• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Portugal Portal

Online magazine over wonen, werken en genieten in Portugal

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Even overwippen naar de Azoren

2 november 2017, door Cees Groenewegen 3 reacties
Bijgewerkt op 13 juli 2018

Goedkope vluchten hebben niet alleen voor een enorme groei van het toerisme in de Algarve gezorgd, maar hebben ook de Azoren dichterbij gebracht.

São Miguel is tropisch groen, zijn bijnaam is “Ilha Verde”, het groene eiland. Die stipjes zijn koeien ja …

Nog niet zo lang geleden vloog alleen de staatsmaatschappij Azores Airlines (vroeger: SATA) naar de eilandenarchipel midden in de Atlantische Oceaan. Dat was vanaf het Portugese vasteland duur, ook omdat de goedkopere tarieven van de eilandbewoners gecompenseerd moesten worden. Dankzij de soms verguisde “low-cost”-vliegmaatschappijen kun je nu vanuit Lissabon heen en weer naar de Azoren voor minder dan 100 euro. En dankzij nieuwe accommodatie-aanbieders is het verblijf ook niet duur. Het meest exclusieve stukje Portugal is een beetje dichterbij gekomen.

De kust van São Miguel is grillig. Het gesteente is lava-zwart

São Miguel

De belangrijkste luchtbrug naar de Azoren ligt naar Ponta Delgada, op São Miguel. Je kunt overigens ook rechtstreeks naar Terçeira vliegen, de andere eilanden bezoek je per lokale vlucht of veerboot. Onderschat de afstanden niet, als je meerdere eilanden wilt bezoeken moet je al snel aan een verblijf van meer dan één of twee weken denken. Houd het voor een paar daagjes gewoon bij São Miguel!

Feteiras, een van de vele pittoreske dorpjes op São Miguel

São Miguel is het grootse eiland van de Azoren. Ruim de helft van de kwart miljoen Açorianen woont hier. São Miguel heeft een oppervlakte van ongeveer vier keer Texel. Het is qua vierkante kilometers net zo groot als Madeira, qua aantal inwoners ongeveer de helft daarvan. De bijnaam van São Miguel is het groene eiland. De natuur is er overweldigend, het klimaat prettig gematigd en altijd vochtig.

Zo’n Harry Potter-achtig paadje waarvan je zou zweren dat het niet kan bestaan, totdat je eroverheen loopt …

Gewoon rondrijden is al een feest op São Miguel. Zo groen is Europa nergens! Het ene na het andere prachtige vergezicht komt langs. Als je iets heel speciaals wilt zien, ga dan kijken bij de vulkanische “caldeiras” in Furnas (en bij de Poça de Dona Beija kun je in het thermische water baden), of lees hier wat je allemaal kunt doen op São Miguel.

Centraal op São Miguel, bij “Furnas” is de grond tot aan het aardoppervlak gloeiend heet

Wel of niet Portugal?

Portugezen hebben de eilandenarchipel geïntegreerd sinds 1439 (daarvoor onbewoond) en je voelt je hier echt in Portugal. Opvallend is de goede kwaliteit van de infrastructuur, beter dan meestal op het vasteland.

Het is altijd vochtig op São Miguel, nevels en wolken hangen vaak in de lagoas

Erg leuk is het afwijkende accent van de eilandbewoners. De langgerekte klinkers die qua toon worden “afgeplat” (ik kan het niet anders uitleggen) doen soms een beetje Amerikaans aan. Dat is wanneer ze hun best doen Algemeen Beschaafd Portugees te spreken. Ik hoorde op een gegeven moment twee echte inboorlingen met elkaar praten en kon er werkelijk geen touw aan vastknopen. Eten en drinken op São Miguel is net zo goedkoop als op het vasteland. Tabak is zelfs zo’n 25% goedkoper. De Açoriaanse wijn (meestal van Pico) is lekker! Lijkt meer Italiaans dan Portugees of Spaans.

Theeplantage op São Miguel. Azoriaanse wijn komt vooral van het eiland Pico

Vulkaan

São Miguel is een aaneenschakeling van vulkanische kraters, waardoor al die prachtige binnenmeren (“lagoas”) zijn ontstaan. De laatste vulkaanuitbarsting op de Azoren is alweer 60 jaar geleden. En gelukkig kondigen de uitbarstingen zich meestal aan door een aantal dagen van “seismische onrust”. Niets om je zorgen over te maken bij een bezoek van een weekje dus.

De “lagoa das sete cidades”, een zoetwatermeer in een enorme vulkaankrater

De leukste uitbarsting was in 1811, vlak voor de kust van São Miguel. Die vormde een eilandje met een diameter van een paar honderd meter. Een Brits marineschip genaamd “Sabrina” was toevallig in de buurt, hees er de Union Jack en claimde het nieuw gevormde eiland “Sabrina” voor de Engelse koning. Dat was voer voor een politieke rel natuurlijk! Maar voordat die kon ontstaan verdween het eilandje, een aantal maanden na de uitbarsting, al weer in de oceaan.

