• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Portugal Portal

Portugal Portal

Informatie over wonen, werken en genieten in Portugal

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Klachtenboek, Vermogensbelasting en Winkeltijden

Door Cees Groenewegen 10 reacties
Gepubliceerd op 30 juni 2017 bijgewerkt op 5 augustus 2020

Het kleine land Portugal aan de rand van Europa loopt ongemerkt voorop qua van alles en nog wat. In het kader van “Positief over Portugal” laat ik hier weer een aantal van die zaken de revue passeren.

Klachtenboek

Een klachtenboek is natuurlijk altijd een positief iets, je kunt er immers je opbouwende kritiek in kwijt of gewoon lekker je hart luchten. Of de ondernemer of instantie in kwestie er vervolgens iets mee doet weet je niet. In Portugal weet je dat wel. Daar is het klachtenboek namelijk een goed gereguleerde procedure ter bescherming en ondersteuning van de consument.

Het klachtenboek, livro de reclamações, is een bekend beeld in iedere winkel in Portugal.
Ook als binnenkort klachten online kunnen worden ingediend, blijft de papieren versie bestaan. Ideaal als drukmiddel bij problemen. Doe nooit zaken met iemand zonder klachtenboek! Foto Cees Groenewegen

Vrijwel alles en iedereen die zijn deur opendoet voor een klant moet een klachtenboek hebben. Voor iedere branche is bepaald welke marktautoriteit de afhandeling van klachten controleert. Je krijgt dus ook daadwerkelijk terugkoppeling! De klachtenboekprocedure is nu nog een papieren aangelegenheid maar wordt vanaf 1 juli 2017 ook gefaseerd online ingevoerd. Vanaf 1 juli 2018 zal de procedure online zijn voor alle winkels en diensten.

Dat is even andere koek dan huilprogramma´s als Radar en Kassa op televisie. Die bestaan omdat de kijker graag meejammert over klein menselijk leed en om een schandpaal te creëren, maar als individuele consument heb je er in de praktijk niets aan.

Als er iets echt misgaat in een winkel, bij een overheidsdienst, of met een dienstverlener, vraag het klachtenboek en schrijf je grieven op. Doe dat niet te lichtvaardig, want realiseer je dat je de beklaagde met een serieuze klus opzadelt. Deze heeft wat uit te leggen en je zult ook daadwerkelijk terugkoppeling krijgen.

Pas dus op voor beunhazen en “bemiddelaars” die geen klachtenboek hebben. Ze zullen je vertellen dat ze eigenlijk veel beter voor de klant zijn dan de echte vakmensen, maar onttrekken zich dus aan deze veiligheidsklep voor de consument.

Zelfs een strandstoelverhuurder heeft een klachtenboek. Doe dus nooit zaken met “Beun de Haas” zonder klachtenboek. Zeker niet als die zegt dat dat op hem niet van toepassing is. Foto Cees Groenewegen

Vraag om het klachtenboek als je een dispuut hebt met een ondernemer of instantie. Naar mijn ervaring kan dat helpen om tot een oplossing te komen. Positief toch!

Vermogensbelasting

Laat ik eerst even zeggen: ik ben geen belastingspecialist dus verwacht geen advies op maat hier. Maar één ding staat vast: Portugal kent geen vermogensbelasting. (Ik tel de IMI/onroerendgoedbelasting van de gemeente even niet mee). In een tijd waarin de rente op spaargeld tot het absolute minimum is gedaald doet de Nederlandse vermogensbelasting van 1,2% (2016) ontzettend veel pijn in de portemonnee. Welnu, in Portugal betaal je alleen maar belasting over je gerealiseerde én ontvangen rendement. Je kunt dus gerust een pakket aandelen hebben dat alsmaar in waarde stijgt, zolang je maar niets verkoopt, hoef je ook niets te betalen.

