• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

De pittige piripiripeper

Door Henk Eggens 1 reactie
Gepubliceerd op 21 juni 2023

Gedroogde piri-piri
Gedroogde piripiri. Foto Wikimedia.

De oorsprong


De piripiripeper is een vrucht met de officiële naam Capsicum frutescens. Deze peper komt oorspronkelijk uit Amerika en is door Portugese zeevaarders naar Afrika gebracht. Daar werd hij al snel deel van een kruidenmix, ook wel in de vorm van een olie.

De Portugezen namen de peper uit Mozambique en Angola mee terug naar Portugal, waar hij nog steeds een populair ingrediënt in de nationale keuken is. De plantjes doen het goed op onze veranda en in de tuin.

Lange rode vruchten
Lange rode vruchten. Foto Bovineone.
Korte, groene, nog onrijpe vrucht
Korte (1-2 cm lang) groene, nog onrijpe vrucht. Foto Sanu N.
Kort, rood, rechtop groeiend
Kort, rood, rechtop groeiend, zoals bij ons op de veranda . Foto Ajaykuyiloor.
Capsicum frutescens. Enkele varianten in groeiwijze.

Eind jaren tachtig woonde ik in Tanzania. Bij elk restaurant, in de stad of onder de mangoboom, kreeg ik de vraag of ik pilipili bij mijn eten wilde. Een pikant sausje. Meestal wilde ik dat wel. Daarvoor was piripiri – ook bekend onder de namen jindungo (Angola) en malagueta (Guinee-Bissau) – al een vast onderdeel van mijn voeding.

De r/l-wisseling. Pilipili of piripiri ? Ook andere talen kennen r/l-wisseling. In het Mandarijn-Chinees is er qua betekenis geen verschil is tussen woorden met een l– of een r-klank. Wij zeggen in het Nederlands bijvoorbeeld lok of rok, en dan bedoelen we twee verschillende dingen. Maar in het Mandarijn-Chinees zijn de r en de l dus geen betekenisonderscheidende klanken. Dat geldt ook voor Japanners, waarbij hun Japanse r qua uitspraak het dichtst bij de westerse l ligt. Ook in sommige Bantoe-talen in Oost- en Midden-Afrika zijn in sommige woorden de r en de l uitwisselbaar.
Vandaar dus pilipili en piripiri.

Twee mannen bespreken de lokale politiek.
‘When do you have elections?’
‘Oh, I have elections evely molning!’

Piripiri, ingeburgerd in Portugal

In Portugal wordt de piripiripeper gebruikt in een saus, de molho de piripiri. Er is veel variatie in de recepten, maar de basis is dezelfde: piripiris, knoflook, geraspte citroen, olijfolie, azijn, zout, en soms portwijn of whisky. De saus moet pittig (apimentado) zijn.

In Portugal Portal schreef Winy al in 2010 over frango piripiri.

https://www.portugalportal.nl/kip-piri-piri/

De Scovilleschaal

De Scovilleschaal, wie kent ‘m niet? Deze schaal wordt gebruikt om de pittigheid van pepers te meten. Maar hoe werkt het precies en waarom is het belangrijk?

De Scovilleschaal is vernoemd naar Wilbur Scoville, een Amerikaanse apotheker die in 1912 een methode bedacht om de scherpte van pepers te meten. De methode is gebaseerd op het gehalte aan capsaïcine, de stof die verantwoordelijk is voor de scherpe smaak van pepers. Hij gebruikte proefpersonen (letterlijk) om de scherpte te scoren van verschillende pepers.

De schaal begint bij nul en loopt op tot meer dan een miljoen. Een paprika bijvoorbeeld, heeft een score van nul, terwijl een habanero peper wel een score van 300.000 kan hebben. De heetste peper ter wereld, de Carolina Reaper, heeft zelfs een score van meer dan twee miljoen!

Pepperspray bestaat uit capsaïcine, een extract van rode peper. De scherpte wordt vermeld als 2 tot 5 miljoen op de schaal van Scoville. Pepperspray is in Nederland, België en in Portugal alleen onder strenge voorwaarden toegestaan door bijvoorbeeld de politie. Verboden voor burgers.

piri-piri oplossing, erg heet.

Ik gebruik dit flesje al sinds 2021, elke dag één druppel in mijn dagelijkse noodles is genoeg!

Ai Ai is niets te veel gezegd!

Perigosamente picante!

Aduh, pedas!


De scherpte van pepers kan per seizoen en per regio verschillen. Het is dus altijd belangrijk om voorzichtig te zijn en eerst te proeven voordat je een hele peper in je gerecht gooit.

Er zijn manieren zijn om de pittigheid van pepers te verminderen. Zo kun je bijvoorbeeld de zaadlijsten en zaadjes verwijderen, of de peper combineren met ingrediënten die de scherpe smaak wat verzachten. Op die manier kun je toch genieten van het lekkere aroma van pepers.

