• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Dorp aan de rivier

Door Ton Haak 1 reactie
Gepubliceerd op 19 maart 2018 bijgewerkt op 20 november 2020

De ene rivier komt bijna regelrecht uit het noorden en valt, na een tijdje stuwmeer te hebben gespeeld, naar beneden om door een diep ravijn verder te woelen. De andere rivier komt uit het oosten en krijgt af en toe vaart in nauwe ravijnen om daarna uit te waaieren en zo tot kalmte te worden gedwongen. Aan de oevers van beide Portugese rivieren liggen mooie dorpjes en stadjes hoog boven het water of zo laag aan de oppervlakte dat vroeger, toen er nog geen dammen waren aangelegd om het water te reguleren, nogal eens overstromingen plaatsvonden.

Iedereen die vanuit een buitenland in Portugal is neergestreken kent wel zulke karakteristieke plekken; iedereen heeft wel een schattige, lieflijke, kleine, witgeschilderde nederzetting aan een stroom ontdekt waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. En iedereen heeft zo z’n voorkeursplek. De mijne? Die is daar waar de Rio Zêzere in de Rio Tejo stroomt. Daar ligt Constância. Met vlak daarbij ook nog ’ns Almourol, Tancos en Vila Nova da Barquinha, alwaar de Tejo breed naar het zuiden afbuigt.

Bos hout

Constância is zonder meer “knus” te noemen. Ik kom daar snel nader over te spreken, maar heb het eerst even over iets anders. Er is één nadeel aan Constância en dat mag de pret niet eens erg drukken: het is een stadje met een enorme bos hout voor de deur. Want aan de zuidelijke oever van de Tejo staat een gigantische papierfabriek die, continu, letterlijk gerucht veroorzaakt. Afhankelijk van hoe de wind waait dringt er zacht gezoem of ietsje indringender geraas door tot op de oever aan de noordkant. De schoorstenen braken meest keurig witte rook uit die niet meteen aan luchtvervuiling doet denken en ik geloof niet dat ik ooit een vies chemisch geurtje opgesnoven heb. Niettemin, er wordt nogal eens geprotesteerd tegen de activiteiten van dit waterverslindende bedrijf dat ook nog eens een gevaar voor de visstand in de rivier schijnt op te leveren. Als ik diep in het glaasje kijk, zie ik trouwens niets dan koel, helder water stromen. O jawel, af en toe ontdek ik, maar dan vooral verder stroomafwaarts, een schuimveld(je) dat tegen de oever aanduwt. Of dat schuim door Caima, Indústria de Celulose, SA veroorzaakt wordt, geen idee.

De protesten tegen deze fabriek gaan ook over de grondstof die verslonden wordt. Dat bos hout voor de deur is werkelijk een bezienswaardigheid: rij Constância uit via de brug van de N3 over de Zêzere, sla linksaf op de N3-9 en weer linksaf naar de brug over de Tejo, en rij langs de reeks gebouwen het fabrieksterrein op – en je rijdt tussen eindeloos lijkende muren van opgestapelde boomstammen die elk de omvang en hoogte van een flatgebouw hebben en die beslist een “vakantiekiekje” waard zijn. Ontelbare stammen van de eucalyptus liggen daar te wachten tot ze eerst verpulpt en daarna omgetoverd worden tot rollen toiletpapier, stapels tissues, of keurige velletjes A4. En daar hebben we dan meteen een ander protest te pakken: die fabriek, met enkele soortgelijke industrieën in ons “Eucalyptusland”, stimuleert de ongebreidelde bosbouw en met name de massale en veel te dichte aanplant van deze vermaledijde, brandgevaarlijke boomsoort.

