• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

Een typisch Portugees drankje

Door Ellen Lanser 8 reacties
Gepubliceerd op 8 mei 2023 bijgewerkt op 11 oktober 2023

Espere, espere! Dário verdwijnt geheimzinnig in de keuken om iets te pakken. Ô Dona Helena, olhe aqui, tente isso … Kijk ’s, probeer dit ’s. Hij kijkt verwachtingsvol naar me als ik een slokje uit het kleine glaasje neem.

O Dário, tão bom! Zo lekker! Het is zoet, fruitig, vol van smaak en zo te proeven puur natuur. Beetje sterk maar niet té. Helemaal geweldig. Wat is het? ‘Dit is Jeropiga. Een vriend van me maakt het. Als hij wijn gemaakt heeft, gooit-ie dit-en-dat en de schilletjes in de alambiek en dit komt eruit. Maria vindt het heerlijk!’ ‘Ik ook!’ roep ik spontaan. Is het gevaarlijk? Je zou er zo glazen vol van drinken maar ’t is sterker dan je denkt hè?”

Best wel sterk, inderdaad, maar na een glaasje haal ik mijn eigen keuken nog makkelijk. Jeropiga. Nog nooit van gehoord, laat is het eens even ‘opgoogelen’. Aha! Een herfstdrankje, voor bij de kastanjes!

Jeropiga is een drankje met 2 liter grondsop, 1 liter aguardente, 1 kaneelstokje en 1 kruidnagel
Magusto-jeropiga met kastanjes. Foto Gadogado123

Ingrediënten

‘Wat heb je nodig om dit drankje te maken? 1 liter aguardente (daar komen we zo op), 2 liter ‘grondsop’ (alles wat je overhoudt na het maken van wijn), 300 gram suiker, 1 kaneelstokje en 1 kruidnagel. Het grondsop kun je bewaren met een flink gewicht er bovenop, totdat het begint te fermenteren. Als je het begint te ruiken is het klaar voor gebruik en dan kan het … hoppa, de alambiek in.

Aguardente, net zo kleurloos als deze keuken
Cachaça 51 edição, 60 anos. Foto Renato20203

Aguardente

En hoe wordt dat gemaakt? Water is água in het Portugees, en ardente is vurig. Vuurwater – de indianen wisten het gelijk al – is een gevaarlijk goedje. Zeker als je het zelf kunt maken. Aguardente kun je van veel verschillende vruchten maken, maar een alambiek is essentieel. Traditioneel maakt men het van medronhos, de vruchten van de aardbeiboom.

De nummer een drank van Portugal is Beirão
De nummer 1 van de Portugese sterke drankjes. Beirão. Foto NomadicPics

Beirão

Beirão heeft een lange geschiedenis. Al in de 19e eeuw werd het in Lousã geproduceerd als medicijn tegen buikpijn, voordat het Licor Beirão werd genoemd. Goeie truc, om je likeur een medicijn te noemen, maar op enig moment trapten de bureaucraten daar niet meer in. Maar als likeur bleef het geproduceerd worden en het werd steeds populairder, vooral toen het in 1929 meedeed aan een wedstrijd op het Congres van Beirão en het een gouden medaille verdiende.

In 1940 werd de fabriek gekocht door José Carranca Redondo. In de zestiger jaren bracht Senhor Redondo de likeur naar een landelijk succes. Zijn lijfspreuk – hij zei altijd dat de kip na het leggen van een ei kakelt – was de reden voor de lancering van een eerste landelijke reclamecampagne met reclameborden.

Portugal Portal had het al eens over Beirão en logisch want het is nog steeds nummer 1 van alle sterke Portugese drankjes.

Sumol

Eens in je leven zal je Beirão moeten proeven, maar houd je niet van alcohol of moet je daar beslist van afblijven, neem dan een glas Sumol, de Portugese tegenhanger van Fanta.

De authentieke smaak van Superbock, niet te evenaren, of toch wel?
Dit heeft geen bijschrift nodig toch? Foto Susanne Nilsson

Sagres vs Superbock

Het noorden drinkt Superbock en het zuiden doet alleen aan Sagres. Of was het nou andersom? Het verschil heeft geloof ik ook te maken met welk voetbalteam je aanhangt. Benfica of Sporting supporters (Lissabon) drinken Sagres, Porto supporters Superbock, tenminste? Wat mij betreft: een koud biertje is lekker als het ’s zomers heet is, en liefst Superbock, want Sagres is zoet. En tja, bier moet een béétje bitter zijn.

Mocht het je duizelen van al dat alcoholische gebeuren hierboven (of van gisteravond), geen punt. ’s Ochtends wandel (of wankel) je naar de pastelaria, en je bestelt uma bica cheia. Dan krijg je een piepklein kopje koffie waar je direct weer recht overeind van staat.


