Toen ik nog in Nederland woonde had ik nog nooit een kweepeer gezien. Hier in Portugal zie je ze overal. De vrouwen uit mijn omgeving maken er elk jaar marmelo van, dat is een stevige kweeperenjam. Zó dik dat je hem – behalve op brood smeren – ook in blokjes kunt snijden. Heerlijk met een stukje kaas!
De kweepeer
De kweepeer is een harde groen-gele vrucht. Afhankelijk van de soort is de vrucht bedekt met een dun laagje ‘vilt’. Het vruchtvlees is wit tot geel gekleurd. Enkele soorten geven na het koken mooi rood vruchtvlees. Deze kleur doet het vooral goed in gelei. De kweepeer smaakt van nature zuur en is zonder bereiding niet eetbaar. De vrucht is erg hard en kan lastig zijn om door te snijden. De vrucht bevat veel pectine, met name in de pitten.
Wij plantten 5 jaar geleden een kweepeerboompje en deze zomer gaf deze boom een enorme oogst aan kweeperen. Ik maak er zo nu en dan kweeperenmoes van (dezelfde bereidingswijze als appelmoes, lekker bij vlees).
Mijn yogalerares Marion de Ruiter stuurde me het recept voor kweepeer muffins. Marion schrijft:
“Na de eerste regenbuien heb ik mijn hele boom kweeperen leeggeplukt. De peren spleten open van de regen. Gelukkig zijn het harde vruchten en rotten ze niet zo snel.
Verleden jaar had ik een crumble gemaakt van de vruchten. Die was best lekker, de kweepeer is namelijk net een beetje frisser en zuurder dan een goudreinet, de gangbare bak-en-kook appel. De goudreinetten hier in Portugal zijn bovendien meliger dan in Nederland.
Dit jaar koos ik voor muffins om de peer in te verwerken. Muffins vind ik één van Amerika’s best products, overheerlijk als je ze warm uit de oven eet met een klontje boter. Ik had nog wat frambozen in de vriezer, die heb ik er ook bij gegooid. En ja, ze waren lekker, deze muffins. Maak er een hoop en vries ze na afkoelen meteen in. Op je Portugese toastertje, dat handige aluminium ding met gaatjes, kun je ze op een laag vuurtje zo uit de vriezer weer opwarmen.”
Recept: kweepeer muffins
Ingrediënten voor 12 muffins
- 280 gram bloem of volkorenmeel
- 30 gram suiker
- 1¼ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zout of wat minder als je zoute boter gebruikt
- 1 ei (of 2 eieren als je volkoren meel gebruikt)
- 230 ml melk
- 60 gram boter, gesmolten en enigszins afgekoeld
- Gebruik papieren vormpjes die je in het muffinbakblik zet. Anders het blik goed invetten.
Bereiding
- Oven tot 200 graden verwarmen.
- Droge ingrediënten bij elkaar voegen en mengen: bloem, bakpoeder en suiker.
- Dan in andere schaal natte ingrediënten mengen: geklopt ei, melk en afgekoelde boter.
- Maak een kuiltje in de schaal met droge ingrediënten en voeg de natte toe, voorzichtig omscheppen zodat het bloemmengsel net nat wordt. Beslist niet teveel mengen, het beslag hoort klonterig te zijn. Als beslag te droog is, bijvoorbeeld met gebruik van volkoren meel, nog wat melk toevoegen
- Nu de kweepeer zelf nog, minimaal 100 gram in kleine blokjes maar wat meer is nog lekkerder.
- Spatel het beslag in de vormpjes, laat het beslag iets boven de vormpjes uitsteken.
- Bak ze ongeveer 20 minuten of totdat de bovenkant terugveert als je haar indrukt.
- Zet de muffins op een rekje om af te koelen. Ongeveer 10 minuten. Dan smullen maar.
- Serveer met boter en eventueel wat lekkere jam.
Alles over de kweepeer en ook heel veel lekkere recepten met kweepeer vind je op kweepeer.nl.
Foto’s: Marion de Ruiter en geertr via Compfightcc
Els Waijers zegt
Kunst en / of kunstenaars in Portugal!
Leuk onderwerp? Interessant genoeg?
Ikzelf ben kunstenares en woon in het centrum van Portugal! Gemeente Sertã.
Ik ven erachter gekomen dat het cultureel niveau van de gemiddelde Portugees op het “platte”land érg laag is. Weinig belangstelling voor kunst, klassieke muziek, literatuur. Geen geld of interesse om kunst te kopen. Weinig kunstonderwijs. Helaas!
Wat denken jullie?