• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

“Het is geen chocolade, maar erg lekker en gezond!”

Door Maja Kersten 19 reacties
Gepubliceerd op 6 augustus 2017 bijgewerkt op 25 augustus 2021

Ooit was het voer voor arme lui en dieren, nu is het trendy en cool om op johannesbrood gebaseerde producten (meel, spreads, chocoladetabletten, enz.) te consumeren. Carob World is een start-up met een team van 12 mensen in Faro, dat nu nog on demand produceert, maar 3 ton per dag kan leveren.

In 2017 schreef Maja al over deze voor ons Nederlanders vrij onbekende vrucht of is het groente? Hieronder Maja’s artikel uit 2017, aangevuld met een link naar een recent artikel in Portugees over Carob World.

Johannesbroodboom. Alfarroba, in het Nederlands carobe, is in de Algarve een geliefd ingrediënt van koekjes en gebak. De provincie is voor 95 procent verantwoordelijk voor de gehele jaarlijkse productie van vijfendertig tot vijftigduizend ton. Portugal staat hiermee op de derde plaats van carobeproducerende landen, na Spanje en Italië. Carobe is de naam voor de peulen van de johannesbroodboom, een interessant gewas met een lange geschiedenis.

De johannesbroodboom, in het Latijn Ceratonia siliqua, is een kleine boom. Hij wordt tot twaalf meter hoog en heeft een ronde kroon. Hij bloeit van augustus tot november met groenige bloemaren. De vruchten zijn peulen die circa vijftien centimeter lang zijn en een jaar nodig hebben om te rijpen. Ze worden in de herfst geoogst als ze donkerbruin of bijna zwart zijn. Deze peulen hebben een hoge voedingswaarde en worden al sinds mensenheugenis gegeten. De boom verlangt hete, droge zomers en verdraagt geen vorst. De bladeren blijven het gehele jaar groen, zijn glanzend en geveerd.

Het geveerde blad en de donkere peulen van de johannesbroodboom.
Bladeren en peulen. Foto Maja Kersten

De boom is afkomstig uit het oostelijk Middellandse Zeegebied. Hij werd in Mesopotamië – het huidige Irak – in cultuur gebracht en is van daaruit verspreid over de landen rondom de Middellandse Zee. De Arabieren introduceerden de boom in Noord-Afrika, Spanje en Portugal.

Naamgeving

De johannesbroodboom heet in het Portugees: alfarrobeira of farrobeira, pão-de-João of pão-de-São-João, figueira-de-pitágoras of figueira-de-egipto. In veel namen vinden we Johannes terug, dit is Johannes de Doper. In de Bijbel staat dat hij, toen hij predikte in de woestijn, leefde van wilde honing en sprinkhanen. Het Hebreeuwse woord voor de peul van de johannesbroodboom lijkt op het woord voor sprinkhaan. Er zou hierdoor verwarring kunnen zijn ontstaan. At Johannes sprinkhanen en is de vertaling goed, of at hij de vruchten van de johannesbroodboom en is de vertaling onjuist? De Engelsen zijn alle verwarring een stap voor met hun benaming ‘locust tree’ of sprinkhanenboom.

Een andere naam voor de johannesbroodboom is ‘de boom die nooit sterft’. De boom kan eeuwenoud worden, geeft in gunstige omstandigheden al na vijf jaar vruchten en gaat hiermee door tot op zeer hoge leeftijd.

De pitten die in de vruchten zitten, hebben bijna altijd dezelfde vorm en gewicht. Vandaar dat men ze vroeger gebruikte als gewichtjes bij precisiemetingen, bijvoorbeeld het wegen van goud of diamanten. Het woord karaat is afgeleid van de Griekse naam voor de vruchten van de johannesbroodboom (keratim).

Een close-up van de bladeren en de peulen.
Blad en peulen van de johannesbroodboom. Foto Maja Kersten
Een peul en 7 zaadjes. Goed te zien is dat de zaadjes allemaal ongeveer dezelfde vorm en grootte hebben.
De peul en de zaadjes. Foto Maja Kersten

Gebruik

De rijpe peulen zitten vol suikers, ze zijn als snoepgoed dat aan de boom hangt. In Mesopotamië gebruikte men ze om gerechten en dranken te zoeten. De Romeinen kauwden erop.

