• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Slakken op je bord

Door Cees Groenewegen 6 reacties
Gepubliceerd op 7 mei 2021 bijgewerkt op 12 december 2021

Portugezen houden van slakken. Per hoofd van de bevolking worden er in Portugal veel meer slakken gegeten dan in Frankrijk. Niks geen escargots dus maar caracóis of caracoletas.

Smaak

De caracoletas zijn groter dan de caracóis en zijn ook wat duurder. Ze zijn niet noodzakelijkerwijze lekkerder, over smaak valt immers niet te twisten. Maar hoe groter de slak, hoe minder gedoe. De slak is een seizoensgebonden lekkernij, verse slakken zijn verkrijgbaar van mei tot augustus, in de maanden zonder r dus.

Aankondigingsbord van restaurat dat er weer slakken zijn
Een afbeelding werkt in iedere taal. Foto Cees Groenewegen

In die periode zie je dan ook overal en vooral in het zuiden, borden bij restaurants verschijnen met creatieve tekeningen van een slak. Soms met het woordje há erbij, wat in dit geval “er zijn” betekent. In de Algarve zie je in april regelmatig mensen langs de kant van de weg slakken rapen, slechts gewapend met een lege plastic waterfles. ’s Morgens vroeg als de dauw op de bladeren staat en de slakken nog vlijtig aan het foerageren zijn. Het is een zeer ecologisch gebeuren al geloof ik best dat de slakken in restaurants en in de handel ook gewoon gekweekt worden.

Caloriearm

Een portie caracóis kost ergens tussen de vijf en tien euro en wordt meestal geserveerd met traditioneel stevig witbrood en boter. En een houten prikkertje, zo’n tandenstoker, om de beestjes uit hun huis te trekken. Als ze op de juiste wijze gekookt zijn, dan steekt het kopje van de slak naar buiten en heb je geen gereedschap nodig. Je zuigt de slak tussen je lippen zo zijn huis uit. Deze slakken verzuipen niet in de kruidenboter maar worden gekookt met olijfolie, knoflook, ui en kruiden.

Foto van een slak met huis op de traditionele Portugese calçada keien.
Slak op Portugese calçada. Algarvianen passen op niet op de diertjes te trappen en zetten ze soms zelfs terug in de berm. Dan kunnen ze nog wat groeien voor als straks het seizoen begint. Foto Cees Groenewegen

Het is caloriearm voedsel maar rijk aan proteïnen. De meeste slakken worden verorberd in traditionele Portugese restaurants en cafetarias, maar je kunt ze ook kant-en-klaar gekookt in de supermarkt kopen. Kwestie van even opwarmen. Sommige liefhebbers kopen de slakken levend om ze zelf naar eigen smaak te koken.

Net zoals in Nederland de mosselen levend worden gekookt, gaan ook de slakken kakelvers de kookpan in, met water en wat groenten en kruiden. Slakken moeten wat langer koken dan mosselen, maar pas op dat je niet overdrijft want dan zijn ze net kauwgum. In het begin even goed opletten want anders dan een mossel kan een slak wel ontsnappen. Je moet de kookpan goed afdekken, de caracóis zijn nog verdraaid snel als het ze te heet onder de voeten wordt.

De slak is voor de Portugees de camarão do mato, de garnaal van het land. Mosselen en garnalen waren ooit armeluisvoedsel waar de elite haar neus voor ophaalde. Wie van mosselen of garnalen houdt, kan gerust de Portugese slak proberen.

Dit is een van de 204 minihoofdstukjes uit het recent verschenen boek ‘Portugal, stukje bij beetje‘, verkrijgbaar/te bestellen bij alle boekhandels in Nederland en België en tevens via Bol.com. Wie ‘Portugal, stukje bij beetje’ in Portugal wil bestellen kan e-mailen naar portugalstukjebijbeetje@gmail.com.

Recept: caracóis à Portuguesa

Voor de kokkerellers onder de lezers hier een instructievideo voor het bereiden van caracois.

« Het kacheltje
Water is leven »

Categorie: Eten & Drinken Trefwoorden: Algarve, culinair, garnalen, koken, recept, restaurant, Slakken

Over Cees Groenewegen

Cees Groenewegen is auteur van het boek Portugal, stukje bij beetje. Hij werkte van 1997 tot 2010 in een aantal directiefuncties voor de Portugese Amorim-groep, woonde daardoor een aantal jaren in Porto en woont sinds 2010 in de Algarve. Door zijn werk én zijn Portugese vrouw is Cees inmiddels flink vergroeid met het land en hij zegt er nooit meer weg te willen. Cees is tegenwoordig vooral actief als schrijver en als basgitarist/zanger in een rockband, waarmee hij al ruim 350 concerten op Portugese bodem op zijn naam heeft staan. Schrijven is een passie van Cees, hij schreef tot 2010 veel persberichten en commerciële communicatie zelfstandig, en schreef in zijn vrije tijd voor muziektijdschriften. Cees is sinds medio 2021 redacteur van Portugal Portal en sinds mei 2022 uitgever/eigenaar. In Portugal schrijft Cees over alles wat hem opvalt, aan het hart gaat en voor op de tong ligt. Zie ook https://ceesgroenewegen.com/.

