de revolutie, Tijdens de revolutie en Na de revolutie. In 2007 heb ik het vertaald voor uitgeverij Ambo|Anthos en ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum publiceer ik hier het verslag van die ochtend van 25 april 1974 uit hoofdstuk 1 van deel 2.’
Boeken van Lobo Antunes lezen is soms een uitdaging door de bloemrijke beschrijvingen, maar het is gemakkelijk om in de ban te raken. De eerste alinea van het fragment uit Fado Alexandrino belooft dit:
‘Het gegil van Odete en de ruige astmatische oprispingen van zijn oom wekten hem met hetzelfde acute, ineens gealarmeerde angstgevoel als waarmee hij vroeger in de jungle wakker werd bij het geringste vreemde geluid, het eerste gesiste bevel, het eerste schot. Hij gleed snel op de grond, zwetend, gehinderd door de lakens, en tastte om zich heen op zoek naar zijn geweer, de straatlantaarn verlichtte het huis tegenover en een stukje van zijn hok (de kleerkast, de wasbak met spiegel, de heilige Filomena van Dona Isaura aan de muur), het glibberige eiwit van de dageraad groeide als algen op de daken.’ (HE)
Fado Alexandrino van Antonio Lobo Antunes is te koop bij bol.com
Extreem sportevenement in Cascais
Op 19 oktober 2024 vindt in Cascais, vlakbij Lissabon, het extreme sportevenement Ironman 70.3 plaats. Dit is een triathlon waarbij deelnemers 21,1 kilometer moeten hardlopen, 90 kilometer moeten fietsen en 1,9 kilometer moeten zwemmen. Als je die afstanden omrekent in mijlen en bij elkaar optelt is het 70,3 mijl, vandaar de naam. Je kunt je nog inschrijven, maar het is vanzelfsprekend een evenement dat maar voor weinigen is weggelegd. Nederlander Roy Lankhorst doet in ieder geval wel mee, hij gaat er geld mee ophalen voor de kankerbestrijding. (CG)
Rechtstreekse vluchten van Faro naar New York
De Amerikaanse maatschappij United Airlines kondigde in 2023 aan in de zomers viermaal per week rechtstreeks te zullen vliegen tussen New York en Faro. De verbinding onderstreept de toegenomen belangstelling vanuit Amerika voor ‘de serene uithoek van de Europese Unie’, zoals ik het ooit ergens omschreven las. De eerste vlucht (ooit!) was gepland op 24 mei 2024 maar begin april 2024 maakte United Airlines bekend de verbinding een jaar uit te stellen. Het stelt tevens een andere nieuwe verbinding met een jaar uit en geeft de schuld aan vertraging bij certificeringskwesties door een Amerikaanse overheidsinstantie. Vanaf mei 2025 kun je dus vanaf Faro rechtstreeks naar New York vliegen. (CG)
Bijzienswaardigheden
Taalkundige Janwillem van Portugal Portal corrigeert tikfouten, taalfouten, kronkels, inconsistenties en soms zelfs denkfouten. Bij dat alles behoudt hij zijn gevoel voor humor en zo kregen we bij het abusievelijke ‘bijzienswaardigheden’ (‘Wat zijn de voornaamste bijzienswaardigheden in Braga?’) van hem prompt de woordenboekuitleg van dat woord gepresenteerd:
de bijzienswaardigheid [bij·ziens·waar·dig·heid], zelfstandig naamwoord (v), bijzienswaardigheden [bij·ziens·waar·dig·he·den] (meervoud)
[a] Wat je op een bepaalde plaats, naast de gebruikelijke bezienswaardigheden, er nog bij kunt zien.
[b] Wat iemand die hallucineert meer aan bezienswaardigheden meent te zien dan een ander.
[c] Wat een bijziende toerist aan bezienswaardigheden mist tijdens een toeristische toer.
[d] Wat voor bijzonderheden er te zien zijn aan een bijenvolk, een bijenkorf en de bij zelf.