De peulen worden gebruikt als veevoer – paarden schijnen er dol op te zijn – maar ze worden ook geroosterd en gemalen en dienen dan als surrogaat voor chocolade. Dit product heet carobemeel en is donker van kleur. Carobemeel gebruikt men in koekjes, gebak en brood. Je kunt er een warme drank mee maken. Er wordt ook likeur of siroop van gemaakt en een noviteit is bier van carobe.

De pitten die in de peulenvruchten zitten, worden vermalen tot johannesbroodpitmeel. Dit is wit van kleur en wordt gebruikt als bindmiddel voor sauzen, soepen, taarten, pudding, ijs, slasaus en taartvulling. Johannesbroodpitmeel wordt toegevoegd aan babyvoeding om het spugen van baby’s tegen te gaan en het zit in hoogwaardige sportvoeding. Op het etiket vind je dit ingrediënt terug als E410. Ook de cosmetische en farmaceutische industrie maakt gebruik van johannesbroodpitmeel.

De toekomst

Is de vrucht van de johannesbroodboom het ‘zwarte goud’ van de Algarve? Werden in de jaren tachtig van de vorige eeuw vooral citrusbomen geplant, recent zijn er 2,5 miljoen nieuwe johannesbroodbomen aangeplant op zo’n manier dat machinale pluk mogelijk is. De boom is makkelijk in onderhoud, heeft weinig verzorging en weinig water nodig.

Belangrijk is dat men zoekt naar nieuwe mogelijkheden en producten en dat daarin ook geïnvesteerd wordt. De peulen zitten vol vitamines, mineralen en antioxidanten. Als men die eraan zou kunnen onttrekken, dan moeten er meer gebruiksmogelijkheden zijn in dieetproducten en medicijnen. Wat overblijft kan misschien ook als biobrandstof dienen.

Recent artikel in Portugees over Carob World.

Zelf aan de slag met carobe

Nodig voor een carobepudding (Pudim de alfarroba)

  • 1,5 deciliter melk
  • 6 eieren
  • 200 gram rietsuiker
  • geraspte schil van een sinaasappel
  • 2 eetlepels carobemeel
  • een eetlepel maïzena
  • kaneelpoeder naar smaak
  • voor een karamellaagje: 100 gram witte suiker
  • een metalen puddingvorm met deksel

Doe de witte suiker in de puddingvorm en zet deze op het vuur totdat de suiker smelt. Roer met een pollepel tot de karamel een homogene massa is. Neem de vorm van het vuur en draai hem rond totdat de karamel de binnenkant van de vorm bedekt. Laat afkoelen.

Doe de beide meelsoorten, de rietsuiker en de melk in een kom en klop het beslag met een garde zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg een voor een de eieren toe en sla het mengsel met de garde goed door elkaar. Voeg sinaasappelrasp en kaneelpoeder toe. Giet het mengsel in de puddingvorm. Sluit de vorm, zet hem in een snelkookpan met water en laat hem een kwartier au bain-marie koken.

Geen snelkookpan? Zet de gesloten puddingvorm in een ovenschaal met water. In de oven op 180 graden 45-60 minuten laten garen.

Laat de pudding afkoelen en stort hem op een presenteerschaal.

Bom apetite!


« Tavira en het mediterrane dieet
Overwinteren in de Algarve »

Categorie: Eten & Drinken Trefwoorden: Algarve, carobe, economie, gastronomie, johannesbroodboom, recept

Over Maja Kersten

Maja verhuisde in 2014 samen met haar partner van Amsterdam naar Tavira. Tot die tijd was ze werkzaam als docente Nederlands in het VMBO en het MBO. Ze schreef jarenlang voor het ledenblad van een volkstuinvereniging, meestal over tuingerelateerde onderwerpen, maar ook de column waarmee het blad opende. Nu schrijft ze voor Portugal Portal over natuur, cultuur, taal, eten en drinken en literatuur.

Lees Interacties

Reacties

  1. Robert Steur zegt

    18 augustus 2017 om 08:04

    Dag Maja, dank je wel voor dit interessante en wetenswaardige artikel. Ik heb het met interesse en plezier gelezen.