Koeien zijn op de Azoren overal, maar dit beeld kom je echt niet iedere dag tegen …

Een (heel) lang weekend São Miguel is een prima alternatief voor een stedentrip. Je bent er even helemaal uit en in plaats van met tassen vol nieuwe kleding kom je met vele gigabytes aan prachtige foto’s thuis. Doen dus!

Je kunt een ananasplantage bezoeken vlakbij Ponta Delgada

Ruige lavakust

Lavagrotten (eigenlijk tunnels) op São Miguel

Ga er nou maar gewoon heen, daar krijg je echt geen spijt van!

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

« Met de trein van Ferreiras naar Funcheira
De Minho »

Categorie: Natuur & Ontspanning Tags: Azoren, land, natuurpark, ontdekkingsreizen, reizen, vulkanisch

Over Cees Groenewegen

Cees Groenewegen werkte van 1997 tot 2010 in een aantal directiefuncties voor de Portugese Amorim-groep, woonde daardoor een aantal jaren in Porto en woont sinds 2010 in de Algarve. Door zijn werk én zijn Portugese vrouw en schoonfamilie is Cees inmiddels flink vergroeid met het land en zegt er nooit meer weg te willen. Hij is tegenwoordig vooral actief als basgitarist/zanger in een rockband en speelt daarmee 40 tot 50 concerten per jaar. Daarnaast neemt hij incidenteel consultancy-opdrachten aan van voornamelijk Portugese en Noord-Europese bedrijven. Ook is hij web-entrepreneur, hij is mede-eigenaar van www.winterinalgarve.com. Schrijven is een passie van Cees, hij schreef tot 2010 veel persberichten en commerciële communicatie vrijwel zelfstandig, en schreef in zijn vrije tijd voor muziektijdschriften. In Portugal schrijft Cees over alles wat hem opvalt, aan het hart gaat en voor op de tong ligt.

Lees Interacties

Reacties

  1. Scarlett zegt

    2 november 2017 op 12:23

    Heerlijk verhaal, Cees. Wij zitten al een tijdje te overwegen eens naar de Azoren te gaan. Enig idee wat de beste tijd van het jaar is?

    Beantwoorden
    • Cees Groenewegen zegt

      3 november 2017 op 06:49

      Al-tijd. :-).

      Maar serieus: hangt er vanaf wat je wilt doen. Voor wandelingen moet je de zomer vermijden want het kan ook daar flink warm worden en met de hoge luchtvochtigheid heb je daar sneller last van.
      Walvissen spotten gaat het best van april-juli. Een aardig klimaatoverzicht kun je hier vinden: http://www.klimaatinfo.nl/portugal/azoren.htm

      Beantwoorden
  2. Scarlett zegt

    10 oktober 2018 op 11:58

    Smakelijk verhaal! Het stond al op ons lijstje van dingen die we nog willen doen, en heeft door dit verhaal een ster erbij gekregen 😉

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

en ontvang elke week gratis de nieuwste artikelen over Portugal in je mailbox.

Aanmelden

Zoek je iets?

Schrijvers gezocht

Zin om iets de publiceren op deze website? Neem contact op.

Tags

accommodatie Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie bosbrand Coimbra column concert cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest fotografie gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur muziek natuurpark Noord-Portugal ondernemen Porto recept reizen sport steden taal taalweetjes traditie Trás-os-Montes verbouwen volksgebruiken wandelen weer werken wijn

Recente reacties

  • sander op De twaalf maanden van de Algarve: “Tot nu toe heb ik 2 keer overwinterd in de Algarve met een tent en als ik dan in de…”
  • Marijke op Rentenieren in Portugal. Hoe het allemaal begon …: “Al die verhalen over wonen in Portugal, maar het blijft voor mij een moeilijke beslissing en ik kan tot op…”
  • Ben Beukers op Flappie in Portugal: “Cees, Prachtig! Prettige Kerstdagen en een voorspoedig 2020. Ben”
  • Mw de Ruiter op Taxiproblemen op vliegveld Lissabon: “Ik neem tegenwoordig een Ubertaxi. Ik ga dan ook naar boven en bij vertrekhal 2 naar buiten, steek over, achter…”
  • han overkamp op Ken je tegenstander: “Hartelijk dank Marian voor deze leuke reactie.”

Portugal Portal

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
logo Professionele website vanaf € 499

Meer weten?

© 2019 · Website gemaakt door Alva Design

  • Home
  • Inhoud
  • Over Portugal Portal
  • Archief
  • Privacy
  • Contact
loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres.
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.