« De Roze Kaart en Portugals koloniale aspiraties
Hartig »

Categorie: Algemeen, Eten & Drinken, Wonen & Werken Trefwoorden: alcoholische drankjes, ingrediënten, Jeropiga

Over Ellen Lanser

Even voorstellen: Ellen - ofwel Helena in het Portugees vertaald. Na een paar decennia in Portugal noem ik mezelf Porthollandse, een resident met twee culturen. Ik schrijf elke week een blogje over wat er in de eerste en enige B&B&B (Bed&Breakfast&Bathrobes) in de wereld: Termas-da-Azenha of daaromheen, of in Portugal, gebeurt. Sommige daarvan komen ook op de Portugal Portal website terecht.

Lees Interacties

Reacties

  1. Henk Eggens zegt

    8 mei 2023 om 10:34

    Leuk Ellen!
    Ik krijg een paar keer per jaar een lekkere fles jeropiga van buurman Adão cadeau in ruil voor dingen die we voor hem doen. Noaberschap. Hij maakt het zelf door druivensap na een paar dagen te mengen met (gekochte) aguardente. Dan een jaar of wat laten staan voor een complexe smaak. De alambiek gebruikt hij niet want het is geen destillatieproduct.

    Beantwoorden
    • Ellen zegt

      8 mei 2023 om 14:02

      Het kan zomaar zijn dat iedereen een eigen manier heeft van Jeropiga maken. Ik kocht pas een fles in de supermarkt – daar was ik stukken minder enthousiast over dan het eigengemaakte drankje van Dário z’n vriend! Ik vermoed dat jouw jeropiga, gemaakt door buurman Adão, ook een stuk lekkerder is, gestookt of niet …

      Beantwoorden
  2. Bert zegt

    8 mei 2023 om 11:10

    Tja dat Sagres wat minder lekker smaakt heeft waarschijnlijk te maken dat het van Heineken is 🙂
    De gemiddelde Portugees weet dat niet en dat is misschien maar goed ook.
    Overigens maken mijn al mijn buren aguardente van de overgebleven druivenschillen, ze maken het zelf of laten het distilleren bij de lagar.

    Beantwoorden
  3. Ellen zegt

    8 mei 2023 om 14:03

    Ah! Dat wist ik ook niet. Nee, Heineken bier is slootwater, dat weet iedereen 😉 en dan is Sagres nog zoet slootwater ook!

    Beantwoorden
  4. Janwillem van der Ent zegt

    8 mei 2023 om 14:20

    Tijdens mijn laatste verblijf in Portugal van september 2022 tot half januari 2023, begonnen in het noorden, Moledo/Caminho en Vila do Conde, en via Lissabon naar de Algarve, heb ik overal vrijwel uitsluitend Superbock gedronken – en in de supermarkt gekocht. Sagres kwam ik niet zo vaak tegen, en had ik geweten dat het van Heineken was, had ik het bewúst links laten liggen 😉 Ook Superbock gedronken bij de maaltijd afgelopen vrijdag in het Zaanse Portugese restaurant Casa Piri Piri, waar op de bierviltjes reclame staat voor Beirão …

    Beantwoorden
    • Ellen Lanser zegt

      14 mei 2023 om 13:13

      😀

      Beantwoorden
  5. Ellen Damen zegt

    14 mei 2023 om 12:28

    hallo Ellen
    Hoort ook medronho thuis in dit rijtje?

    Beantwoorden
    • Ellen Lanser zegt

      14 mei 2023 om 13:13

      Ha naamgenoot! Ik meen dat medronho de naam van aguardente is in het alentejaans …

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter aan Janwillem van der Ent Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

kastanjes
De magie van Magusto
Kastanjes met hulp van Night Café
Kastanjes
Bezoek is altijd welkom

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Banner d.architects architectenbureau

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief, voor follow.it of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal overwinteren Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Henk Eggens op Portugal en de 5%-NAVO-verplichting: “De NAVO-norm wordt opgerekt. Hoeveel zijn alle NAVO-landen kwijt met deze nieuwe norm? Van 0,03 tot 55 miljard: Bekijk hier…”
  • Jako op De blauwe ekster: “Net weer terug van vakantie in Portugal. Op de camping in Freixal zaten er veel blauwe eksters. Heerlijk om die…”
  • bart blom op Animal Farm in de Serra: “Wij wonen al sinds 1995 in het midden van Portugal en hebben sindsdien steeds honden uit een dierenasiel gehad. De…”
  • Geert Brabant op Maître Jacques en Portugal (deel 2): “🙏Bert.”
  • Geert Brabant op Maître Jacques en Portugal (deel 1): “Leuk om horen, Annie. Dankjewel.”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Contact
  • Imprint
  • Cookiebeleid

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op drie manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023