    Beantwoorden
  2. Han Overkamp zegt

    19 augustus 2017 om 13:46

    mooi compleet
    in Faro zit een grote fabriek die de peulen verwerkt en halffabrikaten exporteert over de halve wereld. Victus Industrial Farense. Heeft geen website!
    voor wie portugees kan lezen: http://olhaolivre.blogspot.nl/2010/11/industria-da-alfarroba-e-poluicao-da.html met daarin nieuws over de negatieve kanten van deze carob industrie.

    Beantwoorden
    • Maja Kersten zegt

      5 september 2017 om 10:22

      Beste Han,

      De fabriek die je bedoelt, heet tegenwoordig Industrial Farense Lda. Ze hebben in 2010 een ´prémio Green Project Awards´ gekregen op het gebied van duurzaam en milieuvriendelijk produceren. Op de goede weg dus!

      Groet, Maja

      Beantwoorden
      • Han Overkamp zegt

        8 september 2017 om 10:44

        Beste Maja
        Hoewel ik altijd blij ben met ieder positief bericht ben ik
        meer geneigd het bericht in Olhao Livre te geloven dan jouw bericht
        hebben we het trouwens wel over dezelfde fabriek?

        Beantwoorden
  3. Maaike zegt

    20 augustus 2017 om 10:41

    Hallo Maja,
    Wat een goed, interessant en leuk artikel!
    Obrigada, Maaike, Fiais da Beira

    Beantwoorden
  4. Else Kok zegt

    20 augustus 2017 om 11:02

    Goed artikel, ben ik blij mee. In 1994 zag ik de boom voor het eerst, in Spanje. Altijd mooi gevonden met die karakteristieke lange bonen. Verleden jaar zag ik in Portugal, Algarve, voor het eerst de nog groene bonen. Leuk om er meer van te weten, bedankt.

    Is het leuk wonen in Tavira? Het is er in ieder geval mooi. Ik breng ieder jaar een bezoekje aan ‘A lura dos livros’ het 2de hands boekwinkeltje daar.
    Ora adeus, Elsa

    Beantwoorden
  5. A. Fontein zegt

    20 augustus 2017 om 17:42

    Zeer interessant, ik vroeg me altijd al af wat dit voor bonen zijn..

    Beantwoorden
  6. Jan waijer zegt

    20 augustus 2017 om 21:02

    Hallo Maja,

    Geweldig leuk dat je over dealfarobe schrijft. Ik zit in Nederland, maar heb wel alfarobemeel meegenomen uit de Algarve, om er leuke dingen mee te doen. Dus ik ben fan van je geworden.

    Groet, Jan W

    Beantwoorden
  7. Kees van der Klauw zegt

    10 augustus 2021 om 07:58

    Een leuk en interessant artikel, de pudding lijkt me op voorhand al heerlijk.

    Groet Kees

    Beantwoorden
  8. Selinde zegt

    15 augustus 2021 om 08:38

    Leuk artikel, dank!

    Beantwoorden
  9. Els zegt

    15 augustus 2021 om 17:07

    Interessant om te lezen.
    Het zou een mooi teeltprogramma kunnen zijn voor Portugal!
    Ik heb zelf een alfarroba in de tuin. Nooit iets mee gedaan. Niet geweten dat ikzelf er iets mee kon…….Maar nu ga ik toch eens proberen iets met de pitten uit de peulen te doen. Hopelijk lukt het vermalen me? Moeten die pitten dan eerst gedroogd worden of juist niet? ….Ik zou er bijvoorbeeld koekjes mee willen bakken of …ja…jouw pudding maken! Leuk! Dankjewel!
    Wel jammer dat ik het Clean Eating plan onder je artikel niet kan lezen…..Zó zijn de letters te klein en als ik ze vergroot wordt het onleesbaar. Els

    Beantwoorden
    • Maja Kersten zegt

      16 augustus 2021 om 17:14

      Er wordt in Portugal heel veel carobe geteeld, Els. Als je koekjes wilt bakken of pudding wilt maken met carobe, zou ik gewoon een zakje farinha de alfarroba in de supermarkt halen. Zelf de peulen verwerken, lijkt mij te omslachtig. Je kunt er wel op knabbelen! Ik weet niet wat je bedoelt met Clean Eatingplan, onderaan staat een link naar een Portugees artikel over Carob World, een nieuw bedrijf in Faro dat carobe verwerkt tot mooie producten.
      Dank voor je reactie, groeten, Maja

      Beantwoorden
      • Koos zegt

        16 augustus 2021 om 20:22

        Afgezien dat de Carobe gebruikswaarde heeft is het ook mooie struik boom in de tuin bij een vrijstaand huis of kleine Quinta. Het blad heeft een mooie sierwaarde en kleurt het hele jaar mooi glanzend groen duidelijk ander groen als het groen van de Laurier, om die reden al een echte aanrader.

