• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Slagershumor

Door Peter Hoogeweg 4 reacties
Gepubliceerd op 22 februari 2019 bijgewerkt op 1 september 2020

De slager in de kleine supermarkt Coviran is een slager, maar volgens mij geen echte slager. Jazeker, hij draagt – zoals vrijwel alle slagers – een witte schort, donkergrijze rubberen laarzen, een petje en werkt met vlees en gevogelte. Zijn etalage ligt vol met karbonaadjes, worst, kippenmaagjes, mager rundvlees en kalkoenfiletjes. En ook de varkensoren ontbreken niet, net als de zelfgemaakte kipspiezen met chorizo en ui.

In het centrum van Aveiro zijn veel slagers te vinden. In het pronkstuk van de Arte Nova aan het Rossio bevindt zich echter geen slagerij, maar een theehuis en een museum.

Deze kipspiezen zijn zelfgemaakt, dat vertelt de slager ook altijd heel enthousiast. En daarna volgt desgewenst de beste wijze van bereiden. Als ik deze kipspiezen koop, twee stuks, vanwege de samenstelling van ons huishouden, vraag ik ook altijd even naar de beste bereidingswijze. En ondanks dat ik het antwoord al weet (een minuut of veertig in de oven op 175 graden Celsius, de ovenschaal afgedekt met aluminiumfolie om uitdroging van de kip te voorkomen, hij maakt het altijd af met wat citroen en zout…), doe ik toch altijd of het nieuwe informatie voor me is. Waarom ik dat doe, weet ik niet precies. Misschien omdat ik het idee heb, dat hij geen echte slager is. Het kan ook beleefdheid zijn.

Aanwijzingen

Een andere aanwijzing is, dat deze man niet hoeft te hakken en te zagen in varkensrompen en koeienbillen, terwijl andere slagers in Aveiro dat achteloos al pratende tussen de bestellingen door doen. Deze slager krijgt zijn vlees en gevogelte kant en klaar aangeleverd. In hapklare brokken. Waar je bij de echte slager de halve varkensruggen nog wel eens ziet hangen in de grote koeling achter de counter, als een van de slagers naar achteren loopt om iets te pakken, is dat bij de slager in deze Coviran dus niet aan de orde.

De vegetarische slager is ook geen echte slager te noemen (maar wel een mooi alternatief voor de vleeseter).

Er is wel een deur achter de counter, maar die leidt naar de kleine kantine, waar de jassen en tassen van het personeel veilig en uit het zicht van de klanten worden opgehangen. Het zou daarnaast ook niet kunnen: een grote koeling. Daarvoor is deze buurtsupermarkt veel te klein. Je koopt er de vergeten en de hoognodige levensmiddelen: een kilo suiker, een zak ribbelchips, een ui en knoflook, toiletpapier met een motiefje en een fles rode wijn uit de Alentejo. Dat soort boodschappen. En dus af en toe een kipspies. Met chorizo en ui.

Een andere aanwijzing is de slager zelf. Daar waar echte slagers toch vooral relatief klein, ruig en sterk zijn, is dit een slanke man van ongekende Portugese lengte met een verfijnde motoriek. Ook is zijn schort te wit voor het werk dat echte slagers dag in dag uit doen. Het is een vooroordeel, dat geef ik toe, maar het postuur en het voorkomen van de slager uit de Coviran past niet bij mijn beeld van een echte slager.

Zeker weten

Een paar dagen geleden kreeg ik het laatste stukje bewijs aangeleverd. Ik bestelde kipfilet en hij vroeg me of het ook ‘peito de franga’ mocht zijn. De vraag ging vergezeld met een brede en afwachtende glimlach. Ik lachte uiteraard hartelijk met hem mee. Ja, natuurlijk, goed gevonden. Raar toch ook, dat een kip van het vrouwelijk geslacht is, maar taalkundig niet. Om de grap af te maken om daarna snel naar huis te kunnen gaan, bestelde ik uitdrukkelijk overdreven gearticuleerd twee ‘pa-na-das’. Maar nee, daar ging deze slager niet in mee. Dat waren tenslotte gewoon ‘panados’, zei hij zachtjes voor zich uit en pakte de schnitzels met zijn ongekend lange en ranke armen in een veels te witte mouw uit de vitrine.

En toen wist ik het zeker: deze man is geen echte slager.


« Woorden in de wind
De Portugese horeca in »

Categorie: Eten & Drinken Trefwoorden: Aveiro, cultuur, gastronomie, volksgebruiken

Over Peter Hoogeweg

Na een studie Bedrijfswetenschappen in Nijmegen en elf jaar wonen en werken in Amsterdam is Peter toe aan een nieuw avontuur. Zijn vriendin Hester (hesterradstake.nl) gelukkig ook. Samen reizen ze eind september 2012 af naar Portugal. Een goed jaar vrijwilligerswerk en enkele oppashuizen verder wonen ze sinds december 2013 in universiteitsstad Aveiro, in het noorden van Portugal. Hier runde Peter tot september 2019 een toeristische onderneming. Op Portugal Portal schreef Peter over hun dagelijkse leven in Portugal. Na zeven mooie en bijzondere jaren in Portugal te hebben gewerkt en gewoond, besloot Peter weer terug te keren naar Nederland. Hij woont in Utrecht en werkt als freelancer (www.peterhoogeweg.nl).

Lees Interacties

Reacties

  1. Peter zegt

    22 februari 2019 om 08:35

    Whahahaha, schitterend stukje. Heel leuk om te lezen.
    Dank daarvoor!

    Beantwoorden
    • Peter Hoogeweg zegt

      24 februari 2019 om 22:39

      Dankjewel, Peter!

      Beantwoorden
  2. Ellen zegt

    24 februari 2019 om 11:26

    Hee! Hebben jullie een vegetarische slager in Aveiro? Leuk stukje, Peter!

    Beantwoorden
    • Peter Hoogeweg zegt

      24 februari 2019 om 22:42

      Bedankt, Ellen! Er was een vegetarische slager in Aveiro, maar die is al weer jaren geleden gesloten.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter aan Peter Hoogeweg Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

markt
Portugees-Nederlandse cultuurschokken
Livraria Lello & Irmão.
Portugese boekhandels: Aanrader, ook voor niet-lezers
Waar komt die Portugese muzikale rijkdom vandaan?

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Banner d.architects architectenbureau

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief, voor follow.it of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal overwinteren Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Henk Eggens op Portugal en de 5%-NAVO-verplichting: “De NAVO-norm wordt opgerekt. Hoeveel zijn alle NAVO-landen kwijt met deze nieuwe norm? Van 0,03 tot 55 miljard: Bekijk hier…”
  • Jako op De blauwe ekster: “Net weer terug van vakantie in Portugal. Op de camping in Freixal zaten er veel blauwe eksters. Heerlijk om die…”
  • bart blom op Animal Farm in de Serra: “Wij wonen al sinds 1995 in het midden van Portugal en hebben sindsdien steeds honden uit een dierenasiel gehad. De…”
  • Geert Brabant op Maître Jacques en Portugal (deel 2): “🙏Bert.”
  • Geert Brabant op Maître Jacques en Portugal (deel 1): “Leuk om horen, Annie. Dankjewel.”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Contact
  • Imprint
  • Cookiebeleid

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op drie manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023