• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

De vier seizoenen, of hoe ik mijn tijd vul.

Door Mariska Roos 6 reacties
Gepubliceerd op 18 augustus 2025

Een veelgestelde vraag aan iemand die emigreert:  Wat doe je zoal de hele dag als je gepensioneerd bent en in Portugal woont? Het antwoord is deels afhankelijk van het seizoen. 

De zomer

In de zomermaanden begint mijn dag met vroeg opstaan en de tuin bewateren. Een groot deel gaat automatisch maar alle potten en delen van de tuin zonder irrigatiesysteem, doe ik handmatig. Dat vind ik heerlijk werk. Vaak is het dan nog koel en de lucht knisperend fris. Wat is er leuker dan een beetje met water spelen en zien dat de planten zich ontwikkelen, vrucht gaan dragen of bloemen maken?

Twee mensen aan het onkruid wieden
Onkruid wieden Foto Hans Weusten

Ik knip uitgebloeide bloemen weg voor meer bloei en oogst aardbeien, Kaapse bes, ananasguave of frambozen voor mijn ontbijt. Ik pluk de tomaten die beginnen te kleuren en haal onkruid weg dat in de zomer net zo lekker doorgroeit als alle andere planten in de tuin. Om een uur of tien ontbijt ik in de schaduw onder de walnotenboom met zicht op de wilde bloemenwei. Honderden insecten zoemen rondom de klaprozen, korenbloemen, meisjesogen en goudsbloemen. Een rustgevend begin van de dag.

Vaak zijn er klusjes die gedaan moeten worden: het normale huishouden maar ook uitdagingen als het verlengen van mijn rijbewijs of het opvragen van offertes voor grotere klussen. Boodschappen doen is hier wat tijdrovender dan het in Nederland was. Alles is ver weg en veel winkels sluiten een paar uur tussen de middag. Het neemt al gauw een dagdeel in beslag.

We eindigen de dag met een duik in het zwembad. Heerlijk verfrissend en goed voor je lijf, bewegen in water. Een ongekende luxe die niet echt went maar nog steeds bijzonder voelt. Hoewel het zwembad erg lekt en aan vervanging toe is, maken we er goed gebruik van. Hopelijk kunnen we binnenkort Project Zwembad gaan opstarten en een nieuwe laten maken. Renovatie is helaas niet mogelijk, daar is het te slecht voor,  dus het wordt nieuwbouw.

De avonden vullen zich met feestjes, etentjes, dorpsfeesten en borrels. Gegarandeerd mooi weer betekent ook dat je je nooit hoeft af te vragen of je wel buiten kunt eten. Het is hooguit te warm dus dan eet je gewoon wat later. Vaak kun je tot laat natafelen, soms koelt het af. Dan ontdek je dat de 30 graden van overdag nu 20 graden is geworden en je een vestje nodig hebt. Idioot natuurlijk maar je went zo snel aan hoge temperaturen.

Lange tafels met mensen in een Portugees dorp
Dorpsfeest Foto Mariska Roos

Die temperatuur maakt ook dat alles wat je doet in de zomer langzaam gaat. Je kunt gewoon niet sneller want het zweet gutst binnen de kortse keren van je af. Een effectieve manier om te onthaasten dus.

We krijgen veel bezoek uit Nederland, vaak voor een aantal dagen, soms zelfs weken. Dan gaan we veel op stap en uit eten. De klussen liggen dan stil, de gasten en de gezelligheid gaan voor. Of we klussen samen, ook heel leuk.

De herfst

In het najaar wordt het al wat later licht ‘s ochtends en dan word ik ook later wakker. Mijn bioritme past zich blijkbaar aan. Dat was ik helemaal kwijt geraakt in Nederland door de dagelijkse wekker die mij ruw uit mijn slaap/waakritme haalde. 

In de herfst zijn er weer heel andere klussen in de tuin: snoeien, hakselen, mulchen, planten en zaaien voor de winter. 

Mariska is aan het hakselen
Hakselen Foto Willem Visser

Na het ontbijt, douchen en aankleden ga ik nadenken over het eten van die dag. Lang geleden ben ik begonnen met een 100-dagen-challenge die op dat moment erg populair waren op internet. De mijne was: 100 dagen elke dag iets anders koken. Dat gaf mij zoveel voldoening en inspiratie dat ik dit tot op de dag van vandaag volhoud. Ik kook vrijwel nooit hetzelfde. 

