• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Tarte de noz (notentaart)

Door Winy Schalke 9 reacties
Gepubliceerd op 10 februari 2021 bijgewerkt op 15 mei 2023

De Portugezen die ik ken zijn echte zoetekauwen. Op etentjes en verjaardagsfeesten zie je niet zelden een hele tafel vol zelfgemaakte nagerechten. Vaak ook meegebracht door het bezoek. Kijk maar eens op deze verjaardagsfoto van een meisje in mijn dorp.

Verjaarsfeest, gasten rond een tafel vol met zoetigheid.

Een van de toppers vind ik de notentaart van (tante) Paula. Ik heb haar het recept niet gevraagd maar vond zelf dit recept: tarte de noz simples com massa caseira (eenvoudige notentaart met zelfgemaakt beslag). Hieronder mijn vertaling daarvan.

Recept: tarte de noz (notentaart)

Omdat mijn smaak wat minder zoet is, heb ik wat minder suiker gebruikt. In plaats van margarine koos ik voor roomboter. De taart is goed voor 10 tot 12 punten.

De taart op een mooie schotel

Ingrediënten voor het beslag

  • 150 g suiker (ik neem 100 g)
  • 125 g margarine (ik neem roomboter)
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels melk
  • 150 g bloem
  • snufje zout

Ingrediënten voor de vulling

  • 100 gram margarine (ik neem roomboter)
  • 150 g suiker (ik neem 100 gram)
  • 200 g gepelde walnoten
  • 10 eetlepels melk

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Mix in een beslagkom de boter (op kamertemperatuur) en de suiker tot een romige massa.
  • Voeg een voor een de eieren toe, vervolgens de melk en tot slot de bloem. Mix alles goed.
  • Bekleed een springvorm met bakpapier (en smeer dit evt. in met wat boter). Verdeel het beslag over de bodem en bak dit in de voorverwarmde oven op 180 graden, in 15 tot 20 minuten.
  • Voor de vulling doe je de boter met de suiker in een pannetje. Laat de boter op een zacht vuurtje smelten.
  • Voeg de grof gehakte walnoten toe en de melk. Laat het zachtjes koken totdat het wat is ingedikt.
  • Nadat de bodem 15 tot 20 minuten heeft gebakken, schep je de vulling erop en laat dit nog even bruin kleuren in de oven.
We eten de taart zoals onze dorpsgenoten op het verjaardagsfeest: uit de hand, van een servetje.

Toetjes in restaurants

Uit eten gaan in Portugal vind ik altijd een feest. En de toetjes … die zijn echt verrukkelijk! Meestal krijg je een aparte menukaart met toetjes (sobremesas). Die is vaak voorbedrukt door een kant-en-klaar toetjesfabrikant, met fraaie foto’s van diepgevroren fabriekstoetjes. Blader door naar de laatste pagina. Niet zelden vind je daar een ingeplakt, handgeschreven papiertje met de toetjes van het huis. Zelfgemaakt door moeder de vrouw, die ook de kok is. Met een beetje geluk staat daar ook de notentaart op.


« Mistig
Anabela »

Categorie: Eten & Drinken Trefwoorden: nagerecht, notentaart, sobremesa, toetje

Over Winy Schalke

Winy Schalke woont en werkt sinds 1999 in Portugal. Vanuit persoonlijk perspectief schrijft zij sindsdien over haar leven en wat zij tegenkomt in Portugal. Winy is grafisch vormgever en webdesigner bij Alva Design en de oprichter van deze website.

Lees Interacties

Reacties

  1. Ellen zegt

    12 februari 2021 om 09:24

    Ik kijk zojuist in mijn oude trouwe standaardwoordenboek omdat ik een gevatte reactie wilde sturen waarvoor ik moest weten of ‘tarte’ mannelijk of vrouwelijk is. Tot mijn verbazing staat ‘tarte’ er niet in.
    Wel torta… Heb ik (en jij) het dan altijd verkeerd verstaan?
    Heerlijke taart trouwens en fijn om het recept te hebben!

