• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Portugal Portal

Portugal Portal

Informatie over wonen, werken en genieten in Portugal

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Koudwaterzwemmen in Portugal

Door Winy Schalke 4 reacties
Gepubliceerd op 22 juni 2022

Koudwaterzwemmen heeft mijn leven veranderd. Ik bekijk mijn omgeving met andere ogen. Wandel ik langs een rivierstrandje? Ik wil het water in! Een waterval? Ik moet er onder! Ben ik aan de kust? Ik wil de zee in! Zie ik op de kaart een stuwmeer? Ik moet er heen! Ook al is het winter en het water ijskoud.

vrouw duikt in een meer
Foto Unsplash

Een telefoontje met mijn zus in Nederland bracht me op het idee. Zij vertelde dat haar dagelijkse duik in het IJsselmeer – zelfs in de winter – haar zo goed deed. Ik kon me dat nauwelijks voorstellen, maar besloot het eens te proberen in het zwembad in de tuin. (Ja, ik ben zo’n geluksvogel.)

Zie je op jouw computer of tablet niet de nieuwe groene PP-website? Klik dan even op verversen (het pijltje linksboven wat een cirkeltje maakt) terwijl je de shift toets (de toets om hoofdletters te krijgen) ingedrukt houdt. Dan lost het meestal wel op.

Het was winter: het zwembadwater was een graad of tien. Ik ben geen held met “doorkomen”. Maar ik had het me voorgenomen, dus doorzetten. Een teen. Een voet. Nee, wacht, eerst een warme douche om op te warmen. Nu moet het toch echt. Nou, meteen dan maar. Even dompelen en hup, er weer uit. Gelukt, maar lekker? Nee. Brrr. Niet opgeven. Eén slagje zwemmen. Moet kunnen. Gelukt. Het ijskoude water beneemt me de adem. Snel weer onder de warme douche.

warme douche naast zwembad (buiten)
De warme douche is gelukkig naast het zwembad. Foto Winy Schalke

Wat voelde ik me stoer. De volgende dag zou ik het wat langer proberen. Zo bouwde ik het langzaam op. Het ging eigenlijk best snel. Na een paar weken zwom ik 15 keer op en neer in water van 6 graden. En het gekke is, als ik uit het water kom heb ik het niet eens koud. Ik loop nog een rondje door de tuin, op blote voeten.

Ik begon het lekker te vinden en er naar uit te kijken. Dagelijks aan het eind van de middag werd dit het nieuwe ritueel: bloot naar buiten, warm douchen, een paar baantjes zwemmen, warm douchen, zwemmen, … en tot besluit een warme douche. Daarna voel ik me heerlijk, gezond en fris. De rest van de avond heb ik het niet koud.

Natuurwater

Nog lekkerder dan in het zwembad vind ik het zwemmen in natuurwater. Dus ook in de rivier die beneden langs mijn huis stroomt kun je mij regelmatig vinden. En het toppunt van lekker is helemaal bloot in natuurwater, maar dat kan helaas niet overal.

Trailer van de prachtige Netflix documentaire The Ponds.
Winter of zomer, regen of zonneschijn: het hele jaar door nemen zwemmers een duik in de meren van het Londense Hampstead Heath.

Is koudwaterzwemmen gezond?

Wim Hof, de ‘iceman’, doet het al jaren. Hij werd de afgelopen jaren bekend met zijn Wim Hof methode, een combinatie van koudwaterzwemmen en ademhalingstechnieken. De Radboud Universiteit heeft onlangs wetenschappelijk aangetoond dat dit goed is voor je gezondheid.

Het koude water geeft een schrikreactie aan je lichaam. Je bloeddruk, je polsslag en je ademhaling gaan omhoog. Na ongeveer twintig seconden verdwijnt die schrikreactie weer. En daarna kun je rustig in het koude water blijven.

Het is goed voor je immuunsysteem. Je bent minder vaak ziek en minder vaak verkouden. Het is goed voor de huiddoorbloeding en de stofwisseling verbetert: je lichaam gaat suikers bijvoorbeeld beter verwerken.

Het vermindert stress. Door de adrenaline die vrijkomt, geeft het je energie. Je leert accepteren, en loslaten. Het zorgt ervoor dat je meer in het hier en nu bent. En minder in je hoofd.

Bovendien komt er endorfine vrij, waardoor je je na afloop lekker en energiek, blij en krachtig voelt.

Heeft koud douchen hetzelfde effect?

Niet iedereen woont vlakbij zwemwater of heeft een zwembad in de tuin. Een koude douche geeft hetzelfde effect, maar wel in mindere mate. Zwemmend word je door meer water omringd dan wanneer je doucht.

Koud douchen schijnt beter te zijn voor je weerstand en volgens mij klopt dat want alleen al de gedachte aan een koude douche roept bij mij heel veel weerstand op.

— Maarten Hopman (@maartenhopman94) February 10, 2021

Warm en koud – wisselbaden

Afwisseling is ook heel lekker. Je kunt bijvoorbeeld als je warm bent tijdens of na een wandeling of fietstocht meteen het koude water in stappen. Of thuis de warme douche afwisselen met een paar baantjes in het zwembad, net zoals je dat in de sauna doet.

Afwisseling heeft ook een positief effect op de gezondheid. “Het gaat niet om de precieze temperatuur, maar door de afwisseling van hitte en kou wordt je lichaam aan het werk gezet, een beetje zoals bij een sporttraining. Dat lijkt gunstig te zijn voor de stofwisseling.” Aldus Marken Lichtenbelt, hoogleraar ecologische energetica en gezondheid aan de universiteit van Maastricht.

