Gistermorgen schuifelde en kronkelde er weer een slang door onze voortuin. We keken ernaar, zonder de paniekreflexen van vroeger.
We denken dat het een ringslang was. In Portugal komt de Iberische variant van de Nederlandse ringslang voor: de cobra-de-água-de-colar-mediterrânica. Deze slang houdt van water: naast ons huis staat een ongebruikte wasplaats met permanent water uit een bron hogerop. Daar zou de ringslang vandaan kunnen komen.
Onze angst
Mijn companheira Jesús (Maria de) groeide op in een huis aan de rand van het bos in de Braziliaanse Amazone. Haar vader doodde regelmatig gifslangen rond het huis. Ze werd opgevoed met de angst voor giftige slangen.
Ik woonde twaalf jaar in tropisch Afrika. Mijn angst voor slangen komt uit die tijd. Op het platteland van Afrika reden we af en toe met de auto over een overstekende slang heen. In het slangenpark in Nairobi stond ik oog in oog met de zwarte mamba (dodelijk in minder dan een uur). Gelukkig waren we gescheiden door een stevige glazen ruit.
Mijn serieuze angst voor slangen ontstond op het platteland van Guinee-Bissau. Een jonge vrouw riep ons om hulp in het gezondheidspostje waar ik werkte. Ze was in het bos gebeten toen ze water ging halen in de rivier. Ze raakte verlamd: eerst haar voet. Toen, langzaam, maar onheilspellend zeker, haar benen, uiteindelijk haar ademhaling. Na zeven uur stierf ze. Haar smekende ogen zie ik, na veertig jaar, nog steeds voor me.
In Portugal
Toen we tien jaar geleden in de Beiras gingen wonen hoorden we al snel van de dorpsbewoners: ‘In ieder huis in Portugal is wel een slang te vinden’.
Dat werd concreet toen we op een ochtend de ijskast verplaatsten en een slang traag begon te bewegen, door ons uit de slaap gerukt. Jesús verstijfde en bleef heel stil staan. Ik vond een bij-de-hand stuk hout en sloeg de slang dood. We trilden die dag nog na van de schrik. We identificeerden de slang later als een onschuldige trapslang. Toen begonnen langzamerhand onze reflexen over slangen te verbleken. We voelden ons niet happy om een onschuldig beest te doden.
Verder onderzoek op internet leerde ons dat giftige slangen in Portugal een zeldzaamheid zijn.
Er zijn in totaal dertien verschillende soorten slangen te vinden in Portugal, waarvan er drie giftig zijn en geen enkele dodelijk. De giftige slangen (maar nooit dodelijk) zijn twee soorten adders, de Cantabrische adder (víbora de Seoane) e de wipneusadder (serieus!) (víbora cornuda). Daarnaast is er de hagedisslang (cobra-rateira). Deze slangen leven ver van de bewoonde wereld, voornamelijk in het noorden van Portugal, bijvoorbeeld in het nationale park Peneda-Gerês.
In de volgende YouTube-clip laat een jonge dame (met een slang om haar hoofd) zien welke tien slangen minder of meer geneigd zijn om te bijten als ze geprovoceerd worden. Ze noemt sommige slangen defensivas, maar nooit agressivas.
Het Portugese Instituut voor het behoud van natuur en bos (INCF – Instituto da Conservação da Natureza e das Florestas) heeft een uitgebreid overzicht van alle soorten slangen die in Portugal voorkomen.
Onze reacties nu
Als we nu een slang tegenkomen blijven we (even) schrikken, maar iedereen gaat zijns weegs. Alleen kunnen we onze twee katten niet overtuigen van de onschuld van de slangen en slangetjes die af en toe in de tuin schuifelen. Ze gaan er achteraan. Af en toe vangen ze een kleintje en komen die trots aan ons laten zien.
Het grootste gevaar van slangen vind ik hier in Portugal dat als je een slang tegenkomt, je zo schrikt, dat je een pas achteruit doet. Je kunt vallen. Als je dan met je achterhoofd op een steen terechtkomt kun je zo maar overlijden aan een schedelbasisbreuk. Rustig blijven is dus ons devies, de slang is banger van jou dan omgekeerd.
Het boek Slangen soorten-feiten-gedrag is bij bol.com te koop.
Rita zegt
ik vond een restant baby trapslang, mijn kat had de kop afgebeten, de rest was voor mij …
Symon Riedstra zegt
Er zijn toch echt “maar” 10 soorten inheemse slangen in Portugal. Inderdaad 2 soorten adders (viboras) en 8 andere (cobras) waaronder 2 soorten waterslangen (inclusief de ringslang). Ook trouwens volgens het linkje dat je in het verder mooie stukje hebt toegevoegd.
Lieke Noorman zegt
Leuk en interessant verhaal Henk! Goed om te weten dat ze geen van allen echt gevaarlijk zijn en geen klap op hun kop hoeven te krijgen. 🙂
Groeten, ook aan Jesús.
Lieke Noorman zegt
Ik zie dat mijn smiley een aantal ???? zijn geworden. Geen emoji’s mogelijk op deze site? Even testen: ????
Henk Eggens zegt
Dank, Lieke.
Met een : en dan een – en dan een ) lukt dat wel, Lieke. 🙂
Hanneke Rijkelijkhuizen zegt
🙂
Henk Eggens zegt
😉
🙁
😎
Sjuul zegt
Fijn, een positief verhaal over slangen.
Ooit, in Zuid Portugal zag ik een felgroene slang.
Dit was in de buurt van Odemira.
Ik liep de trap af, naar het terrasje van het huis, vroeg me af, wat die “tuinslang”daar deed, die lag er nog niet, toen ik de trap opging…
Tot dat die ’tuinslang’ begon te bewegen….
Ik heb maar even rustig afgewacht tot dat die slang haar/ zijn? ding ging doen.
Het verdween over een muurtje, de omringende natuur in….
Ik ben niet zo bang uitgevallen.
Henk Eggens zegt
Klinkt goed!
Petet zegt
Mooi stukje om te lezen. Zelf heb ik niets met slangen trouwens met geen enkele serpent. Ik blijf uit de buurt. Voor mij een eyeopener dat de slangen in Portugal niet je dood kan worden, althans je niet schrikt en achterover op een steen kukelt. De enige slang die ik vast durf te houden is de tuinslang. Dank voor het artikel, ben nu beter geïnformeerd,
Henk Eggens zegt
Dank voor je lovende woorden. De tuinslang is het meest onschuldig, vind ik ook, als je de waterstraal tenminste niet op de barbecue richt 🙂
hans zegt
ik woon tussen de olijfbomen samen met twee hondjes en als er weer een kruiper voorbij komt dan slaan de hondjes aan en blaffen en zie ik dat wel en dat gebeurt nogal eens ook ben ik eens een slang tegengekomen die zich als een gebroken tak had vermomd maar naar er even bij gestaan zag je het beestje weer wegkruipen vond dit erg interresant om te zien
Ronald zegt
Bedankt voor dit stukje informatie. Gisteren zagen we er hier ook een, door een Portugese aangeduid als cobra. Deze zat aan de binnenkant van de deur van de waterkelder.
INCF heeft de site aangepast, de lijst staat nu op https://www.icnf.pt/conservacao/especies/anfibioserepteis/atlasdosanfibioserepteisdeportugal