• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Een vreemde kostganger

Door Ellen Lanser 4 reacties
Gepubliceerd op 14 oktober 2016 bijgewerkt op 7 september 2020

De eerste keer dat ik haar zag, hinkte ze over de weg met een bloedende knie. Het was september en heel heet. Ze was de hele weg van Vinha da Rainha komen hinken, maar dat wist ik toen nog niet.

Wij waren er net en waren nog altijd euforisch over alles. Maakt niet uit wat. Een hinkende, bloedende vrouw kon daar makkelijk bij. Voegde alleen maar toe aan de beleving.

Er waren geruchten over dat er spoken in het badhuis waren. Stemmen ’s nachts. Het verleden dat z’n sporen had nagelaten. Maar niets slechts of naars, hoor – nee nee! We hoefden niet bang te zijn.

Schim

Na een week of wat kwam ik het badhuis binnen – we kwamen daar alleen om water te halen – toen ik een schim zag. Verder niets. Er was iemand, maar ik durfde niet goed te onderzoeken wat of wie. Het was eind oktober, einde van de dag, het regende, we waren alleen in het dorp. De jongens waren in het grote huis bij vader, die het eten aan het koken was.

De huisjes zoals ze waren toen we hier kwamen.
Lang geleden was het leven simpel. Foto Ellen Lanser

En ik was alleen in het badhuis. Een schemerige kale ruimte, al jaren verlaten, met nog altijd in van allerlei hoeken spinnenwebben. Echte en figuurlijke. De vleermuizen vlogen rakelings langs langs m’n hoofd naar buiten.

Ik leefde met twee zoons, kinderen nog en een makkelijke man. Je kunt dus wel raden wie er altijd twee emmertjes water mocht halen om de afwas te doen en de wc door te spoelen. We hadden verder nog niks. Geen stromend water in huis, geen elektriciteit.

Die aanwezigheid deed me aarzelen. Later in de week hoorde ik stemmen. Een stem. Wat was het? Het was zo’n holle ruimte. En het bronwater dat met 1500 liter per uur door de baden stroomde op weg naar de velden, leverde een bijzonder akoestisch behang op.

Het gebeurde vaker, die aanwezigheid als je het badhuis in kwam. Een mompelende stem, die ineens stopte. Een schim achter een pilaar, een sloffend geluid…

Een jonge senhora Dulce en een vriendin
Een jonge senhora Dulce en een vriendin. Foto Ellen Lanser

En “senhora Dulce” kwam overdag ook steeds vaker langs. Niet meer hinkend of bloedend, maar gewoon, even voor het water. Ze heet Dulcinea, net als de geliefde van Don Quichot, maar ze had een hekel aan die naam. We kwamen overeen dat we haar “senhora Dulce” zouden noemen. Dat vond ze mooier.

Dingen die je leven in sluipen

Gewoontes, mensen… Ze overnachtte steeds vaker in een van “de huisjes”. Dat was een rijtje van 3 lage huizen waarin vroeger allemaal kamertjes gemaakt waren. Allemaal kamertjes voor de badgasten. Je kunt je dat nu niet meer voorstellen, maar in de jaren 70 van de vorige eeuw, hier in Portugal, gingen mensen naar een kuuroord en huurden een kamertje van 2.50 bij 2.50 met een stoel en een bed van 1.85 bij 70 en waren gelukkig dat ze de behandeling mochten ondergaan. Elke dag een half uur in bad.

Senhora Dulce had zich in een van die huisjes in de achterste kamer teruggetrokken en overnachtte eerst stiekem en later steeds openlijker. Ze had een vriend, een tandeloos mannetje met een blauw bestelautootje, die haar vaak kwam halen en brengen, samen met haar stapel dekens en dingen.

Ze werd moeiteloos geaccepteerd door al onze vrienden die langskwamen en een tijdje bleven logeren. Die vonden dat allemaal heel authentiek. En authentiek, dat was ze zeker. Ze was vroeger verpleegster geweest, ze had een gezin gehad en was met haar man, een dokter, naar Angola getrokken. Wat daar precies gebeurd is, weet niemand, maar ze kwam er gek vandaan. Sindsdien is ze alleen en praat hardop tegen zichzelf of tegen wie dan ook.

Zij was de schim. De aanwezigheid, de stem in het badhuis. Ze heeft de eerste jaren bij ons gewoond. Eerst in de huisjes, maar toen daarvan het dak vernieuwd moest worden, bood ik haar een nette kamer met eigen toilet in de aanbouw van het badhuis aan.