Houtopslag bij Constância
Houtopslag bij Constância. Foto Ton Haak

Wat die eucalyptus teweeg kan brengen, werd vorig jaar weer eens goed duidelijk: een reeks praktisch onstuitbare branden teisterde Centraal-Portugal. In deze streek, van Constância naar het oosten tot ver voorbij Abrantes, zijn de effecten nog goed zichtbaar en was het direct na de branden een nog dramatischer zwartgeblakerd landschap. Het was zo verwoest dat ook dit schouwspel een “vakantiekiekje” waard leek – kilometer na kilometer en aan weerszijden van de wegen ontvouwde zich de uitkomst van een ware hel. Net zoals een verloederde ruïne uit de oudheid soms een prachtig plaatje oplevert, is ook de natuurramp niet zonder pittoreske effecten – totdat je jezelf er middenin vindt, natuurlijk, dan ga je (zoals onze eigen Winy Schalke) wel anders denken. Wat ik maar wil zeggen is, dat er inderdaad bar veel van die eucalyptusbomen op grote hopen staan in Portugal; erg mooi zijn die kale, lange stammen niet, dus voor het natuurschoon hoeven ze niet persé te blijven. Maar ja … de economie … de werkgelegenheid … zo’n vier procent van het BNP komt van de cellulose-industrie en ook veel kleine boeren zijn er (althans deels) van afhankelijk. De discussie duurt voort. En Caima zoemt nog wel even mee.

De zonzijde

De zonniger kant van Constância. Het dorp, met zo’n 900 inwoners, ligt prachtig wit te zijn aan de twee rivieren. Waar de Zêzere aankomt, ligt een breed strand aan een lange parkachtige omgeving met daarachter het lage deel van de oude bebouwing voordat de klim begint naar de plek waar de kerk boven het landschap uittorent. Ook daar overheersen de oudere gebouwen, maar er is een aardig wijkje met nieuwbouw en voldoende plek voor meer woningen om uit te kijken over de Tejo. Daar is ook een nieuwbouwamfitheater.

Constância, aflopend straatje
Constância. Foto Ton Haak
Rio Tejo bij Constância
Rio Tejo bij Constância. Foto Ton Haak

Langs de rivieren is Constância, dat vroeger Punhete werd genoemd (of ook wel Phetete) totdat men een schunnige betekenis van het woord zat werd, het paradijselijkst. Brede wandelpaden onder lommerrijke bomen (geen eucalyptus) en met massa’s bankjes geven rust en nodigen uit tot picknick in het gras of lui wegdromen. Het strand langs het water inviteert zwemmers en is ook de aanlegplaats voor kajaks (de verhuurder transporteert zijn gasten stroomopwaarts, waarna de Zêzere kan worden afgezakt diep in het indrukwekkende ravijn). Er zijn prima restaurants met zalige terrassen en er zijn speelplaatsen voor jong en oud. Meestal, ook tijdens het zomerseizoen en in de weekends, is het er allemaal erg rustig en zelfs slaperig; enkel tijdens de gebruikelijke festivals komt Constância tot bruisend leven.

Tusssen het strand en de oude “downtown”, de beneden-kern, liggen een botanische tuin en een klein museum. Beide zijn gewijd aan en vernoemd naar de beroemdste Portugese dichter aller tijden, Luís de Camões, die weliswaar niet in Constância werd geboren, noch er overleed, maar die er wel een paar jaar van zijn vruchtbaar leven als banneling doorbracht. Over zijn jaren alhier is discussie, maar zeker is dat het ergens tussen 1546 en 1549 was en dat hij woonde op de plek met uitzicht over de Tejo waar nu een uitnodigend Camoiaans studiecentrum staat, de Casa-Memória de Camões, een herenhuis uit de 16de eeuw dat in de jaren tot 1981 mooi gerestaureerd werd (rondleiding op afspraak). Over Camões is in Portugal Portal al voldoende, althans veel, geschreven; rest mij te vertellen dat de tuin en het huis de moeite van een bezoek waard zijn ook voor de minder poëtisch ingestelden onder ons.

