• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

De Portugese eethemel

Door Han Overkamp 1 reactie
Gepubliceerd op 21 juni 2017 bijgewerkt op 7 november 2017

En opnieuw gebeurde het. In Lissabon. Net als toen in Loulé en Estoi en in de Serra de Estrela. Een onvergetelijke ervaring zoals we er al meer van hadden in Portugal.

We waren al verknocht geraakt aan de op zangerige toon uitgesproken woorden en de schilderachtige dorpjes en straten. Plus de pittoreske onafheden, zoals de alom tegenwoordige ruïnes en half afgebouwde huizen, de verwilderde tuinen en oneffen straten. Dat alles bevolkt door eenvoudige en vriendelijke mensen. Aan die beelden voegen we ook onze bezoeken aan overvolle restaurantjes toe.

Restaurantjes

Het was lunchtijd en we liepen samen door een straat met veel restaurantjes. Niet zo verwonderlijk, al die restaurants achter elkaar, bedachten we, want in de nabije omgeving staan grote bankkantoren. In een smal  zijstraatje, waar geen auto in past en dat overging in een trap naar een hoger gelegen stadsdeel, stond een rij mannen en vrouwen. Keurig gekleed, niemand in casual.

Even later stonden wij ook in die rij voor de ingang van een restaurant dat zich met een piepklein uithangbord afficheerde als bar/restaurant Saloio. Iets in ons zei ons dat we dit moesten doen; hier in de rij gaan staan.

De menukaart, een handgeschreven papier dat buiten was aangeplakt, maakte ons nieuwsgierig. Van de meeste gerechten hadden we nog nooit gehoord. Terwijl we dachten de Portugese keuken al goed te kennen. Vlees of vis zoals we gewend waren, weinig groente, glazige aardappelen en als dessert iets mierzoets. Salada mista, ook in Spanje gebruikelijk, met hompen tomaat, een paar blaadjes sla en wat uienringen. Lekker hoor, zeker als je een restaurant treft waar de vrouw van de eigenaar kookt. Maar verrassend was het vaak niet meer.

Herrie

Hier leek alles anders. Toen we over de drempel stapten zagen we ze zitten, de mannen en vrouwen van de bank, bezig hun lunchvergoeding te verteren. Ze dronken er water of wijn bij en spraken hard en luid tegen elkaar. Of het geluid van de tv, die habitueel in een hoek aan het plafond hing, aan stond was niet vast te stellen door alle herrie die de gasten maakten.

Achter een groot fornuis stonden twee vrouwen met schorten voor, met verhitte gezichten en druk in de weer. We kregen een klein plekje toegewezen. Trouwens, iedereen moest zich behelpen met een klein plekje en nauwe doorgangen want het was er afgeladen vol. Toen we later weer buiten stonden was de rij geslonken, maar hij was er nog steeds.

Portugees gerecht
Foto Pablo Monteagudo

We kwamen er terug en aten bijzonder en lekker. Uit de cozinha tradicional. Gebakken pijlinktvisjes in een verrukkelijke olijfoliesaus, krachtige soep van geitenvlees, gebakken worst met rozijnen en port, raapsteel met knoflook en stukjes varkenssnuit met peterselie. Ook de salade van bonen, stukjes gegrilde tonijn, komijn en koriander was niet te versmaden. En toe sinaasappelpartjes. Vol smaak en geur, precies zoals sinaasappels horen te zijn. Of als toetje een rijstpuddinkje met kaneel in een geciseleerd glas.

Nee, niet biologisch allemaal, neem ik aan. Maar genieten, zoals we deden, is toch ook heilzaam voor lichaam en ziel?


« Een huis kopen in Portugal
Brand! »

Categorie: Eten & Drinken Trefwoorden: lunch, restaurant

Over Han Overkamp

Rond de eeuwwisseling verhuisden ik en tarsilla van Zeist naar de Serra d’Estrella (Torrozelo) en later naar de Algarve (Olhão). Van een voorgenomen verhuizing naar Sintra is het niet meer gekomen; het leven bleek weer eens sterker dan de leer. Terug in Zeist, na tien jaar, ervoeren we dat we in Nederland harder nodig waren dan in Portugal. Sinds 2018 schrijf ik voor dit portaal. Begonnen met de serie taalweetjes ben ik allengs vaker over onderwerpen uit de geschiedenis gaan schrijven. Daarbij zet ik graag de Algarve in het licht; iets wat ik mij al had voorgenomen in de tijd dat we er woonden.
Geschiedenis is een boeiende hobby, vooral omdat veel van wat nog als ‘nationale trots’ wordt beleefd nu ter discussie staat, ook in Portugal. Waren onze Gouden Eeuw en de daarmee samenhangende rijkdom misschien wel een hel voor onze koloniën? Zijn al die standbeelden (ook die in de Algarve) wel verdiend? Waren die ‘ontdekkingen’ toentertijd eigenlijk agressieve veroveringen? Laat je verrassen!

Lees Interacties

Reacties

  1. Henry J. zegt

    3 augustus 2017 om 18:39

    In Loulé? Mag je Guadiana niet missen!
    Door het centrum, vismarkt aan de linkerkant, rotonde recht oversteken, recht door tot de splitsing, rechts parkeren, links Guadiana.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

in ene restaurant, een gast en een personeelslid
Hoeveel fooi geef jij?
Cataplana op een miljonairsplek in Portugal
Een dagje Albufeira

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Banner d.architects architectenbureau

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief, voor follow.it of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal overwinteren Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Henk Eggens op Portugal en de 5%-NAVO-verplichting: “De NAVO-norm wordt opgerekt. Hoeveel zijn alle NAVO-landen kwijt met deze nieuwe norm? Van 0,03 tot 55 miljard: Bekijk hier…”
  • Jako op De blauwe ekster: “Net weer terug van vakantie in Portugal. Op de camping in Freixal zaten er veel blauwe eksters. Heerlijk om die…”
  • bart blom op Animal Farm in de Serra: “Wij wonen al sinds 1995 in het midden van Portugal en hebben sindsdien steeds honden uit een dierenasiel gehad. De…”
  • Geert Brabant op Maître Jacques en Portugal (deel 2): “🙏Bert.”
  • Geert Brabant op Maître Jacques en Portugal (deel 1): “Leuk om horen, Annie. Dankjewel.”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Contact
  • Imprint
  • Cookiebeleid

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op drie manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023