• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Portugal Portal

Portugal Portal

Informatie over wonen, werken en genieten in Portugal

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Slakken op je bord

Door Cees Groenewegen 5 reacties
Gepubliceerd op 7 mei 2021 bijgewerkt op 12 december 2021

Portugezen houden van slakken. Per hoofd van de bevolking worden er in Portugal veel meer slakken gegeten dan in Frankrijk. Niks geen escargots dus maar caracóis of caracoletas.

Smaak

De caracoletas zijn groter dan de caracóis en zijn ook wat duurder. Ze zijn niet noodzakelijkerwijze lekkerder, over smaak valt immers niet te twisten. Maar hoe groter de slak, hoe minder gedoe. De slak is een seizoensgebonden lekkernij, verse slakken zijn verkrijgbaar van mei tot augustus, in de maanden zonder r dus.

Aankondigingsbord van restaurat dat er weer slakken zijn
Een afbeelding werkt in iedere taal. Foto Cees Groenewegen

In die periode zie je dan ook overal en vooral in het zuiden, borden bij restaurants verschijnen met creatieve tekeningen van een slak. Soms met het woordje há erbij, wat in dit geval “er zijn” betekent. In de Algarve zie je in april regelmatig mensen langs de kant van de weg slakken rapen, slechts gewapend met een lege plastic waterfles. ’s Morgens vroeg als de dauw op de bladeren staat en de slakken nog vlijtig aan het foerageren zijn. Het is een zeer ecologisch gebeuren al geloof ik best dat de slakken in restaurants en in de handel ook gewoon gekweekt worden.

Caloriearm

Een portie caracóis kost ergens tussen de vijf en tien euro en wordt meestal geserveerd met traditioneel stevig witbrood en boter. En een houten prikkertje, zo’n tandenstoker, om de beestjes uit hun huis te trekken. Als ze op de juiste wijze gekookt zijn, dan steekt het kopje van de slak naar buiten en heb je geen gereedschap nodig. Je zuigt de slak tussen je lippen zo zijn huis uit. Deze slakken verzuipen niet in de kruidenboter maar worden gekookt met olijfolie, knoflook, ui en kruiden.

Foto van een slak met huis op de traditionele Portugese calçada keien.
Slak op Portugese calçada. Algarvianen passen op niet op de diertjes te trappen en zetten ze soms zelfs terug in de berm. Dan kunnen ze nog wat groeien voor als straks het seizoen begint. Foto Cees Groenewegen

Het is caloriearm voedsel maar rijk aan proteïnen. De meeste slakken worden verorberd in traditionele Portugese restaurants en cafetarias, maar je kunt ze ook kant-en-klaar gekookt in de supermarkt kopen. Kwestie van even opwarmen. Sommige liefhebbers kopen de slakken levend om ze zelf naar eigen smaak te koken.

Net zoals in Nederland de mosselen levend worden gekookt, gaan ook de slakken kakelvers de kookpan in, met water en wat groenten en kruiden. Slakken moeten wat langer koken dan mosselen, maar pas op dat je niet overdrijft want dan zijn ze net kauwgum. In het begin even goed opletten want anders dan een mossel kan een slak wel ontsnappen. Je moet de kookpan goed afdekken, de caracóis zijn nog verdraaid snel als het ze te heet onder de voeten wordt.

De slak is voor de Portugees de camarão do mato, de garnaal van het land. Mosselen en garnalen waren ooit armeluisvoedsel waar de elite haar neus voor ophaalde. Wie van mosselen of garnalen houdt, kan gerust de Portugese slak proberen.

Dit is een van de 204 minihoofdstukjes uit het recent verschenen boek ‘Portugal, stukje bij beetje‘, verkrijgbaar/te bestellen bij alle boekhandels in Nederland en België en tevens via Bol.com. Wie ‘Portugal, stukje bij beetje’ in Portugal wil bestellen kan e-mailen naar portugalstukjebijbeetje@gmail.com.

Recept: caracóis à Portuguesa

Voor de kokkerellers onder de lezers hier een instructievideo voor het bereiden van caracois.