Leve de poëzie

Voor wie daar gevoelig voor is, staat er een bronzen bankje bij de ingang van de tuin, de Jardim Horto de Camões, waarop de bronzen dichter zelf zit om gezellig bij aan te schuiven al is het maar voor alweer zo’n “vakantiekiekje”; de beeldhouwer is Lagoa Henriques. Trouwe en vriendelijke lokale dames houden de wacht en incasseren luttele munten voor de toegang (tenzij er toevallig, nou ja, toevallig … geluncht wordt). In de tuin zijn de 54 plantsoorten te vinden die door Camões werden ontdekt op zijn reizen in de Oost en die hij beschreef in zijn meesterwerk Os Lusíadas. En er is een “Macautuin”, een klein planetarium, een openluchtauditorium, plus een tegelplateau gewijd aan zijn verre reizen. Er is natuurlijk een jaarlijks Camões Festival en ook een Camões Award. En er is nog een andere dichter “in town”, Vasco de Lima Couto (1923-1980), die ook al een eigen Casa-Museu kreeg, in een 18de eeuws herenhuis waar in de loop der tijd allerlei interessante Portugese figuren blijken te hebben gewoond. Een en ander leidde ertoe dat het dorp de bijnaam van “Vila Poema” kreeg. Heel aardig is ook het Museu dos Rios e das Artes Maritímas, want Constância was ooit een belangrijk centrum voor de rivierscheepvaart en -visserij, met scheepswerfjes waar karakteristieke houten varinos en alijos werden gebouwd.

Tegen de tijd dat al deze bezienswaardigheden zijn bekeken of bestudeerd, of nadat er geluierd is bij het strand, is niemand zich nog bewust van de geluiden die Caima produceert. Zo gaat het met rumoer dat weerkeert: alles went. Ooit woonde ik heel afgelegen midden op de prairie in de Amerikaanse “Heartland” niet ver van het enkelspoortracé waarop elke 24 uur zeker zestig goederentreinen bestaande uit 100 tot 120 wagons waarop twee gestapelde containers (meest vol Chinese waar) en getrokken resp. geduwd door drie tot vijf zware diesellocs voorbij denderden. Die hoorde ik de tweede dag al niet meer. Laat staan dat het nadrukkelijke maar zachte gezoem dat met de pulpproductie gepaard gaat ook maar iets van de paradijselijkheid van Constância weet te bederven.

Uit de lucht

De streek heeft meer te bieden dan dit ene dorp aan de rivier. Volg de N3-9 naar het westen, langs andere strandjes aan de Tejo, en het oog kan niet ontsnappen aan de parachutistenbasis Santa Margarida aan weerszijden van de weg. Het doet daar erg vreedzaam aan; er is niemand in uniform en geen enkel oorlogstuig te bekennen, enkel een stormbaan waarop ik nog nooit – en ik kwam toch vaak langs – ook maar enige noeste krijger heb zien afzien. Toch is er wapentuig, want dat werd vorig jaar nog gestolen; het werd een affaire die de gemoederen tot in het Portugese parlement dagenlang beroerde. Een deel van de gestolen wapens en ammunitie werd uiteindelijk ergens herontdekt (zegt men); de diefstal had niks met terrorisme te maken (zegt men), het “ging gewoon om de handel”. Sindsdien is er wel een rol gemeen prikkeldraad aangebracht op enkele van de muren bij het complex. Ik zag trouwens een paar keer parachutisten uit de lucht neerdalen in deze omgeving. Dat springen lijkt me ook veel leuker dan wachtlopen.

