• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Zelf wijn maken

Door Winy Schalke 1 reactie
Gepubliceerd op 13 oktober 2012 bijgewerkt op 5 september 2020

Plukken

Ieder najaar helpen wij onze vrienden Bep en Han met het maken van hun eigen biologische wijn. Vandaag plukken we de witte druiven. De wijnstokken stonden er allemaal al toen Bep en Han 20 jaar geleden hun quinta kochten. Han heeft ze al die jaren verzorgd en in leven gehouden. Nu hangen ze vol grote trossen rijpe druiven.

Druiven plukken
Druiven plukken. Foto Winy Schalke

Het afknippen van de trossen doen we met een mesje of snoeischaartje. De cooperativa (boerenbond) in Arganil verkoopt tegenwoordig ook Franse snoeischaartjes, vlijmscherp, speciaal voor de druivenpluk.

Ik vind het plukken een heerlijk werkje. Lekker met mijn handen bezig zijn, buiten in het zonnetje, beetje kletsen, beetje mijmeren… erg onstpannend. Het weer zit mee, het is nog warm en zonnig.

Vogelnestje in wijnstok
Verstopt tussen de druivenbladeren vinden we een vogelnestje. Foto Winy Schalke

Han heeft veel verschillende druivenrassen. Van een aantal soorten zijn de druiven eigenlijk al iets te rijp. In de trossen zitten hier en daar opengebarsten en soms beschimmelde druiven. Die pulken we er met onze vingers uit. Dat is bewerkelijk, maar ja, je wilt liever niets weggooien.

De trossen druiven gooien we in emmertjes en als die vol zijn gieten we ze leeg in grotere plastic kuipen. Die dragen we naar boven, naar de schuur.

Kuip met druiven
Volle kuip met druiven. Foto Winy Schalke

Vermalen

We gooien de trossen in een grote trechter boven een grote roestvrij stalen gistingstank. Dit is de moderne variant van de traditionele houten kuip.

Trechter met druiven boven gistingstank
De trechter boven de gistingstank. Hier worden de druiven vermalen en gescheiden van takjes en stelen. Foto Winy Schalke

Aan de trechter is een elektrische vermaler gekoppeld. Die doet het werk dat vroeger de blote voeten deden, het pletten van de druiven. Dit wonderapparaat scheidt ook de steeltjes van de druiven, zodat een pure druivenpulp overblijft.

Pulp komt uit de vermaler
Zo komt de pulp uit de vermaler. De stelen worden in een plastic zak opgevangen. Foto Winy Schalke
De pulp onder in de tank
We hebben al een bodempje druivenpulp. Foto Winy Schalke

In ons dorp maakt bijna iedereen nog eigen wijn. Men gebruikt hiervoor niet meer de oude houten kuip, die vraagt teveel onderhoud. Als je de tank niet goed schoonmaakt krijgt de wijn schimmel of een muffe smaak. De moderne roestvrij stalen gistingstank vindt men te duur. Daarom hebben bijna alle huizen wel ergens een grote een cementen bak staan. Ik heb nog nooit wijn geproefd uit zo’n bak met een goede smaak. Je maakt mij niet wijs dat cement ervoor gemaakt is om voedingsmiddelen in te bewaren.

Want dat gebeurt: Na het vermalen en ontstelen van de druiven blijft de pulp een dag of drie in de bak om te gisten. Kun je nagaan welke chemicaliën uit het cement er allemaal in die huisgemaakte wijn belanden. Om nog maar te zwijgen van alle middelen waarmee de wijnstokken zijn bespoten.

Voor ons zit het werk erop voor vandaag. Na gedane arbeid smaakt de lunch voortreffelijk. Natuurlijk met een goede wijn er bij. Nu nog uit de supermarkt, volgend jaar een biologische witte wijn van eigen quinta?

Druivenpulp
Nu een dag of 3 laten gisten, af en toe omroeren. Foto Winy Schalke

Rode wijn

Een week later plukken we de blauwe druiven, samen met de oogst van enkele Moscatel wijnstokken. De afgelopen week heeft het flink geregend. Daardoor zijn veel druiven beschimmeld. Ongeveer de helft van de oogst kunnen we daarom niet gebruiken.

We lunchen ook nu weer buiten in de zon en na het eten genieten we van een glas most, het eerste sap van de geplukte druiven. Door de Moscatel druiven heeft dit sap al een heerlijke smaak. Dat belooft wat!


« Champagne of Espumante?
Wijnen Jaap Honekamp krijgen DOC-label »

Categorie: Eten & Drinken Trefwoorden: biologisch, druiven, traditie, volksgebruiken, wijn

Over Winy Schalke

Winy Schalke woont en werkt sinds 1999 in Portugal. Vanuit persoonlijk perspectief schrijft zij sindsdien over haar leven en wat zij tegenkomt in Portugal. Winy is grafisch vormgever en webdesigner bij Alva Design en de oprichter van deze website.

Lees Interacties

Reacties

  1. piet.verhoeven zegt

    1 oktober 2017 om 16:17

    uitgeperste duiven sap koken en dan wijn van maken

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

markt
Portugees-Nederlandse cultuurschokken
Waar komt die Portugese muzikale rijkdom vandaan?
dak met ontbrekende dakpannen
Portugese bouwtraditie

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Kenters

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief, voor follow.it of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal overwinteren Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Marc van Driel op De geboorte van het Portugees. Het verhaal van een taal.: “Beste Janwillem, een prachtig stuk. Met veel plezier gelezen. Je maakt ergens melding over het verband tussen Poortugaal en Portugal.…”
  • Gerard Spring in 't Veld op Boodschappen doen: “Leuk artikel Mariska, Wij kochten een woning in 2011 in het noorden van Portugal op 16 km van de Spaanse…”
  • Josephine lucassen op Boodschappen doen: “heel leuk artikel en goed herkenbaar. dank voor het delen”
  • Mariska Roos op Portugees-Nederlandse cultuurschokken: “Wij hadden zo’n zelfde ervaring midden in een park in Viseu toe we hier net woonden. Twee vrouwen zaten er…”
  • Geert Brabant op Interessante recente muziekreleases (2025/5): “👍”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Cookie policy
  • Contact

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op drie manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023

Beheer cookie toestemming
Om deze website goed te laten werken, te optimaliseren en personaliseren en content van social media te kunnen tonen worden cookies geplaatst.
Functioneel Altijd actief
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Zelf instellen
{title} {title} {title}