« Het kacheltje
Water is leven »

Categorie: Eten & Drinken Trefwoorden: Algarve, culinair, garnalen, koken, recept, restaurant, Slakken

Over Cees Groenewegen

Cees Groenewegen is auteur van het boek Portugal, stukje bij beetje. Hij werkte van 1997 tot 2010 in een aantal directiefuncties voor de Portugese Amorim-groep, woonde daardoor een aantal jaren in Porto en woont sinds 2010 in de Algarve. Door zijn werk én zijn Portugese vrouw en schoonfamilie is Cees inmiddels flink vergroeid met het land en zegt er nooit meer weg te willen. Hij is tegenwoordig vooral actief als schrijver en als basgitarist/zanger in een rockband, waarmee hij al ruim 300 concerten op Portugese bodem achter zijn naam heeft staan. Daarnaast neemt hij incidenteel consultancy-opdrachten aan van voornamelijk Portugese en Noord-Europese bedrijven. Schrijven is een passie van Cees, hij schreef tot 2010 veel persberichten en commerciële communicatie vrijwel zelfstandig, en schreef in zijn vrije tijd voor muziektijdschriften. Cees is sinds medio 2021 redacteur van Portugal Portal en sinds mei 2022 uitgever/eigenaar. In Portugal schrijft Cees over alles wat hem opvalt, aan het hart gaat en voor op de tong ligt. Zie ook www.ceesgroenewegen.com.

Lees Interacties

Reacties

  1. Rijk Jansonius zegt

    9 mei 2021 om 08:30

    Interessant verhaal. Moest wel lachen toen ik het filmpje zag. Jouw advies: “Slakken moeten wat langer koken dan mosselen, maar pas op dat je niet overdrijft want dan zijn ze net kauwgum”. Ik kook mosselen 2 keer op en klaar, slakken dus iets langer… Maar in het filmpje kookt de cozinheira ze een paar keer op en dan een uur lekker laten koken… Ben benieuwd of je ze al een keer op die manier bereid hebt en wat je ervan vond.

    Beantwoorden
    • Cees Groenewegen zegt

      9 mei 2021 om 09:42

      Wij doen het net als jij, mosselen twee keer opkoken en de slakken misschien een minuut of 5 maximaal. Wat zij in het filmpje doet is alweer een andere versie, ook met andere ingredienten dan de traditionele slakken. Wij hebben dat nog nooit geprobeerd …

      Beantwoorden
  2. Ton zegt

    9 mei 2021 om 08:44

    Heerlijk die al die soorten slakken.
    Er zijn in Portugal slakkenfarms. In de Alentejo hebben wij er een bezocht. Kregen spontaan een rondleiding. Dit was in de r-maanden. Het was rond de farm ook een slakkengebeuren. En in de r-maanden wordt op de farm, met veel handwerk, gezorgd dat de slakken hun jongen binnen op speciale bakken uitzetten. Later worden alle slakken weer in de kassen geplaatst. Het restaurant bij de farm heeft dan in die periode ook geen slak op het menu staan. Deze farm leverde ook aan een grote winkelketen hier in Portugal.

    Beantwoorden
  3. Lotte Akkerman zegt

    9 mei 2021 om 12:31

    Cees, wat goed dat er in het najaar een boek over Portugal van jou uitkomt. Ben benieuwd.

    Beantwoorden
  4. Annuska zegt

    9 mei 2021 om 18:36

    Leuk verhaal over de slak, vanmiddag na de regenbui, heb ik er met trimmen heel veel kapot gelopen, er lagen er te veel op de weg om ze te ontwijken, sorry …
    We zijn stiknieuwsgierig naar jouw boek

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter aan Lotte Akkerman Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

Werkavonturen in Portugal
Rentes de Carvalho
Palmbomen

Primaire Sidebar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

en ontvang elke week gratis de nieuwste artikelen over Portugal in je mailbox.

Aanmelden

Zoek je iets?

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

accommodatie Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dagboek dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuurpark Noord-Portugal Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Tony op De tandarts: “Olá querida Ellen. Parabéns pela maneira como escreve o modo de vida em Portuga. Adorei o relato sobre o dentista…”
  • Albert op Hoe regel je een begrafenis in Portugal?: “Nu ik nog eens ga zoeken zie ik het inderdaad staan in de voetnoot. Ik heb ondertussen ook verschillende crematies…”
  • Winy Schalke op Hoe regel je een begrafenis in Portugal?: “Dag Albert, Waar ik “begraven” schrijf kun je ook “cremeren” lezen. Deze zin staat helemaal onderaan in het artikel. Misschien…”
  • Albert op Hoe regel je een begrafenis in Portugal?: “Het hele artikel gaat helaas alleen over begraven. Ik kan mij voorstellen dat als “buitenlandse” mensen hier overlijden hun nabestaanden…”
  • Maria dos Santos op Een woordje Portugees spreken: “Bedankt Elisabeth!”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • Archief
  • Schrijvers
  • Privacy
  • Cookie policy
  • Contact

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

en ontvang elke week gratis de nieuwste artikelen over Portugal in je mailbox.

Aanmelden

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2022 Copyright Portugal Portal 2022

Beheer cookie toestemming
Om deze website goed te laten werken, te optimaliseren en personaliseren en content van social media te kunnen tonen worden cookies geplaatst.
Functioneel Altijd actief
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Zelf instellen
{title} {title} {title}