• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Portugal Portal

Portugal Portal

Voor Portugalliefhebbers en -fanaten

  • Wonen & Werken
  • Natuur & Ontspanning
  • Eten & Drinken
  • Cultuur & Maatschappij

De Portugese horeca in

Door Gastschrijver 5 reacties
Gepubliceerd op 25 februari 2019 bijgewerkt op 27 augustus 2020

Iemand vroeg me eens: “Wat is je passie?” Toendertijd wist ik er twee te noemen: de horeca en de stad Lissabon. Inmiddels ben ik mijn derde (en meest belangrijke) passie tegengekomen: Orlando (Portugees) en gelukkig is dit wederzijds. Na ruim 6 jaar wonen en werken in Lissabon wilden Orlando en ik meer invloed op ons eigen geluk.

Door gastcolumnist Sylvia Hink van O’Malta

We hadden genoeg van de lage lonen, lange werkdagen en het moeilijk vinden van banen voor hoger opgeleiden. We wilden liever hard werken voor iets waar we onszelf goed bij voelden. En zo gezegd, zo gedaan, met bistrobar “O’Malta” in Lissabon als resultaat.

Bar bistrobar O'Malta
Met Orlando achter de bar in onze bistro. Foto Winy Schalke

Witverlichte restaurants

Gedurende ruim 6 jaar in Lissabon is me veel opgevallen qua Portugese cultuur en horeca. Het aanbod van typisch Portugese gerechten is in overvloed aanwezig: bacalhau (in zout geconserveerde kabeljauw), polvo (inktvis), bitoque (biefstuk met een gebakken ei en friet) en alheira (worst gemaakt van brood, knoflook en vlees/gevogelte of groenten).

De Portugese cultuur is erop ingesteld om uit eten te gaan voor lunch of diner waarbij je één gerecht (“prato”) van het een of ander bestelt met friet en rijst in een van de typische witverlichte restaurants. De geur van vers gegrilde vis in deze restaurants kent waarschijnlijk iedereen die in Portugal is geweest.

Interieur bistrobar O'Malta
Foto O’Malta

Eetcafé

Met de groei van het toerisme in de laatste jaren zag ik de stad veranderen. Steeds meer vegetarische of vegan restaurants, hippe bars en veel Engelstalige menukaarten in het centrum. Ik bleef nog een concept missen in Lissabon: een eetcafé (bistrobar). Waar je gezellig een drankje kunt drinken en, mocht je trek krijgen, een of meerdere betaalbare tapas/snacks/fingerfoodgerechtjes kunt bestellen. Een knusse stek die je je tweede huiskamer in Lissabon kunt noemen. Waar de service persoonlijk en los is en waar niet ingeleverd wordt op kwaliteit van de producten. Met warme verlichting, muziek, kaasplankjes en heerlijke Portugese wijnen.

De knusheid (ik kan het niet anders omschrijven) die vaak ontbreekt in de Portugese horeca is precies wat we aanbieden in onze bistrobar O’Malta, die eind december haar deuren opende.

Welkom!

We verwelkomen je graag in O’Malta. Rua Carvalho Araújo 24, 1900-140 Lisboa.

P.S. Vergeet niet de vegaburger of portobellopaddenstoelen met blauwe kaassaus te proeven (of een van onze andere fingerfoodgerechten).

Entree bistrobar O'Malta
Foto O’Malta

Lissabon tip

Bespaar geld met de Lisbon Card: gratis toegang tot 23 musea en onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer. Beschikbaar voor 1, 2 of 3 dagen, vanaf € 19.


« Slagershumor
Nieuw beeldwoordenboek Nederlands/Portugees »

Categorie: Eten & Drinken Trefwoorden: eetcafé, Lissabon, vegan, vegetarisch

Over Gastschrijver

Onder de naam Gastschrijver vind je artikelen van verschillende schrijvers die als gast een of meerdere artikelen hebben gepubliceerd op Portugal Portal.