Eerste hulp

Iets te royaal met de piripiri geweest? Het drinken van water helpt niet om het branderige gevoel te verminderen, omdat capsaïcine niet oplosbaar is in water. Er zijn verschillende voedingsmiddelen die het effect van rode pepers kunnen verminderen, waaronder zuivelproducten zoals melk en yoghurt. Dit komt doordat de caseïne-eiwitten in zuivelproducten de capsaïcine in pepers kunnen binden, waardoor het effect van de capsaïcine op de zenuwreceptoren wordt verminderd. Andere voedingsmiddelen die het effect van rode pepers kunnen verminderen zijn onder andere brood, rijst en suiker.

piri piri restaurant Willemstad, Curaçao.
Restaurant Piri Piri in Willemstad. Foto Sanne Eggens.

Piripiri op zijn Nederlands

Het in mijn ogen vaak voortreffelijke tv-programma Keuringsdienst van waarde (KvW) maakte een televisieuitzending op NPO1 over piripiri op 21 maart 2023. Zoals te doen gebruikelijk was het programma subtiel maar dodelijk effectief. Het liet de huidige trend als gevolg van verkooptrucs in Nederland zien om allerlei producten op de markt te brengen met het woord piripiri in de naam die met het originele product niet veel te maken hebben.

restaurant Zaandam
Restaurant in Zaandam. Foto Janwillem van der Ent.

Bekijk de prima uitzending als die nog beschikbaar is, lees anders de beschrijving van de aflevering, en zie hoe ‘experts’ en ‘commerciële mensen’ niet veel van het product afweten. Of ze gebruiken de naam om een heel ander product te maken. Ook komt de directeur van een Portugees bedrijf uitgebreid aan bod om zijn plantage en een origineel Portugees recept te laten zien. De directeur én de KvW-journalist verslikken zich beiden bij het kauwen van zo’n venijnig pittig pepertje. De saus die volgens dit recept bereid wordt zullen veel lezers van Portugal Portal uit het restaurant of de markt kennen van de frango piripiri. Het recept is ook op deze site te zien.

“Piripiri, het zit op de kip en in de filet. Er zijn kruiden en er zijn sauzen. Praktisch elk product is in een piripiri-editie te koop, maar niemand die eigenlijk weet wat het is of voor moet stellen.”
NPO, Keuringsdienst van waarde .

Bol.com verkoopt Piri Piri Portugese Kruidenmix, met piripiripepervlokken, peterselie, basilicum, chilipeper, peper, paprika, koriander, kerrie, knoflook, ui. Je kunt het ook zelf mixen, natuurlijk.


« De Portugese Marokkaan
Lopen loutert »

Categorie: Eten & Drinken Trefwoorden: frango_piri_piri, peper, scoville

Over Henk Eggens

Henk Eggens leerde Portugal kennen toen hij in de ex-overzeese gebieden ging werken in de gezondheidszorg: Eerst in Cabinda, Angola, toen nét enkele maanden onafhankelijk geworden (1976-’78) en daarna in Guinee-Bissau (1980-’84). Daar kreeg hij een bijzonder inzicht in onderdelen van de Portugese cultuur en politiek. Sindsdien ging hij regelmatig met het gezin naar Portugal op vakantie, meest in een huurhuis bij de Rio Dão in het Viseu district. Voor werk ging hij jarenlang voor korte periodes naar veel landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika, bijvoorbeeld ook naar de Portugeessprekende landen Mozambique en Brazilië. Sinds 2013 verblijven ze veel in Santa Comba Dão, district Viseu; Henk is actieve pensionado, Maria de Jesus is consulente leprabestrijding. Veel tijd om Portugal en de Portugezen beter te leren kennen en te waarderen. Henk is sinds medio 2021 redacteur van Portugal Portal.

Lees Interacties

Reacties

  1. Henk Eggens zegt

    12 augustus 2023 om 10:07

    Meer over pittig eten bij NPO kennis.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

Dame biedt zak aan
De Banco Alimentar voert weer actie
kippen
Het PFAS-probleem in Portugal
markt met vleeswaren Seia
Boodschappen doen

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief, voor follow.it of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal overwinteren Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Cees Groenewegen op Animal Farm in de Serra: “Ik begrijp je bekommering om dierenleed, maar vergeet nooit dat mensen in het ene land nu eenmaal anders met dieren…”
  • Nico Croon op Een dag zonder stroom: “Ha Cees, Mijn vrouw en ik touren op dit moment door Portugal en ik lees je verhalen nu in een…”
  • JP Nols op Maître Jacques en Portugal (deel 1): “Beste Geert, U heeft helemaal gelijk ! Mooie interessante tekst trouwens. Jaques Brel was eerder afkeurend tegenover de Bourgeoisie en…”
  • stevewn op Maître Jacques en Portugal (deel 2): “een prachtig stuk over de legendarische Jaques Brel !”
  • Ernst Schade op Maître Jacques en Portugal (deel 1): “Prachtig verhaal, Geert Brabant! Dank!”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Cookie policy
  • Contact

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op drie manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023

Beheer je privacy

Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.

Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.

Functioneel Altijd actief
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Statistieken

Marketing

Toepassingen
Altijd actief

Altijd actief
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Beheer opties
{title} {title} {title}