Portugal kent geen vermogensbelasting. Je betaalt wel belasting over je werkelijke rendement op vermogen, maar je teert dus nooit in door de belastingdienst.
In geen enkel EU-land wordt zoveel vermogensbelasting geheven als in Nederland. Klik op de foto voor een overzicht. Foto Cees Groenewegen

Je betaalt wel belasting over de rente of het dividend dat je ontvangen hebt, maar in vergelijking met Nederland ben je dus al vele jaren stukken voordeliger uit. Ik geef onmiddellijk toe dat er ook belastingnadelen zijn in Portugal. Tenslotte moet je over de winst bij verkoop van je woonhuis wel belasting betalen, dat hoeft in Nederland weer niet. Maar dat valt vaak weer erg mee omdat je een inflatie-aftrek mag toepassen. En als je de opbrengst in een andere huisaankoop stopt dan hoef je ook niet af te rekenen met de fiscus.

Als je de opbrengst van de verkoop van je huis gebruikt om een ander huis te kopen, hoef je geen winstbelasting te betalen. Foto Cees Groenewegen

In Nederland kun je gedwongen zijn om bezittingen te verkopen om de “vermogensrendementsbelasting” te kunnen betalen. In Portugal kan dat niet, want je betaalt alleen maar belasting als je daadwerkelijk winst hebt gemaakt én het geld hebt ontvangen. Erg positief!

Winkeltijden

“Als we op zondagochtend landen, waar kunnen we dan boodschappen doen?” Een Algarviaanse Nederlander krijgt die vraag ieder jaar wel een keer voorgelegd en realiseert zich dan weer zijn of haar zegening. We hebben hier geen Winkeltijdenwet! Dat Nederlandse gedrocht beperkt de ondernemer én de consument. In Portugal mag een winkelier geheel zelf bepalen wanneer hij zijn zaak opendoet en sluit. Daardoor zijn winkels op logische tijden open (bakkers en pastelarias vroeg, kledingwinkels laat) en net zolang als ze zelf willen. Dus ook op zon- en feestdagen. Sterker nog, het buurtsupertje bij mij om de hoek heeft spitsuur op zondagochtend net nadat de kerk is uitgegaan.

Er is veel positiefs over Portugal te vertellen. Klik op de foto voor meer van dit soort informatie! Foto Cees Groenewegen

Met Kerstmis moet je wel oppassen, dan kiezen vrijwel alle winkeliers ervoor om de deur op 24 december vroeg te sluiten. Kerstavond is immers de absolute familie-avond van het jaar. Op 25 december en 1 januari zijn ook vrijwel alle winkels gesloten, al kun je hier of daar wel een supermarkt vinden die op 1 januari in de middag alweer opengaat. Maar verder zul je hier dus nooit omkomen van de honger of de dorst. Portugal is een paradijs voor consumenten, heerlijk!

Portugal kent geen verplichte winkelsluitingstijden. Foto Cees Groenewegen
Laat je meningen, tips en ervaringen achter in een reactie hieronder, of mail me op emailadres: positiefoverportugal@outlook.com. Wellicht neem ik jouw reactie in een volgende editie van “Positief over Portugal” mee!
« Portugese sierbestrating
Calão, ofwel straattaal »

Categorie: Eten & Drinken, Wonen & Werken Trefwoorden: belasting, economie, emigreren, klachtenboek, livro reclamações, ondernemen, supermarkt, winkeltijden

Over Cees Groenewegen

Cees Groenewegen is auteur van het boek Portugal, stukje bij beetje. Hij werkte van 1997 tot 2010 in een aantal directiefuncties voor de Portugese Amorim-groep, woonde daardoor een aantal jaren in Porto en woont sinds 2010 in de Algarve. Door zijn werk én zijn Portugese vrouw is Cees inmiddels flink vergroeid met het land en zegt er nooit meer weg te willen. Hij is tegenwoordig vooral actief als schrijver en als basgitarist/zanger in een rockband, waarmee hij al ruim 300 concerten op Portugese bodem achter zijn naam heeft staan. Zeer indicenteel neemt hij consultancy-opdrachten aan van voornamelijk Portugese en Noord-Europese bedrijven. Schrijven is een passie van Cees, hij schreef tot 2010 veel persberichten en commerciële communicatie zelfstandig, en schreef in zijn vrije tijd voor muziektijdschriften. Cees is sinds medio 2021 redacteur van Portugal Portal en sinds mei 2022 uitgever/eigenaar. In Portugal schrijft Cees over alles wat hem opvalt, aan het hart gaat en voor op de tong ligt. Zie ook https://ceesgroenewegen.com/.

