• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Portugal Portal

Portugal Portal

Online magazine over wonen, werken en genieten in Portugal

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Zelf wijn maken

13 oktober 2012 door Winy Schalke 1 Reactie

Plukken

Ieder najaar helpen wij onze vrienden Bep en Han met het maken van hun eigen biologische wijn. Vandaag plukken we de witte druiven. De wijnstokken stonden er allemaal al toen Bep en Han 20 jaar geleden hun quinta kochten. Han heeft ze al die jaren verzorgd en in leven gehouden. Nu hangen ze vol grote trossen rijpe druiven.

Druiven plukken
Druiven plukken. Foto Winy Schalke

Het afknippen van de trossen doen we met een mesje of snoeischaartje. De cooperativa (boerenbond) in Arganil verkoopt tegenwoordig ook Franse snoeischaartjes, vlijmscherp, speciaal voor de druivenpluk.

Ik vind het plukken een heerlijk werkje. Lekker met mijn handen bezig zijn, buiten in het zonnetje, beetje kletsen, beetje mijmeren… erg onstpannend. Het weer zit mee, het is nog warm en zonnig.

Vogelnestje in wijnstok
Verstopt tussen de druivenbladeren vinden we een vogelnestje. Foto Winy Schalke

Han heeft veel verschillende druivenrassen. Van een aantal soorten zijn de druiven eigenlijk al iets te rijp. In de trossen zitten hier en daar opengebarsten en soms beschimmelde druiven. Die pulken we er met onze vingers uit. Dat is bewerkelijk, maar ja, je wilt liever niets weggooien.

De trossen druiven gooien we in emmertjes en als die vol zijn gieten we ze leeg in grotere plastic kuipen. Die dragen we naar boven, naar de schuur.

Kuip met druiven
Volle kuip met druiven. Foto Winy Schalke

Vermalen

We gooien de trossen in een grote trechter boven een grote roestvrij stalen gistingstank. Dit is de moderne variant van de traditionele houten kuip.

Trechter met druiven boven gistingstank
De trechter boven de gistingstank. Hier worden de druiven vermalen en gescheiden van takjes en stelen. Foto Winy Schalke

Aan de trechter is een elektrische vermaler gekoppeld. Die doet het werk dat vroeger de blote voeten deden, het pletten van de druiven. Dit wonderapparaat scheidt ook de steeltjes van de druiven, zodat een pure druivenpulp overblijft.

Pulp komt uit de vermaler
Zo komt de pulp uit de vermaler. De stelen worden in een plastic zak opgevangen. Foto Winy Schalke
De pulp onder in de tank
We hebben al een bodempje druivenpulp. Foto Winy Schalke

In ons dorp maakt bijna iedereen nog eigen wijn. Men gebruikt hiervoor niet meer de oude houten kuip, die vraagt teveel onderhoud. Als je de tank niet goed schoonmaakt krijgt de wijn schimmel of een muffe smaak. De moderne roestvrij stalen gistingstank vindt men te duur. Daarom hebben bijna alle huizen wel ergens een grote een cementen bak staan. Ik heb nog nooit wijn geproefd uit zo’n bak met een goede smaak. Je maakt mij niet wijs dat cement ervoor gemaakt is om voedingsmiddelen in te bewaren.

Want dat gebeurt: Na het vermalen en ontstelen van de druiven blijft de pulp een dag of drie in de bak om te gisten. Kun je nagaan welke chemicaliën uit het cement er allemaal in die huisgemaakte wijn belanden. Om nog maar te zwijgen van alle middelen waarmee de wijnstokken zijn bespoten.

Voor ons zit het werk erop voor vandaag. Na gedane arbeid smaakt de lunch voortreffelijk. Natuurlijk met een goede wijn er bij. Nu nog uit de supermarkt, volgend jaar een biologische witte wijn van eigen quinta?

Druivenpulp
Nu een dag of 3 laten gisten, af en toe omroeren. Foto Winy Schalke

Rode wijn

Een week later plukken we de blauwe druiven, samen met de oogst van enkele Moscatel wijnstokken. De afgelopen week heeft het flink geregend. Daardoor zijn veel druiven beschimmeld. Ongeveer de helft van de oogst kunnen we daarom niet gebruiken.

We lunchen ook nu weer buiten in de zon en na het eten genieten we van een glas most, het eerste sap van de geplukte druiven. Door de Moscatel druiven heeft dit sap al een heerlijke smaak. Dat belooft wat!

« Champagne of Espumante?
Wijnen Jaap Honekamp krijgen DOC-label »

Categorie: Eten & Drinken Trefwoorden: biologisch, druiven, traditie, volksgebruiken, wijn

Over Winy Schalke

Winy Schalke woont en werkt sinds 1999 in Portugal. Vanuit persoonlijk perspectief en geïllustreerd met veel foto’s schrijft zij sindsdien over haar leven. Winy is grafisch vormgever en webdesigner bij Alva Design en de maker van deze website. Zij is een van de oprichters van Women International Group in Coimbra.

Lees Interacties

Reacties

  1. piet.verhoeven zegt

    1 oktober 2017 om 16:17

    uitgeperste duiven sap koken en dan wijn van maken

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

Over ouder worden … in Portugal
De Rechter van Fajão
Foto van besmeerde boterhammen met pesto.
Louis

Primaire Sidebar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

en ontvang elke week gratis de nieuwste artikelen over Portugal in je mailbox.

Aanmelden

Zoek je iets?

Schrijvers gezocht

Zin om iets te publiceren op deze website? Neem contact op.

Trefwoorden

accommodatie Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie bosbrand Coimbra column Corona cultuur dagboek dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuurpark Noord-Portugal Porto recept reizen sport steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Winy Schalke op Oranje boven, leve de sinaasappel!: “Vandaag heb ik je sinaasappelsalade gemaakt, als toetje. Verrassend lekker!”
  • Ans op Nostalgia 6 – De varkensslacht: “Mooi geschreven! En herkenning hoe ‘t vroeger, bij ons thuis in Nederland, ongeveer ook zo verliep. Wat ‘n feest en…”
  • Els op De Portugese Robinson Crusoe – de echte: “Santa Helena, eerder alleen een naam voor mij, maar wat een onverwachts veelzijdig stuk geschiedenis! Alles wat er over de…”
  • Bart op Corona – Verslag van een Nederlandse Portugees (4): “Een leuk stukje, maar het zal nog lang gaan duren voordat het weer normaal wordt. Er is inmiddels een sterkere…”
  • Gerard J. Bos op De Portugese Robinson Crusoe – de echte: “Een boeiend verhaal Ton, met heel veel voor mij onbekende informatie. Ik las het niet, maar begrijp dat jij Trump…”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • Schrijvers
  • Privacy
  • Cookie policy
  • Contact

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

en ontvang elke week gratis de nieuwste artikelen over Portugal in je mailbox.

Aanmelden

Portugal Portal

is een initiatief van
Winy Schalke
Arganil – Portugal
+351 91 41 28 590
mailportugalportal@gmail.com

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram

© 2021 · Website gemaakt door Alva Design