Castelo de Almoural
Castelo de Almourol. Foto Ton Haak

Iets verderop ligt het kasteel van Almourol op een rotspunt midden in de Rio Tejo. Een rivierfort zoals dat hoort te zijn: torenend boven het water, machtig, prachtig, dikwandig, een serieus obstakel voor iedereen die maar onterecht via de Tejo naar Lissabon zou willen koersen. Het castelo dateert uit de tijd van de Kruisridders; de grootmeester van de Tempeliers, Gualdim Pais, knapte het toen al zeventig jaar bestaande fort in 1171 op tot zijn huidge glorie, waarna het een tijdje in Moorse handen belandde; maar nooit in zijn geschiedenis zag het strijd laat staan een beleg. Het staat daar maar te staan op z’n eigen eilandje en trekt al jaren en nog jaren, enkel toeristen. Die worden voor een paar centen overgevaren in een kleine motorsloep (maar natuurlijk niet tegen lunchtijd). Eenmaal, na net vijf minuten vaart, aangeland zijnd, wacht de klim via door enorme cactussen (prickly pears!) aangelijnde paden naar de ingang van het kasteel. Daar kan doorgeklommen worden tot in de hoogste torenpunt, waar vandaan het uitzicht over de rivier werkelijk magnifiek is. Het eiland kan bij laag water ook huppelend over rotsblokken bereikt worden, maar de plaatselijke bevolking moedigt dit niet aan: men ziet het vermijden van veergeld betalen terecht als broodroof. Een aanrader, dat kasteel van Almourol. Je gaat er vanzelf dromen over maagden die uit torenkamers moeten worden gered.

Beelden in het park

Verder naar het westen. Via Tancos (ooit de belangrijkste rivierhaven, nu een bloemrijk dorpje aan de rivier, klein, schattig – er is geen ander woord voor) wordt uiteindelijk Vila Nova da Barquinha bereikt. Dit is een stadje, geen dorp. Maar het heeft minstens zoveel aantrekkelijkheden als Constância: het is prachtig aan de Tejo gelegen die ter plekke flink breed is en door vlak land deint; en het heeft een magnifiek park tussen de oude stad en de rivier in. Barquinha mag zich met recht een “kunststad” noemen. Ik viel werkelijk achterover toen ik voor het eerst binnenreed en aan de oostkant van het park parkeerde. Daar liggen vijvers en terrassen, daar staan heel verrassend voor zo’n klein stadje (met 3.500 inwoners, nog geen 500 meer dan het in 1850 had) op bijna drie hectare grasland werkelijk imposante sculpturen en installaties van hedendaagse Portugese kunstenaars.

Beeldenpark in Vila Nova da Barquinha
Beeldenpark in Vila Nova da Barquinha. Foto Ton Haak

Het Parque de Escultura Contemporânea Almourol, want zo heet het, verdient een kalme wandeling. Er is werk te zien van o.a. Angela Ferreira, Carlos Nogueira, Fernanda Fragateiro en Joana Vasconcelos. En van Alberto Carneiro (in 1937 geboren, in de Minho). Diens werk, Sobre a Floresta genaamd, heeft mijn persoonlijke voorkeur. Het bestaat uit 33 verticale granieten staanders en bronzen “takken” en 33 kleine granieten plateaus met allerlei gegraveerde teksten. De kunstenaar werd door de westerse en oosterse oudheden geïnspireerd; natuur, cultuur, denken en doen – het is allemaal terug te vinden. De mandala was zijn bron: alle elementen zijn gearrangeerd in concentrische cirkels en stralen. Angela Ferreira (Mozambique, 1958) droeg een werk bij dat minder sculpturaal is maar interessant oogt en plezier biedt. Het heet Rega (irrigatie) en bestaat uit een “pijp op wielen” zoals die wereldwijd gebruikt wordt om cirkelgewijs agrarische velden te bewateren. De diameter is 25 meter, het geheel is in vrolijke kleuren geschilderd en water wordt er niet verspreid: er hangen schommels aan de pijp waarop kinderen kunnen plaatsnemen om door hun vader, of moeder, in de rondte te worden voortbewogen. Er zijn daar in Barquinha meer sculpturen die de aandacht ook van kinderen trekken. Het is er geen Disney geworden, maar een pretpark in de allerbeste betekenis van het woord. Het werd terecht bekroond met de prijs voor de beste nationale landschapsarchitectuur van 2007.