        Beantwoorden
        • nancy zegt

          17 augustus 2021 om 14:31

          enkel weken terug van Portugal ( cabanas ) en enkele scheuten van een alfarrobe boom meegebracht naar België , scheutjes doen het weliswaar zeer goed !

          Beantwoorden
  10. Petra zegt

    17 januari 2023 om 06:28

    maar hebben een verschrikkelijke geur. trekken heel veel bijen aan ,dus veel honing. Kan je beter een boomgaard van planten als van sinaasappels. geen extra water, brengen veel op. hoeven niet gespoten te worden enz enz. maar blijven in de bloei erg stinken

    Beantwoorden
    • Maja Kersten zegt

      17 januari 2023 om 10:39

      Dag Petra, bedankt voor je reactie.
      De geur van de bloeiende johannesbroodbomen is me eerlijk gezegd nooit opgevallen. Ik zal er eens aan ruiken, ze bloeien nu. Je kunt inderdaad carob-honing kopen, donkere honing, erg lekker.
      In onze volkstuin staan 3 grote bomen. Ze werden in augustus machinaal geplukt door de eigenaar, maar een aantal tuinders heeft nog een leuk zakcentje verdiend aan het oprapen van gevallen peulen. Een emmer vol brengt rond de 40 euro op!
      Johannesbroodbomen hebben weinig water nodig, maar het schijnt dat, als het ze te heet wordt, ze zomaar een tak kunnen laten vallen. Het advies van de mensen hier is dan ook: ga nooit onder een johannesbroodboom zitten picknicken!
      Groeten, Maja

      Beantwoorden
  11. Karin zegt

    2 februari 2023 om 12:50

    Dag Allen,

    Heeft er iemand reeds met succes een boom buiten kunnen planten die vruchten levert? Of is het nog te vroeg hier in België, Nederland voor deze boom omwille van het klimaat hier. Ben erg benieuwd

    Beantwoorden
  12. Anneke Hoekstra zegt

    17 november 2023 om 17:16

    Ik heb vanuit Coca (Spanje) een lange bruine zaadpeul meegenomen, met een mes opengepeuterd, want hij was keihard. De zaden in potjes geplant (eind september)en in no time gingen die kiemen De plantjes in potjes geplant en nu heb ik kleine plantjes. n
    Net gegoogeld op zaadpeulen (bomen Spanje) en kwam uit bij jouw foto van de mini johannesbroodboom. Mijn zaadpeul en kleine plantjes lijken spreken op ie van jou. Hoe kom ik er nu achter dat ik echt kleine johannesbroodboompjes in mijn vensterbank heb staan?

    Beantwoorden
  13. Maja Kersten zegt

    18 november 2023 om 11:04

    Hallo Anneke,
    Er groeien hier in het zuiden wel meer bomen met bruine zaadpeulen, maar het kan zijn dat je inderdaad een peul van de johannesbroodboom hebt meegenomen. In een privéberichtje heb ik je voorgesteld een foto te sturen.
    In Amsterdam heb ik ook een johannesbroodboom opgekweekt uit een zaadje. In de huiskamer of op een beschut balkon groeit hij prima, maar hij verdraagt geen vorst, dus ik verwacht niet dat hij de Nederlandse winters overleeft als je hem in de volle grond zou zetten.
    Leuk dat je zo geïnteresseerd bent in planten en dank voor je reactie!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter aan Han Overkamp Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

Geen bikini en blote bast meer in Albufeira
Het lokale krantje van quarteira
Quarteira toen en nu
Flor de sal: natuurlijk zeezout uit Portugal

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Advertentie penthouse in Albufeira

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief, voor follow.it of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal overwinteren Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Contact
  • Cookiebeleid

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op drie manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023