    Beantwoorden
    • Maja Kersten zegt

      12 februari 2021 om 10:02

      Hoi Ellen, het woord tarte komt uit het Frans, maar bestaat wel degelijk in het Portugees. De omschrijving die ik vond in Dictionário Básico Ilustrado, een soort schoolwoordenboek, luidt: tarte s. f. alimento que consiste numa base de massa folhada que vai ao forno e é recheado com frutas, compota, creme ou ingredientes salgados. Torta is ook deeg met een zoete of zoute vulling, maar dan opgerold.

      Beantwoorden
      • Hanneke Rijkelijkhuizen zegt

        14 februari 2021 om 09:05

        Wat fijn om een foto te zien van een hele groep mensen bij elkaar die een verjaardag vieren. Dat hebben wij met onze buren ook vaak meegemaakt en ik hoop dat we (en ik bedoel wereldwijd) dit gauw weer mee mogen maken. Op dit moment lijkt dat een walhalla.
        Ik ga de notentaart maken, dank je wel Winy!

        Beantwoorden
  2. Ellen zegt

    12 februari 2021 om 12:54

    Aha, dankjewel Maja!

    Beantwoorden
  3. Cees Groenewegen zegt

    14 februari 2021 om 09:52

    Het slotkader over de desserts in restaurants deed me denken aan mijn allereerste overwintertip.
    En daar staat ie inderdaad ook op als “tarte”

    Beantwoorden
    • Winy Schalke zegt

      14 februari 2021 om 10:23

      Jij beschrijft dit nog een stukje uitgebreider dan ik, met zelfs een foto van de menukaart erbij. Die wilde ik maken, maar ja, dat is nu met de lockdown helaas onmogelijk. Ik heb in het kader een link toegevoegd naar jouw tip. Bedankt!

      Beantwoorden
  4. Gerard J. Bos zegt

    14 februari 2021 om 10:27

    Gezellig feestje was dat ongetwijfeld. Kiloknallers op tafel met een glas, wat wil je nog meer. Heel herkenbaar ook de woorden over de sobremesas: ik ga altijd voor “van het huis”. Daar zit de liefde in. Wij adviseren dit onze gasten in het bed en breakfast ook altijd. Fabriekstoetjes haal je maar thuis bij de Appie.

    Beantwoorden
    • Winy Schalke zegt

      14 februari 2021 om 10:37

      Beste Gerard, vraag een volgende keer eens waar ze het vlees gekocht hebben. Niet zelden (eigenlijk in mijn ervaring altijd) wordt als er bezoek komt het beste vlees van eigen slacht uit de vriezer gehaald en met veel liefde bereid. Kiloknallers? Bij de slager kun je zelf een stuk aanwijzen dat ter plekke voor je wordt afgesneden. Zelfs het vlees in de supermarkten is hier van uitstekende kwaliteit.

      Beantwoorden
  5. Els zegt

    14 februari 2021 om 14:27

    Lekker die notentaart! Dank je voor dit recept Winy!
    Ook ik heb goeie herinneringen aan die overvolle tafels vol zoetigheden op feestjes. Overal een klein stukje van proeven, dát is voor mij hemels! Ik sluit me aan bij Hanneke, dat die feesten maar weer gauw mógen!!!! Nu moet ik het zelf maar eens gaan maken! Daar heb ik overigens geen moeite mee, ware het niet dat het opeten ervan zorgt voor kiloknallers….. bij mij!!!

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

Dame biedt zak aan
De Banco Alimentar voert weer actie
kippen
Het PFAS-probleem in Portugal
markt met vleeswaren Seia
Boodschappen doen

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Advertentie penthouse in Albufeira

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief, voor follow.it of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal overwinteren Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Contact
  • Cookiebeleid

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op drie manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023