Sobre A Floresta, 2012 van Alberto Carneiro
Sobre A Floresta, 2012, van Alberto Carneiro. Foto Ton Haak
Detail van een van de sculpturen
Detail van Sobre A Floresta. Foto Ton Haak

Pal aan het park grenzend is een klein cultureel centrum van dezelfde cultuurorganisatie die het beeldenpark van de grond tilde, de Galeria do Parque. Daar zijn juweeltjes van tentoonstellingen te zien, meestal van “artists in residence”, want voor hen organiseert Barquinha een heel programma. Voor zover ik weet trekt men vooral Portugese kunstenaars (en schrijvers) aan om een tijd in het stadje te wonen, te werken, te collaboreren met plaatselijke kunstenaars, en kunstliefhebbers tot van verre te enthousiasmeren; ik hoop er te zijner tijd meer internationale kunstenaars aan het werk te zien. Er worden workshops georganiseerd in samenspel met het Polytechnisch College van het nabijgelegen Tomar; er worden fantastische schilderlessen georganiseerd voor kinderen; er is een poppentheater; er is veel aandacht voor hedendaagse fotografie. Eigenlijk is het ongelooflijk wat men daar voor elkaar weet te boksen, in die kleine gemeenschap. Als de hele wereld zo vredig en creatief in elkaar stak …


« Van Ananas tot Zebra, Portugese woorden in het Nederlands
Wandeling Rios e Levadas (PRM1) »

Categorie: Cultuur & Maatschappij, Natuur & Ontspanning Trefwoorden: Constância, kunst, kunstroute

Over Ton Haak

Ton Haak woonde van 2016 tot en met 2022 in Tomar. Na ruim 22 jaar in Amerika te hebben gewoond (in de high desert van New Mexico en op de tallgrass prairie in Kansas) concludeerden hij en zijn vrouw dat ze “were falling out of love with the US” en zochten ze “de oude wereld” weer op. Sinds 2023 wonen ze weer in Nederland. In Amerika runden ze samen o.a. galerieën voor hedendaagse kunst en artists-in-residence programs en schreef Ton boeken, scripts, reisverhalen en gedichten. Nu draagt hij regelmatig bij aan Portugal Portal en schrijft hij artikelen over Portugal voor Amerikaanse lezers; ook vertaalt hij publicaties over Nederlandse kunst en vormgeving (o.a. Dutch Graphic Roots). Hij is redactielid van Document voor een Monument, een serie rijk geillustreerde boeken-in-wording over de renovatie van het Binnenhof die ook een web-editie krijgen. Vijf jaar na het vertrek uit de VS ontstond nog een kort filmpje over de laatste zeven jaar, de Kansas-periode.

Lees Interacties

Reacties

  1. cees van eijk zegt

    19 maart 2018 om 08:23

    Bedankt Ton, is een leuk en goed verhaal
    Onze dank.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

Potloodtekening Krudzlo Portugal
Dronken eindigen in een vreemd bed
Portugese inclusieve kunst in Rotterdam
Loose 4 schilderij
Een weekendje Porto

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Kenters

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief, voor follow.it of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal overwinteren Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Henk Eggens op Fietsen mee met de auto: wat mag?: “Beste Peter, Ik kan geen definitief advies geven, maar: 1. Thule is, geloof ik, een topmerk. Of het merk en…”
  • Peter van Diermen op Fietsen mee met de auto: wat mag?: “Hallo Henk, wij reizen door Europa met 2 fietsen op een vaste trekhaak. de drager van het merk Thule is…”
  • Leni Vermeiren op Een Vlaming in Portugal: “Dag Ann Wat een toffe reactie..ik lees het nu pas Ik herinner me jou nog goed.. een hele geïnteresseerde leerling”
  • Mariska Roos op Een dag zonder stroom: “Fijn al deze informatie en het zal ons helpen bij een volgende stroomstoring. Wij hadden ons ook niet ècht goed…”
  • Mariska Roos op De Portugese taal: “Hallo David, Onze leraar woont in de Beiras net als wij, bovendien heeft hij een lange wachtlijst. In Lissabon zit…”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Cookie policy
  • Contact

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op drie manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023

Beheer cookie toestemming
Om deze website goed te laten werken, te optimaliseren en personaliseren en content van social media te kunnen tonen worden cookies geplaatst.
Functioneel Altijd actief
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Zelf instellen
{title} {title} {title}