Lees Interacties

Reacties

  1. Lia zegt

    2 juli 2017 om 12:34

    Over de winkeltijden gesproken: wat ook echt ideaal is: de grote supermarkten (en veel andere winkels) zijn IEDERE DAG tot 9 uur ’s avonds open! Als het erg warm is gaan we dus pas in de avond boodschappen doen. In de ochtend ben ik niet zo vlot en midden op de dag is het veel te warm (vinden wij). Bovendien kun je dan allerlei gezellige dingen doen zonder je druk te hoeven maken over boodschappen.

    Beantwoorden
    • Monika van Roonwijk zegt

      4 juli 2017 om 21:37

      Ik weet niet hoelang jullie al niet meer in Nederland geweest zijn, Ria en Cees, maar daar zijn de supermarkten ook iedere dag tot 21:00 uur open?? soms nog wel later…dus zo speciaal is dat nu ook weer niet…

      Beantwoorden
  2. Cees Groenewegen zegt

    4 juli 2017 om 22:05

    Marjon, ik heb het niet over 21h00 of 23h00, ik heb het over allerlei verplichte zondagssluitingen, feestdagsluitingen, en grenzen aan het aantal openingsuren per week. De regering en/of de gemeente beperken de vrijheid van de ondernemer. Mijn betoog gaat daarover. Ik begrijp best dat het voor een Nederlander geweldig is dat de winkel al wel tot 21h00 open is en soms zelfs tot 22h00, Joepie! Maar als je eenmaal een jaar in Portugal hebt gewoond begrijp je hoe overgereguleerd Nederland eigenlijk is. Ga jij even op zondagochtend verse broodjes kopen bij de bakker? Ren jij even met Pasen naar de winkel voor een paar extra flessen wijn? Dat bedoel ik….

    Beantwoorden
  3. Henry zegt

    4 augustus 2017 om 21:31

    Beste Cees, alhoewel ik begrijp wat je bedoelt, zijn ook de winkels in Nederland op zondag open. En de vers gebakken broodjes haal je dus ook met gemak. De Jumbo,s en de AH’s zijn iedere zondag tot 16.00 open, ook met Pasen ?.

    Overigen wonen wij ook 80% van het jaar in P. En haal ik op zondag de broodjes? Welnee, die brengt ons bakkertje op donderdag langs en gaan deels in de vriezer.
    Ondertussen zijn veel winkels in P. tussen twaalf en twee gesloten, dat zul je in Nederland niet (meer) beleven.
    Overigens ben ik altijd tegen de lange winkelopeningen geweest, de winkelsluitingswet kun je ook zien als een beschermingsmaatregel voor de middenstander en (vooral) zijn personeel. Waarom zou je met Pasen een paar flessen wijn moeten halen, dat doe je toch in de dagen daarvoor!

    Beantwoorden
    • Denis zegt

      9 november 2018 om 18:47

      Je moet de middenstander de vrijheid geven te werken of open te zijn wanneer hij of zij dat wil. Dat is 1 van de redenen waarom iemand ZELFSTANDIG iets begint. Bepaalde vrijheden hebben die je anders niet hebt.