Wij gaan ‘bijzienswaardigheden’ aanmelden voor de Woordvanhetjaarverkiezing 2024. (CG)
Scholingsgraad Portugal verbetert
De scholingsgraad in Portugal is in vergelijking met de rest van Europa nog steeds laag. Van de bevolking van 25-74 jaar heeft slechts 46% de lagere school voltooid gehad en daarmee is Portugal helaas recordhouder in de EU. Hogeropgeleiden heeft Portugal daarentegen best veel, 28%, meer dan zelfs Italië en Malta.
Het probleem zit vooral bij ouderen, die naar school gingen tijdens en net na de dictatuur. Toentertijd waren grote delen van Portugal verarmd en moesten kinderen zo snel mogelijk aan het werk, laat staan dat er geld voor opleidingen was. Het is dus niet verrassend dat onder 25-34 jarigen Portugal ineens een ruime middenmotor is wat betreft hogere opleidingen (44%), het zit zelfs boven het EU-gemiddelde (42%). In dit artikel van Eurostat/Euronews veel grafieken met ook natuurlijk de gegevens van België en Nederland. (CG)
Porto is favoriet bij Europese studenten
Porto, de Onoverwinnelijke, won de titel van beste Erasmusbestemming ontvangen op de grootste Europese studentenconferentie, Erasmus Generation Meeting (EGM), die plaatsvond tussen 4 en 7 april in Sevilla. De stad won van de finalisten Istanbul, Nicosia, Sofia en de gaststad van het evenement, Sevilla. Zie Instagram.
Erasmus is het programma van de Europese Unie voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport in Europa. De begroting van het Erasmusprogramma voor 2021-2027 bedraagt € 3,7 miljard per jaar. Ongeveer 650.000 studenten deden in 2021 mee aan het Erasmusprogramma. Bron: Uniarea. (HE)
President van Portugal bereid om kosten van slavernij te betalen
De president van Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, heeft verklaard dat het land ‘de kosten moet betalen’ voor de slavernij en andere misdaden uit het koloniale tijdperk. Dit is een opmerkelijke uitspraak, aangezien Europese leiders zelden openlijk pleiten voor herstelbetalingen.
Portugal heeft lang geworsteld met de erfenis van zijn betrokkenheid bij de slavenhandel. Gedurende vier eeuwen werden bijna zes miljoen Afrikanen ontvoerd en gedwongen om als slaven te werken op plantages in Amerika, voornamelijk in Brazilië. Portugese schepen vervoerden hen onder dwang over de Atlantische Oceaan, terwijl Portugal en zijn instellingen profiteerden van hun arbeid.
De president benadrukte dat Portugal ‘de volledige verantwoordelijkheid neemt’ voor deze misdaden, waaronder ook koloniale bloedbaden. Hij stelde vragen zoals: ‘Zijn er acties die niet zijn bestraft? Zijn de verantwoordelijken niet gearresteerd? Zijn er goederen geroofd en niet teruggegeven?’ Hij riep op tot reflectie over hoe deze kwesties kunnen worden aangepakt en gerepareerd. (HE)
Henk Eggens zegt
Enquête
De meerderheid van de Portugezen gelooft niet dat de regering onder leiding van Luís Montenegro het langer dan een jaar volhoudt, zo blijkt uit de maandelijkse Intercampus-barometer voor Negócios, CMTV en Correio da Manhã. Volgens de peiling, die deze dinsdag werd gepubliceerd door Negócios, ziet 26,1 procent van de ondervraagden de regering minder dan een jaar aanblijven en denkt 25,8 procent dat het ‘ongeveer een jaar’ kan duren. Luís Montenegro heeft meer steun onder mannen en jongeren. Van de respondenten geeft 48,8% de voorkeur aan António Costa boven Luís Montenegro.
Bron:
Herman zegt
Marcelo Rebelo de Sousa begint te praten over de slavernij acties van vele jaren geleden. Heb ik nou goed begrepen dat zijn verhaal door de bevolking bepaald niet wordt gedragen? Hij ongeveer de enige is die zo spreekt? In Nederland is dat al een stuk verder en is het een issue dat (volgens mij, maar wie ben ik) vooral gedragen wordt door actievoerders en nauwelijks door de bevolking. Maar de overheid laat zich dan sturen door een beperkte groep actievoerders. En in Portugal?