Koken is mijn hobby, samen met kookboeken lezen en allerlei kooktips verzamelen. Ik volg bijna nooit een recept helemaal maar geef er mijn eigen draai aan. Ik lees graag over kooktechnieken, ingrediënten en het gebruik van kruiden en specerijen. Hier in Portugal heb ik mijn eigen bescheiden oogst uit de moestuin, van de fruitbomen, bessenstruiken en kruidenbakken die ik als inspiratie gebruik. Ik plant maar een paar dezelfde planten tegelijk en dan een paar weken erna weer een paar zodat ik een gevarieerde oogst heb en niet dagen achter elkaar sla of curgetes hoef te eten. Als ik wel veel van een zelfde groente heb, vaak een cadeau van de tuinman of de buren, maak ik soep of een groentestoof en vries die in. Regelmatig ben ik dan een hele dag in de keuken bezig met hakken, snijden, koken en invriezen. Zo fijn om te doen en daar alle tijd voor te hebben!

Grote prachtige pompoen
Oogst Foto Mariska Roos

De winter

In de winter is de tuin in rust, wordt het laat licht en slaap ik lekker lang uit. Ik start mijn dag met het lezen van het nieuws, een fijn boek of het luisteren naar een podcast. Mijn favoriet is de Omdenken-podcast. Elke week iemand die een meestal zeer herkenbaar probleem voorlegt aan Berthold Gunster.  Hij analyseert dat op zijn geheel eigen wijze en brengt het richting een oplossing, samen met de gast. Vrijwel altijd herkenbaar en inpasbaar in je eigen leven.

De winter brengt weer hele andere klussen mee. Het hout dat wij in de zomer laten komen en opstapelen in de houtopslag, moet gekloofd worden. Daar hebben we een kloofmachine voor die ik met veel plezier bedien. Je voelt je een soort geweldenaar als zo’n stuk hout zich krakend gewonnen geeft en in tweeën splijt. Ik maak altijd een paar manden vol voor een aantal dagen stoken. 

Vuurtjes maken is mijn guilty pleasure. Vroeger bij ons thuis waren we allemaal van het vuurtjes maken en mijn broer en ik zijn er nog steeds erg goed in. Mijn zoon en dochter hebben deze typische fascinatie van mij geërfd. Onze buitenbarbecue op hout is dan ook een van de hoofdattracties voor hen als ze hier zijn. Die barbecue gebruiken we in de zomer nauwelijks omdat een weggewaaid vonkje nare gevolgen kan hebben. In tegenstelling tot in Nederland barbecuen we hier dus vooral in de herfst en de winter.

Groot stuk vlees op de BBQ
Barbecue Foto Mariska Roos

Behalve de barbecue, stoken we ook de centrale verwarming op hout. Er is dus aardig wat hout nodig in een gemiddelde winter hier. Drie á vier kuub gaat er wel doorheen. Aan het eind van de dag stook ik de houtkachel op, nemen we een portje en staren we naar het vuur. Heerlijk! 

De avonden vullen we met een serie of een film. 

Fles en glas hele oude port voor een open haard
Portje bij de haard Foto Mariska Roos

De lente

Er komt een moment in de winter dat je wel een beetje klaar bent met de kou, de regen en de klammigheid. Als je dan de vaste planten voorzichtig hun kopje boven de aarde ziet steken weet je dat het niet heel lang meer duurt. De lente komt eraan! 

Zaaien, planten, bemesten. Snoeien, hakselen, mulchen. 

De tuin is een feest elke dag. Alles groeit en is fris groen, de eerste bloem verschijnt. Een dagelijkse wandeling door de tuin is vaste prik in deze tijd met elke dag weer een nieuwe verrassing.

We krijgen dan de eerste logees dus het appartement moet in orde gemaakt worden. De tuinman komt weer wekelijks en we bespreken de nieuwe tuinplannen. 

We kunnen buiten lunchen in het eerste lentezonnetje maar de avonden zijn nog kil en de dag eindigt dus nog bij de haardkachel.

Het hele jaar door

Verder hebben we onze wekelijkse les Portugees plus huiswerk en de wekelijkse vrijdagmiddagborrel met de borrelgroep. We maken tripjes in Portugal en naar Nederland. We maken mooie wandelingen in de omgeving. We bezoeken musea en bezienswaardigheden in de herfst en de winter, als er bijna geen toeristen zijn. We drinken wat met de buurman, horen de laatste roddels bij de bakker en oefenen ons Portugees op de markt en in de winkels. Ik lees heel veel en schrijf zo nu en dan een stukje voor dit platform.

Kade van het oude centrum van Porto (Portugal) vanaf de brug over de Douro gezien
Porto in de winter Foto Mariska Roos

Kortom, maakte je je zorgen of we onze dagen wel kunnen vullen? Dat lukt goed hoor.