Schizofreen

De arts in het centro médico had me al eens verteld dat ze schizofreen was, maar als ze haar medicatie bleef gebruiken was er niet veel aan de hand. Oké, misschien niet, maar als ze bijvoorbeeld een passerende vrijwilliger of gast aantrekkelijk vond, ging ze in bad en liep dan met slechts een handdoekje omgeslagen door ons hele dorpje om zogenaamd iets te vragen. Haar enige echt storende onhebbelijkheid. Het werd zeker niet altijd op prijs gesteld. Ze negeerde de badjas die ik haar had gegeven en bleef dat toch steeds doen.

Maar verder was het goed te doen. Kwam ze heel hard pratend in zichzelf aanlopen, zodat je haar al van verre kon horen, maar als ze iemand zag, hield ze gelijk haar mond. Hard zingen in het badhuis, als ze daar alleen was. Op alle momenten van de dag de vloer van het badhuis dweilen – die vloer is daarna nooit meer zo schoon geweest.

In haar wanen liet ze dingen achter – dan vond ik een handdoek achter het badhuis, of een deken op de heuvel. Ze liet nooit dingen liggen in onze leefwereld. Dat besefte ze wel. Ze was nooit storend, altijd bescheiden.

Installaties

Ze maakte overal installaties. Dingetjes die ze gevonden had en mooi vond bij elkaar. In die tijd werd het badhuis niet echt gebruikt, dus dan kwam je ergens in een kamer, en stond daar zoiets:

een installatie van een olifantje, een autootje, twee kaarsjes en een dobbelsteen op een stuk hout
Dit is een van haar kleinere installaties. Foto Ellen Lanser

Helemaal in het begin hoorde senhora Dulce erbij. Dat veranderde toen we echt gasten gingen krijgen en vooral Portugese gasten. Die zag ik kijken, en het niet (willen) begrijpen. Als een samenleving “omhoog” aan het gaan is, worden mensen vaak een beetje preuts in die dingen. Dan zijn mentale onhebbelijkheden niet meer gewenst. Past niet in het plaatje van de vooruitgang.

Ik kreeg ook een beetje moeite soms. Ze had vrienden die in Frankrijk werkten en in augustus op vakantie kwamen. Ze kwamen bij haar op bezoek. We noemden ze “Bril-zonder-Tanden” en “Gorilla” – behoeft verder waarschijnlijk geen uitleg waarom ik het geen goed idee vond als die langskwamen om op het caféterras wat te drinken. Middenin de zomer met een vol dorp met gasten.

Herhuisvesting

Tegelijkertijd kwam de ambtenaar-ingenieur, waarmee ik altijd zaken deed voor de vergunningen, langs om te vragen hoe dat nou zat. Waarom hield ik tegen dat de senhora ging verhuizen? Ik zei dat ik van niks wist – wat de waarheid was en ondertussen verbaasde ik me enorm dat een bouwkundig ingenieur van de gemeente zich bemoeide met de herhuisvesting van een geestelijk getroebleerde burgeres.

Later heb ik het puzzeltje kunnen leggen: hij had een dealtje gemaakt met een vriendje van hem en geregeld dat de gemeente 150 euro per maand betaalde voor een krot zonder normale voorzieningen, dat die vriend geërfd had in het aanpalende dorp.

Geen denken aan dat de gemeente dat aan mij zou betalen… die gekke buitenlandse met al dat lastige gedoe, in d’r eentje, niet eens een man erbij – en dan ook nog bijna dat mooie een-tweetje in de war schoppen!

Senhora Dulce verhuisde morrend. Ze was liever bij ons gebleven, maar ik vond het uiteindelijk ook een betere regeling. Hardop pratende vrouwen van middelbare leeftijd met een handdoekje om zijn een niet begrepen soort en moeilijk te verenigen met de gemiddelde B&B-gast of vakantieganger.

Ze komt nu nog steeds van tijd tot tijd in bad. Alleen als het rustig is, nooit in de zomer. Ik hoor haar altijd al aankomen. Ze praat een stuk zachter tegenwoordig. Het gaat geestelijk wel wat beter, maar lichamelijk heeft ze een boel klachten. Soms verzucht ze dat ze het nu zo moeilijk heeft en dat het toen toch zo’n mooie tijd was… met de bedoeling dat ik dan zeg dat ze terug mag komen.