Lees Interacties

Reacties

  1. Ernst Detering zegt

    25 februari 2019 om 16:55

    Wauw, klinkt fantastisch! Inderdaad kan de Portugese eetcultuur nog wel een slagje maken qua ambiance. Voor ons Hollanders is eten meer dan alleen voedsel tot je nemen. Voor veel Portugezen geldt dat nog steeds. Het betekent vaak onder tl-licht en op formica stoelen en tafels je maaltijd verorberen. Zonde, want met wat eenvoudige aanpassingen kan er vaak een enorme verbetering worden gerealiseerd. Vooral, omdat het aan de keuken meestal niet ligt!

    Beantwoorden
  2. Cora zegt

    3 maart 2019 om 09:21

    Hai Sylvia,
    Wat leuk dat je een stukje geschreven hebt voor deze nieuwsbrief die ik altijd graag op zondagochtend lees, nu weer in het koude natte Nederland. Ik was op vrijdagavond 8 februari in O’Malta (feestje van Floor) en ik heb gesmuld van jullie heerlijke, kleine hapjes.
    Je bent een warme gastvrouw en ik kan iedereen aanraden om jullie gezellige bistrobar te bezoeken!

    Beantwoorden
  3. Ria Schildt zegt

    3 maart 2019 om 17:36

    Wat leuk! We komen beslist een keer langs van de zomer als we weer bij onze zoon op bezoek gaan . Hij woont daar vlak in de buurt. Ik ga hem appen over jullie restaurant. Heel veel succes!

    Beantwoorden
  4. Ria Schildt zegt

    3 maart 2019 om 17:56

    Hij is net bij jullie geweest!

    Beantwoorden
  5. Ralf zegt

    19 juli 2021 om 12:24

    Hoi wat een geweldige ervaring hebben jullie in Portugal.
    Ik denk er over na om naar Portugal te verhuizen. Ik wilde vragen of het voor een goede chef-kok ook mogelijk is om met zwart werk te beginnen, om eerst eens een tijdje uit te proberen of ik het ook echt leuk vind om in Portugal te wonen en werken.
    Ik wil nl. niet meteen mijn vaste inkomen opgeven…
    bvd en mvg Ralf

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk om te lezen

uitnodiging expo
Foto- en schilderijenexpositie mei/juni 2025 in Lissabon
Livraria Lello & Irmão.
Portugese boekhandels: Aanrader, ook voor niet-lezers
Lissabon, een metropool van mondiale culturen wordt muzikale smeltkroes

Primaire Sidebar

Zoek je iets?

Banner d.architects architectenbureau

Wil je Portugal Portal volgen?

Kies voor de nieuwsbrief, voor follow.it of voor sociale media

Kies hier

Onze sponsoren

Bekijk de sponsoren

Trefwoorden

Alentejo Algarve Aveiro Beiras boeken boekrecensie Coimbra column Corona cultuur dieren economie emigratie emigreren fado feest gastronomie geloof geschiedenis kunst land Lissabon literatuur milieu muziek natuur natuurpark Noord-Portugal overwinteren Porto Portugal recept reizen steden taal taalweetjes toerisme traditie Trás-os-Montes vakantie verbouwen volksgebruiken wandelen werken wijn

Recente reacties

  • Henk Eggens op Portugal en de 5%-NAVO-verplichting: “De NAVO-norm wordt opgerekt. Hoeveel zijn alle NAVO-landen kwijt met deze nieuwe norm? Van 0,03 tot 55 miljard: Bekijk hier…”
  • Jako op De blauwe ekster: “Net weer terug van vakantie in Portugal. Op de camping in Freixal zaten er veel blauwe eksters. Heerlijk om die…”
  • bart blom op Animal Farm in de Serra: “Wij wonen al sinds 1995 in het midden van Portugal en hebben sindsdien steeds honden uit een dierenasiel gehad. De…”
  • Geert Brabant op Maître Jacques en Portugal (deel 2): “🙏Bert.”
  • Geert Brabant op Maître Jacques en Portugal (deel 1): “Leuk om horen, Annie. Dankjewel.”

Footer

  • Home
  • Over Portugal Portal
  • Alle artikelen
  • De schrijvers van Portugal Portal
  • Privacy
  • Contact
  • Imprint
  • Cookiebeleid

Wil je Portugal Portal volgen?

Dat kan op drie manieren!

Kies hier

Portugal Portal

Meer informatie over Portugal Portal

mailportugalportal@gmail.com

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Copyright Portugal Portal 2023