Tips voor veilig koudwaterzwemmen

  • Ga niet alleen.
  • Begin rustig en bouw het op.
  • Haal rustig adem.
  • Houd het kort. Vuistregel: je kunt er evenveel minuten in blijven als de temperatuur van het water, zonder onderkoeld te raken. Dus 6 graden: zes minuten.
  • Maak na het zwemmen je handen en voeten warm.
vrouw zwemt bij een waterval
Foto Pexels

Koudwaterzwemmen heeft mijn leven fijner gemaakt en het helpt mij de Portugese winter door te komen. Wat zijn jouw ervaringen met koudwaterzwemmen in Portugal? Deel ze hieronder in de reacties.

Bronnen

  • Winterzwemmen is pijnlijk, lekker en mogelijk gezond: ‘De acute stress is beter dan chronische stress’ (Trouw)
  • Koudwaterzwemmen geeft mij het gevoel dat ik echt lééf (Trouw)
  • Een duik nemen in koud water, is dat verstandig? (Trouw)
  • The Effects of Cold Exposure Training and a Breathing Exercise on the Inflammatory Response in Humans: A Pilot Stud
  • Netflix documentaire The Ponds

Ook verkrijgbaar in Portugal via Amazon Spanje


« Gekko’s en gekke adviezen
Doet ie ’t, of doet ie ’t niet? – Deel 1 »

Categorie: Natuur & Ontspanning Trefwoorden: koudwaterzwemmen, natuur, winter, zwemmen

Over Winy Schalke

Winy Schalke woont en werkt sinds 1999 in Portugal. Vanuit persoonlijk perspectief schrijft zij sindsdien over haar leven en wat zij tegenkomt in Portugal. Winy is grafisch vormgever en webdesigner bij Alva Design en de oprichter van deze website.

Lees Interacties

Reacties

  1. Denise zegt

    22 juni 2022 om 12:43

    Hoi Winny, wat een ontzettend leuk artikel van je! Wist ik maar eerder dat je zulke leuke artikelen schrijft. Ik begrijp dat ik het zwembad in de winter maar open moet laten.
    Hartelijke groeten uit Spanje,
    Denise, El Zorro.

    Beantwoorden
  2. Winy Schalke zegt

    23 juni 2022 om 11:34

    Hoi Denise, Wat leuk dat je mijn artikel waardeert. En ja, goed idee om je zwembad open te laten in de winter. Ik denk dat ik dan ook eens lekker kom winterzwemmen bij jullie.

    Beantwoorden
  3. Nadet Magnus zegt

    23 juni 2022 om 18:36

    Hallo, ik ben altijd een koukleum geweest en vond dat best heel jammer nu ik in Portugal woon (sinds 2 jaar) en de oceaan niet in durfde. Tot vorige maand een vriendin me uitnodigde voor “longe-côte” :
    https://be.france.fr/nl/nieuws/article/wandelen-het-water-gezond-origineel/amp
    Nu is dit mijn beste hobby/sport en geniet ik van het mooie weer buiten en de pracht van de Zilverkust. Perfect voor lichaam en geest. Het kost niks, je hebt er alleen een wetsuit voor nodig (die je uren warm houdt 😀).
    Nota: alleen waar het veilig is om ook te zwemmen en ga nooit alleen!

    Beantwoorden
    • Winy Schalke zegt

      25 juni 2022 om 12:17

      Wat een leuke sport, Nadet, die kende ik nog niet.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

Vilar Maior terug aan de natuur
De overwinteraars komen eraan!
Grafiek met de ontwikkeling van coronacijfers in september 2020 van verschillende landen
Coronatips voor Overwinteraars in de Algarve en Portugal

Primaire Sidebar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

en ontvang elke week gratis de nieuwste artikelen over Portugal in je mailbox.

Aanmelden

Zoek je iets?

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

accommodatie Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dagboek dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuurpark Noord-Portugal Porto Portugal recept reizen sport steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Els op “Portugal Portal was toch mijn kindje”: “Dank je wel Winy, voor je geweldige idee om met Portugal Portal te beginnen en om dat idee daarna al…”
  • Leni op “Portugal Portal was toch mijn kindje”: “Lieve Winy Je hebt dat echt heel professioneel aangepakt al die jaren. Ik ben blij dat ik af en toe…”
  • Jan Blanckaert op “Portugal Portal was toch mijn kindje”: “Dank Windy, Al veel artikels gelezen en een paar keer gereageerd maar deze keer doet ik dit met veel plezier…”
  • Winy Schalke op Koudwaterzwemmen in Portugal: “Wat een leuke sport, Nadet, die kende ik nog niet.”
  • Dai Briggs op Vrijmetselaars in Portugal: “Niet “juist” deze groep” maar “ook” in deze groep. En elkaar helpen is wat anders dan misbruik maken van je…”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • Archief
  • Schrijvers
  • Privacy
  • Cookie policy
  • Contact

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

en ontvang elke week gratis de nieuwste artikelen over Portugal in je mailbox.

Aanmelden

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2022 Copyright Portugal Portal 2022

Beheer cookie toestemming
Om deze website goed te laten werken, te optimaliseren en personaliseren en content van social media te kunnen tonen worden cookies geplaatst.
Functioneel Altijd actief
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Zelf instellen
{title} {title} {title}