Maar nee, dat zeg ik dan weer niet. Haar kamer hier was een stuk prettiger, ze is er niet erg op vooruit gegaan. Ik voel voor haar, maar het is wel beter als het zo blijft. En ja, het was een mooie tijd…

Senhora Dulce 16 jaar later in haar huisje
Senhora Dulce 16 jaar later in haar huisje. Foto Ellen Lanser
De achterkant van het huisje met wasteilen
Zo kom je binnen langs de achterdeur. Foto Ellen Lanser
Een oude keuken zonder voorzieningen
En dan in de keuken. Foto Ellen Lanser
Een vaas met kunstbloemen en een tafeltje
Ze maakt nog steeds haar installaties, maar naar mijn idee wat minder kunstzinnig dan vroeger. Foto Ellen Lanser

Dit is deel 16 van een “Trip down Memory Lane”, waarin Ellen Lanser herinneringen ophaalt aan de emigratie naar Portugal en de eerste ervaringen met de nieuwe cultuur. De vorige episodes kun je hier lezen: Alle berichten van Ellen Lanser.


« Nucleus accumbens
Het zinnenprikkelende Nieuwsmuseum in Sintra »

Categorie: Cultuur & Maatschappij, Wonen & Werken Trefwoorden: accommodatie, Beiras, geschiedenis, vrouwen

Over Ellen Lanser

Even voorstellen: Ellen - ofwel Helena in het Portugees vertaald. Na een paar decennia in Portugal noem ik mezelf Porthollandse, een resident met twee culturen. Ik schrijf elke week een blogje over wat er in de eerste en enige B&B&B (Bed&Breakfast&Bathrobes) in de wereld: Termas-da-Azenha of daaromheen, of in Portugal, gebeurt. Sommige daarvan komen ook op de Portugal Portal website terecht.

Lees Interacties

Reacties

  1. Jeanne Stammeshaus zegt

    22 oktober 2016 om 08:21

    Ha Ellen,
    Mooi verhaal over je vreemde kostganger ! En wat ik haast nóg leuker vind, is dat fotootje waar ze met Edith op staat…
    Liefs, Jeanne.

    Beantwoorden
    • Ellen Lanser zegt

      23 oktober 2016 om 12:20

      Bom dia Jeanne, ik dacht wel dat Edith dit goed zou vinden – ze was dikke vriendinnen met senhora Dulce indertijd. Ik ben haar adres kwijt. Dank voor je berichtje!
      Zonnige groet tussen de zware regenbuien door … L.

      Beantwoorden
  2. Marion ligthart zegt

    22 oktober 2016 om 08:43

    Hoi Ellen,

    Wat leuk om je verhalen te lezen. Volgende keer ga ik anders kijken naar de omgeving.

    Groeten Marion

    Beantwoorden
    • Ellen Lanser zegt

      23 oktober 2016 om 12:19

      Hee Marion! ’t Is net alsof je even de keuken binnenloopt voor een praatje …. dankjewel voor je berichtje. En wat ik vooral zie …. “volgende keer” …. Ik heb niet van de mooie smileys, dan maar gewoon een 😉 L.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

Een man in pauskleding voor het beeld Cristo Rei in Lissabon
Een Portugese paus?
hapjes
Buurtborrel annex housewarming
dak met ontbrekende dakpannen
Portugese bouwtraditie

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Kenters

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief, voor follow.it of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal overwinteren Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • FPU Casa op Onze Marcelo ontvangt een eredoctoraat: “Wat een respectloos, negatief verhaal”
  • Liz op Onze Marcelo ontvangt een eredoctoraat: “Werkelijk fantastisch en leuk geschreven. Zeer vermakelijk en niet te lang. Chapeau 🙏🏾 Wij houden ook van Marcelo.”
  • Zemaria op De Portugese taal: “Goedemorgen Mariska, wat een leuk verhaal, zo hoor je nog eens hoe iedereen Portugal en de Portugezen (?) leert kennen,…”
  • Mariska Roos op Onze Marcelo ontvangt een eredoctoraat: “Haha, hardop gelachen om deze smakelijke beschrijving. Het blijven toch allemaal verkleedpartijtjes van zichzelf zeer serieus nemende mensen. Er zullen…”
  • Mariska Roos op Nieuwe jas voor ‘Met de camper door Portugal’: “Leuk dit boek! Wij willen deze route (zonder camper of caravan) in het najaar gaan rijden en dan onderweg in…”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Cookie policy
  • Contact

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op drie manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023

Beheer cookie toestemming
Om deze website goed te laten werken, te optimaliseren en personaliseren en content van social media te kunnen tonen worden cookies geplaatst.
Functioneel Altijd actief
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Zelf instellen
{title} {title} {title}