In Portugal wonen honderdduizenden gepensioneerden van allerlei nationaliteiten. Aangetrokken door het betere weer, de schone lucht, de lagere kosten, maar ook door het gunstige belastingklimaat. Sommigen genieten van het ‘NHR-tarief’ van 10% inkomstenbelasting, anderen betalen tegen de normale inkomstenbelastingtarieven gewoon wat minder dan in het thuisland. Ook zonder speciale regelingen kan het verschil voor een Nederlandse of Vlaamse belastingplichtige zomaar 10% zijn. De instroom van dit pensioengeld in de economie is belangrijk voor Portugal, niet alleen via de inkomstenbelasting maar zeker ook voor de lokale middenstand. (Red.)

Powered by GetYourGuide

« Terug naar je land, Braziliaanse!
Interlandelijke adoptie uit Portugal, een dubieuze keuze? »

Categorie: Algemeen, Eten & Drinken, Natuur & Ontspanning, Wonen & Werken, Zomer Trefwoorden: herfst, koken, lente, oogst, Pensioen, tuin, uitstapjes, winter, zomer

Over Mariska Roos

Mariska Roos emigreerde op 1 april 2023 (geen grap) met haar echtgenoot Willem Visser naar hun geliefde Portugal. Zij streken neer in een klein dorpje vlakbij Seia, in de regio Centro.
In haar werkzame leven was Mariska strategisch adviseur voor drie gemeentebesturen in de Duin- en Bollenstreek. Zij nam in 2022 afscheid om van het vroegpensioen te gaan genieten maar de spreekwoordelijke geraniums trokken haar niet zo.
Toen alle sterren op een dag gunstig stonden - huis goed verkocht, beiden met vroegpensioen, kinderen een fijn eigen leven - was het tijd voor De Grote Stap. Geen moment spijt van gehad!

Lees Interacties

Reacties

  1. Anne zegt

    19 augustus 2025 om 10:06

    Je hebt ananas guaves! Wow!
    Wij hadden in een boompje van 2 jaar oud dit jaar voor het eerst bloemen, best veel. Maar…geen vruchten.
    Wat is jouw ervaring met de Ananas guave (Feijoa)?

    Beantwoorden
  2. Mariska Roos zegt

    20 augustus 2025 om 07:37

    Hai Anne,
    toen wij ons huis kochten stonden er al twee volwassen ananasguaves die de afgelopen twee jaar zoveel vruchten gaven dat ik ze nauwelijks op kon. Ik ontbeet ermee, maakte chutney, vroor ze in, gaf ze weg en uiteindelijk liet ik ze gewoon onder de boom liggen. Te veel!

    Dit jaar was de bloei weer goed maar wel minder dan vorige jaren: prachtige bloemen die je ook kunt eten trouwens.
    Ik heb het vermoeden dat er dit jaar minder vrucht in zit.
    Tijdens de eerste hittegolf liet de kaki, die vol met vruchten zat, opeens alles vallen. Geen kaki’s dit jaar!
    Ik denk dat de droogte wel wat schade gedaan heeft voor oogsten.
    Als jouw boompje pas 2 jaar oud is kan het zijn dat de vruchten nog even op zich laten wachten. Mijn granaatappel is ook twee jaar oud, bloeit volop maar heeft nu voor het eerst twee vruchten. Alle energie gaat in het begin naar stevig wortelen. Goed water blijven geven dus en rustig afwachten.
    En mocht je in de buurt van Seia wonen, kom gerust even proeven 😉

    Beantwoorden
  3. Hanneke Rijkelijkhuizen zegt

    25 augustus 2025 om 09:33

    je schrijft heel leuk Mariska! ik bewonder het feit dat je elke dag wat anders kookt!

    Beantwoorden
    • Mariska Roos zegt

      30 augustus 2025 om 08:44

      Wat lief 🥰

      Beantwoorden
  4. Els zegt

    25 augustus 2025 om 11:39

    Leuk geschreven artikel Mariska, vooral zó herkenbaar!
    Wij leven al 22 jaar hier op diezelfde manier en het blijft fijn. Dus, je kan nog jaren vooruit! Geniet ervan! Els

    Beantwoorden
    • Mariska Roos zegt

      30 augustus 2025 om 08:45

      Goed om te weten Els, dank!

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter aan Els Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

Feit of fabel?
bloeiende tuinbonen
De tuinman
leeuw AI met PP logo
Kort maar Krachtig januari 2025

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal politiek Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Contact
  • Cookiebeleid

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op twee manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

redactie@portugalportal.nl

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023