Lees Interacties

Reacties

  1. Rijk Jansonius zegt

    9 mei 2021 om 08:30

    Interessant verhaal. Moest wel lachen toen ik het filmpje zag. Jouw advies: “Slakken moeten wat langer koken dan mosselen, maar pas op dat je niet overdrijft want dan zijn ze net kauwgum”. Ik kook mosselen 2 keer op en klaar, slakken dus iets langer… Maar in het filmpje kookt de cozinheira ze een paar keer op en dan een uur lekker laten koken… Ben benieuwd of je ze al een keer op die manier bereid hebt en wat je ervan vond.

    Beantwoorden
    • Cees Groenewegen zegt

      9 mei 2021 om 09:42

      Wij doen het net als jij, mosselen twee keer opkoken en de slakken misschien een minuut of 5 maximaal. Wat zij in het filmpje doet is alweer een andere versie, ook met andere ingredienten dan de traditionele slakken. Wij hebben dat nog nooit geprobeerd …

      Beantwoorden
  2. Ton zegt

    9 mei 2021 om 08:44

    Heerlijk die al die soorten slakken.
    Er zijn in Portugal slakkenfarms. In de Alentejo hebben wij er een bezocht. Kregen spontaan een rondleiding. Dit was in de r-maanden. Het was rond de farm ook een slakkengebeuren. En in de r-maanden wordt op de farm, met veel handwerk, gezorgd dat de slakken hun jongen binnen op speciale bakken uitzetten. Later worden alle slakken weer in de kassen geplaatst. Het restaurant bij de farm heeft dan in die periode ook geen slak op het menu staan. Deze farm leverde ook aan een grote winkelketen hier in Portugal.

    Beantwoorden
  3. Lotte Akkerman zegt

    9 mei 2021 om 12:31

    Cees, wat goed dat er in het najaar een boek over Portugal van jou uitkomt. Ben benieuwd.

    Beantwoorden
  4. Annuska zegt

    9 mei 2021 om 18:36

    Leuk verhaal over de slak, vanmiddag na de regenbui, heb ik er met trimmen heel veel kapot gelopen, er lagen er te veel op de weg om ze te ontwijken, sorry …
    We zijn stiknieuwsgierig naar jouw boek

    Beantwoorden
  5. Michiel van Dam zegt

    11 augustus 2023 om 08:31

    Caracóis, zo noemen sommige Portugezen mensen die de hele dag op het strand liggen te bakken. In Santa Luzia meer dan eens gehoord.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

Geen bikini en blote bast meer in Albufeira
Het lokale krantje van quarteira
Quarteira toen en nu
Flor de sal: natuurlijk zeezout uit Portugal

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Kenters

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief, voor follow.it of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal overwinteren Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Henk Eggens op Fietsen mee met de auto: wat mag?: “Beste Peter, Ik kan geen definitief advies geven, maar: 1. Thule is, geloof ik, een topmerk. Of het merk en…”
  • Peter van Diermen op Fietsen mee met de auto: wat mag?: “Hallo Henk, wij reizen door Europa met 2 fietsen op een vaste trekhaak. de drager van het merk Thule is…”
  • Leni Vermeiren op Een Vlaming in Portugal: “Dag Ann Wat een toffe reactie..ik lees het nu pas Ik herinner me jou nog goed.. een hele geïnteresseerde leerling”
  • Mariska Roos op Een dag zonder stroom: “Fijn al deze informatie en het zal ons helpen bij een volgende stroomstoring. Wij hadden ons ook niet ècht goed…”
  • Mariska Roos op De Portugese taal: “Hallo David, Onze leraar woont in de Beiras net als wij, bovendien heeft hij een lange wachtlijst. In Lissabon zit…”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Cookie policy
  • Contact

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op drie manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023

Beheer cookie toestemming
Om deze website goed te laten werken, te optimaliseren en personaliseren en content van social media te kunnen tonen worden cookies geplaatst.
Functioneel Altijd actief
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Zelf instellen
{title} {title} {title}