      Beantwoorden
  4. Cees Groenewegen zegt

    5 augustus 2017 om 05:03

    Beste Henry, het is nog steeds zo dat in Nederland de Winkeltijdenwet (het eigenlijke onderwerp van mijn stuk) de winkelier en klant beknot. Wellicht is jouw supermarkt wel ruim open maar de supermarkt twee dorpen verderop niet, omdat daar een andere gemeenteraad ontheffingen moet geven. Ik ben inderdaad voorstander van een grote vrijheid voor de burger en een staat die alleen moet regelen als het echt niet anders kan. Overigens, de werkelijke reden achter de Winkeltijdenwet in Nederland is religieus, een klein kerkelijk deel van de bevolking wil dat het hele land leeft volgens hun geloofsovertuiging (dat je op zondag en zeker met Pasen geen boodschappen mag doen). Dit terwijl driekwart van de Nederlanders niet eens weet wat Pasen is. Neem van mij aan: over 20 jaar bestaat die Winkeltijdenwet niet meer.

    Beantwoorden
  5. K. de Haan zegt

    31 mei 2018 om 11:57

    Wie weet antwoord op de volgende vraag?
    Wij hebben ons huis in Portugal vorig jaar verkocht.
    Nu zouden wij vermogenswinstbelasting moeten betalen maar wij hebben aantoonbaar geen winst gemaakt.
    In 2001 hebben wij een stuk grond gekocht en daarop een huis laten bouwen. Kunnen de bouwkosten worden gezien als begin investering ? En worden afgetrokken van de winst ?

    Beantwoorden
    • Cees Groenewegen zegt

      31 mei 2018 om 15:13

      Beste K ( 🙂 ),

      Ik adviseer je om een professionele boekhouder/belastingdeskundige in de arm te nemen. Beter daar wat geld aan uitgeven dan een onjuiste aangifte doen en met de gebakken peren blijven zitten. Want in principe heb je gelijk en zou je dus niets hoeven te betalen. Maar aangezien het om serieuze bedragen lijkt te gaan kun je beter geen risico nemen.

      Beantwoorden
  6. Daniël van der Zwan. zegt

    17 april 2019 om 15:27

    Vraag; hoe heet het klachtenboek in Portugal???

    Beantwoorden
    • Cees Groenewegen zegt

      17 april 2019 om 15:43

      Livro de Reclamações

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

Zon, zee, bellen? (reportage over werken in het buitenland)
Foto van twee kinderen die op een verlaten strand naar het water rennen
Feestdagen en vrije dagen in Portugal
Waarom emigreren we? – deel 1

Primaire Sidebar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

en ontvang elke week gratis de nieuwste artikelen over Portugal in je mailbox.

Aanmelden

Zoek je iets?

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

accommodatie Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dagboek dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuurpark Noord-Portugal Portugal recept reizen steden taal taalweetjes Tavira toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Dominique Gal op Uit het rijke Romeinse verleden  : “Begin 2000 werd in Elvas, ik denk rond São Vicente, door een boer een grote Romeinse villa ontdekt. Een heel…”
  • Josephine Eijnthoven op Uit het rijke Romeinse verleden  : “Wat een leuke ervaring! Het is me gegarandeerd door een suppoost in het museum van Rabacal dat tegen eind van…”
  • Albert van den Berg op Uit het rijke Romeinse verleden  : “Ik ben hier vorig jaar mei binnen geweest. Ik reed er langs en was nieuwsgierig wat het was, een vriendelijk…”
  • Arlette op Stoelnummers in de Portugese trein, een verklaring.: “Dank voor de explcatie van de stoelnummers. Al jarenlang mijn hoofd over gebroken. Over de huisnummers : Pas sinds kort…”
  • JPJ Schildt op Stoelnummers in de Portugese trein, een verklaring.: “Ik vermoed dat de huisnummering gewoon de volgorde van bouwen is geweest. In Nederland krijgt het tussengebouwde huis een letter…”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • Archief
  • Schrijvers
  • Privacy
  • Cookie policy
  • Contact

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

en ontvang elke week gratis de nieuwste artikelen over Portugal in je mailbox.

Aanmelden

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2023 Copyright Portugal Portal 2023

Beheer cookie toestemming
Om deze website goed te laten werken, te optimaliseren en personaliseren en content van social media te kunnen tonen worden cookies geplaatst.
Functioneel Altijd actief
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Zelf instellen
{title} {title} {title}